Sigure pentru ei, extrem de periculoase pentru navele inamice: Turcii au prezentat minele navale „inteligente” Malaman (Foto/Video)
Turcia propune pieții de armament noua sa mină navală inteligentă Malaman. În cadrul expoziţiei de tehnica militară Defence Services Asia 2024 de la Kuala Lumpur, compania turcă producătoare de soluții de apărare KoC Savunma a prezentat noua sa mină navală inteligentă Malaman într-o versiune echipată cu un camuflaj ce o face şi mai greu de detectat.
Prezentată pentru prima dată la IDEF 2023, mina Malaman și-a încheiat cu succes faza de testare operațională în februarie 2024, inclusiv o detonare reală pe mare. Potrivit reprezentanților companiei turcă Koc Savunma, mina se află acum în faza finală de verificare a conformității și se așteaptă să atingă capacitatea operațională inițială în lunile următoare, producția în serie urmând să înceapă în cursul acestui an. Sursa foto: Savunma Sanayii Dergilik.
Potrivit informațiilor furnizate de publicația britanică Naval News, acest proiect militar are ca scop să facă imposibilă dependența Marinei turce de soluţii străine de armament pentru un conflict de mare, axat pe utilizarea minelor navale.
Compania turcă Koc Savunma, care acționează ca principal coordonator al acestui proiect, a dezvoltat ''componenta smart'' a minei și designul acesteia. O altă companie turcă, TUBITAK, care sprijină proiectul, este implicată în dezvoltarea sistemului de control al explozibililor, în timp ce o altă companie, MKE, produce materialele explozive pentru proiectilul amplasat în interiorul minei.
Potrivit informațiilor furnizate de Naval News, mina prezentată la DSA 2024 a trecut deja cu succes de etapa de testare funcțională, inclusiv o detonare reală pe mare, și va ajunge în dotarea Forţelor Navale Turce în lunile următoare. Mână este echipată cu explozibili subacvatici confecționați din plastic.
Potrivit experților militari britanici, Malaman este o mină inteligentă, amplasată pe fundul mării, care poate detecta și clasifică țintele aflate la mare distanța în largul mării. Totul cu ajutorul unor senzori acustici, magnetici și de presiune.
Mina navală Malaman poate fi lansată de la bordul unor submarine, nave de război, avioane și drone. Potrivit companiei, singura limitare pentru vehiculele fără pilot la lansarea acestei mine marine este reprezentată de dimensiunea și greutatea pe care o are Malaman.
Echipată cu modulul electronic realizat de Koc Savunma și cu un mecanism inteligent de detonare, această mină detectează navele și le clasifică în categorii de ținte. Apoi își detonează focosul în punctul optim, străpungând efectiv chila navei inamice și scufundând nava-țintă.
Cu ajutorul software-ului Malaman, mina poate fi programată să detoneze sub o anumită navă din cadrul unui convoi, permițând o țintire precisă.
Caracteristicile smart ale minei Malaman, inclusiv tipurile de software și senzorii de care dispune, îi permit să recunoască și să lovească în mod selectiv ținte specifice, reducând la minimum riscul de detonare sub nave comerciale sau care au o importantă redusă.
Acest lucru nu numai că induce inamicul în eroare, determinându-l să subestimeze suprafaţa minata, dar complică și eforturile navelor de a se ocupa de mine, mărind timpul necesar pentru operațiunile de deminare.
Se pare că mina Malamanul este ''invizibilă din punct de vedere vizual'', fiind camuflată sub forma unei roci, dar și acustic, ascunzându-se destul de bine în mediul de pe fundul mării.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News