Singurul submarin rusesc din Marea Mediterană a părăsit regiunea, confirmând ineficiența operațională a Forțelor Navale ruse în această zonă
Surse de monitorizare a navigației au confirmat faptul că, în după-amiaza zilei de 27.04.2025, submarinul B-265 Krasnodar aparținând Forțelor Navale ale Federației Ruse a traversat Strâmtoarea Gibraltar, părăsind Marea Mediterană. Acesta este escortat de remorcherul Evgheni Churov al Flotei ruse din Marea Baltică (FRMB).
Cel mai probabil, submarinul revine la Baltiysk, baza navală principală a FRMB. Krasnodar se află în Marea Mediterană din 13 februarie 2025, unde a îndeplinit misiuni în cadrul Grupării navale operative a Forțelor Navale ale Federației Ruse.
Experți militari străini apreciază faptul că desfășurarea submarinului în Marea Mediterană a fost destul de ineficientă, deoarece mișcările sale au fost monitorizate permanent, în special în estul Mediteranei, în largul coastelor Siriei.
În această zonă, submarinul a așteptat o perioadă lungă de timp pentru a primi permisiunea de a intra în portul Tartus, baza navală istorică a Federației Ruse din regiune, dar, în cele din urmă, accesul a fost refuzat.
După acest eșec, submarinul, însoțit de remorcher, s-a deplasat spre vestul Mării Mediterane. După o escală în Alger, probabil pentru o întreținere programată, acesta a fost forțat să iasă din Marea Mediterană și să se întoarcă în Rusia.
Această evoluție a evenimentelor ridică încă o dată îndoieli serioase cu privire la eficiența operațională a flotei ruse în Marea Mediterană, unde, în prezent, nu mai dispune de o bază logistică permanentă.
Astăzi, prezența navală rusă în regiune reprezintă o amenințare redusă pentru forțele NATO. Escadra rusească a fost redusă la o forță minimă, formată din doar două nave de luptă de suprafață, respectiv o fregată și o corvetă. După plecarea submarinului Krasnodar, în Marea Mediterană nu a mai rămas niciun submarin rusesc.
Cele două nave de luptă rusești prezente în zona Mării Mediterane sunt fregata Amiral Grigorovici a Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) și corveta Soobrazitelnyy a FRMB. La acestea se mai adaugă două nave auxiliare, respectiv nava de cercetare radioelectronică Viktor Leonov și petrolierul Vyazma.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News