Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Siria beneficiază de tehnologie militară israeliană prin intermediul Rusiei
18 iul 2019 / 21:12
Site-ul de știri Intercept precizează că o dronă, recent doborâta de către militari israelieni deasupra unei regiuni din nordul Israelului, conținea tehnologie militară achiziționată de Rusia în 2010, în urma unui contract cu industria de apărare israeliană, informeaz ă YnetNews.

Potrivit unui raport publicat miercuri pe site-ul Intercept, forțele militare israeliene și-au găsit propria tehnologie folosită într-o dronă siriană pe care au doborât-o după ce aceasta a intrat în spațiul aerian israelian în luna august anul trecut.

Raportul precizează că drona conținea tehnologie militară israeliana achiziționată de Rusia în 2010. Industria militară rusă a devenit interesată să cumpere tehnologie militară israeliana folosită la construirea dronelor, după ce, în conflictul ruso-georgian din 2008, militari ruşi au reuşit să doboare mai multe drone care aparţineau forţelor militare georgiene, dar care erau fabricate în Israel.

Deranjată de faptul că tehnologia israeliană a fost vândută adversarului și vecinului său, Rusia, care intenționa să furnizeze forțelor președintelui sirian Bashar Assad sisteme de apărare anti-rachetă S-300, a încheiat o înțelegere cu Ierusalimul prin care tehnologia militară israeliana şi drone vor fi vândute Rusiei, cu condiţia că Moscova să amâne furnizarea sistemelor S-300 către Siria, inamicul statului Israel.

Drona israeliană, care a fost redenumită "Forpost" de către Rusia, a adus industrie israeliene de apărare, în urma acordului cu Moscova, un venit de 400 de milioane de dolari.

În două incidente separate, drona Forpost, folosită de Rusia în războiul civil sirian pentru a oferi forţelor militare siriene informaţii, a reuşit să pătrundă neautorizat în spaţiul aerian israelian.

Primul incident a fost în 2016 când drona a intrat în spaţiul aerian israelian, a cules informaţii şi s-a întors în Siria, iar a doua oară, vara trecută, când drona a pătruns din nou în spaţiul aierian israelian, dar a fost doborât de o rachetă Patriot.

Raportul susține că Rusia nu a predat niciodată dronele către forţele armate siriene sau membrilor grupării teroriste Hezbollah, deși informațiile pe care le-au cules respectivele drone au fost puse la dispoziția acestora.

Patrick Hilsman precizează în analiza sa pentru site-ul de știri Intercept că prezența unor astfel de drone cu tehnologie israeliană în zonă exemplifică complexitatea relațiilor dintre Rusia şi Israel cu privire la gestionarea conflictului din Siria.

Ştiri Recomandate

România, prima reacție după ce Zelenski a spus că ”Bucovina de Nord a fost ocupată de români”
Avionul Su-57 a pierdut bătălia aeriană cu F-22 și F-35. Superioritatea aeriană americană îşi spune cuvântul
Rusia continuă să-și consolideze legăturile cu Republica Laos. Moscova a livrat un lot de tancuri T-72B1
Ministrul de externe ale Turciei a făcut apel la extinderea NATO şi la primirea Georgiei în Alianţa Nord-Atlantică
Mentenanța elicopterelor Armatei Bulgariei, efectuată de Airbus în România
UE pune bazele Armatei europene și anunță capabilități militare complementare cu NATO, dar diferite
Noi imagini cu Next Generation Squad Weapon
Declarație șoc a unui important general rus: Sistemele de apărare rusești împotriva rachetelor nu pot respinge un atac masiv