Textul integral al propunerilor de a pune capăt invaziei Rusiei asupra Ucrainei, prezentat liderilor europeni la Paris pe 17 aprilie de către reprezentantul SUA Steve Witkoff, a fost acum publicat de Reuters.
Comunitatea serviciilor americane de informații estimează că forțele Ucrainei nu vor reuși să ajungă la orașul cheie Melitopol, ceea ce ar însemna că Kievul nu își va îndeplini obiectivul de a rupe legătura terestră a Rusiei cu Crimeea în ofensiva din acest an. Forțele ucrainene, care se îndreaptă spre Melitopol din orașul Robotîne, aflat la aproximativ 80 de kilometri distanță, vor rămâne la câțiva kilometri în afara orașului, au declarat oficialii americani.
Analiştii spun că provocările cu care se confruntă Ucraina sunt multiple, și aproape toţi sunt de acord că Rusia a depăşit aşteptările în ceea ce privește capacitatea de apărare a teritoriului ocupat. Jocurile de război desfășurate de armatele americană, britanică și ucraineană anticipau pierderi ucrainene grele, dar s-a presupus că Kievul le acceptă drept cost al străpungerii principalei linii defensive a Rusiei, după cum susțin oficialii occidentali. Însă Ucraina a ales să reducă pierderile de pe câmpul de luptă și să adopte o tactică bazată pe grupări de luptă mai mici și dispersate pentru a avansa simultan pe diferite direcții ale frontului.
Numărul total al militarilor ucraineni și ruși uciși sau răniți de la începutul războiului din Ucraina în urmă cu 18 luni se apropie de 500.000, au declarat oficialii americani. Pierderile militare ale Rusiei se apropie de 300.000. Acesta include până la 120.000 de morți și între 170.000 și 180.000 de militari răniți. Cifrele ruse le depășesc pe cele ucrainene, pe care oficialii le estimează la aproape 70.000 de morți și 100.000 până la 120.000 de răniți.
Aproximativ 45.000 de locuitori ai Moscovei au fost mobilizați pe prima linie în Ucraina, a declarat primarul capitalei ruse pe 16 august.
Armata ucraineană
În ultima lună de luptă, forțele ruse au câștigat aproximativ 50 de kilometri pătrați de teritoriu ucrainean, în timp ce Ucraina a recâștigat puțin peste 30 de km pătrați, teren care era puternic fortificat de ruși.
Pe 14 august, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat trupele aflate pe prima linie de luptă din regiunea Donețk.
Pe 16 august, Ucraina a anunțat că a cucerit satul Urojaine (Donețk). Recuperarea satului presupune că Ucraina deține acum poziții pe ambele maluri ale râului Mokri Yaly, având deschise mai multe opțiuni pe măsură ce forțele sale încearcă să avanseze spre litoralul Mării Azov. Dar faptul că progresul în contraofensiva Kievului este măsurat prin recucerirea localităților mici arată cât de dificile au devenit luptele.
Ucrainenii avansează spre sud de-a lungul a două linii principale de atac: pe direcția Staromaiorske - Berdiansk și, mai spre vest, pe direcția Urojaine Melitopol. Scopul Kievului este de a ajunge la Marea Azov și de a “introduce o pană” în așa-numitul pod terestru dintre Rusia și Crimeea.
La rândul lor, forțele ruse au desfășurat operații ofensive de-a lungul liniei Kupiansk-Svatove-Kreminna, lângă Bahmut, de-a lungul liniei Avdiivka-Donețk și în zona de la periferie vestcă a regiunii Donețk, pe 17 august și au avansat în anumite sectoare. Forțele ucrainene au continuat contraofensiva pe cel puțin trei sectoare ale frontului pe 17 august și au avansat în apropiere de Bahmut și în vestul regiunii Zaporijia.
Canalul de Telegram Rybar (pro-rus) a susținut pe 18 august că forțele ruse împing forțele ucrainene din Sinkivka, la nord-est de Kupiansk, în regiunea Harkiv. Informația nu a fost confirmată de surse ucrainene care monitorizează evoluția luptelor. Cea mai recentă actualizare a DeepState arăta că luptele continuau lângă Sinkivka din 16 august.
Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Rusiei a declarat pe 16 august că a „eliminat” un grup de patru luptători ucraineni care au încercat să treacă în regiunea Bryansk (vestul Rusiei).
Ministerul rus al Apărării a declarat, pe 17 august, că Ucraina a pierdut patru vehicule blindate Stryker, lângă Donețk, ca parte a unei ofensive ruse. Este prima dată când Rusia pretinde că a lovit vehiculele Stryker furnizate de SUA.
Drona maritimă ucraineană ”sea baby”
Moscova a lansat zeci de rachete în această săptămână în vestul Ucrainei, vizând baze aeriene, piste aeriene și o unitate de antrenament pentru piloți care se află la până la 1.000 km de linia frontului. Oficialii ucraineni au declarat că 28 de rachete de croazieră au fost lansate numai pe 15 august, dintre care 16 au fost interceptate. Loviturile sunt văzute ca parte a efortului rus de câteva săptămâni de a distruge pistele Ucrainei și flota sa de Su-24, în special Su-24MR folosite pentru lansarea rachetelor britanice Storm Shadow și a corespondentelor franceze Scalp. Pentru a evita să fie lovite, aeronavele sunt continuu mutate în diferite baze sau chiar aeroporturi civile din țară.
Pe 15 august, Rusia a lansat un atac aerian major cu rachete de croazieră în vestul Ucrainei, oficialii raportând că cel puțin trei persoane au murit și multe altele au fost rănite. Forțele antiaeriene ucrainene au declarat că au doborât 16 dintre cele 28 de rachete de croazieră lansate atât din aer, cât și de pe mare.
Pe 16 august, Ministerul rus al Apărării a declarat că a doborât trei drone ucrainene în regiunea centrală Kaluga.
Pe 17 august, Ministerul rus al Apărării a anunțat că a împiedicat un atac cu o dronă maritimă la aproximativ 240 de kilometri sud-vest de Sevastopol.
Pe 18 august, forțele ruse au distrus o dronă ucraineană care viza Moscova, au declarat oficialii, cel mai recent dintr-o serie de atacuri asupra capitalei. Toate cele patru aeroporturi din zona Moscovei au fost închise pentru scurt timp vineri dimineața, iar avioanele au fost deviate în timp ce apărarea antiaeriană a respins drona.
Generalul Mark A. Miley, șeful Statului Major Întrunit al Forțelor Armate ale SUA: „Am spus cu câteva luni în urmă că această ofensivă va fi lungă, va fi sângeroasă, va fi lentă. (...) Și exact asta este: lungă, sângeroasă și lentă și este o luptă foarte, foarte grea”. Pe de altă parte, „rușii sunt într-o situație destul de rea. Au suferit multe victime, moralul lor nu este grozav, conducerea este discutabilă și fluctuantă, depinde de nivelul unității. Nivelul strategic de conducere are în mod clar multe fricțiuni. Logistica nu este grozavă”, a mai precizat generalul, pentru The Post.
Orașul Tokmak pare a fi următoarea localitate vizată de Kiev, fiind bombardat în mod repetat de artileria ucraineană. Ucrainenii trag în el din lansatoare de rachete cu salve și folosesc și muniții cu dispersie, a subliniat mass-media rusă în iulie și august. Potrivit unui colonel ucrainean, Tokmak ar putea fi eliberat luna viitoare. În același timp, orașul are o mare importanță în aprovizionarea unităților ruse care luptă în apropierea Robotîne, iar capturarea orașului ar deschide calea către Melitopol și Berdiansk.
În mediul online au început să apară liste cu “locuri de muncă” pentru refugiații ucraineni din Polonia, iar pentru unii dintre aceștia posibilitatea câștigării rapide de numerar a fost prea tentantă pentru a fi refuzată. În câteva săptămâni, persoanele recrutate au fost însărcinată să cerceteze porturile poloneze, să plaseze camere de-a lungul căilor ferate și să ascundă dispozitive de urmărire în mărfurile militare, potrivit anchetatorilor polonezi. Autoritățile poloneze consideră că angajatorul este Serviciul de Informații Militare a Rusiei, GRU, iar operațiunea dejucată a reprezentat cea mai serioasă amenințare rusă pe teritoriul NATO de când Moscova a invadat Ucraina. Obiectivul Rusiei a fost să perturbe ruta poloneză care asigură aproximativ 80% din echipamentul militar livrat Ucrainei.
Descoperirea unei rachete rusești neexplodate lansate dintr-un sistem de rachete cu lansare multiplă Tornado-S se adaugă altor dovezi că rușii sunt sub presiune să folosească rachetele de îndată ce ies de pe liniile de producție. Unele părți ale rachetei fuseseră lipite manual, în timp ce componentele erau produse atât de companii rusești, cât și din SUA, inclusiv Altera Corp și Analog Device, deținută de Intel, conform StateWatch, o organizație neguvernamentală ucraineană.
Administrația Biden a anunțat pe 14 august un transport de 200 de milioane de dolari de muniții de apărare antiaeriană, de artilerie și de tancuri, arme antiblindate și alte echipamente pentru a ajuta Ucraina. Pentagonul a declarat că scoate din stocurile sale mai multe obuze de 155 și 105 de milimetri - un pilon al luptei de artilerie a Ucrainei - precum și muniție HIMARS pentru rachete cu rază lungă de acțiune.
Statele Unite au aprobat trimiterea de avioane de luptă F-16 în Ucraina din Danemarca și Olanda imediat ce pregătirea piloților este finalizată, a declarat un oficial american pe 17 august. Un purtător de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene a declarat că avioanele nu vor ajunge până la iarnă, ceea ce înseamnă că nu vor juca un rol în perioada imediat următoare.
Germania ezită să furnizeze racheta de croazieră cu rază lungă de acțiune Taurus către Ucraina. Aceasta este similară cu Storm Shadow sau Scalp, dar, spre deosebire de acestea, zboară la altitudine mică, până la aproximativ 35 m de sol. Totuși, Berlinul a anunțat în urmă cu o săptămână că analizează posibilitatea de a livra Ucrainei Taurus cu limitări software care să nu permită lovirea teritoriului rus.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Textul integral al propunerilor de a pune capăt invaziei Rusiei asupra Ucrainei, prezentat liderilor europeni la Paris pe 17 aprilie de către reprezentantul SUA Steve Witkoff, a fost acum publicat de Reuters.
La o întâlnire de miercuri la Londra, delegația ucraineană a prezentat SUA un set de cerințe pe care dorește să le includă în planul de pace american.
Prezența trupelor de menținere a păcii în Ucraina este „absolut inacceptabilă”, potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. La fel vede situația și șeful Consiliului de Securitate al Rusiei, fostul ministru rus al apărării, Serghei Șoigu, spunând că acest pas ar declanșa al treilea război mondial.
În Rusia, a luat foc și a ars un avion de luptă multirol Su-30SM care costă aproximativ 50 de milioane de dolari. Incidentul a avut loc la o bază aeriană de lângă Rostov-pe-Don, anunță serviciul ucrainean de informații militare - HUR.
Președintele american Donald Trump și-a exprimat indignarea față de atacul rus de joi asupra Kievului, care a ucis nouă persoane și a rănit alte aproximativ 90. El i-a cerut liderului rus Vladimir Putin să oprească atacurile și să încheie un acord de pace.
În cursul nopții de 24.04.2025, trupele ruse au executat un nou atac masiv cu drone și rachete asupra unor ținte de pe teritoriul Ucrainei. În primul rând, armele rusești au atacat facilitățile industriei militare din Kiev și din regiune. Coloane de fum negru formate după sosirile de drone și rachete au fost observate de locuitorii Kievului în diferite zone. Printre altele, incendiile au provocat daune unei întreprinderi implicate în producția de componente pentru vehiculele blindate ale Forțelor Armate ale Ucrainei.
Președintele Consiliului Federației (camera superioară a Parlamentului rus), Valentina Matvienko, a declarat, pe 23.04.2025, că Federația Rusă nu va participa niciodată la negocieri în care se discută despre introducerea trupelor NATO în Ucraina. O astfel de idee nu poate fi susținută de Moscova sub nicio formă.
Ministrul de externe al Poloniei, Radoslaw Sikorski, a profitat miercuri de discursul anual în fața parlamentului pentru a trimite un mesaj dur liderilor ruși, în timp ce războiul continuă în Ucraina vecină, întrebând: 'Nu aveți destul pământ?', relatează Agerpres, citând ABC News și AP.
Vicepremierul ucrainean Iulia Sviridenko a reafirmat miercuri, în ziua în care la Londra au loc întâlniri privind o posibilă încetare a focului între emisari ai guvernului său, parteneri europeni ai Ucrainei şi Statele Unite, că Kievul nu va recunoaşte Peninsula Crimeea ca teritoriu al Rusiei, informează Agerpres și EFE.
O nouă înregistrare video a confirmat că Rusia utilizează în prezent sisteme nord-coreene de lansatoare multiple de rachete (MLRS) M1991 de 240 mm pe câmpul de luptă din Ucrainei. Imaginile, publicate de jurnalistul ucrainean Iurii Butusov, arată trupele ruse instalând ,,cuști antidrone'' improvizate pe aceste lansatoare de rachete nord-coreene în interiorul unui hangar militar.
Institutul japonez iQPS (Q-shu Pioneers of Space) din cadrul Universității Kyushu va furniza Direcției Principale de Informații a Forțelor Armate ale Ucrainei (GUR) imagini satelitare obținute prin tehnica de scanare cu radare cu apertură sintetică (SAR).
Emisarul american Steve Witkoff va efectua o nouă vizită săptămâna aceasta în Rusia pentru consultări privind planul Casei Albe de soluționare pașnică a conflictului în Ucraina, relatează Agerpres și EFE.
Kremlinul a declarat marți că, în prezent, nu există planuri concrete de negocieri cu Kievul privind o încetare a atacurilor cu drone și rachete asupra infrastructurilor civile, propusă de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează Agerpres, EFE și Reuters.
Ministrul francez de Externe, Jean-Noel Barrot, a calificat „încetarea focului de Paște” decretată de Vladimir Putin drept o operațiune de PR menită să îl liniștească pe președintele american Donald Trump, relatează Radio Europa Liberă/Radio Liberty pe 22 aprilie.
Rusia a lansat un atac masiv cu dronă asupra orașului portuar ucrainean Odesa în noaptea de 21 aprilie, rănind cel puțin trei persoane, au declarat autoritățile locale.
În cei peste trei ani care s-au scurs de la invazia pe scară largă a Ucrainei, rușii s-au adaptat și au apelat la mai multe metode, unele chiar arhaice, mai ales după ce ucrainenii au reușit să lovească cu succes infrastructura militară din Federație. Astfel au reapărut trenuri și vagoane blindate folosite pentru a transporta echipamentul militar pe frontul ucrainean, deseori țintite de dronele ucrainene. Un astfel de eveniment s-a produs recent din nou, doar că ucrainenii nu sunt siguri ce au lovit. Căci vagon sau tren nu era.
Ministrul american al apărării, Pete Hegseth, implicat într-o breşă de securitate luna trecută, a împărtăşit informaţii despre o lovitură în Yemen cu un alt grup pe mesageria Signal, au relatat duminică mai multe media americane, potrivit Agerpres și France Presse.
Așa-numitul “armistițiu de Paște” a fost declarat sâmbătă de președintele rus, Vladimir Putin, în primul rând, pentru a păstra favoarea omologului său american, Donald Trump. Acest lucru a fost anunțat astăzi (20.04.2025) de ediția rusă a site-ului BBC, care rezumă reacțiile oficialilor ucraineni, experților occidentali și bloggerilor militari ruși.
Principalii vinovați pentru majoritatea Bradley-urilor ucrainene care au fost distruse sau avariate sunt dronele ieftine rusești cu explozibili.
În ultima perioadă, mulți experți militari și jurnaliști ruși au vorbit despre necesitatea preluării controlului asupra regiunilor Odesa și Mîkolaiv din Ucraina. Cu toate acestea însă, aproape toată lumea este de acord cu faptul că acest lucru nu este posibil astăzi.
Rusia, țara cu cel mai mare teritoriu din lume, dar în același timp cu una dintre cele mai mici densități de populație, are o problemă sistemică de populație care este într-un accentuat declin demografic. Uriașa suprafață de uscat și de ape teritoriale va deveni imposibil de apărat în următorii 10 – 20 de ani.
Ministerul rus al Apărării a anunțat, pe 19.04.2025, că Gruparea de trupe Nord a eliberat localitatea Oleshnya din regiunea Kursk.
După trei ani în care Federația Rusă nu a dorit să dea curs solicitărilor repetate privind declararea unui armistițiu în zilele de Paște sau de Crăciun, Vladimir Putin anunță astăzi o încetare temporară a focului până la sfârșitul zilei de duminică.
Ucraina a impus vineri sancțiuni asupra a trei companii chineze, susținând că sunt implicate în producția de rachete avansate Iskander.
Reprezentantul permanent al Rusiei la Consiliul de Securitate al ONU, Vasili Nebenzya, a declarat, pe 18.04.2025, că bazele militare rusești din Siria rămân în vigoare, iar Moscova continuă dialogul cu guvernul de tranziție.
Președintele Donald Trump a declarat vineri că negocierile dintre Ucraina și Rusia s-ar putea încheia și a insistat că niciuna dintre părți nu îl „joacă” în eforturile sale de a pune capăt războiului.
De această dată, armata rusă a pierdut trupele de asalt ale unei brigăzi, fără să înregistreze vreun avans.
Armata rusă schimbă tactica în sudul Ucrainei, atacând cu mai mult de un batalion odată, încercând spargerea frontului la Orikhiv, regiunea Zaporojie.
În cei peste trei ani de război, Rusia s-a adaptat și a schimbat de mai multe ori tacticile în Ucraina. Însă dacă facem azi o radiografie, aviația militară rusă, cunoscută oficial ca Forțele Aerospațiale Ruse, și Marina Rusă au avut experiențe radical diferite.
Atacul SUA asupra portului petrolier yemenit Ras Isa de pe coasta Mării Roșii a ucis peste 70 de persoane și a rănit alte 171, potrivit presei locale.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat ferm că integritatea teritorială a Ucrainei este un principiu fundamental, consfințit de Constituție, excluzând astfel orice posibilitate de negociere privind statutul teritoriilor aflate sub ocupație temporară, inclusiv peninsula Crimeea. Declarația categorică a fost făcută în capitala Turciei, Ankara, în cadrul unei conferințe de presă susținute în urma convorbirilor cu președintele turc Recep Tayyip Erdoğan.
Armata Statelor Unite și-a reafirmat angajamentul ferm față de apărarea colectivă a NATO prin desfășurarea sistemului de rachete de artilerie cu mobilitate ridicată M142 HIMARS în cadrul Exercițiului Hedgehog 2025 (Ariciul 2025), cel mai amplu exercițiu militar național desfășurat vreodată de Estonia. Manevrele, la care participă peste 16.000 de militari din Estonia și din state membre NATO și care se desfășoară în apropierea orașului Voru, subliniază accentul strategic al Alianței pe pregătirea operațională și descurajarea de-a lungul Flancului Estic.
Forțele Armate Poloneze au făcut un pas important în direcția consolidării suportului logistic pentru tancurile de luptă M1 Abrams, prin semnarea unui acord de parteneriat strategic între compania americană General Dynamics Land Systems (GDLS) și firma poloneză Wojskowe Zaklady Motoryzacyjne (WZM). Obiectivul central al acestui parteneriat este dezvoltarea unei capacități industriale naționale dedicate sprijinului operațional al tancurilor Abrams aflate în dotarea armatei poloneze.
Statele Unite iau în considerare dezvoltarea unui nou avion de luptă F-55, precum și modernizarea avionului de luptă F-22 la versiunea Super Raptor. Președintele Donald Trump a declarat acest lucru în timpul unui eveniment organizat la baza aeriană Al-Udeid din Qatar.
Direcția Principală de Informații (GUR) a Ucrainei a prezentat pe 15 mai 2025 specificațiile tehnice ale noii sale generații de drone navale, Magura V7. Potrivit informațiilor şi imaginilor prezentate de publicaţia ucraineană Militarnyi, această dronă de ultimă generație ar fi fost deja utilizată cu succes la începutul lunii mai pentru a doborî două avioane de vânătoare rusești Su-30, un eveniment care, dacă este confirmat pe deplin, marchează o modernizare notabilă a capacităților militare ucrainene în Marea Neagră.
În timp ce toată lumea stă cu ochii ațintiți asupra negocierilor de pace de la Istanbul, trupele ruse fac progrese în Republica Populară Donețk (RPD), unde au anunțat capturarea unor noi localități. Astfel, pe 15.05.2025, Ministerul rus al Apărării a informat că Grupările de trupe Vest și Centru au preluat controlul asupra localităților Torskoye și Novoaleksandrovka.
Conform planului, Consiliul Național de Securitate (NSC) s-ar micșora și ar trece de la a face recomandări președintelui la a-i executa ordinele.
Rapoarte apărute în luna mai 2025 indică o intensificare semnificativă a desfășurărilor de trupe rusești și o expansiune rapidă a infrastructurii militare de-a lungul graniței cu Finlanda. Această activitate, confirmată de imagini satelitare și surse de informații occidentale, stârnește îngrijorări majore în rândul NATO și al statelor vecine, semnalând o potențială schimbare strategică în regiune ce amintește periculos de mult de preludiul invaziei din Ucraina din 2022.
Pot fi reproșate multe industriei ruse, dar e greu de contestat succesul pe care Kalașnikov l-a atins cu celebra mitralieră AK-47. Kalașnikov AK-47 a fost dezvoltată în 1947 și a devenit un simbol al mitralierelor, nu doar în Blocul Estic. Arma a fost folosită intens în timpul Războiului Rece, și e și azi.
Industria de apărare din România - cel puțin cea de stat - se zbate între revitalizare și retehnologizare într-un moment în care Europa accelerează programul de înarmare Readiness 2030, având la ușă războiul readus de Rusia pe bătrânul continent. Dar există și câteva exemple de succes, însă chiar și acolo ne-am pus piedici singuri. Un astfel de exemplu este Piranha 5.
Kremlinul a anunţat miercuri membrii delegaţiei care se vor deplasa joi la Istanbul pentru negocieri directe cu ucrainenii, fără a menţiona numele preşedintelui Vladimir Putin, care a fost invitat să se deplaseze acolo de omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, relatează Agerpres și AFP.
Boris Johnson, fostul prim-ministru al Marii Britanii, a lansat critici dure la adresa politicienilor occidentali din perioada mandatului președintelui Joe Biden, afirmând că le-a lipsit "curajul" de a sprijini pe deplin Ucraina în timpul războiul de agresiune declanşat de Rusia. Comentariile sale vin într-un moment crucial, marcat de propuneri recente de negocieri de pace și de incertitudini legate de viitorul sprijin occidental.
Un avion de vânătoare de tip Su-35 aparținând Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse a fost văzut în spațiul aerian estonian deasupra Golfului Finlandei, lângă Peninsula Juminda. Acest lucru a fost raportat, pe 14.05.2025, de publicația Delfi, care a menționat că incidentul a avut loc cu o noapte înainte. Publicația a notat faptul că avionul rusesc a rămas în spațiul aerian estonian mai puțin de un minut.
Ca o dovadă a performanțelor remarcabile obținute în lupta pentru apărarea spațiului aerian național, un sistem de apărare antiaeriană IRIS-T, operat de o unitate a Comandamentului Aerian Vest din cadrul Forțelor Aeriene Ucrainene, poartă acum cu mândrie însemnele cu siluetele țintelor inamice doborâte. Pe lansatorul acestui sistem modern, ucrainenii au pictat 32 de siluete reprezentând rachete de croazieră doborâte și o siluetă distinctă a unei drone de atac, fiecare marcaj simbolizând o "distrugere" confirmată în timpul atacurilor aeriene rusești.
Iranul este pregătit să accepte un acord cu Statele Unite privind programul său nuclear în schimbul ridicării imediate a sancţiunilor, a declarat miercuri Ali Shamkhani, un consilier al liderului suprem iranian Ali Khamenei, pentru postul de televiziune american NBC News, relatează Agerpres și AFP.
Când Rusia a anexat Crimeea în 2014, a confiscat o mare parte din marina militară a Ucrainei, paralizând forțele navale ale Kievului. Zece ani mai târziu, din cenușa acestei lovituri strategice a răsărit o inovație remarcabilă: dronele maritime, arme cu un raport cost-eficiență de 200 la 1, care au reușit nu doar să alunge flota lui Putin din apele Peninsula Crimeea, ci s-au îndreptat chiar și împotriva forțelor aeriene rusești.
Unități ale Gărzii Naționale Ucrainene primesc acum tancuri Leopard de fabricație germană, parte a unei revizuiri tactice majore în modul în care Ucraina își desfășoară forțele blindate. Această schimbare strategică, raportată de publicația Forbes, vine după ce Ucraina a pierdut peste 1.000 de tancuri în fața atacurilor rusești cu drone, forțând liderii militari să regândească complet războiul cu tancuri pentru un câmp de luptă dominat de aeronave fără pilot.
Cotidianul britanic The Times a informat, în ediția din 13.05.2025, că Marina Regală a Marii Britanii intenționează să urmărească mișcările submarinelor rusești folosind Inteligența Artificială (AI).
F-47 este marele câștigător al programului NGAD, adică viitorul avion de luptă de generația a 6-a care va înlocui F-22 Raptor, considerat de mulți ca fiind și în prezent cel mai bun avion de luptă din lume. Și, în acest context, oficiali din SUA dezvăluie câteva noi date interesante despre ceea ceva fi F-47.
Despre primul avion de producție franceză de tip Rafale căzut în luptă s-au scris zeci de pagini și analize. Este vorba desigur despre un Rafale pierdut de India în timpul atacului asupra Pakistanului. Informația a fost ulterior confirmată și de oficiali americani, sub protecția anonimatului, pentru Reuters. Pe social media au apărut și imagini cu epava avionului, dar ele au fost puse sub semnul întrebării. O întreagă telenovelă la care India a reacționat.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a confirmat aprobarea celui de-al 17-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Noile sancțiuni europene vor lovi flota fantomă a Moscovei. Noi bariere și pentru componente cu dublă utilizare folosite de industria militară rusească
Bosnia Herzegovina traversează o perioadă tot mai tensionată, iar apelurile la dialog și respectarea ordinii constituționale par să nu reușească să evite o destabilizare majoră în regiune.
Pentru prima dată în istoria UE, în Comisia Europeană a apărut un comisar pentru apărare. În această poziție a fost numit Andrius Kubilius, un politician lituanian, fost prim-ministru.
Acest demers fără precedent al UE a apărut după ce o parte a spectrului politic al SUA - căzând cu ochii larg deschiși în capcana întinsă de Rusia că Moscova nu e o amenințare și, totodată, crezând că apărarea lumii libere nu este aceeași în indo-pacific și Europa sau oriunde în lume - a trimis mesaje că SUA se vor retrage din Europa.
Rusia concentrează unități suplimentare în principalele direcții de atac din Ucraina, și anume în apropiere de Pokrovsk, Ceasiv Yar și Toretsk.
Mai multe invertoare și baterii provenite din China conțineau echipamente de comunicații care nu se aflau în fișa tehnică a produselor și care, teoretic, pot fi accesate sau controlate de la distanță.
Recent Ucraina a reușit o premieră în istoria militară: Drone maritime Magura 7, pe care au fost integrate rachete aer-aer americane AIM-9 Sindewinder au doborât deasupra Mării Negre două avioane Su-30 Flanker rusești. E incredibil cum o țară fără o flotă navală, fără nave de suprafață și submarine, reușește să țină în șah Flota rusă a Mării Negre, dar și să doboare avioane rusești, și toate astea doar cu drone maritime. Ucrainenii au explicat succesul dronelor Magura 7.
Cel puțin 50.000 de voluntari se înrolează în armata rusă în fiecare lună, a declarat președintele rus Vladimir Putin, la ordinul căruia a început războiul din Ucraina.
Cotidianul britanic The Times a informat, în ediția din 13.05.2025, că Marina Regală a Marii Britanii intenționează să urmărească mișcările submarinelor rusești folosind Inteligența Artificială (AI).
Un avion de antrenament militar japonez s-a prăbuşit la scurt timp după decolare, au anunţat miercuri autorităţile nipone, după ce aparatul de zbor cu două persoane la bord ar fi căzut într-un lac, relatează Agerpres și AFP. E vorba de un T-4 Kawasaki, iar guvernul japonez a confirmat incidentul.
Franţa este "pregătită să deschidă" o discuţie privind desfăşurarea de avioane franceze înarmate cu "bombe" nucleare în alte ţări europene. Este ceea ce fac americanii fac în ceea ce privește umbrela atomică din perspectiva aviației militare. Dar cât de real este acest scenariu? Amintim că avioanele franceze Mirage 2000N și Rafale în standardul F5, cel mai modern standar al Rafale aflat în dezvoltare, integrează bombe nucleare.
În contextul alegerilor prezidenţiale din România, importanța strategică a țării noastre pentru SUA și NATO devine tot mai evidentă. Experţii subliniază că viitorul mediului de securitate din Marea Neagră se va decide în România, un aliat al SUA aflat în primă linie în fața agresiunii ruse. În ultimii ani, baza aeriană Mihail Kogălniceanu a devenit un hub esențial pentru operațiunile SUA și NATO, protejând libertatea de navigație și infrastructura critică.
Uniunea Europeană și Ucraina au făcut un pas important spre consolidarea colaborării în sectorul apărării, anunțând crearea unui Task Force UE-Ucraina dedicat extinderii cooperării dintre industriile de apărare europene și ucrainene. Anunțul a fost făcut în cadrul deschiderii celui de-al doilea Forum al Industriei de Apărare UE-Ucraina, desfășurat la Bruxelles. Charles Fries, Secretar General Adjunct al Serviciului European de Acțiune Externă, a declarat: "Astăzi lansăm un nou Task Force UE-Ucraina privind cooperarea în industria de apărare pentru a promova soluții concrete."