Situația de securitate din Ucraina: Sinteza evenimentelor militare din săptămâna 25 august - 01 septembrie
Ați pierdut unele știri privind situația de securitate din Ucraina? Nicio problemă, vi le prezentăm acum sintetizate și neinterpretate, astfel încât să vă puteți crea propria imagine asupra evoluției războiului de la granița noastră.
Pe parcursul lunii august, forțele ruse au câștigat aproximativ 33 de kilometri pătrați de teritoriu ucrainean, în timp ce Ucraina a reușit recuperarea a aproximativ 50 de kilometri pătrați, potrivit informațiilor coroborate din surse oficiale și neguvernamentale.
Pe 25 august, într-o aparentă îndepărtare de sugestiile Pentagonului, comandantul Forțelor Terestre Ucrainene, Oleksandr Syrsky, a cerut „luarea tuturor măsurilor” pentru apărarea unei zone în care Rusia risca să avanseze. Forțele ruse au reușit totuși să ocupe și controleze mai mult teritoriu în jurul orașului Kupiansk din nord-estul Ucrainei.
Pe 26 august, Rusia a anunțat că a doborât o dronă ucraineană în regiunea Moscovei. Drona a fost distrusă de apărarea antiaeriană în apropierea orașului Istra, la nord-vest de Moscova, potrivit Ministerului rus al Apărării.
Pe 29 august, un val de drone kamikaze a fost lansat asupra unor obiective strategice din șase regiuni ale Rusiei, avariind cel puțin patru avioane militare de transport Il-76 din regiunea Pskov, pe un aerodrom aflat la 50 de kilometri de granița cu Estonia și la aproximativ 700 de kilometri de Ucraina.
Acțiunea a fost considerată un semnal că Ucraina este din ce în ce mai capabilă să atace în adâncimea teritoriului Rusiei, mai ales că, a doua zi Zelenski a afirmat că țara sa a dezvoltat o armă care a lovit o țintă la 700 de kilometri. Cu toate acestea, șeful Direcției Principale de Informații a Ucrainei (serviciului de informații militare) Kyrylo Budanov, a scris pe rețelele de socializare că „dronele folosite pentru a ataca baza aeriană Kresty din Pskov au fost lansate din Rusia”.
Pe 30 august, Rusia a declanșat un atac aerian asupra a cel puțin trei regiuni ale Ucrainei, au declarat oficialii din Ucraina. Forțele Aeriene Ucrainene au informat că au doborât 43 din cele 44 de rachete și drone lansate. Serhiy Popko, șeful administrației militare regionale din Kiev, a declarat că două persoane din Kiev au fost ucise după ce au fost lovite de fragmente rezultate din explozii.
Pe 30 august, Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Rusiei a declarat că a respins încercarea unui grup de sabotaj ucrainean de a se infiltra în regiunea Bryansk din vestul Rusiei.
Pe 31 august, după ce au pătruns în prima linie de apărare a Rusiei în jurul satului Robotyne din sud, forțele ucrainene au fost angajate într-o luptă intensă la câțiva kilometri în avans spre est. Brigada 46 Aeromobilă, care lua parte la luptele din zonă, a informat că unitățile sale de asalt atacau poziții rusești în apropierea satului Verbove, la aproximativ 15 km est de Robotyne.
O breșă la Verbove ar putea deschide o cale de avansare spre orașele-port ocupate de ruși Berdyansk și Mariupol, în timp ce progresul la sud de Robotyne ar putea conduce la etapa secvențială de ocupare a orașului strategic Tokmak.
Imaginile din satelit arată că, pentru a ajunge la Tokmak, forțele ucrainene vor trebui să spargă încă două linii defensive rusești, în timp ce Rusia redistribuie rezerve de trupe din Divizia 76 Desant-Asalt pentru a consolida această zonă în care ucrainenii înregistrează un ritm scăzut, dar sistematic, de avansare.
Trimisul SUA în Uniunea Europeană a respins îngrijorările legate de ritmul contraofensivei Ucrainei împotriva Rusiei, amintind de provocarea cu care s-au confruntat SUA și aliații săi în al Doilea Război Mondial. Ucrainenii au „curajul, stimulentele și determinarea de a câștiga și o vor face”, a spus ambasadorul Mark Gitenstein.
Pe 1 septembrie, Rusia a declarat că a capturat mai multe înălțimi strategice în apropiere de Kupiansk, oraș din estul Ucrainei unde trupele Moscovei au intensificat presiunea în cursul lunii august.
Zelenski a declarat că se așteaptă la „un septembrie puternic pentru Ucraina”, inclusiv privind decizii cheie ale aliaților occidentali cu privire la furnizarea de arme și echipamente importante.
Până la sfârșitul anului, 10.000 de soldați ucraineni vor fi fost instruiți în Germania. Etapa face parte dintr-un efort occidental mai amplu de a echipa forțele ucrainene cu tancuri, artilerie și sisteme de apărare antiaeriană și de a instrui aproximativ 63.000 de militari în taberele de antrenament din Europa și SUA.
Germania este mai aproape de o decizie privind trimiterea a pana la 18 tancuri de luptă moderne Leopard 2A6 în Ucraina. Leopard 1A5 este atât de vechi pentru germani, încât instructorii locali au trebuit să se bazeze pe militari din armatele olandeze și daneze (unde modelul a fost folosit mai mult timp) și pe foști conductori germani de tancuri, care s-au antrenat în anii 1980 și 1990.
Statele Unite vor începe să instruiască piloții ucraineni să zboare aeronave F-16 în Arizona în această toamnă, a reafirmat Pentagonul în această săptămână. De asemenea, potrivit Pentagonului, pentru a distruge dronele rusești, trupele ucrainene au început să folosească sistemul american de rachete ‘Vampir”.
Raytheon Missiles and Defense, a primit un contract în valoare de 192 milioane USD pentru livrarea unei cantități neprecizate de rachete avansate aer-aer cu rază medie de acțiune (AMRAAM), pentru Ucraina, până pe 29 noiembrie 2024.
Producătorul britanic de echipamente militare BAE Systems a înființat un birou local în Ucraina pentru a-și „intensifica” sprijinul pentru Forțele Armate ale țării, ceea ce a provocat avertismentul imediat din partea Kremlinului că întreprinderea va deveni o țintă pentru rachetele rusești. BAE, cea mai mare companie de apărare din Marea Britanie, a declarat că afacerea va viza și producția de tunuri ușoare de 105 milimetri.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News