Slovenia recunoaște Palestina ca stat independent. Soluția celor două state are o susținere tot mai largă în Europa
Marți, 4 iunie, Parlamentul Sloveniei a luat decizia de a recunoaște Palestina ca stat independent. Deși votul este unul istoric pentru politica externă a Sloveniei, acesta a fost obținut doar de la 52 din totalul de 90 de deputați, în sală fiind prezenți doar 53 de aleși ca urmare a boicotării ședinței de către blocul de opoziție.
Imagine ilustrativă / Steaguri palestiniene în Sarajevo, Bosnia Herzegovina / Captură video, Klix.ba
Slovenia urmează astfel altor state europene, precum Norvegia, Spania și Irlanda, care, la sfârșitul lunii mai, au recunoscut oficial statul palestinian independent.
Cu o zi înainte de vot, președintele Partidului Democrat Sloven (SDS), Janez Jansa, a cerut un referendum pentru recunoașterea Palestinei, argumentând că decizia ar putea afecta Ljubljana pe termen lung. Cu toate acestea, marți dimineață, SDS a retras propunerea de referendum.
Șeful guvernului sloven, Robert Golob, a numit recunoașterea statului palestinian „un far de speranță pentru poporul palestinian din Cisiordania și Fâșia Gaza”.
"Noi considerăm că a sosit momentul ca lumea întreagă să-şi unească eforturile în vederea soluţiei cu două state, care să aducă pacea în Orientul Mijlociu", a argumentat şeful guvernului.
Anterior, ministrul israelian de externe Israel Katz și-a exprimat speranța că deputații parlamentului sloven vor refuza recunoașterea unui stat palestinian.
„Decizia guvernului sloven de a recomanda ca parlamentul să recunoască un stat palestinian este o recompensă pentru Hamas... Sper că parlamentul sloven va respinge această recomandare”, scria Katz pe rețeaua de socializare X, pe 30 mai.
Recunoașterea statului palestinian
România este printre țările europene care recunoaște Palestina ca stat independent încă din 1988, în urma deciziilor luate în perioada comunistă și menținute în prezent. Celelalte țări sunt Bulgaria, Republica Cehă, Polonia, Slovacia şi Ungaria.
Altă țări europene care au recunoscut până anul acest Palestina sunt Cipru (1988) și Suedia (2014).
În prezent, la nivel global, 143 din cele 193 de state membre ale ONU au recunoscut statul Palestinian, ceea ce a făcut ca acesta să fie clasificat drept „stat observator nemembru” de către Națiunile Unite.
De partea cealaltă, Israelul este tot parțial recunoscut, de de 162 de state din cele 193, dar s-a considerat că numărul este suficient de mare pentru a se putea alătura ONU, deși statutul său este contestat de unii membri.
Devine tot mai clar că un număr în creștere de state democrate încep să devină îngrijorate de soarta palestinienilor și transmit semnale clare că susțin soluția coexistenței celor două state. În fața unui astfel de front colectiv, foarte probabil guvernul israelian va simți presiuni mai mari și din partea SUA pentru a accepta această soluție considerată de majoritatea statelor ca singura viabilă.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News