Soldații ruși comit o nouă crimă de război (Video): Prizonieri ucraineni, obligaţi să fie scuturi umane în timpul atacurilor de pe front
O nouă crimă de război este făcută de armată rusă. Militarii ruși au început din nou să se acopere cu prizonieri ucraineni în timpul atacurilor lor. „Radio Libertatea” a primit, de la armata ucraineană, un videoclip, în care este înregistrat cum soldații ruși conduc prizonierii de război ucraineni sub amenințarea armelor spre pozițiile ucrainene.
Soldați ruși se ascund în spatele prizonierilor ucraineni în timpul unui asalt pe linia frontului. Noiembrie 202. Captură din înregistrarea video de la Radio Liberty.
Filmarea a fost realizată în regiunea Zaporojie, în zona pozițiilor ucrainene din apropierea satului Robotine, potrivit unui articol din 13 decembrie, al publicației ucrainene Militarnii.
În videoclip se vede că trei persoane neînarmate având mâinile ridicate și un grup de militari ruși, care le escortează, merg spre pozițiile ucrainene. De asemenea, se observă că persoanele neînarmate poartă uniforme care diferă de cele ale militarilor ruși, cel mai probabil, pentru ca soldații din pozițiile ucrainene să-și dea seama din timp că acolo sunt prizonieri ucraineni și să nu deschidă focul asupra grupului care înaintează.
Din când în când, soldații ruși trag în direcția pozițiilor ucrainene iar unul dintre aceștia se acoperă fizic cu prizonierul ucrainean, ținându-l de umăr cu o mână în timp ce în cealaltă are un pistol-mitralieră.
În câteva secunde, un alt soldat al armatei ruse aruncă un obiect în direcția pozițiilor ucrainene – probabil o grenadă.
După alte câteva secunde, lângă grupul de soldați ruși și oameni neînarmați explodează o grenadă. Imediat, militarii ucraineni deschid focul, cu arme de calibru mic, asupra grupului. Soldații ruși se ghemuiesc, dar continuă să avanseze sub acoperirea prizonierilor.
Situația ia o turnură și mai dramatică după ce un militar rus trage în direcția unuia dintre prizonieri. Oamenii neînarmați se adună într-un singur loc într-un spațiu deschis și încep să alerge în sens opus față de pozițiile ucrainene, urmați de soldații ruși. Unul dintre prizonieri începe să fugă mai repede, iar un militar rus trage spre el.
După alte câteva secunde, soldatul rus trage încă un foc în direcția persoanelor neînarmate care fug din fața pozițiilor ucrainene, în timp ce camera dronei se îndepărtează.
Când operatorul dronei face din nou zoom, după câteva secunde, corpul unuia dintre prizonieri este deja întins pe pământ.
Deocamdată, armata ucraineană nu are informații despre ce s-a întâmplat mai departe cu prizonierii ucraineni din videoclip.
Potrivit Direcției Principale de Informații Militare ucrainene (GUR), pe direcția respectivă acționează forțele Regimentului 234 de Asalt Aeropurtat al Forțelor Armate Ruse.
Nu este un caz izolat
Ocupanții ruși folosesc tactica „scutului uman” format din prizonieri ucraineni încă din 2022.
În decembrie anul trecut, armata ucraineană a arătat dintr-o dronă cazul în care rușii au capturat un soldat ucrainean rănit și l-au plasat lângă pozițiile lor pentru ca artileria ucraineană să nu-i lovească.
Petro Kuzyk, un soldat al „Legiunii Libertății” a Gărzii Naționale, a mai raportat că ocupanții conduceau în fața lor prizonieri de război ucraineni în direcția Bakhmut.
„Condamnații, recruții (ruși) cu studii minime merg în fața trupelor (ruse). Au existat chiar cazuri când prizonierii noștri au fost plasați (pe pozițiile ruse) pentru a evita distrugerea și focul din partea noastră”, a spus Petro Kuzyk.
În absența unei arme sau a unui set de arme decisiv, războiul a devenit pozițional și s-a transformat într-o cursă a resurselor care depinde total de sprijinul oferit din spatele frontului. Congresul american a intrat în vacanța de iarnă fără a acorda ajutor Ucrainei, în timp ce al 12-lea pachet al Uniunii Europene de sancțiuni împotriva Federației Ruse este încetinit de Austria care dorește să efectueze anumite verificări interne.
Toate aceste întârzieri duc la mai multe crime de război și tragedii care nu se simt la miile de km distanță de linia frontului.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News