Soluția, România? În Congresul SUA s-a propus redislocarea trupelor ca urmare a defecțiunii Poloniei și apropierii Ungariei de Rusia
Problemele de la nivelul guvernamental din Polonia, dar și relația dintre Ungaria și Federația Rusă au fost discutate în cadrul unei comisii a Congresului american, unde s-a propus inclusiv redislocarea trupelor americane din regiune.
Sursă foto: U.S. Army
Polonia a intrat pe un culoar de coliziune cu Uniunea Europeană pe mai multe dosare, inclusiv legea privind avortul, reformele din justiție sau libertatea presei. Iar la începutul acestei luni Varșovia a provocat un mic cutremur la Bruxelles după ce Tribunalul Constituţional din Polonia a decis că unele articole din tratatele UE sunt incompatibile cu Constituţia ţării.
Cireașa de pe tort a fost reprezentată de un proiect legislativ ce vizează reforma mass-media pe care l-a adoptat partidul de guvernământ Lege și Justiție (PiS). Opoziția poloneză susține că proiectul va afecta relațiile cu SUA și acuză că se încearcă aducerea sub control guvernamental al postului TVN. Iar Antony Blinken, secretar de stat al SUA, a acuzat la vremea respectivă că proiectul legislativ „vizează cel mai urmărit post independent de știri care e și una din cele mai mari investiții americane din Polonia”.
Situația din Polonia și Ungaria a fost discutată în această săptămână în cadrul Comisiei Helsinki a Congresului Statelor Unite ale Americii.
În Congresul american s-a propus mutarea trupelor din Polonia ca urmare a derapajelor Varșoviei și a fost criticată relația dintre Ungaria și Federația Rusă
Aici, amintește publicația polonă Rzeczpospolitej Rp.pl, Heather Conley, fost secretar de stat adjunct în administrația George W. Bush, vicepreședinte al Center for Strategic and International Studies și președintele think tank-ului German Marshall Fund, a atras atenția asupra derapajelor din Polonia și Ungaria. Aceasta a propus inclusiv sancțiuni și redislocarea trupelor americane din Polonia în alte părți din regiune.
Conley a precizat în fața Congresului că SUA trebuie să schimbe strategia față de Varșovia și Budapesta: „Poate ar trebui să luăm în considerare redislocarea trupelor noastre din regiune”, a precizat aceasta, adăugând că o spune cu „durere de inimă” și că nu dorește ca această măsură să slăbească Flancul Estic al NATO. Conley a adăugat că Ungaria și Polonia „ar trebui poate să simtă repercusiunile economice ale acțiunilor lor”.
Situația din Polonia și Ungaria a fost criticată și de Dalibor Rohac, reprezentantul think tank-ului American Enterprise Institute (AEI), dar și de Zselyke Csaky, reprezentantul Freedom House. Rohac a precizat însă Congresului că mărirea presiunii pe Ungaria și Polonia ar putea fi contraproductivă și în detrimentul Kremlinului.
De partea cealaltă, reprezentantul Freedom House a atras atenția asupra faptului că în materie de politică externă între Polonia și Ungaria există diferențe majore, Budapesta fiind deschisă să aibă „relații foarte apropiate cu Rusia și China”, în timp ce Polonia se opune influenței Rusiei în regiune.
Tusk acuză puterea din Polonia de „trădare națională” iar o expertă laudă țara noastră în Congresul SUA: România, „țară-ancoră” pentru SUA în regiune
Sursă foto: U.S. Army
Tot azi, subiectul redislocării în regiune a trupelor americane din Polonia a fost adus pe agenda publică și de Donald Tusk, liderul opoziției polone și fost președinte al Consiliului European. Acesta și-a exprimat într-o postare pe Facebook îngrijorarea cu privire la cele discutate în congresul SUA, precizând că puterea pregătește inclusiv ieșirea Poloniei din UE printr-un referendum în 2027. Tusk a adus acuze de „înaltă trădare”.
În ceea ce privește problema trupelor americane din Polonia și redislocarea lor pe fondul tensiunilor dintre Washington și Varșovia, acest lucru a mai fost înaintat de presa poloneză și cea europeană, inclusiv de către Politico în vara acestui an.
Cei de la Politico precizau atunci că România este una din opțiuni în contextul derapajelor guvernului de la Varșovia și în contextul în care țara noastră e un factor de stabilitate și securitate în regiune.
În orice caz, de această dată problema mutării trupelor a fost ridicată chiar în Congresul american.
Semnalăm și faptul că Alina Polyakova președintele Centrului pentru Analiza Politicilor Europene (CEPA) din Washington, tot în cadrul audierilor din Senat, a avertizat că Rusia “a tras de facto o nouă Cortină de Fier peste Europa în Marea Neagră”, potrivit unui material al RFI. Ea a făcut trimitere la rapoartele CEPA care îndemnau ca NATO să desemneze România drept “centru de greutate” în regiunea Mării Negre. Potrivit acelorași rapoarte, România este o “țară-ancoră” pentru eforturile SUA în zonă, mai precizează sursa citată.
Pe de altă parte trebuie să subliniem nu doar importanța strategică a Poloniei în Europa Centrală și de Est, dar și parteneriatul dintre cele două state în ceea ce privește industria de apărare și masivele achiziții pe care polonezii le fac din SUA.
Nu în ultimul rând în 2022 SUA vor operaționaliza un sistem Aegis Ashore în Polonia, al doilea din Europa, după cel din România de la Deveselu.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News