Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play

Sprijinul acordat R. Moldova de România, mult mai consistent decât al Ungariei, dar criticat. 'Interesul strategic al Budapestei'
05 mai, 12:20
Partenerul DefenseRomania, profesorul Răzvan Munteanu ne transmite un nou material despre situatia din Republica Moldova.
Ministrul de Externe al Ungariei la sosirea la Chișinău. Sursă foto: Peter Szijjarto Facebook
EXCLUSIV

Pe fondul crizei generate de COVID-19, Ungaria a donat în data de 28 aprilie 2020, un număr de 10.000 de măști medicinale și 5.000 de costume de protecție pentru medicii din Republica Moldova. Produsele au fost aduse pe aeroportul de la Chișinău chiar de către ministrul maghiar de externe Peter Szijjarto, întâmpinat de omologul său moldovean, Oleg Țolea.

 

Sprijinul României, mult mai consistent, dar ignorat

 

Două zile mai târziu, România trimitea către statul vecin o echipă formată de 42 de medici, paramedici și asistenți împreună cu 500.000 de măști de protecție și 50.000 de combinezoane. Deși vizibil mult mai consistent, sprijinul Bucureștiului, de altfel principalul partener economic al Republicii Moldova, a fost criticat de o serie de politicieni apropiați președintelui Dodon, abia descoperiți de altfel de presa de la București.

Totodată, în aeronva TAROM s-au aflat, printre alții, ministrul român al Apărăriii, Nicolae Ciucă, respectiv ministrul de Externe, Bogdan Aurescu și secretarul de stat Raed Arafat, întâmpinați la Chișinău doar de Oleg Ţulea şi ministrul sănătăţii, Viorica Dumbrăveanu. Nu a fost și cazul ministrului Apărării de la Chișinău, Alexandru Pînzari (în ciuda protocolului diplomatic) sau al președintelui Igor Dodon, asta deși Dodon fusese prezent la sosirea în Republica Moldova a ajutoarelor, nu la fel de generoase, trimise de Rusia și China. Evident, președenția Republicii Moldova a emis chiar  comunicate de presă privind sprijinul acordat de Moscova și Beijing, ceea ce nu a mai fost valabil și în cazul țării noastre.

Dacă elogiul Chinei și Rusiei la Chișinău în contextul actualei guvernări PSRM nu este surprinzător, poziționarea față de Ungaria ridică semne de întrebare privind interesul Budapestei în Republica Moldova.

De cealaltă parte, deschiderea Chișinăului către Budapesta nu reprezintă o noutate a istoriei ultimelor decenii, scenariul fiind unul deja cunoscut ori de cât ori la guvernarea Republicii Moldova se află elite cu poziții ostile României, așa cum a fost și cazul regimului condus de Vladimir Voronin.

 

Orban, Erdogan și Lukașenko

 

Vizita lui Szijjarto a fost precedată de prezența la Chișinău a premierului ungar Viktor Orban, care în data de 12 martie 2020 semna alături de Igor Dodon un parteneriat strategic între Ungaria și Republica Moldova, parteneriat ce dincolo de cooperarea în domenii precum securitate, economie, comerț, energie, transport, agricultură, turism, sănătate, știință, vizează acordarea asistenței specializate de către Budapesta, guvernului moldav în vederea accederii Republicii Moldova în Uniunea Europeană.

În acest sens, doi diplomați maghiari se vor deplasa la Chișinău unde vor consilia guvernul Chicu privind consolidarea procesului de integrare europeană.

Evenimentele sunt privite în primul rând prin prisma emergenței axei Budapesta-Moscova care riscă a marginaliza poziția României la Chișinău. Prezența lui Viktor Orban în statul vecin încearcă să arate că Igor Dodon este un lider frecventabil, deși doar Recep Tayyp Erdogan și Alexander Lukașenko îi  mai trecuseră pragul în ultimii doi ani de zile. Nu în ultimul rând, noul parteneriat strategic vine ca un răspuns la mesajul transmis de guvernul României privind reducerea sprijinului financiar acordat Republicii Moldova, dacă actualul executiv nu va implementa o serie de măsuri care să garanteze reformele instituționale și asumarea parcursului european.

Acum, Budapesta își asumă a ghida acest parcurs, și nu oricum, ci prin încercarea de a se transforma într-o punte ce leagă Vestul și Estul, sintagmă auzită de altfel, uneori, și în discursul politic de la București.

Acesta este și motivul pentru care diplomația maghiară a făcut tot posibilul pentru a-l numi pe Oliver Varhelyi în postura de comisar european pentru vecinătatea apropiată.

Prin prisma Parteneriatului Estic, acordul strategic ungaro-moldav poate reprezenta o bilă albă pentru maghiari, tot mai criticați la Bruxelles privind raportarea lor față de Uniunea Europeană.


Ungaria oferă ”ajutor necondiționat”


Nu în ultimul rând, prin vocea lui Szijjarto, Ungaria nu a ezitat să anunțe că va sprijini parcursul eurpean al Republicii Moldova fără “a se implica în afacerile interne ale acesteia” asta pentru că, în opinia oficialului maghiar, “atunci când vorbim despre Parteneriatul Estic, ne referim la un parteneriat real, astfel că din partea noastră Moldova nu va primi lecţii niciodată, Budapesta nu va interveni în afacerile interne ale Moldovei. Nu vom comenta niciodată problemele interne, pentru că nu este treaba noastră”.

În traducere, ministrul maghiar afirmă că spre deosebire de România, Ungaria va oferi ajutor necondiționat Republicii Moldova, ceea ce este evident un discurs populist și un fault logic, întrucât sprijinirea “reală” a unui stat din cadrul Parteneriatului Estic presupune în mod sine qua non implementarea unor reforme politice și economice, dar și asumarea unor valori precum egalitatea de șanse, libertatea individuală, combaterea corupției, lipsa cenzurii etc, valori și politici la care Chișinăul mai are mult de lucrat pentru a le adopta.

Între timp, dincolo de pozele și curtoaziile de rigoare, diplomația maghiară este din ce în ce mai activă în sprijinirea acțiunilor ce presupun creșterea autonomiei din regiunile separatiste ale Republicii Moldova, Transnistria respectiv Găgăuzia, sprijinite direct de Federația Rusă și voalat de către actualul guvern socialist împreună cu președintele Dodon.

Aceste modele ale autonomiilor sporite au fost studiate pentru ca  Budapesta să le propună pentru soluționarea divergențelor  cu statele vecine privind situația etnicilor maghiari din bazinul carpatic.

Așadar, Ungaria nu numai că sprijină consolidarea intereselor rusești în Republica Moldova dar încearcă totodată crearea unui pivot prin care să își atingă propria sa viziune strategică, situație din care cel mai mare pierzător este Republica Moldova însăși.

Notă DefenseRomania: Titlul și intertitlurile aparțin redacției, textul și opinia aparțin autorului

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

România a primit încă două F-16. Țara noastră ajunge la 16 avioane de vânătoare F-16
Securitate energetică: Statul român vrea să preia 50% din perimetrul de gaze Neptun Deep din Marea Neagră
Ciucă anunță că militarii români aflați în Turcia sunt în afara oricărui pericol după cutremurul
Experții români și americani au finalizat testele de acceptanță a primului sistem Patriot. Militarii vor urma o etapă de instruire
Lukașenko cere militarilor să lase protestatarii 'fără mâini' și avertizează că nu va 'lua prizonieri'
Situația de securitate în Donbas se deteriorează din nou. Doi militari ucraineni au fost uciși
UE este pregătită să ofere ajutor Greciei și Turciei după cutremurul din Egee
EXCLUSIV
Gazul European: Provocări europene și riscuri naționale (II) Drumul de ales
Statele Unite, dispuse să vândă 50 de avioane F-35 către Emiratele Arabe Unite
Platformă dedicată combaterii ştirilor false, lansată de MApN
Ministrul de Interne din Belarus, destituit din funcţie după ce a vorbit despre folosirea unor arme letale împotriva protestatarilor
Azerbaidjanul a distrus un lansator de rachete Smerch al Armeniei (Video)
Joe Biden: Nu voi şantaja Coreea de Sud cu ameninţarea retragerii militarilor americani
Armata SUA testează o nouă versiune a vehiculului de luptă Bradley
Franța se așteaptă la mai multe atentate teroriste, fiind angajată într-un 'război împotriva ideologiei islamiste'
Avioane F-35 pentru EAU | SUA asigură ''superioritatea militară'' a Israelului
Tancuri Abrams și vehicule Bradley, în drum spre Europa. Soldații SUA și tehnica de luptă vor ajunge și în România
Washingtonul a decis să vândă avioane F-35 Emiratelor Arabe Unite
US Army dezvăluie în premieră o armă cu laser pe un vehicul blindat Stryker
Cu transponderele oprite, aviația de transport rusă transferă în mod activ arme pe teritoriul Armeniei
"Musulmanii au dreptul să omoare milioane de francezi", afirmă fostul premier malaezian Mahathir Mohamad
Trump îşi exprimă solidaritatea cu Franţa şi denunţă ''atacurile teroriste'' inacceptabile
Trafic de arme | O companie privată a importat ilegal în Ucraina trei sisteme de rachete S-125 (Foto)
Rusia vrea să trimită în insulele Kurile tancurile principale de luptă T-72B3
Turcia reacționează față de atacul terorist de la Nisa
Iranul condamnă "ferm" atacul sângeros de la Nisa
Macron spune că a fost 'atacată întreaga Franță', dar 'nu vom ceda cu nimic'
Două avioane F-16 scoase din uz vor fi donate Bulgariei de SUA
Polonia se documentează în România despre testele sistemului PATRIOT
Mitingul electoral al lui Trump, perturbat de un avion F-16 care a interceptat un avion civil (Video)
Atac asupra unui ofițer de securitate la consulatul francez din Arabia Saudită
Azerbaidjanul susține că a doborât două avioane Su-25 ale Armeniei
Afgan înarmat cu un cuţit, reţinut la Lyon
Nivelul alertei de securitate, ridicat în Franţa la "urgenţă atentat"
Franţa: Atac terorist într-o catedrală la Nisa, soldat cu trei morți (Foto/Video)
Kevlar-E, un posibil vehicul de luptă pentru infanterie al armatei ucrainene
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro