Comisia Europeană a propus marţi suplimentarea ajutoarelor pentru Republica Moldova cu 145 de milioane de euro, informează dpa și Agerpres.
Înscrierile au început din luna iunie iar termenul limită al acestora, amintește SRI, este data de 17 octombrie 2021.
Concursul național PatriotFest se deschide atât propunerilor inovatorilor români, cât și firmelor românești.
Ediția 2021 vine, astfel, cu doua premiere: o tematică fixă cu două secțiuni, precum și participarea firmelor mici și mijlocii românești. Astfel inovatorii cu preocupări în domeniul tehnologiilor emergente si disruptive, dornici să contribuie la întărirea securității naționale, sunt invitați să se înscrie ediția 2021 a concursului național de inovare PatriotFest. Atenția organizatorilor este deschisă față de toate tipurile de sisteme autonome – aeriene, terestre și navale. Cele două direcții de concurs, în cadrul tematicii fixe, sunt:
Sisteme autonome de tip platforme aeriene, terestre și navale
Sisteme de detecție și contracarare a dronelor
Despre tematica concursului, potrivit PatriotFest:
Sistemele autonome servesc drept multiplicatori de capabilitate și devin din ce în ce mai integrate în spațiile aeriene, terestre și navale, oferind intelligence, date de supraveghere și recunoaștere în aplicații civile și militare.
Această temă de concurs vizează aspectele de creștere a performanței sistemelor autonome și includ, fără să se limiteze la, următoarele:
Performanțe de autonomie (ex. durată, distanță, altitudine, adâncime etc.),
Performanțe de mobilitate (ex. performanțe aerodinamice, hidrodinamice, operare pe teren accidentat etc.),
Autonomie vs. Inteligență (ex. arhitecturi bazate pe procese cognitive, analiză situațională și decizie, navigare indoor/outdoor, fără GPS etc.),
Siguranță în exploatare/utilizare (ex. fail-safe definite, declanșate automat sau manual, senzori de proximitate etc.),
Interfața cu omul (ex. interacțiune multimodală, teleoperare etc.),
Siguranța și securitatea canalelor de comunicație,Capabilități operaționale (ex. audio-video, mapare, fotogrammetrie aeriană, detecție AI, capabilități de transport etc.).
Sistemele de detecție, clasificare, localizare, urmărire și alertă pentru sistemele autonome sunt importante în contexte de apărare hibride unde reziliența, inteligența artificială, precum și echipamentele moderne de contracarare sunt elemente cheie în cursa pentru menținerea avansului strategic.
Această temă de concurs vizează aspectele de reziliență și includ, fără să se limiteze la, următoarele:
Principiu de funcționare (ex. cinetic, bruiaj radio – domeniul de frecvențe uzuale, utilizate în controlul, telemetria și transmisia de date ale sistemelor autonome, EMP, LASER, bruiaj GPS, recunoaștere drone amice/inamice ) – fixe și mobile (instalate pe autoutilitare etc.),
Metoda de detecție (ex. radio, acustic, optic/IR, combinate etc.),
Tipuri de drone contracarate (ex. LSS, civile),
Scalabilitatea sistemului de detecție (ex. utilizarea mai multor senzori pentru acoperirea unor areale extinse),Posibilități de integrare cu sistemele de securitate perimetrale deja existente,
Limitări de contracarare în funcție de zona protejată/amplasament (ex. mediul urban, infrastructuri critice etc.),
Suficiența timpilor de detecție, decizie și neutralizare.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Comisia Europeană a propus marţi suplimentarea ajutoarelor pentru Republica Moldova cu 145 de milioane de euro, informează dpa și Agerpres.
Fostul şef al diplomaţiei americane sub Donald Trump, Mike Pompeo, afirmă într-o carte publicată marţi că India şi Pakistanul au fost în pragul unei confruntări nucleare în 2019 şi că Statele Unite au evitat atunci escaladarea, notează Agerpres, care citează AFP.
Presa turcă preluată de AFP afirmă marţi, din surse diplomatice, că Turcia a amânat sine die o reuniune programată în februarie cu Finlanda şi Suedia, privind extinderea NATO. Cele două state nordice sunt candidate la statutul de membre ale alianţei nord-atlantice de anul trecut, după invazia rusă în Ucraina.
Armata germană a început să transfere primele două din cele trei baterii de sisteme Patriot în Polonia. Plecarea convoiului militar din orașul Gnoien din Mecklenburg-Pomerania de Vest a fost filmată de postul german de televiziune Welt. Sistemele de apărare antiaeriană se îndreaptă spre zona orașului Zamość din sud-estul Poloniei. Acesta se află la 60 km de granița cu Ucraina și la 110 km de Lviv, cel mai bombardat oraş vestic de pe teritoriul ucrainean.
Charles McGonigal, fost şef al diviziei de contrainformaţii din New York a FBI (Biroul Federal de Investigaţii), a fost arestat la sfârşitul săptămânii trecute şi este acuzat de încălcarea sancţiunilor împotriva Rusiei şi spălare de bani, a anunţat luni procuratura federală din districtul newyorkez Manhattan, citează Agerpres.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a avertizat luni Suedia să nu se aştepte la sprijinul ţării sale pentru aderarea la NATO, după ce la Stockholm a avut loc o manifestaţie la care a fost ars un Coran, transmite Agerpres, care citează DPA.
SUA şi Israel au început luni ceea ce un oficial american a descris drept cel mai important exerciţiu militar comun al celor doi aliaţi de până acum, care implică mii de militari, numeroase nave şi 142 de avioane, inclusiv bombardiere cu capacitate nucleară.
Liderul grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a răspuns duminică la comparaţiile dintre el şi Rasputin, care l-a tratat pe fiul ultimului ţar de hemofilie, spunând că treaba lui nu este să stopeze sângerarea, ci să verse sângele inamicilor Rusiei, informează Agerpres, care citează Reuters.
Ministrul de Externe al Germaniei, Annalena Baerbock, a apreciat poziţia şi demersurile României şi a reconfirmat "sprijinul puternic şi implicarea activă şi concretă a ţării sale în direcţia continuării procesului de extindere al Spaţiului Schengen, prin aderarea României la o dată cât mai apropiată", informează MAE, potrivit unui comunicat de presă.
Ministrul de externe român Bogdan Aurescu, care a participat luni la Consiliul Afaceri Externe al Uniunii Europene (CAE) de la Bruxelles, a subliniat importanţa menţinerii subiectului aderării României la spaţiul Schengen pe agenda europeană.
Rusia a anunţat luni că îl expulzează pe ambasadorul Estoniei, denunţând 'rusofobia totală' a Tallinnului, după expulzarea anterior în ianuarie a 21 de diplomaţi ruşi şi a altor angajaţi ai ambasadei ruse, relatează AFP şi Reuters.
Autoritățile estoniene au răspuns simetric cerând trimisului Moscovei la Tallinn să plece.
La doar 6 kilometri de reședința președintelui rus Vladimir Putin , în localitatea Yascherovo, regiunea Novgorod din Federația Rusă, armata a instalat sistemul antiaerian Pantsir-S1.
Italia a făcut în sfârșit anunțul privind sistemul antiaerian SAMP/T și spune că va trimite o baterie de rachete sol-aer în Ucraina.
Ministrul Apărării Angel Tîlvăr a discutat la TVR1 despre situația militarilor români, referindu-se în același timp și la importanța crescândă a poziției României, ca urmare a conflictului de la granița NATO.
Viitorul Europei depinde de alianța dintre Franța și Germania, a declarat cancelarul german Olaf Scholz, duminică, la Paris, unde l-a vizitat pe președintele francez Emmanuel Macron cu ocazia împlinirii a 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Élysée de cooperare între cele două țări.
Venite chiar în ziua în care se comemora cea de-a 99-a aniversare a morții lui Lenin, declarațiile Maiei Sandu au fost imediat atacate de fostul președinte Igor Dodon.
Evgheni Prigojin, şeful grupului de mercenari Wagner, a publicat sâmbătă o scurtă scrisoare pe care a adresat-o Casei Albe şi în care cere să i se spună de ce delicte este acuzată compania sa, după ce Washingtonul a anunţat noi sancţiuni împotriva grupului paramilitar rus, transmite Agerpres, care citează Reuters.
Prezența trupelor americane face parte din angajamentul președintelui Joe Biden de a consolida poziția americană în Europa, ca răspuns la invazia rusă din februarie 2022.
Preşedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva l-a demis pe şeful armatei, Julio César de Arruda, la două săptămâni după atacurile împotriva unor centre de putere de la Brasilia, a anunţat sâmbătă presa locală, transmit AFP şi Reuters, citate de Agerpres.
Ministerul Apărării din Rusia a anunţat că forţele ruse au derulat exerciţii de apărare aeriană a capitalei Moscova.
Ministerul a declarat că 150 de soldați au participat la exerciții, dar Kremlinul a refuzat să spună dacă autoritățile se pregătesc pentru a se apăra contra unor lovituri asupra capitalei.
Dacă în primele luni după momentul 24 februarie în Ucraina unitatea UE (cu excepția regretabilă a Ungariei) a surprins pe toată lumea, iată că legăturile subterane dintre Moscova și unele capitale europene încep treptat să se profileze și să deregleze coeziunea europeană.
Preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Olaf Scholz au lansat vineri un apel la consolidarea "suveranităţii" Uniunii Europene (UE), într-un articol de opinie comun publicat cu două zile înaintea Consiliului de miniştri franco-german.
Potrivit președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, pe fundalul unui război pe scară largă în Ucraina, guvernul de Chișinău discută posibilitatea renunțării la neutralitate și aderarea la o „alianță mai mare”.
Ministrul de externe Bogdan Aurescu a abordat, la Forumul de la Davos, evoluțiile geopolitice actuale, în special problematica raportării globale la războiul ilegal dus de Federația Rusă în Ucraina.
Statele Unite vor impune săptămâna viitoare sancțiuni suplimentare împotriva companiei militare private ruse Wagner Group.
Relația dintre Arabia Saudită și Pakistan este adesea descrisă ca fiind cea dintre unchiul bogat și nepotul sărac, deoarece Islamabadul pare să caute întotdeauna sprijin financiar la Riad, pentru a-și susține economia în declin.
"În prezent, situația generală de securitate din Kosovo este calmă, dar foarte fragilă, instabilă și imprevizibilă, din cauza unor probleme nerezolvate", a declarat comandantul KFOR, Angelo Michele Ristuccia, la întâlnirea șefilor trupelor NATO de la Bruxelles.
Purtătorul de cuvânt al MAE rus, Maria Zaharova, este de părere că, în cazul confirmării că mass-media din SUA au primit bani pentru corectarea informaţiilor publicate, întreaga democraţie a acestui stat "este aruncată la groapa de gunoi a istoriei".
Situația în Nagorno-Karabakh e din ce în ce mai gravă. Coridorul Lancin e blocat de peste 30 de zile, fiind rupt complet accesul Armeniei în regiune.
Preşedintele francez Emmanuel Macron l-a asigurat miercuri seară, la Paris, pe omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, de "hotărârea" sa de a "însoţi" Ucraina "spre victorie" şi de disponibilitatea sa de a continua livrările de arme franceze către Ucraina, la aproape un an după debutul invaziei ruse, scrie Agerpres, care citează AFP.
Premierul britanic Rishi Sunak a anunțat în cadrul unei conferințe de presă în această seară că Marea Britanie va pregăti piloți ucraineni de vânătoare. Acesta e un pas mare către o decizie viitoare privind transferul de avioane de luptă.
Kremlinul intensifică propaganda cinematografică pentru a justifica invadarea Ucrainei. Însă, în loc să-i spele pe creier pe ruși, filmele atrag mai degrabă furia acestora, deoarece fonduri publice semnificative sunt irosite pe propagandă în loc să ajute situația economică precară a țării.
Generalul Daniel Petrescu, șeful Statului Major al Armatei, a prezentat miercuri, 8 februarie, în prezența ministrului apărării naționale, Angel Tîlvăr, bilanțul Statului Major al Apărării pentru anul 2022.
Comandamentul Aerian Aliat al NATO reamintește importanța sistemului american Aegis Ashore dislocat în România, cunoscut mai simplu ca „scutul de la Deveselu”.
Ambasada Rusiei în Marea Britanie a promis miercuri un "răspuns" în cazul în care Londra decide să trimită avioane de luptă în Ucraina, aşa cum a cerut preşedintele Volodimir Zelenski, aflat în vizită în Marea Britanie, relatează Agerpres, care citează AFP.
Cancelarul german Olaf Scholz a criticat miercuri competiţia publică între unele ţări pentru livrarea cât mai multor arme Ucrainei, în cel mai scurt timp posibil, transmite Agerpres, care citează Reuters.
Ucraina urmează să primească tancuri occidentale, după ce Germania a dat „undă verde” pentru tancuri Leopard, dar și SUA au anunțat că vor livra tancuri Abrams. Cât de importante sunt aceste tancuri pentru ucraineni? Generalul (r.) Cătălin Tomescu, fostul șef al Comandamentului Corpului Multinaţional Sud-Est al NATO de la Sibiu, explică faptul că rolul echipajului e crucial.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a mulțumit marți parlamentului pentru aprobarea candidaților propuși pentru posturile din Executiv și a făcut apel la unitate, în contextul ”zvonurilor și unor pseudoinformații”.
Zelenski ajunge miercuri în Marea Britanie și, cel mai probabil, se va adresa Parlamentului britanic. Potrivit BBC, Zelenski va avea o întrevedere și cu Regele Charles al III lea la Palatul Buckingham.
Așa cum s-a întâmplat și în cazul vizitei în SUA, atunci când a fost anunțată livrarea PATRIOT în Ucraina, președintele ucrainean speră să obțină în urma vizitei din Marea Britanie angajamente solide din partea Londrei.
Departamentul de Stat al SUA a dat undă verde pentru procesul de vânzare a sistemelor de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS) pentru Polonia.
Liderul cecen Ramzan Kadîrov a sugerat că Rusia ar trebui să invadeze și Polonia, după ce anul trecut a lansat pe 24 februarie 2022 o invazie barbară, fără precedent după 1939 în Europa, în Ucraina.
Karma nu iartă. Celebrul mercenar rus Igor Mangushev, devenit căpitan în cadrul Corpului 2 al Armatei a 8-a a Federației Ruse, care a cochetat cu Wagner Group și care a devenit cunoscut după ce a urcat pe o scenă având în mână craniul unui soldat ucrainean ucis în Mariupol, a fost împușcat mortal în cap.
Ministrul rus de Externe a calificat miercuri drept 'cinice' cererile SUA de reluare a inspecţiilor în cadrul tratatului de control al armelor nucleare Noul START (New START/Tratatul privind reducerea armelor nucleare strategice), având în vedere sprijinul acordat de Washington Ucrainei, relatează Agerpres, care citează Reuters.
Armata ucraineană folosește grenade termobarice RTB-7MA de fabricație bulgară, potrivit publicaţiei ucrainene Militarny. Grenadele RTB-7MA au fost produse pentru lansatoarele de grenade sovietice RPG-7.
Este prima sa vizită în Europa de când Rusia a invadat Ucraina în februarie anul trecut.
Un alt expert militar ucrainean avertizează că tancurile Leopard-1 de generație veche nu vor face față tancurilor rusești T-72, T-80 și T-90. Opinia a fost exprimată de Oleg Jdanov, care menționează că Leopard-1 poate fi comparat doar cu vechile tancuri rusești T-55, T-62 și este ineficient împotriva T-72, T-80 și T-90 care sunt mai moderne.
Statele Unite sunt "într-o poziţie mai bună decât orice ţară din lume" pentru a-şi relansa economia, a asigurat preşedintele Joe Biden marţi la începutul discursului său despre "Starea Uniunii", transmite Agerpres.
Antrenamentul va fi adaptat nevoilor reale ale armatei ucrainene.
Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, și șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, au efectuat marți, 7 februarie, o vizită de lucru la Regimentul 74 PATRIOT Mihai Bravu. Conducerii MApN i-a fost prezentat stadiul programului de înzestrare esențial „Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM) PATRIOT” și s-a întâlnit cu militarii care operează cele două sisteme intrate până acum în înzestrarea regimentului.
România a participat, marți, 7 februarie, la o nouă reuniune a Consiliului de Asociere UE - Republica Moldova, se arată într-un comunicat remis de MAE român.
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă - convocat miercuri în sistem hibrid, cu aprobarea preşedintelui Klaus Iohannis, de premierul Nicolae Ciucă - a aprobat suplimentarea acordării de asistenţă internaţională pentru Turcia, care constă în mobilizarea şi trimiterea unei noi echipe RO-USAR de căutare-salvare a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov.
Se pare că în Rusia va luat naștere o adevărată competiție între principalii jucători cu influențe majore economice și politice, care tind să își creeze armate private. Compania rusă Gazprom Neft își înființează propria companie militară privată, iar documentul oficial a fost semnat de premierul rus Mihail Mișustin, după cum rezultă din imaginea făcută publică pe 7 februarie de către Direcția Principală de Informații (GUR) din Ucraina.
Secretarul Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare, Oleksii Danilov, a declarat că Ucraina va primi în cele din urmă avioane de luptă F-16 fabricate în SUA și că țara are deja propriile arme capabile să lovească teritoriul Federatiei Ruse.
Consiliul European a aprobat un acord gata de semnare cu Departamentul de Apărare al SUA (DoD), care este menit să faciliteze cooperarea în domeniul apărării, deși dezvoltarea de capacități militare comune nu face parte din proiectul propus spre semnare.
În urma atentatului din 08.10.2022, care s-a soldat cu avarierea Podului Crimeea peste Strâmtoarea Kerci, trupele ruse participante la operația militară specială din Ucraina și-au schimbat strategia în ceea ce privește loviturile cu rachete de croazieră executate împotriva unor ținte de pe teritoriul ucrainean.
După circa jumătate de an de conducere interimară, Vasyl (Vasil) Malyuk a fost numit de către Parlament în fruntea Serviciului de Securitate al Ucrainei, principala agenție de informații a țării.
Potrivit publicației DW, subiectul privind revenirea la serviciul militar obligatoriu a revenit în prim plan în urma agresiunii militare nejustificate a Rusiei împotriva Ucrainei.
Agenția iraniană IRNA a relatat, marți, că Forțele Aeriene din Republica Islamică Iran au inaugurat una dintre bazele sale subterane în adâncul munților. Această bază subterană denumită "Eqab 44" ("Vulturul 44") va avea capacitatea de a primi noile avioane de luptă ale forțelor aeriene pentru a deveni operaționale.
Balonul doborât de armata americană aparţine Chinei, nu Statelor Unite, a afirmat marţi o purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe de la Beijing, insistând că acesta nu constituia o ameninţare pentru securitatea naţională a SUA, transmite Agerpres, care citează Reuters şi DPA.
Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 07.02.2023, citând o sursă apropiată corporației de stat Rostec, că, în cadrul show-ului aerian internațional Aero India 2023, delegația rusă intenționează să discute despre posibilitatea cooperării cu India în crearea avioanelor de generația a cincea, în special, a avionului de vânătoare ușor Checkmate.
Experții ruși au tranșat rapid problema dacă Su-57 e un avion de generația a 5-a ori de generația 4 ++. Su-57 rus, în noua versiune, are caracteristici de .... generația a 6-a pe care le va avea și viitorul avion Next Generation Air Dominance (NGAD) al SUA.