Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play

Statele central și est europene sunt interesate de drone. România, momentan, doar pe hârtie
Statele din Europa de Est sunt tot mai interesate de programe prin care să achiziționeze drone de supraveghere și de atac.

Într-un material publicat de Defense News, se precizează că țara noastră își propune să dețină capabilități de informații, supraveghere și recunoaștere (ISR). Dronele ar trebui să asigure monitorizarea cât mai eficientă a granițelor țării noastre.

Sursa citată a luat legătura cu George Scutaru, directorul general al think tank-ului New Strategy Center. Acesta a precizat că România dorește să își sporească capacitatea ISR în zona Mării Negre, ținând cont de faptul că militarizarea regiunii de către Federația Rusă continuă intens.

Publicația americană amintește că țara noastră a avut o tentativă de a achiziționa drone în 2018, în urmă cu doi ani, în cadrul unui program ce se ridica la aproximativ 56 de milioane de dolari. Programul a fost anulat în instanță ca urmare a unor contestații depuse de unii dintre participanți.

Amintim că în cursul lunii mai Elbit Systems împreună cu Avioane Craiova și Romaero, au semnat un memorandum de cooperare pentru construcția de drone. 

Companiile vor coopera pentru transferul tehnologic în vederea fabricării în țară de UAS ale Elbit Systems: de la platforme tactice UAS precum Skylark I-LEX și Hermes 450 și până la diferitele configurații ale Hermes 900.

Rămâne de văzut dacă o a doua încercare va avea succes. Deocamdată, programul de drone pentru Armata română e doar pe hârtie.

 

Polonia stă mult mai bine: 3 programe pentru drone

 

Mult mai bine stau polonezii, mai precizează sursa citată. Ministerul Apărării din Polonia dezvoltă mai multe programe de achiziție pentru achiziționarea UAV-urilor. Polonezii au comandat deja în cadrul programelor lor drone și mini-drone cu rază scurtă de acțiune. În acest sens, în 2018 și 2019, compania poloneză WB Group și-a adjudecat două contracte pentru livrarea a 48 de mini-drone pentru.

Mai mult, Varșovia are trei programe în curs de desfășurare pentru UAV-uri. Un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării polonez a confirmat că Varșovia va achiziționa UAV-uri prin programul Gryf. Totodată, programul Zefir va înzestra Polonia cu drone de recunoaștere și luptă, în timp ce prin programul Albatros, Marina de la Varșovia va beneficia de drone cu decolare și aterizare pe verticală, cu rază scurtă de acțiune.

Un alt stat care și-a manifestat interesul pentru UAV-uri este Cehia, mai amintește sursa citată.

 

 

 

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

România a primit încă două F-16. Țara noastră ajunge la 16 avioane de vânătoare F-16
Securitate energetică: Statul român vrea să preia 50% din perimetrul de gaze Neptun Deep din Marea Neagră
Experții români și americani au finalizat testele de acceptanță a primului sistem Patriot. Militarii vor urma o etapă de instruire
Lukașenko cere militarilor să lase protestatarii 'fără mâini' și avertizează că nu va 'lua prizonieri'
Situația de securitate în Donbas se deteriorează din nou. Doi militari ucraineni au fost uciși
UE este pregătită să ofere ajutor Greciei și Turciei după cutremurul din Egee
EXCLUSIV
Gazul European: Provocări europene și riscuri naționale (II) Drumul de ales
Statele Unite, dispuse să vândă 50 de avioane F-35 către Emiratele Arabe Unite
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro