Statele UE alocă pentru apărare dublul bugetului militar al Rusiei, dar se lovesc de o problemă majoră: Unitatea europeană
Alocările bugetare pentru apărare ale UE în anul 2023 vor atinge recordul de 270 de miliarde de euro (295 de miliarde de dolari), după cum a anunțat în urmă cu două zile președintele Consiliului European, Charles Michel.
Michel a reluat însă principala problemă europeană, precizând că UE „trebuie să lucreze pentru o piață unică de apărare” pentru a-și coordona mai bine cheltuielile și pentru a se asigura că statele blocului pot acționa mai rapid împreună.
„Trimitem industriei noastre de apărare un mesaj clar: producem și vom cumpăra”, a declarat Michel într-un discurs ținut la Bruxelles.
Invazia rusă din Ucraina a reprezentat pentru Europa un semnal clar că trebuie să pună mai mult accent pe apărare pentru a putea face față amenințărilor vecinului său belicos din est.
Noul nivel atins în acest an vinde după recordul de 240 de miliarde de euro pentru apărare de anul trecut, care a reprezentat la rândul său o creștere generală de șase procente față de 2021. Practic, în ultimii doi ani toate 27 de state membre ale UE și-au intensificat achizițiile de tehnică militară nouă.
Agenția Europeană pentru Apărare (EDA) a declarat că șase țări și-au mărit cheltuielile cu peste 10% în 2022, în timp ce Suedia (candidata la NATO ținută încă în așteptare de decizia Turciei) a investit cu peste 30% mai mult față de anul 2021..
„Forțele noastre armate trebuie să fie pregătite pentru o eră mult mai solicitantă”, a declarat și șeful UE pentru politică externă Josep Borrell, care conduce EDA. „Ajustarea la aceste noi realități înseamnă în primul rând să investești mai mult în apărare”.
Dar Borrell a avertizat că, în pofida creșterii alocărilor bugetare, blocul se confruntă în continuare cu „lacune esențiale de capacitate” și continuă să „rămînă în urma altor jucători globali”.
De partea cealaltă, Guvernul Rusiei a decis trecerea la bugetul de război și a anunțat o creștere masivă, cu 68%, a cheltuielilor sale militare pentru 2024, ajungând la aproximativ 121 de miliarde de dolari. Astfel, aproximativ o treime din bugetul național ale Federației Ruse va merge spre sectorul apărării.
UE, vulnerabilă la unitatea aliaților; Rusia, la stabilitatea internă
La acest moment, principala problemă cu care se confruntă țările UE este că și-au epuizat stocurile trimițând arme în valoare de zeci de miliarde de euro în Ucraina.
Bruxelles-ul s-a străduit să convingă companiile europene de apărare să-și intensifice producția pentru a face față noilor cerințe declanșate de război și a împins statele membre să semneze contracte comune, iar țările au început să se asocieze pentru a comanda obuze pentru Ucraina și pentru propriile forțe.
Dar construirea capacității industriale necesită timp și sunt semnale că UE nu va reuși să își atingă obiectivul de a trimite un milion de obuze în Ucraina până în martie.
Pe de altă parte, strict pentru războiul din Ucraina, un rol însemnat continuă să îl joace sprijinul american, care se situează la un nivel financiar general peste cel european, precum și bugetul alocat de înșiși ucrainenii, cu o valoare stabilită pentru 2024 de aproximativ 41 de miliarde de dolari.
Dacă privim războiul din Ucraina strict din perspectiva alocărilor financiare, se poate spune că din punct de vedere cantitativ Ucraina și statele care o sprijină stau mult mai bine, având sau putând dispune de un buget de aproximativ trei ori mai mare decât cel al Kremlinului.
Însă, din punct de vedere al eficacității utilizării fondurilor alocate, având o conducere “unicefală”, Rusia este mult mai flexibilă în utilizarea banilor, poate dispune mai rapid și aplicat de fonduri, sporindu-le efectul care se resimte pe câmpul de luptă.
Problema principală pentru Rusia devine astfel că, pentru a se menține chiar și la un astfel de nivel, va trebui să aloce o treime din buget sectorului militar, luând bani de la toate celelalte ministere și generând un dezechilibru economico-social și o scădere bruscă a calității vieții.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News