Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play

Statele Unite au făcut un upgrade arsenalului nuclear din Germania
Statele Unite și-au modernizat armele nucleare stocate în Germania, a informat, sâmbătă pe 11 aprilie, revista germană Der Spiegel.

Potrivit Der Spiegel, la momentul respectiv operațiunea a fost una secretă, iar procesul de modernizare a arsenalului nuclear a avut loc în toamna anului 2019. Ca parte a acestei operaţiuni, aproximativ 20 bombe termonucleare B61 au fost mutate de la baza aeriană Büchel a forţei aeriene germane (Luftwaffe), cu un avion militar C-17 „Globemaster”, în Statele Unite ale Americii. Două zile mai târziu, după actualizarea software, armele au fost aduse înapoi în Germania, precizează Der Spiegel.

Washingtonul a informat Berlinul despre operațiune doar cu puțin timp înainte ca aceasta să aibă loc, se arată într-un comunicat. Bundeswehr (Armata Germană) a fost mobilizată pe tot parcursul perioadei de transport, pentru a putea interveni şi a oferi suport în cazul apariţiei unor situaţii problematice neprevăzute.

Departamentul Apărării din SUA a refuzat să facă publice mai multe detalii despre modul în care operaţiunea a fost organizată, spunând doar că a respectat întotdeauna standardele stricte de siguranță privind transportul armelor atomice.

În timpul Războiului Rece, Statele Unite au desfășurat un număr semnificativ de focoase nucleare în Europa de Vest. După 1991, cele mai multe dintre ele au fost eliminate, dar aproximativ 150 de bombe rămân încă pe continent European și sunt depozitate în diferite țări, inclusiv Italia, Belgia, Olanda, Germania și Turcia.

Amintim că, anul trecut un raport oficial al Adunării Parlamentare a NATO citat de publicaţiile La Libre Belgique şi De Morgen preciza că Statele Unite ale Americii depozitează arme atomice în mai multe state din Europa.

„În cadrul NATO, Statele Unite au poziţionat în avangardă aproximativ 150 de arme nucleare, în principal bombe B61, în Europa, pentru a fi utilizate de avioane din SUA şi din ţări aliate. Aceste bombe sunt stocate în şase baze americane şi europene - Kleine Brogel din Belgia, Büchel (Germania), Aviano şi Ghedi-Torre din Italia, Volkel (Olanda) şi Incirlik, Turcia", se preciza în document.

Biroul de presă al Adunării Parlamentare a NATO a confirmat atunci existenţa documentului, subliniind că este vorba de un „proiect de raport" al unei instituţii „total separate şi independente" de NATO.

„Documentul publicat de Adunarea Parlamentară a NATO nu poate fi considerat în niciun caz un document oficial NATO", a precizat la acel moment Alianţa Nord-Atlantică. Cele două entităţi fiind total independente din punct de vedere juridic.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Ambasadorul George Cristian Maior: Securitatea regiunii Mării Negre are nevoie de consolidarea unitară a posturii NATO
Ungaria a primit primele două tancuri germane Leopard 2A4
Forţele separatiste proruse au de ce să se teamă. Militarii ucraineni din Donbas vor primi rachete antitanc Javelin
Autoritatile separatiste din Tiraspol au instalat 37 de posturi de control ilegale. Chişinăul condamnă acţiunile unilaterale
Expert militar rus, promotor al mercenariatului, condamnat pentru trădare chiar de justiţia din Rusia
Ministrul german al Apărării: Pandemia de COVID-19, o oportunitate pentru cooperarea în UE
Geoană: Prezența US Army în România și în alte țări europene demonstrează angajamentul SUA pentru securitatea Europei
Rusia se laudă că dezvoltă prima generație de sisteme de apărare spațială S-500
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro