Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Stoltenberg avertizează: Fără SUA, Uniunea Europeană nu va putea niciodată să apere Europa
27 aug, 11:21
După recentele declarații ale unor oficiali din UE privind necesitatea autonomiei strategice, Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, reacționează în cadrul unui interviu acordat (25 august) mai multor publicații  europene, printre care ziarul italian Il Sole / 24 Ore.
Sursă foto: U.S. Department of Defense (DoD) Facebook

Ideea privind autonomia strategică a UE revine în prim-plan datorită degradării rapide a situației de securitate din Afganistan ca urmare a retragerii trupelor NATO.

Secretarul general al NATO apreciază situația din Afganistan „o tragedie”, dar apără alegerea de retragere a trupelor.

La mai puțin de două săptămâni după căderea Kabului în mâinile talibanilor, Stoltenberg definește situația din țară „o tragedie”. Cu toate acestea, înaltul oficial NATO continuă să apere alegerea de repatriere a trupelor. Confruntat cu apeluri pentru a se forma o apărare europeană, Stoltenberg susține că „Uniunea Europeană nu va putea niciodată să apere Europa”.

 

G Ad:

Cum are loc evacuarea din Kabul?

 

”NATO joacă un rol cheie cu prezența la aeroport a peste 200 de specialiști, care contribuie la realimentarea [aeronavelor], controlul spațiului aerian și protecția împotriva incendiilor. Pe plan diplomatic, reprezentantul nostru, ambasadorul Stefano Pontecorvo, coordonează eforturile tuturor țărilor aliate. Ieri (marți 24 august), am evacuat 21.600 de persoane. 40% au decolat pe avioane non-americane. Țările membre NATO efectuează în prezent până la 80 de zboruri pe zi din Kabul'', a precizat Stoltenberg în urmă cu două zile.

 

Afacerea afgană pune la îndoială credibilitatea NATO ca niciodată

 

”Este îngrozitor să vezi cele mai recente evoluții afgane. Este o tragedie pentru poporul afgan. Și este îngrozitor faptul că progresul social realizat în ultimii ani este acum în pericol. În același timp, cred că este important să înțelegem că NATO rămâne o alianță foarte puternică. Am acționat în 2001 invocând articolul 5 din Tratatul Atlantic (care prevede asistență reciprocă în caz de atac, ed) nu pentru a proteja Afganistanul, ci pentru a proteja Statele Unite. Am vrut să evităm noi atacuri teroriste împotriva Statelor Unite și a altor țări NATO'', a susţinut Jens Stoltenberg.

Secretarul general al NATO insită că America de Nord și Europa trebuie să rămână unite, întrucât se confruntă cu o schimbare a echilibrului puterii la nivel global.

,,În ultimii douăzeci de ani, am reușit să împiedicăm Afganistanul să devină un refugiu pentru terorismul internațional. Indiferent de ceea ce se întâmplă în țară, America de Nord și Europa trebuie să rămână unite, întrucât ne confruntăm cu o schimbare a echilibrului puterii la nivel global, în urma unei Rusii mai agresive și a ascensiunii Chinei. Alegerea de a părăsi Afganistanul a fost dificilă, dar nu modifică angajamentul aliaților de a se apăra reciproc, nu schimbă nevoia ca America de Nord și Europa să rămână unite și nici nu schimbă utilitatea articolului 5'',  a punctat Stoltenberg.

 

Cum reacționați la noua dezbatere privind urgența ca Europa să își asume responsabilitățile în apărarea continentului?

 

 

,,Trebuie să distingem două aspecte. De ceva timp, aliații au decis să mărească cheltuielile militare pentru a le aduce la 2% din PIB la nivel național. Aceasta este o condiție prealabilă pentru o apărare mai puternică a Europei. Acestea fiind spuse, este greșit să gândești că Europa se poate apăra fără Statele Unite sau NATO. Uniunea Europeană nu va putea niciodată să apere Europa. Parțial din motive financiare: 80% din cheltuielile militare NATO provin din țări non-UE''a atentionat Jens Stoltenber.

,,Parțial din motive geografice: Norvegia în nord, Turcia în sud, Canada, SUA și Regatul Unit în vest contribuie la apărarea Europei. Prin urmare, avem nevoie de o legătură transatlantică pentru o apărare credibilă a Europei. Aș adăuga, de asemenea, că orice încercare de a slăbi legătura transatlantică nu numai că ar slăbi NATO, ci ar împărți Europa însăși'', a conchis Jens Stoltenberg.

Comentariul autorului: În general, afectarea gravă a imaginii unei instituții, aduce pe termen scurt o scădere a încrederii în acea instituție, dar, pe de altă parte, oferă o bună oportunitate de a se face schimbări, care de regulă sunt mai ușor de acceptat, datorită noilor circumstanțe.

Este valabil și pentru situația actuală a NATO, unde curentul central, de regulă conservator, se axează pe modernizarea aparatului militar, în timp ce curentul emergent, să zicem progresist, are în vedere schimbări la nivelul politic.

În general, nu există niciun moment perfect pentru schimbări, dar după cum spune un consacrat proverb românesc, ”nu schimbi boii, când urci dealul”, mutările fără acoperire, în condițiile ascensiunii Chinei și Rusiei, sunt destul de greu de acceptat, cel puțin pentru statele din estul Europei.

 

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

MiG-31, în cea mai modernă variantă: Rușii integrează sistemul fly-by-wire pe avioanele care vor proteja frontierele nordice ale Federației
Cele mai mari amenințări la adresa SUA evidențiază rolul României. Două amenințări sunt catalogate cu „capacități formidabile”
SUA spun că toate opțiunile sunt pe masă după concentrarea „amplă și neobișnuită” de trupe ruse la granița Ucrainei
În Rusia a început construcția noului Su-75 Checkmate. Soarta primului Su-57 din producția de serie provoacă încă fiori reci Moscovei
Contre între liderul armean și cel azer, într-o rară întâlnire cu Putin. Armenia transmite Rusiei că Azerbaidjanul i-a invadat teritoriul
Viktor Orban l-a felicitat pe premierul Ciucă. Budapesta spune că în pofida provocărilor, România și Ungaria au menținut cooperarea
Contacte între România și Egipt pentru armament și tehnică militară. Industria românească va fi prezentă la Cairo cu un stand național
NATO avertizează Rusia să evite o nouă aventură militară în Ucraina. Soltenberg: Trebuie să fie clar că vor exista consecințe
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro