Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Stoltenberg: Neînţelegerile dintre Franţa şi SUA cu privire la AUKUS nu trebuie să divizeze NATO
07 oct, 16:23
Diferendul dintre Paris şi Washington cu privire la parteneriatul strategic încheiat între SUA, Australia şi Regatul Unit nu trebuie să divizeze Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), a avertizat joi secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, informează AFP.

"Înţeleg decepţia Franţei. Însă acest tip de diferend nu trebuie să provoace o fractură în cadrul Alianţei, nici să submineze forţa legăturii transatlantice", a declarat Stoltenberg la Bruxelles, în timpul unei conferinţe de presă la finalul unei reuniuni cu consilierii de securitate ai celor 30 de ţări membre ale NATO.

"Problema a fost abordată în timpul reuniunii şi sunt convins că aliaţii vizaţi vor găsi mijloacele pentru a ajunge la un acord", a adăugat Stoltenberg. "În calitate de aliaţi, nu suntem mereu de acord asupra tuturor aspectelor, însă nu pierdem niciodată din vedere situaţia în ansamblul ei", a insistat el, potrivit Agerpres.

"La ora când concurenţa mondială se intensifică, Europa şi America de Nord trebuie să continue să facă front comun împreună în cadrul NATO, pentru că provocările în domeniul securităţii cu care ne confruntăm sunt foarte mari pentru ca o ţară sau un continent să le poată face faţă singure", a pledat Stoltenberg.

"Reuniunea de astăzi a constituit o etapă importantă spre summitul NATO prevăzut să aibă loc la Madrid în 2022", a estimat el. Summitul ar urma să aibă loc în primăvară.

Anunţul de parteneriat încheiat între SUA, Australia şi Regatul Unit, denumit AUKUS, a suscitat furia Franţei, pentru că acesta a zădărnicit un megacontract cu Australia pentru achiziţionarea de submarine franceze.

După această criză, preşedintele american Joe Biden şi cel francez Emmanuel Macron au avut o primă discuţie la telefon şi vor discuta din nou telefonic la mijlocul lui octombrie.

"Această criză pune în joc interesele tuturor europenilor referitor la funcţionarea alianţelor noastre şi angajamentul europenilor în Indo-Pacific", a declarat o sursă diplomatică franceză, citată de AFP fără a-i dezvălui numele.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

MiG-31, în cea mai modernă variantă: Rușii integrează sistemul fly-by-wire pe avioanele care vor proteja frontierele nordice ale Federației
Cele mai mari amenințări la adresa SUA evidențiază rolul României. Două amenințări sunt catalogate cu „capacități formidabile”
SUA spun că toate opțiunile sunt pe masă după concentrarea „amplă și neobișnuită” de trupe ruse la granița Ucrainei
În Rusia a început construcția noului Su-75 Checkmate. Soarta primului Su-57 din producția de serie provoacă încă fiori reci Moscovei
Contre între liderul armean și cel azer, într-o rară întâlnire cu Putin. Armenia transmite Rusiei că Azerbaidjanul i-a invadat teritoriul
Viktor Orban l-a felicitat pe premierul Ciucă. Budapesta spune că în pofida provocărilor, România și Ungaria au menținut cooperarea
Contacte între România și Egipt pentru armament și tehnică militară. Industria românească va fi prezentă la Cairo cu un stand național
NATO avertizează Rusia să evite o nouă aventură militară în Ucraina. Soltenberg: Trebuie să fie clar că vor exista consecințe
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro