Stoltenberg le cere statelor membre NATO să evite discuţiile în contradictoriu privind retragerea din Afganistan
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a făcut apel miercuri la membrii organizaţiei să-şi depăşească divergenţele şi să evite să se confrunte pe tema retragerii din Afganistan în cursul reuniunii ministeriale prevăzute să aibă loc joi şi vineri la Bruxelles, relatează AFP.
"Divergenţele de opinie pe tema retragerii din Afganistan nu trebuie să provoace disensiuni între SUA şi europeni", a pledat el în faţa presei în ajunul unei reuniuni a miniştrilor apărării din ţările Alianţei Nord-Atlantice, prima organizată după încheierea acestei retrageri, pe 31 august.
"Discuţia va fi, fără îndoială, foarte animată", a spus reprezentantul unui stat european citat de AFP. Mai multe ţări au criticat deschis acordul încheiat între Washington şi talibani, precum şi refuzul american de a întârzia plecarea trupelor aliate pentru a facilita evacuarea colaboratorilor afgani.
Cu prilejul unei vizite în România, înainte de a se deplasa la Bruxelles, secretarul american al apărării Lloyd Austin s-a declarat gata să evoce "lecţiile învăţate" din prezenţa NATO în Afganistan.
NATO a declanşat un proces de analiză privind ceea ce nu a funcţionat şi "este prea devreme pentru a trage concluzii", a afirmat la rândul său Jens Stoltenberg.
Însă şeful Alianţei Nord-Atlantice a recunoscut că absenţa unei strategii de ieşire a contribuit la dificultăţi şi "asta trebuie să facă parte din analiză".
"Nu trebuie să tragem concluzii rele din Afganistan şi să spunem că aliaţii nu trebuie să mai participe la operaţiuni de luptă împotriva terorismului în afara teritoriului ţărilor Alianţei", a afirmat el.
NATO este angajată într-o misiune de formare a forţelor armate în Irak similară cu cea încheiată în Afganistan şi care s-a dovedit a fi un fiasco, întrucât armata afgană a depus armele în faţa talibanilor practic fără luptă.
"Rapiditatea revenirii la putere a talibanilor nu era prevăzută", a recunoscut Jens Stoltenberg.
Secretarul general al NATO a respins în schimb criticile legate de lipsa de coordonare privind Afganistanul. "Au avut loc consultări strânse în mai multe ocazii, trei reuniuni ministeriale şi reuniuni la nivel de ambasadori fiind organizate înainte de a lua decizia de a termina misiunea din Afganistan", a afirmat el.
"Dilema era fie de a rămâne, cu riscul de a ne confrunta cu mai multe lupte şi cu necesitatea de a angaja mai multe trupe NATO, fie să plecăm cu riscul unei reveniri a talibanilor", a repetat el.
"Evoluţia noului regim este foarte preocupantă", a mai spus politicianul norvegian. "Noi veghem ca teroriştii să nu utilizeze din nou Afganistanul şi putem lovi la distanţă în caz de ameninţare", a dat el asigurări.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News