Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Sistemele Patriot, prima linie de apărare a României | O capabilitate de bază pentru întărirea apărării aeriene și anti-rachetă
Strategica
Data publicării:
Atunci când România va primi unități noi de tragere Patriot în 2022, va deveni prima țară din lume care va opera cea mai nouă versiune a acestui sistem modernizat constant, cu eficiență dovedită pe câmpul de operațiuni, sistem fabricat de Raytheon Missiles & Defense, o divizie a Raytheon Technologies.
Sistem de apărare antiaerian şi antirachetă cu rază lungă de acțiune de tiă Patriot. Foto: Forțele Aeriene Române
Sistem de apărare antiaerian şi antirachetă cu rază lungă de acțiune de tiă Patriot. Foto: Forțele Aeriene Române

România a început utilizarea primului său sistem Patriot în ultima parte a anului 2020, acesta reprezentând o capabilitate de bază pentru întărirea apărării sale aeriene și anti-rachetă – protejându-i granițele și ajutând-o să asigure securitatea flancului estic al NATO. Achiziția unor noi unități Patriot marchează încă un moment de referință în abordarea de securitate a statului membru NATO, se precizează într-un amplu şi cuprinzător articol semnat de compania Raytheon Missile System.

Într-o serie de 2 articole, realizate cu Patrick Griffin, senior program manager al programului Patriot în România, compania Raytheon Missile System, prezintă evoluția constantă a soluțiilor globale Patriot. În prima parte a seriei, Patrick Griffin prezintă cele mai noi progrese. Acum, în partea a doua, Tom Laliberty, vice president Land Warfare & Air Defense, o divizie a Raytheon Missiles & Defense, explică ce înseamnă această realizare pentru apărarea țării.

Tom Laliberty este vice president Land Warfare & Air Defense, o divizie a Raytheon Missiles & Defense.

 

Î: Ce rol joacă sistemul Patriot în strategia de apărare a României?

 

R: România implementează un model de apărare multistratificată, care ia în considerare fiecare tip de amenințare în parte. Nu putem nega faptul că asistăm la o proliferare continuă a rachetelor balistice și a amenințărilor ce vin pe calea aerului, inclusiv rachete de croazieră, aeronave, elicoptere și vehicule de zbor fără pilot (sau drone).

Nu este practic să te bazezi pe un singur sistem de apărare aeriană pentru a răspunde eficient în fața acestui spectru extins de amenințări. În teorie, un sistem poate să îndeplinească acest obiectiv, dar nu este neapărat eficient. Există sisteme care răspund specific anumitor tipuri de amenințări, cu anumite raze de acțiune, la anumite altitudini. O abordare de apărare multistratificată presupune să construiești combinația potrivită de sisteme și capabilități care pot lucra împreună pentru a asocia soluția – sau interceptorul potrivit – pentru fiecare amenințare în parte.

Spre exemplu, nu este de dorit să folosești o rachetă care costă câteva milioane de dolari pentru a intercepta o dronă care l-a costat pe adversar câteva mii de dolari. Având sisteme integrate pe diferite niveluri de apărare, sisteme care comunică între ele, ai posibilitatea să utilizezi soluția defensivă potrivită pentru fiecare amenințare în parte, fiind eficient atât operațional, cât și din punct de vedere al costurilor. În general, amenințările sofisticate au nevoie de interceptoare de mare valoare, în timp ce amenințările mai puțin complexe pot fi anihilate utilizând soluții mai puțin costisitoare. 

Aceasta este strategia utilizată de România. Sistemul Aegis Ashore pe care SUA îl operează în țară ca parte a Abordării Europene Adaptive în Etape, ce asigură apărarea Europei, contracarează rachetele balistice cu rază lungă de acțiune. Sub acest sistem, Patriot acoperă următorul nivel de apărare și contracarează rachete balistice tactice, rachete de croazieră și o gamă largă de aeronave, inclusiv elicoptere.

 

Î: În ce măsură ați caracteriza Patriot ca fiind prima linie de apărare a României?

 

R: Utilizând Patriot ca bază pentru apărarea țării asigură capabilități împotriva unei game largi de amenințări. Acest sistem este scalabil, făcând posibilă apărarea imediată a celor mai importante obiective. În viitor, se pot adăuga mai multe unități de tragere pentru a asigura protecție pentru și mai multe obiective. România a făcut o alegere excelentă selectând Patriot pentru această misiune. Patriot este un sistem a cărui eficiență a fost demonstrată în luptă. El asigură protecție împotriva celei mai extinse game de amenințări: rachete balistice, rachete de croazieră, aeronave și vehicule avansate de zbor fără pilot, și poate răspunde unui număr mare de astfel de amenințări. Adăugând alte sisteme peste Patriot garantează o apărare completă într-un mod care asigură soluții eficiente din punct de vedere al costurilor pe măsură ce amenințările devin tot mai sofisticate. 

Apoi, avem sistemele de apărare de coastă Naval Strike Missile (NSM CDS), pe care guvernul României a decis de curând să le achiziționeze. Astfel, în timp ce Patriot asigură apărare, sistemul NSM CDS pe care îl producem în parteneriat cu compania norvegiană Kongsberg Defence & Aerospace (KDA) va putea fi utilizat pentru a descuraja incursiuni inamice în apele teritoriale ale României. De altfel, în curând, România va opera, alături de Marina americană și alți doi aliați NATO, cea mai nouă generație de rachete de croazieră anti-navă disponibilă în ziua de astăzi.

În perspectivă, discutăm cu guvernul român pentru a adăuga, poate, sistemul NASAMS (National Advanced Surface-to-Air Missile System), pe care îl construim tot în colaborare cu KDA, pentru a acoperi amenințările cu rază scurtă și medie de sub apărarea oferită de Patriot. În acest moment, NASAMS este deținut de 12 țări, inclusiv SUA și alte țări din NATO. Sistemul cuprinde radarul Sentinel, Centrul de Distribuție a Tragerii (FDC) dezvoltat de KDA și o familie de rachete, ce asigură capabilități împotriva unei game largi de amenințări. 

Celălalt aspect important este că România face parte dintr-o grupare regională foarte importantă pentru operațiunile NATO. Fiind membră NATO, dar și una dintre cele 17 națiuni ce utilizează Patriot, România are beneficiul interoperabilității în cadrul alianței. Aceste 17 țări operează același sistem Patriot, sistem care este frecvent modernizat, și fiecare contribuie îmbunătățirilor pe care le vedem în ultima iterație a unității, denumită 8.1, din urma procesului PDB încheiat recent. 

 

Î: Ce alte capabilități sunt luate în considerare pentru a completa straturile de apărare ce sunt necesare?

 

R: Sub straturile cu rază scurtă și medie de acțiune, oferim alte soluții, precum radarul KuMRFS și interceptoarele Coyote, precum și capabilitățile High Power Microwave și High-Energy Laser Weapon ce pot răspunde amenințărilor vehiculelor avansate de zbor fără pilot. În esență, astfel de sisteme complementare asigură o arhitectură de apărare multistratificată robustă. Integrându-le cu un sistem de comandă și control asigură coordonarea necesară pentru a stabili și utiliza cea mai bună capabilitate pentru fiecare amenințare în parte. 

 

Î: Cât de importante sunt parteneriatele industriale pe care le are Raytheon Missiles & Defense în România?

 

R: Ne considerăm un partener strategic pentru România și recunoaștem importanța colaborării cu industria locală. În prezent, Raytheon Missiles & Defense are parteneriate încheiate cu Aerostar și Romaero pentru susținerea Patriot. Pe măsură ce discutăm despre NASAMS, ne concentrăm pe a găsi mai multe posibilități de colaborare în țară pentru ca România să își valorifice programele de apărare prin stimularea economiei și crearea de noi locuri de muncă.

În același timp, într-un context mai larg, participarea industrială a României o ajută să facă parte și din lanțul global de furnizori pentru Raytheon Missiles & Defense. Astfel, tehnologia și proiectele cu care companiile românești contribuie la programele din țara lor le ajută să se califice ca furnizori pentru toți partenerii noștri care folosesc aceeași tehnologie, peste tot în lume. 


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Frica de Rusia ajunge până în Marea Britanie: Guvernul anunță 12 submarine nucleare noi și investiții de 20 miliarde de dolari în focoase nucleare
Marea Britanie va anunța noua strategie de apărare. Prima mutare: 6 fabrici de armament și achizița a 7.000 de rachete cu rază lungă
Teheranul își mărește stocul de uraniu. Agenția pentru Energie Atomică: Iranul nu oferă răspunsuri credibile din punct de vedere tehnic
Joc de război: NATO ar câștiga posibilul conflict cu Rusia, iar frontul decisiv ar fi cerul Europei de Est 
Șeful diplomației turce afirmă că războiul din Ucraina ar putea fi încheiat până la sfârșitul anului: “Atât Rusia, cât și Ucraina își doresc încetarea focului”  
De ce e mai bine să descurajezi Rusia înainte să atace: Ucraina cheltuie în patru luni bugetul de anul trecut al României pentru apărare
Războiul hibrid al Beijingului: Cum încearcă China să paralizeze Taiwanul prin atacuri asupra infrastructurii critice?
De la 2% la 3,5% (sau 5%): Dincolo de politică, cât de mult este Europa pregătită să plătească pentru NATO?
UE publică Strategia pentru Securitate la Marea Neagră. Obiective majore: Dezvoltarea coridoarelor de mobilitate militară și protecția platformelor energetice precum Neptun Deep
Planeta în trei culori: Visul lui Trump despre o lume împărțită cu Rusia și China
Europa intensifică ajutorul militar acordat Ucrainei, în timp ce Rusia respinge încetarea focului și se pregătește pentru ,,ofensiva de vară''
“Pentru reducerea tensiunilor din regiune”: Belarus a anunțat mutarea locurilor de desfășurare a exercițiului “Vest-2025” de la granițele occidentale în interiorul țării
Primul contact la vârful Washingtonului: Președintele Nicușor Dan, convorbire telefonică cu Donald Trump
Pacea, tot mai departe: Rusia îşi intensifică presiunea militară asupra Ucrainei, atacurile cu dronele fiind tot mai puternice
Oficiali militari taiwanezi: China este capabilă de a transforma exercițiile militare într-o invazie
Războiul dronelor: Armata britanică stabilește un nou standard de luptă bazat pe ,,strategia 20-40-40'', cu 80% sisteme autonome pe câmpul de luptă
Forţele Armate Ucrainene, liber la lovit teritoriul Rusiei cu rachete occidentale: Nu mai există restricții privind raza de acțiune a armelor livrate
Tancuri, Obuze și Demografie: De ce pierderile imense nu opresc ,,mașina de război'' a Rusiei pe frontul din Ucraina
Vedeta exercițiului Swift Response 25: Desfăşurarea sistemului HIMARS, un semnal de forță arătat de NATO în Nordul îndepărtat și în statele baltice
Liderii Forțelor Aeriene ale SUA îndeamnă la o schimbare tactică radicală: Accentul se pune pe aeronavele F-47 și B-21 pentru a contracara amenințările Chinei
Trupele rusești au început să folosească frecvent pe frontul din Ucraina strategia așa-numitei “triple sufocări”, ce produce câștiguri teritoriale lente dar constante
Securitatea europeană sub lupă: Între agresiunea rusă și reechilibrarea domeniului apărării, ce este de făcut pentru un NATO mai puternic?
Războiul viitorului se va duce pe inteligența artificială. Iar cel mai important front de luptă al AI va fi protejarea sistemelor împotriva deturnării
Armata americană și-ar putea schimba strategia? SUA iau în considerare repoziționarea forțelor din Indo Pacific. Coreea de Sud afirmă că nu a purtat discuții legate de acest subiect
Pentagonul avertizează că rușii au pus rachete aer-aer cu focoase nucleare pe avioane MiG-31 și Su-35. Cât de eficiente ar fi împotriva unor ținte aeriene
Ucraina propune integrarea armatei sale în sistemul de apărare al U.E: Armata ucraineană are toată experiența necesară pentru acest lucru
Nevoia unei schimbări de paradigme la nivelul strategiei militare a Ucrainei. Generalul Zaluzhnîi: Să nu mai credem într-un miracol, iluzia granițelor din 1991 trebuie abandonată
Răspuns la amenințarea rusă asupra flancului estic al NATO: Germania staționează permanent câteva mii de militari în Lituania (Foto/Video)
Noua strategie a Rusiei: Dronele cu fibră optică țintesc armamentul crucial al Ucrainei (Video). Un sistem HIMARS a fost distrus pe front
Generalul Ben Hodges avertizează România: Portul Constanța, țintă sigură în cazul unui atac rusesc asupra NATO

Ştiri Recomandate

Sisteme antiaeriene IRIS-T și producție comună de drone. Germania preia frâiele înarmării Ucrainei
Germania, la răscruce. Merz confirmă discuțiile cu Franța privind o „umbrelă nucleară europeană”, dar precizează că e vorba despre o perspectivă îndepărtată
Un Su-34 în minus. Bombardierul rusesc s-a prăbușit în timpul unui zbor de antrenament, în regiunea Nijni Novgorod
Trump nu exclude posibilitate ca Musk să fie deportat și îl amenință direct pe miliardar: Am putea pune DOGE pe Elon
Reconcilierea turco-kurdă, faza a doua: PKK depune armele
"S-a auzit un bâzâit; după 5 minute, explozii". Noile drone ucrainene au lovit la 1.300 de km. Ținta, fabrica Kupol de drone și sisteme antiaeriaene Tor și Osa
Armata ucraineană deține în continuare un cap de pod în Kursk, pe teritoriul Rusiei: Agresorul rus își folosește cele mai bune brigăzi în această direcție
Continuă tensiunile diplomatice dintre Moscova și Baku. Ultimul episod: Azerii reținuți în Rusia au murit torturați
Atlantic Council deschide un birou regional și în România pentru a promova cooperarea transatlantică în domenii strategice
Veriga slabă a NATO? România plătește milioane de euro către CFR Marfă pentru transport militar pe linii învechite
Norvegia trimite în Polonia avioanele sale F-35 | Au o singură misiune: să formeze un scut aerian deasupra celui mai important nod logistic din Europa
Forțele Armate ale Ucrainei au lansat un atac cu rachete asupra regiunii ocupate Donețk: Atacul ar fi servit drept ,,botez al focului'' pentru o nouă rachetă
România va avea noi sisteme antiaeriene. Israelienii de la Rafael, câștigătorii licitației pentru SHORAD-VSHORAD?
Rusia lasă impresia că are puterea să se refacă după atacul ucrainean ,,Pânza de Păianjen”: Complexul militar industrial, pus să producă bombardiere strategice
HIMARS devine hipersonic: Ce este proiectul Blackbeard Ground Launch (GL) la care U.S. Army lucrează deja?
Din conversațiile interceptate de SUA rezultă că oficialii iranieni par surprinși de intensitatea sub așteptări a atacurilor americane
Rușii susțin că “au eliberat” complet una din cele patru regiuni anexate de la Ucraina. RPL s-ar afla acum 100% sub control rusesc
Varșovia vrea să fie superputere regională în producția de muniții: Compania autohtonă PGZ, contract pentru obuze de 155 și 120 mm
Chinezii se laudă cu o nouă bombă, despre care se presupune că poate provoca pene de curent după impact
”În trei luni, situația s-ar putea schimba radical”. Ucraina are pe masă o soluție la problema Shahed
Va fi aruncată în luptă „Furnica” ucraineană. Noua dronă terestră Muraha va ajunge în premieră pe front
Ședință CSAT. Pacea în Ucraina trebuie să excludă ferm încercările Rusiei de redivizare a Europei în sfere de influență
Rușii au avansat cu 50.000 de soldați în regiunea Sumî. Cum se face că apărarea ucraineană nu a fost pregătită?
Iranienii se întorc la Fordow, arată imaginile din satelit
Spionaj, cipuri și un război tehnologic: Statele Unite acuză DeepSeek că a devenit un instrument AI în mâna armatei chineze
Iranul renunță la avioanele de luptă rusești. Următoarea oprire: China, pentru „Ucigașul de Rafale” J-10C
UE prelungește sancțiunile împotriva Rusiei cu șase luni
Gulag 2.0. Manifestație de solidaritate cu victimele torturii rusești, organizată de comunitatea ucraineană din București
Armatele private ale Rusiei: Grupările paramilitare care activează în Ucraina, factor de instabilitate în regiune şi risc de securitate pentru Kremlin
Armata SUA vrea lansatoare de rachete autonome: Cum vor schimba noile sisteme de arme fața războiului modern?
,,Cupola de Oțel'' a Turciei are o ,,problemă franceză'': Ankara solicită acces la sistemul european de rachete sol-aer SAMP/T
Marea Britanie trimite Ucrainei 350 de rachete și mai multe lansatoare ,,FrankenSAM''. Fondurile provin din activele rusești înghețate
pixel