Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
SUA au nevoie de o prezență militară permanentă în țările baltice, cele mai vulnerabile în fața Rusiei
26 sep, 20:53
”Este timpul să facem durabilă prezența militară americană în statele baltice”, a precizat John R.Deni autor al cărții „Coaliția celor lipsiți de voință și de pregătire: realinierea europeană și viitorul geopoliticii americane”, publicată la începutul acestui an.
US Army, prezentă la o paradă militară în Polonia. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Varșovia

Într-un articol din 24 septembrie, pentru publicația Defense News, John R. Deni, care este și profesor la Institutul de Studii Strategice al Colegiului de Război al US Army, consideră că prezența militară americană sporadică în țările baltice, corelată cu prezența aproape permanentă în Polonia trimite mesajul greșit, într-un moment critic, celor mai vulnerabili aliați ai NATO, dar și președintelui rus Vladimir Putin.

În special ca urmare a retragerii SUA din Afganistan și a preocupărilor generate de credibilitatea americană, doar o prezență militară consistentă a SUA în fiecare dintre statele baltice poate reasigura în mod convingător aliații că Washingtonul îi susține, în timp ce îi semnalează lui Putin angajamentul american solid la NATO. Retragerea aparent grăbită și haotică a SUA din Afganistan a determinat unii aliați americani din Europa să pună la îndoială angajamentul Washingtonului față de NATO, precizează John R. Deni cu privire la necesitatea de a reface încrederea aliaților în SUA.

Acesta argumentează, în continuare, soliditatea legăturii SUA – Europa, precizând că orice comparație a angajamentului transatlantic cu cel pentru Afganistan este absurdă. ”Conexiunile culturale, istorice, demografice, de apărare, comerciale și de investiții ale Americii cu Europa sunt inegalabile. Nu este o exagerare să spunem că modul de viață american - ca să nu mai vorbim de rezultatul marii competiții de putere care se desfășoară acum între Statele Unite, pe de o parte, și China și Rusia, pe de altă parte - depinde de o relație strânsă și sigură cu Europa. Nu este la fel cu Afganistanul.”

 

G Ad:

Pericolul asupra țărilor baltice, înconjurate la propriu de Rusia

 

Pe lângă argumentele de reconsolidare a încrederii în SUA, Deni aduce în atenție și pericolul militar efectiv în care se află țările baltice, înconjurate la propriu de Rusia, prin enclava Kaliningrad - cea mai militarizată bucată de pământ din Europa, Belarus, Rusia și estul Mării Baltice controlat tot de Rusia. Amenințarea militară pentru statele baltice este apreciată, de John R. Deni, cu mult peste nivelul lor de pregătire.

Recentul exercițiu strategic ruso-belarus ”Vest 2021”, cu o participare totală de 200.000 de militari a avut printre piesele centrale de scenariu și un contraatac asupra forțelor NATO aflate pe teritoriul lituanian și polonez, a exemplificat Deni cum se poate materializa amenințarea militară pentru statele baltice.

La îngrijorarea legată de diferența evidentă de nivel de pregătire militară, se adaugă și problema recentă a numărului mare de migranți care vin din Belarus și pot destabiliza  ușor țările baltice fără capacități puternice de gestionare a unor astfel de situații, a precizat Deni evidențiind un alt risc.

John R. Deni atrage atenția și asupra embargoului comercial deschis de China împotriva Lituaniei, ca răspuns atât la decizia autorităților lituaniene de a permite Taiwanului să deschidă un post diplomatic la Vilnius sub numele „Taiwan”, cât și ca urmare a retragerii Lituaniei dintr-un efort [economic] condus de chinezi de a coopta țările din Europa Centrală și de Est, cunoscut ca inițiativa ”17+1”.

În plus, Lituania a fost supusă unor atacuri cibernetice extinse atribuite atât Rusiei, cât și Chinei, a mai precizat Deni, completând tabloul de amenințări și riscuri la adresa țărilor baltice.

 

SUA ar putea consolida nord-estul Europei în trei moduri

 

O mică, dar permanentă prezență americană în Lituania ar consolida securitatea SUA și a aliaților din nord-estul Europei în trei moduri. În primul rând, ar indica în mod clar aliaților și adversarilor că suveranitatea lituaniană și integritatea teritorială sunt un interes vital american. În al doilea rând, ar putea fi utilizat pentru a umple golurile din capacitățile de apărare lituaniene de astăzi, în special în ceea ce privește antitancul, artileria, UAV-urile și războiul electronic. Și, în cele din urmă, ar oferi Vilniusului încrederea de care are nevoie pentru a investi mai mult în zona cibernetică cu caracter ofensiv, război electronic și operații de informații, permițându-i să răspundă mai bine la cele mai frecvente atacuri din Rusia și China, precizează John R. Deni, despre obiectivele prezenței americane, în viziunea sa.

Principalele obiecții față de o prezență permanentă a SUA sunt că ar putea cumva să încalce termenii unui acord din 1997 dintre NATO și Rusia sau că l-ar putea intimida pe președintele Putin, provocând o contrareacție în spirală. O prezență americană atent calibrată, în cadrul unui angajament deja existent al NATO față de regiune, nu ar trebui să provoace îngrijorare.

De exemplu, în cadrul inițiativei NATO de Prezență Avansată (Enhanced Forward Presence  - EFP), Germania conduce un grup de luptă multinațional de aproximativ 1.100 de militari în Lituania, începând cu 2017. Adăugând un contingent american de aproximativ 120 de militari la această prezență NATO, precum și la unitățile similare din Letonia și Estonia, cu grea ar putea fi considerate gesturi destabilizatoare, dar ar merge departe în liniștirea aliaților și descurajarea Rusiei, a prezentat John R. Deni varianta sa de prezență americană permanentă în țările baltice.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Proteste violente în Iran. SUA, 'profund îngrijorate' de 'represiunea violentă' a regimului de la Teheran
Cele mai mari amenințări la adresa SUA evidențiază rolul României. Două amenințări sunt catalogate cu „capacități formidabile”
MiG-31, în cea mai modernă variantă: Rușii integrează sistemul fly-by-wire pe avioanele care vor proteja frontierele nordice ale Federației
SUA spun că toate opțiunile sunt pe masă după concentrarea „amplă și neobișnuită” de trupe ruse la granița Ucrainei
În Rusia a început construcția noului Su-75 Checkmate. Soarta primului Su-57 din producția de serie provoacă încă fiori reci Moscovei
Talibanii cer ajutor umanitar internațional și spun că Afganistanul vrea relații pașnice cu toată lumea
Contre între liderul armean și cel azer, într-o rară întâlnire cu Putin. Armenia transmite Rusiei că Azerbaidjanul i-a invadat teritoriul
MAE: Ambasada României din Africa de Sud gestionează situația a 36 de cetățeni români
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro