SUA avertizează asupra riscului crescut de sabotaj al cablurilor submarine critice de către o unitate militară secretă rusă
Postul de televiziune american CNN a informat, pe 06.09.2024, citând declarațiile unor oficiali care au ținut să-și păstreze anonimatul, că SUA au detectat o activitate militară rusească crescută în jurul cablurilor submarine cheie și consideră că Rusia ar putea acum să efectueze potențiale operațiuni de sabotaj, menite să dezactiveze o piesă critică a infrastructurii de comunicații a lumii.
După cum a precizat unul dintre oficialii americani, Rusia a pus un accent tot mai mare pe construirea unei unități militare dedicate, care desfășoară o flotă formidabilă de nave de suprafață, submarine și drone navale. Unitatea, care se numește “Direcția Principală a Statului Major General pentru Cercetarea Mării Adânci”, este cunoscută sub acronimul său rusesc GUGI.
“Suntem îngrijorați de activitatea navală sporită a Rusiei la nivel mondial și apreciem că deciziile Rusiei în ceea ce privește deteriorarea infrastructurii critice submarine a SUA și a aliaților săi s-ar putea schimba. Rusia continuă să dezvolte capabilități navale pentru sabotaj submarin în principal prin GUGI, o unitate bine păzită care operează nave de suprafață, submarine și drone navale”, a declarat acesta pentru CNN.
“SUA urmăresc în mod regulat navele rusești care patrulează în apropierea infrastructurii maritime critice și a cablurilor submarine, adesea departe de țărmurile rusești”, a spus oficialul.
Îngrijorarea SUA cu privire la operațiunile submarine secrete ale unității rusești nu a mai fost raportată anterior. CNN a solicitat comentarii în acest sens și de la Ministerul rus al Apărării.
Cablurile submarine formează o coloană vertebrală critică a traficului de internet și telecomunicații din întreaga lume. Cea mai mare parte a comunicațiilor și a traficului de internet se desfășoară printr-o rețea vastă de cabluri de fibră optică de mare viteză instalate de-a lungul fundului oceanului. Un atac coordonat ar putea perturba semnificativ comunicațiile private, guvernamentale și militare de-a lungul acestor cabluri, precum și industriile care se bazează pe astfel de comunicații, inclusiv piețele financiare și furnizorii de energie.
Cablurile submarine transportă, de asemenea, cantități mari de energie electrică în mai multe țări europene.
SUA și aliații săi monitorizează îndeaproape activitatea navală rusă în apropierea cablurilor submarine cheie din întreaga lume. Comandanții de la bordul unei nave de patrulare a NATO au declarat, în aprilie 2023, pentru CNN, că au asistat la o creștere a unei astfel de activități prin cablurile submarine din Marea Baltică în ultimii ani.
Mările din jurul Europei de Nord sunt un punct central al supravegherii și activității militare rusești. Anul trecut, o investigație comună a radiodifuzorilor publici din Suedia, Danemarca, Norvegia și Finlanda a constatat că Rusia are o flotă de nave de spionaj suspecte, care operează în apele nord-europene pentru un potențial sabotaj atât al cablurilor submarine, cât și al parcurilor eoliene.
Folosind analize de date, comunicații radio interceptate și surse de informații, radiodifuzorii au urmărit timp de câțiva ani aproximativ cincizeci de nave care operau în zonă, folosind supravegherea subacvatică pentru a cartografia locurile pentru potențiale atacuri.
“Activitatea amenințătoare a Rusiei nu a fost perturbată de războiul în curs de desfășurare împotriva Ucrainei. Conducerea rusă acordă o mare importanță GUGI, continuând să finanțeze unitatea chiar și în timp ce poartă un război în Ucraina”, a declarat un alt oficial american pentru CNN.
Potrivit acestuia, SUA vor considera orice astfel de sabotaj al infrastructurii submarine ca o escaladare semnificativă a agresiunii rusești în afara Ucrainei.
“Orice activitate care ar deteriora infrastructura fundului mării, inclusiv cablurile submarine, în special în perioadele de tensiuni sporite, riscă neînțelegeri și percepții greșite, care ar putea duce la o escaladare neintenționată”, a spus oficialul american.
“SUA ar fi deosebit de îngrijorate de daunele aduse infrastructurii noastre submarine critice sau a aliaților noștri”, a concluzionat acesta.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News