Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
SUA cred că ar fi găsit cheia pentru a câștiga cursa AI împotriva Chinei: Etichetarea datelor, anunțată de Pentagon
29 ian 2023, 20:12
Pentru a depăși China în jocul din ce în ce mai competitiv de inteligență artificială (AI – artificial intelligence), SUA trebuie să-și intensifice dramatic eforturile de a colecta, eticheta și sorta munți de date care, în cele din urmă, vor fi, utilizate în regimuri de antrenament automat, a spus șeful pentru AI de la Pentagon, potrivit publicației americane Defense News.
Inteligență artificială, poză cu caracter descriptiv Sursă foto: US Army
Inteligență artificială, poză cu caracter descriptiv Sursă foto: US Army

„Învățarea automată (Machine Learning - ML) nu vă va economisi bani. ML vă va costa bani. De ce? Trebuie să etichetați acele date”, a declarat directorul pentru sisteme digitale și AI, Craig Martell, pe 26 ianuarie, la simpozionul organizat de  Centrul pentru Strategie și Război/Academia Forțelor Aeriene. „Dacă vom învinge China și trebuie să învingem China în AI, trebuie să găsim o modalitate de a eticheta la scară. Pentru că dacă nu etichetăm la scară, nu vom câștiga”, arată Defense News.

Sistemele sau echipamentele cu capacități de recunoaștere a modelelor și sistemele autonome necesită cantități semnificative de date pentru antrenare (învățare), acestea trebuind să fie corecte, pentru ca ulterior, după antrenare/ învățare, sistemele să-și facă bine treaba.

 

Generarea acestor seturi uriașe de date necesită resurse: timp, date și forță de muncă.

 

Postul lui Martell, CDAO (Chief Data and AI Officer), a fost înființat în decembrie 2021, cu scopul de a accelera și extinde integrarea sistemelor AI și a analizei datelor în cadrul Departamentului de Apărare. Biroul a făcut primii pași concreți câteva luni mai târziu, în iunie, după ce a subsumat Centrul Comun de AI, Serviciul Digital al Apărării, Advana (Advanced Analytics - platforma de date mari a DoD pentru analiză avansată) și Șeful Datelor DoD.

„Au văzut că acești patru, împreună, creează de fapt, ceea ce eu numesc această ierarhie a nevoilor de date și inteligență artificială”, a declarat Martell. „În principiu, în partea de jos, trebuie să obținem datele corecte. În plus, trebuie să obținem analize grozave.”

Datele de jos, de la baza piramidei de informații, sunt numite și date primare. Ele pot fi date brute, de regulă de mare claritate, care sunt obținute de senzori în condiții perfect cunoscute sau pot fi date axiomatice care sunt validate de mediul științific. Aceste date primare trebuie să fie corecte, deoarece cu ele se antrenează sistemele AI, sisteme care ulterior vor face prelucrări de date provenite din medii operaționale unde sunt prezente distorsiuni, erori și mai ales înșelări ale inamicului.

Pentagonul a urmărit de ani de zile inteligența artificială ca un mijloc de a lua mai rapid decizii mai informate și de a facilita explorarea acolo unde nimeni nu ar îndrăzni să meargă.
China și Rusia, principalele amenințări la securitatea națională, au, de asemenea, programe de AI destul de avansate, potrivit oficialilor americani.

 

China, în prezent, se ocupă de etichetarea masivă, dar manuală a datelor

 

„China nu ne bate pentru că au acces la algoritmi mai buni”, a spus Martell, care a lucrat anterior la Lyft și LinkedIn. „Vor să stea doar în aceste camere mari: „Tanc, nu tanc, tanc, rachetă, nu rachetă”, doar etichetând datele, 10 până la 12 ore pe zi, șase zile pe săptămână, fără să fie plătiți, pentru că ei trăiesc într-un stat autocratic.”

Etichetarea înseamnă, în principiu, ca unui obiect/entitate să i se atribuie un nume (cel puțin un nume) pentru ca ulterior acest obiect/entitate să poată fi găsit(ă) mai ușor în volumul uriaș de date cu care se operează în prezent.

De exemplu, elevii pun (de regulă), pe caietele de studiu, etichete pe care scriu numele disciplinei de studiu – matematică, fizică, istorie etc. Astfel, nu mai au nevoie să deschidă fiecare caiet și să citească în interior pentru a fi nevoie să-l găsească pe cel dorit. Este o ușurare, dar mai rămâne încă mult de căutat, dacă sunt să zicem 10 de discipline de studiu, fiecare cu două caiete.

În continuare, caietele pot fi îmbrăcate cu folii de culori diferite - roșu pentru științe exacte, de exemplu, și alb pentru cele sociale. Astfel, pe lângă nume, se mai primește o etichetă de culoare, care reduce munca de căutare, la jumătate.

Se poate continua cu una sau două etichete în acest caz, astfel încât să se ajungă la un compromis cu efortul de memorare a etichetelor, care să nu devină prea costisitor.

 

SUA au sute de proiecte de AI, inclusiv de sisteme de arme majore

 

Peste 685 de proiecte de AI, inclusiv mai multe legate de sistemele de arme majore, erau în curs de desfășurare la Departamentul american al Apărării la începutul anului 2021, potrivit unui raport al Oficiului de Responsabilitate Guvernamentală.

La începutul acestei luni, Forțele Aeriene au apelat la Universitatea Howard pentru un contract pe cinci ani, de 90 de milioane de dolari, pentru a desfășura cercetări privind autonomia tactică a mașinilor, inclusiv echipele mixte om-mașină.

În general, SUA, legat de domeniul militar, adoptă strategii bazate pe întrebuințarea la scară mare a automatizării care au ca efecte o eficiență mai mare, reducerea cât se poate de mult a pierderilor umane, limitarea erorilor umane foarte prezente în situații de criză etc.

În acest caz, al etichetării datelor primare, Departamentul american al Apărării, optează pentru dezvoltarea de algoritmi, spre deosebire de China care încearcă să facă același lucru, dar manual.

O potențială eroare într-un algoritm va genera o eroare sistematică, care, de regulă, este vizibilă, rapid depistată și izolată, principalul dezavantaj fiind afectarea unei părți mari a sistemului.

Pe de altă parte, eroarea umană este, de regulă, complet aleatorie și va rămâne pentru, mult timp, adânc îngropată, generând, tot aleator, erori, aparent inexplicabile, la vârful piramidei informaționale. Principalul dezavantaj este că în situații de criză, eroarea nu va fi percepută de factorul uman datorită presiunii evenimentelor și credinței că sistemul este cvasi-infailibil (dă foarte rar erori).

În plus, algoritmii de etichetare, după ce au fost validați, vor fi folosiți și în situațiile operaționale, deoarece datele culese vor fi la rândul lor etichetate (indexate – se mai folosește și acest termen).


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

NATO temperează discuţiile cu privire la furnizarea de avioane către Ucraina: Nu este acum cea mai urgentă problemă
Rapoarte ISW/British Intelligence: Armata rusă își propune să atace pe întreaga linie a frontului din Ucraina, dar nu a reușit să pregătească suficient trupele recent mobilizate
SUA nu sunt pregătite să ofere Ucrainei rachete de tip ATACMS: Stocul de arme este mult prea limitat
Moscova caută să umple golul francez. Rusia caută aliați într-o regiune a Africii considerată mult timp „protectorat” francez
Demonstrație americană de forță în Marea Chinei de Sud – exercițiu comun a trei grupuri navale de luptă
Rolul de lider al Riadului în lumea arabă împiedică Arabia Saudită să normalizeze relațiile cu Israelul
Indiciile arată că ofensiva rusă a început în Donbas. Liniile de apărare ale Ucrainei - bombardate masiv pe o lungime de 300 km
De ce cere Ucraina avioane după tancuri Abrams și Leopard 2? Cu actualul sprijin victoria împotriva Rusiei ar putea dura între 3-5 ani
Foto: NATO Allied Air Command
EXCLUSIV
Scenariul Iugoslavia nu s-a repetat în Ucraina din două motive. Hari Bucur-Marcu: Dacă orice stat din lume ataca precum Rusia, s-ar fi intervenit militar
EXCLUSIV
Rusia vs. Ucraina, în așteptarea marii ofensive. Cine și când va încerca să rupă frontul? | Hari Bucur-Marcu, la Obiectiv EuroAtlantic
Suedia desfășoară de urgență sistemul ”Patriot” în portul Goteborg. Decizia copiază o mutare similară a Poloniei care a trimis o baterie antiaeriană lângă Varșovia
Raport ISW: Marea ofensivă a Federației Ruse se va încheia până în aprilie și nu va avea succes
Mai mulţi oficiali de la Pentagon susţin că Ucraina nu poate recupera prea curând Peninsula Crimeea
NATO va continua să-şi întărească parteneriatul cu Japonia, pe fondul războiului declanşat de Rusia împotriva Ucrainei
Bugetul pentru apărare al Poloniei va ajunge în 2023 la 4% din PIB
Ofensiva ucraineană s-a oprit din cauza Occidentului? Raport ISW: Livrarea cu întârziere a armamentului promis a făcut ca armata ucraineană să nu mai poată înainta pe front
Patru lecții pentru țările din Golf într-un posibil război cu Iranul după aventura Rusiei în Ucraina: De la importanța alianțelor la eșecul armelor sovietice
SUA cred că ar fi găsit cheia pentru a câștiga cursa AI împotriva Chinei: Etichetarea datelor, anunțată de Pentagon
R. Moldova, sub atacul hibrid al Rusiei. Ucraina a avertizat încă din 2022 scenariul prin care FSB rus va încerca să răstoarne guvernul pro-european
Ministrul german al Apărării: Furnizarea de avioane de luptă Ucrainei "iese din discuție"
Războiul din Ucraina mută centrul de greutate spre Europa de Est. Diaconescu: România are șansa să joace rolul RFG în Războiul Rece
Putin: Germania e sub ocupație militară americană. Președintele Rusiei vorbește de „eliberarea Europei”
Anatol Șalaru, fost ministru al Apărării în Republica Moldova
EXCLUSIV
R. Moldova privește spre NATO cuprinsă de teama războiului și a imperialismului rus | Anatol Șalaru, la Obiectiv EuroAtlantic
Brzezinski: Extinderea cooperării militare cu Polonia este o prioritate pentru SUA
CSIS avertizează SUA: Rachetele LRASM care pot lovi eficient China s-ar epuiza în șapte zile în caz de război. Provocări pentru industria SUA
Armata rusă pierde tot mai mult teren în fața Wagner Group. Mercenarii - dotați cu avioane de luptă și tancuri moderne T-90S
”Trebuie să fim cu un război înainte”. Franța vrea în liga mare: Crește achizițiile militare cu 30% și încearcă cooptarea Germaniei în proiectul pentru întărirea ''suveranităţii'' UE
Ezitările privind Ucraina ar putea costa scump Europa. ”Comunitatea internațională nu-și poate permite o poziție de ambiguitate strategică” - Aurescu
Va afecta apropierea dintre Italia și Turcia interesele energetice ale Franței în Libia? Noua „alianță”, pe un culoar de coliziune militară cu Wagner Group
generalul (r.) Dan Grecu
EXCLUSIV
Ucraina, în goana după tancuri occidentale: Leopard 2, Abrams sau Leclerc? | Generalul (r.) Dan Grecu, la Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania

Ştiri Recomandate

Livrarea în Ucraina a sistemului antiaerian Samp/T (MAMBA) intră în linie dreaptă: Militarii ucraineni au încheiat instrucția din Italia
Xi, la Moscova ca pacificator. Șansele ca Beijingul să deschidă robinetul armelor pentru Armata rusă
Președintele ceh, gen. Pavel: Forțele Armate ale Ucrainei vor avea o singură șansă pentru o mare contraofensivă
Rusia a „repetat” intens doborârea dronei MQ-9 Reaper a SUA. Un Su-27 a încercat același lucru cu un Bayraktar TB2 ucrainean (Video)
O nouă demonstrație de forță a SUA: Bombardierul strategic B-52H, trimis la aproximativ 16 km de granița cu regiunea rusă Kaliningrad
Europa reîncepe să parieze pe tancuri la mai bine de 30 de ani de la sfârșitul războiului rece: România a ales să comande 54 de tancuri Abrams, iar Polonia a comandat 250 de tancuri M1A2 Abrams SEPv3
Marea bătălie pentru Insula Șerpilor: Serviciul militar ucrainean de informaţii (GUR) a publicat noi imagini din timpul eliberării insulei de sub ocupaţie rusă
Tanchiştii ruși, care operează T-90M, sunt instruiţi cum să lupte cu tancurile Leopard 2, Challenger 2 şi M1A2 Abrams în Ucraina (Foto/Video)
Turcia și Egiptul fac pași istorici spre reconciliere: Relațiile dintre cele două țări au fost puternic tensionate în 2013
Industria turcă de apărare lucrează la o nouă dronă de atac. UAV-ul ANKA-3 a fost prezentat publicului (Foto)
Cum văd sud-coreenii cooperarea cu industria poloneză de apărare: Polonia nu este doar clientul nostru, ci este partenerul nostru în producția de armament
Presa britanică, după incidentul cu drona MQ-9: Rusia a fost aproape de șase ori de a declanșa un război direct cu NATO
Momentul în care o unitate a forţelor ucrainene pentru operaţii speciale distruge zece tancuri ruseşti în Donetk (Foto/Video)
România continuă să organizeze exercițiul multinațional „Sea Shield” în Marea Neagră și pe Fluviul Dunărea
Un oficial turc le dă ruşilor planurile peste cap: S-ar putea să nu mai fie nevoie de S-400", deoarece Turcia și-a dezvoltat propriul sistem de apărare antiaeriană
Bahmutul rezistă. În pofida tuturor șanselor, Ucraina reușește să livreze apărătorilor din oraș muniție, alimente și echipamente medicale
Mandatul de arestare, începutul sfârșitului pentru Putin? Peste 120 de țări au obligația să aplice decizia, chiar dacă Moscova vine cu argumente false că Putin nu poate fi arestat
Forțele Aeriene ale SUA s-au răzgândit în privința numărului de avioane F-15EX Eagle II pe care le vor achiziţiona
T-90M Proryv, cel mai modern tanc al armatei ruse, ''disecat'' de armată ucraineană (Foto/Video): Este mai mult un T-72 cu componente occidentale
Comandantul forțelor terestre ucrainene: Rușii din Bakhmut își folosesc toate forțele, lupte în curs de desfășurare din trei părți ale orașului
Momentul în care un tren încărcat cu tehnică militar a deraiat în Brașov (Video)
Italia își trimite portavionul Cavour în Japonia cu scopul de a-și extinde angajamentul în zona indo-pacifică
Rusia spune că din punct de vedere juridic Putin nu poate fi arestat de nicio autoritate străină
Avion rusesc Su-25 doborât la Bakhmut: A fost utilizat un sistem portabil de rachete sol-aer (MANPADS) Piorun
Serviciul militar ucrainean de informații a primit vehicule blindate Oncilla. Achiziţia a fost susţinută de către o companie poloneză
Victoria lui Trump în 2024 ar putea echivala cu înfrângerea Ucrainei? Fost șef NATO: Mă tem de o catastrofă geopolitică
Slovacia extinde donația și trimite Ucrainei, la pachet cu cele 13 Mig-29, sisteme antiaeriene KUB
Nou atac cu drone iraniene asupra Ucrainei, în noaptea de vineri. Alerta aeriană, activă pentru partea de est a țării
Până la livrarea de Leopard și F-16, statele UE se caută prin buzunare de obuze de 155 mm. Acordul pentru cumpărarea muniției pentru Ucraina ar putea fi semnat săptămâna viitoare
Mandat de arestare pe numele lui Putin pentru crime de război. Curtea Penală Internațională - semnal fără precedent
Goana după piloți de F-16. România caută intens soluții pentru pregătirea piloților români. Ultimele discuții, în Orient cu Iordania
SUA pregătesc Kievul pentru contraofensiva de primăvară. Fără F-16, dar cu tancuri occidentale, Armata ucraineană are puține variante pentru direcția principală de atac