Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
SUA cred că ar fi găsit cheia pentru a câștiga cursa AI împotriva Chinei: Etichetarea datelor, anunțată de Pentagon
Strategica
Data publicării:
Pentru a depăși China în jocul din ce în ce mai competitiv de inteligență artificială (AI – artificial intelligence), SUA trebuie să-și intensifice dramatic eforturile de a colecta, eticheta și sorta munți de date care, în cele din urmă, vor fi, utilizate în regimuri de antrenament automat, a spus șeful pentru AI de la Pentagon, potrivit publicației americane Defense News.
Inteligență artificială, poză cu caracter descriptiv Sursă foto: US Army
Inteligență artificială, poză cu caracter descriptiv Sursă foto: US Army

„Învățarea automată (Machine Learning - ML) nu vă va economisi bani. ML vă va costa bani. De ce? Trebuie să etichetați acele date”, a declarat directorul pentru sisteme digitale și AI, Craig Martell, pe 26 ianuarie, la simpozionul organizat de  Centrul pentru Strategie și Război/Academia Forțelor Aeriene. „Dacă vom învinge China și trebuie să învingem China în AI, trebuie să găsim o modalitate de a eticheta la scară. Pentru că dacă nu etichetăm la scară, nu vom câștiga”, arată Defense News.

Sistemele sau echipamentele cu capacități de recunoaștere a modelelor și sistemele autonome necesită cantități semnificative de date pentru antrenare (învățare), acestea trebuind să fie corecte, pentru ca ulterior, după antrenare/ învățare, sistemele să-și facă bine treaba.

 

Generarea acestor seturi uriașe de date necesită resurse: timp, date și forță de muncă.

 

Postul lui Martell, CDAO (Chief Data and AI Officer), a fost înființat în decembrie 2021, cu scopul de a accelera și extinde integrarea sistemelor AI și a analizei datelor în cadrul Departamentului de Apărare. Biroul a făcut primii pași concreți câteva luni mai târziu, în iunie, după ce a subsumat Centrul Comun de AI, Serviciul Digital al Apărării, Advana (Advanced Analytics - platforma de date mari a DoD pentru analiză avansată) și Șeful Datelor DoD.

„Au văzut că acești patru, împreună, creează de fapt, ceea ce eu numesc această ierarhie a nevoilor de date și inteligență artificială”, a declarat Martell. „În principiu, în partea de jos, trebuie să obținem datele corecte. În plus, trebuie să obținem analize grozave.”

Datele de jos, de la baza piramidei de informații, sunt numite și date primare. Ele pot fi date brute, de regulă de mare claritate, care sunt obținute de senzori în condiții perfect cunoscute sau pot fi date axiomatice care sunt validate de mediul științific. Aceste date primare trebuie să fie corecte, deoarece cu ele se antrenează sistemele AI, sisteme care ulterior vor face prelucrări de date provenite din medii operaționale unde sunt prezente distorsiuni, erori și mai ales înșelări ale inamicului.

Pentagonul a urmărit de ani de zile inteligența artificială ca un mijloc de a lua mai rapid decizii mai informate și de a facilita explorarea acolo unde nimeni nu ar îndrăzni să meargă.
China și Rusia, principalele amenințări la securitatea națională, au, de asemenea, programe de AI destul de avansate, potrivit oficialilor americani.

 

China, în prezent, se ocupă de etichetarea masivă, dar manuală a datelor

 

„China nu ne bate pentru că au acces la algoritmi mai buni”, a spus Martell, care a lucrat anterior la Lyft și LinkedIn. „Vor să stea doar în aceste camere mari: „Tanc, nu tanc, tanc, rachetă, nu rachetă”, doar etichetând datele, 10 până la 12 ore pe zi, șase zile pe săptămână, fără să fie plătiți, pentru că ei trăiesc într-un stat autocratic.”

Etichetarea înseamnă, în principiu, ca unui obiect/entitate să i se atribuie un nume (cel puțin un nume) pentru ca ulterior acest obiect/entitate să poată fi găsit(ă) mai ușor în volumul uriaș de date cu care se operează în prezent.

De exemplu, elevii pun (de regulă), pe caietele de studiu, etichete pe care scriu numele disciplinei de studiu – matematică, fizică, istorie etc. Astfel, nu mai au nevoie să deschidă fiecare caiet și să citească în interior pentru a fi nevoie să-l găsească pe cel dorit. Este o ușurare, dar mai rămâne încă mult de căutat, dacă sunt să zicem 10 de discipline de studiu, fiecare cu două caiete.

În continuare, caietele pot fi îmbrăcate cu folii de culori diferite - roșu pentru științe exacte, de exemplu, și alb pentru cele sociale. Astfel, pe lângă nume, se mai primește o etichetă de culoare, care reduce munca de căutare, la jumătate.

Se poate continua cu una sau două etichete în acest caz, astfel încât să se ajungă la un compromis cu efortul de memorare a etichetelor, care să nu devină prea costisitor.

 

SUA au sute de proiecte de AI, inclusiv de sisteme de arme majore

 

Peste 685 de proiecte de AI, inclusiv mai multe legate de sistemele de arme majore, erau în curs de desfășurare la Departamentul american al Apărării la începutul anului 2021, potrivit unui raport al Oficiului de Responsabilitate Guvernamentală.

La începutul acestei luni, Forțele Aeriene au apelat la Universitatea Howard pentru un contract pe cinci ani, de 90 de milioane de dolari, pentru a desfășura cercetări privind autonomia tactică a mașinilor, inclusiv echipele mixte om-mașină.

În general, SUA, legat de domeniul militar, adoptă strategii bazate pe întrebuințarea la scară mare a automatizării care au ca efecte o eficiență mai mare, reducerea cât se poate de mult a pierderilor umane, limitarea erorilor umane foarte prezente în situații de criză etc.

În acest caz, al etichetării datelor primare, Departamentul american al Apărării, optează pentru dezvoltarea de algoritmi, spre deosebire de China care încearcă să facă același lucru, dar manual.

O potențială eroare într-un algoritm va genera o eroare sistematică, care, de regulă, este vizibilă, rapid depistată și izolată, principalul dezavantaj fiind afectarea unei părți mari a sistemului.

Pe de altă parte, eroarea umană este, de regulă, complet aleatorie și va rămâne pentru, mult timp, adânc îngropată, generând, tot aleator, erori, aparent inexplicabile, la vârful piramidei informaționale. Principalul dezavantaj este că în situații de criză, eroarea nu va fi percepută de factorul uman datorită presiunii evenimentelor și credinței că sistemul este cvasi-infailibil (dă foarte rar erori).

În plus, algoritmii de etichetare, după ce au fost validați, vor fi folosiți și în situațiile operaționale, deoarece datele culese vor fi la rândul lor etichetate (indexate – se mai folosește și acest termen).


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
După 35 de ani Putin dă cu piciorul la tot ce a construit Gorbaciov și readuce Rusia pe un culoar de coliziune cu Israelul
Mass-media ucraineană aduce acuze grave la adresa Poloniei: Trebuie să recunoască faptul că duce un "război" împotriva viitorului european al Ucrainei
China: Un nou ministru al Apărării, o nouă șansă la dialog deschis cu SUA
Are Rusia un plan de atacare a Europei? Un serviciu european răspunde afirmativ. De ce România ar putea fi punctul slab al NATO
Ultimul atac american din Irak a umplut paharul: Oficialii de la Bagdad anunță primii pași pentru încetarea prezenței coaliției internaționale pe teritoriul irakian
Ucraina ar trebui să primească toate armele de care are nevoie: Kievul refuză ideea unui "plan B" în ceea ce priveşte soluţionarea conflictului
Marea Britanie se pregătește să atace ținte militare ale rebelilor houthi ca răspuns la amenințările din Marea Roșie
Vestul se confruntă cu o penurie severă de arme, Rusia și China sunt înainte: Capacitatea Occidentului de a produce arme, subminată de reducerile bugetului pentru apărare
România răspunde amenințărilor directe ale Rusiei privind lovirea aeroporturilor militare românești, amintind Moscovei că „suntem pe partea bună a istoriei”
Ministrul israelian al Securității Naționale: Nu suntem o altă stea pe steagul american
Ministrul polonez de externe: Ar trebui să răspundem la ultimul atac asupra Ucrainei într-un limbaj pe care Putin să-l înțeleagă
Este sau nu afectată de sancţiuni industria rusă de apărare? Kievul a fost atacat cu rachete ruseşti X-101 fabricate la sfârşitul lui 2023
Noi detalii despre racheta rusească care a intrat în spaţiul aerian al Poloniei: A fost o altă "demonstrație de forță" din partea Rusiei?
Atacul efetuat de ucraineni asupra portului Novorossiisk a fost important din punct de vedere strategic, deși partenerii occidentali ai Ucrainei nu au fost încântați
Se tem SUA de Iran deși beneficiază de o forță militară net superioară? O politică mai agresivă ar putea preveni un război inevitabil
Noul președinte Javier Milei închide ușa BRICS-ului. În pofida speranțelor Rusiei, Argentina refuză aderarea la BRICS
Critici aduse Poloniei după ce o rachetă rusească a intrat în spaţiul său aerian: Nu dispune de sisteme de apărare aeriană adecvate pentru a forma o "cortină" eficientă
Fostul ambasador american Adrian Zuckerman: În România există trădători care susțin interesele Rusiei și Chinei. Influența acestora e mai mare decât credem
SUA pregătesc terenul pentru eventuale negocieri între Ucraina și Rusia. La masa negocierilor, Kievul trebuie să aibă însă “o mână puternică”
„Anul luării deciziilor importante”: Danilov a spus ce îi așteaptă pe ucraineni în 2024
Interviu ES Adrian Zuckerman, fostul ambasador al SUA în România | Bilanțul politic 2023, Ucraina, Israel, tensiunile din Balcani și perspectivele anului 2024 pentru România
Danemarca semnează un acord mai profund de apărare cu Statele Unite
Noua politică militară a Japoniei privind exporturile de arme înfurie Moscova: ”Rachetele Patriot japoneze ar putea ajunge în Ucraina”
Balcanii sunt arma perfectă pentru Moscova, avertizează comandantul forțelor NATO din Bosnia. Gen. Pamela McGaha: ”Rusia încearcă constant să destabilizeze zona”
Președintele rus Vladimir Putin, la aniversarea a 80 de ani de la victoria de la Stalingrad. Foto: Kremlin
EXCLUSIV
Rusia, putere globală sau regională? Nostalgia Războiului Rece, dar o ecuație în care Rusia a pus China lângă SUA
Informațiile europene iau în calcul un atac rusesc asupra Europei în iarna viitoare
Cu 100.000 de militari pe teritoriul lor, statele europene se pun sub umbrela Armatei SUA, cea mai bună linie de apărare împotriva Rusiei
EXCLUSIV
Cum i s-a predat puterea lui Ion Iliescu la Revoluție și țintele false de pe radare | Andrei Ursu, la Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania
Rusia a renunțat la rachetele balistice intercontinentale Topol din perioada sovietică, pe care le-a înlocuit cu versiunea modernizată Yars
Finlanda va permite Statelor Unite să desfășoare trupe și arme în apropierea graniței cu Rusia

Ştiri Recomandate

Photo source: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
EXCLUSIV
Linia de despărțire de la Avdiivka: Manualele de tactică atrag atenția că ''linia de despărțire'' este una dintre zonele cele mai vulnerabile
Un roi de drone FPV, lansat de forţele ucrainene, a distrus mai multe vehicule blindate rusești ascunse într-o clădire (Foto/Video)
Prima misiune operativă a portavionului britanic Prince of Wales cu avioane F-35 la bord
Este un miracol că Ucraina a rezistat atacurilor rusești cu atât de puțină muniție: Rusia are un avantaj de 6:1
Germania intenționează să trimită sisteme de rachete cu rază lungă de acțiune, dar rachetele Taurus nu sunt menționate. De ce ezită Berlinul să ia o decizie?
Ucraina afirmă că va "răspunde cu fermitate" dacă Rusia va încerca să implice Transnistria în război
Cehia a instruit 4.000 de militari ucraineni în 2023 și continuă să acorde asistență militară Ucrainei
Războiul dronelor: Armata ucraineană a doborât un UAV rusesc, utilizând o dronă de tip FPV (Foto/Video)
Un război cu Rusia ar putea începe printre calotele de gheață. Arctica, noul obiectiv militar și economic al Rusiei, poate fi începutul unui război major
Rusia utilizează mai puține avioane de luptă în Ucraina după ce a suferit pierderi majore în ultima săptămână
În timp ce România, deși aflată de partea bună a istoriei, ține la secret ajutorul militar acordat Ucrainei, un alt stat nordic anunță un pachet record
Misiune imposibilă? Armenia a pregătit o strategie pentru a scăpa de bazele militare rusești de pe teritoriul ei
Ultimul hop înainte de aderare: Parlamentul ungar ar putea ratifica lunea viitoare intrarea Suediei în NATO
Operațiunea de distrugere a Hamas, în Fâșia Gaza, după masacrul fără precedent comis de gruparea teroristă în Israel. Photo source: IDF
EXCLUSIV
Israelienii au răspuns întrebării: Distrugerea totală a Hamas sau ostaticii? Hamas a întors planul IDF din 2005 de a părăsi Gaza definitiv
Prezent în Cuba, Lavrov „sare la gâtul ordinii mondiale” și a SUA pe care o acuză de „hegemonie agresivă”
Comisia Europeană vrea să-și protejeze sediul cu un sistem anti-dronă
Premierul moldovean Dorin Recean declară că George Simion ”participă la un efort de destabilizare în Republica Moldova”
Zelenski spune că situația pe front e „extrem de dificilă”. Rusia profită de întârzierea ajutorului pentru Ucraina și atacă masiv
Cât va plăti România pentru infrastructura de F-35? Să luăm cazul Germaniei unde calculele au fost făcute greșit iar investiția depășește miliardul de euro
După Navalnîi, Kremlinul mai dă un semnal opozanților: Pilotul militar rus Kuzminov, care a dezertat anul trecut, aterizând cu un elicopter Mi-8 în Ucraina, a fost ucis în Spania
Ungaria nu va bloca noul pachet de sancțiuni anti-ruse
Rachetele ATACMS cu rază lungă de acțiune, tot mai aproape de a fi livrate Ucrainei: Administraţia Biden face demersuri pentru a debloca transferul
Trupele ruse de ocupaţie vor să înainteze în regiunea ucraineană Zaporojie (Foto/Video): Forţele ucrainene au zădărnicit o primă ofensivă rusă
Zi importantă pentru Marina iraniană. IRGC înființează flota de nave grele de luptă
Intervenția militară a Israelului în Fâșia Gaza pentru distrugerea organizației teroriste Hamas. Foto: IDF
EXCLUSIV
Hamas e numărat la podea. Numărul batalioanelor rămase a fost dezvăluit, după ce Israelul distrus 19 batalioane în doar 4 luni
Ministrul lituanian de externe: Occidentul nu ar trebui să aștepte un "al doilea Pearl Harbor". Rusia ar putea ataca brusc NATO
Dezastru pentru aviația rusă: Ucraina doboară încă două Suhoiuri moderne, inclusiv Su-35, cel mai promovat avion. Bilanțul după 2 zile e crunt
Kremlinul trimite unități speciale în teritoriile ocupate din Ucraina pentru a se asigura că strânge suficiente voturi pentru alegerile prezidenţiale
Șefa Comisiei ar dori înființarea postului de comisar european pentru apărare. Portofoliul ar putea merge către o țară din est
Pierderi "colosale" și "uluitoare" suferite de Rusia: Presa occidentală comentează cu privire la capturarea oraşului ucrainean Avdiivka de către trupele ruse
”Donăm toată artileria noastră Ucrainei”, anunță premierul danez. Artileria rămâne cheia, dar Kievul își face partea și crește producția de muniții și drone
pixel