SUA exersează noi tactici anti-dronă. Până când dronele MQ-9B și avioanele vor putea folosi arme laser, F-16 americane învață să lupte împotriva UAV-urilor
Valurile de atacuri cu drone sunt coșmarul oricărei apărări aeriene, nevoită să-și consume prețioasele rachete antiaeriene pe drone de câteva zeci de ori mai ieftine.
Drona MQ-9B SkyGuardian care se angajează cu un laser. Imagine: General Atomics
Contracararea eficientă a dronelor a devenit cea mai dificilă provocare pentru forțele armate. Costurile de câteva zeci de mii de dolari ale dronelor tip Shahed sunt derizorii, raportat la rachetele de sute de mii de dolari folosite pentru contracararea lor.
Spre exemplu, Forțele Aeriene ale SUA folosesc frecvent rachete ghidate cu radar, cu rază medie de acțiune AIM-120 AMRAAM, care costă aproximativ 1 milion de dolari fiecare, sau AIM-9 Sidewinder cu rază scurtă de acțiune, care au un preț de aproximativ 600 de mii de dolari.
O soluție ar putea fi utilizarea tehnologiei laser pentru contracararea dronelor.
Un MQ-9B a fost afișat recent la Sea-Air-Space 2025 cu un sistem laser aer-aer. Sistemul atașat sub aripile aeronavei are un laser cu amplificare distribuită (Distributed Gain Laser), de 25 de kilowați și un sistem de baterii cu densitate de putere foarte mare.
Cât de aproape este tehnologia laser de a putea fi implementată nu putem anticipa, dar cea mai recentă ofertă de laser aeropurtată a General Atomics este în „clasa de putere de 25 de kilowați și scalabilă la 300 de kilowați”, scrie Naval News.
Potrivit companiei, capacitatea poate fi configurată ca o soluție cu pod pentru dronele MQ-9A Reaper, MQ-9B SkyGuardian/SeaGuardian și MQ-1C Grey Eagle 25M.
Merită să reamintim și eforturile Forțelor Aeriene ale SUA care intenționează să integreze sisteme laser pe aeronavele de luptă.
Randare a unui Laser de înaltă energie SHiELD, montat pe un avion de luptă. (Lockheed Martin)
Forțele Aeriene planificaseră ca sistemul SHiELD să înceapă zborul pentru testare aeriană la bordul unui F-15 Eagle în 2024, dar planul pare să fi fost abandonat, potrivit oficialilor, citați de Military.com.
„Programul SHiELD s-a încheiat și nu există planuri de testare și evaluare ulterioară”, a declarat Dr. Ted Ortiz, manager de program SHiELD în cadrul Forțelor Aeriene ale SUA.
Deși oficialii Forțelor Aeriene rămân optimiști cu privire la potențialul ca armele laser aeropurtate să remodeleze câmpul de luptă, dezvoltarea de arme laser aeropurtate fiabile s-a dovedit o provocare în comparație cu omologii lor de la sol și pe nave de război.
Arme laser anti-drone sunt o soluție pentru viitor, dar până atunci F-16 învață lupta anti-dronă
Până la implementarea tehnologiilor laser, Forțele Aeriene ale SUA din Europa utilizează una dintre escadrile sale principale F-16 pentru a testa noi tactici și arme în contracararea dronelor.
Escadrila 555 de luptă, cu sediul la Baza Aeriană Aviano, Italia, a participat luna aceasta, în Marea Britanie la exercițiul Programului de evaluare a sistemelor de arme (WSEP), potrivit airandspaceforces.
Escadrila 555 formată din avioane F-16 au efectuat aproximativ 70 de zboruri de antrenament de luptă.
Au fost folosite în jur de 10 rachete AIM-9M Sidewinder, dart și peste 60 de rachete mult mai ieftine, un element vital în lupta contra roiurilor de drone de tip Shahed.
Sistemul de rachete testat este AGR-20 Advanced Precision Kill Weapon System (APKWS ) – rachete Hydra-70 care au fost convertite cu un kit de ghidare laser pentru a le transforma în muniție ghidată de precizie.
Rachetele Hydra-70 într-un lansator de rachete LAU-131/A pe un F-16C Fighting Falcon / US Air Force Tech. Sgt. Jason Wagner.
Rachetele costă mai puțin de 40.000 de dolari, spun oficialii, iar sistemul - deși a fost conceput pentru utilizare aer-sol - a fost folosit pentru a doborî drone Houthi în ultimul an.
În exercițiile desfășurate pe coasta de vest a Regatului Unit, în Țara Galilor, Escadrila 555 a folosit ca drone-țintă, Banshee Jet 80 și Banshee Whirlwind ale companiei britanice QinetiQ, o companie de tehnologie de apărare care operează dronele și poligonele.
Dronele sunt perfecte pentru antrenamentul anti-dronă, spune Comandantul Escadrilei 555, colonelul Eric „Diesel” Kitaif.
„Sunt mult mai mici, cu o semnătură în infraroșu mai mică decât dronele tradiționale”, a spus Kitaif.
"Pentru ceea ce încerc să-mi antrenez escadrila, amenințarea cu care luptăm aici este perfectă. Sunt lente, sunt greu de detectat cu radarul, au semnătură IR scăzută. De fapt, putem vedea toate aceste lucruri și am învățat multe din lupta împotriva acestor două amenințări."
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News