SUA în discuții pentru a forma un grup operativ de protecție a navelor comerciale în Marea Roșie
Statele Unite discută cu alte țări partenere pentru a înființa o forță maritimă care să protejeze navele din Marea Roșie, a declarat luni consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă. Posibilitatea creării unui nou grup operativ, în afara Grupului Operativ 51 anti-piraterie, deja înființat, vine în urma atacurilor de duminică asupra a două nave comerciale aflate în Marea Roșie. Consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan, a menționat, luni, despre existență discuțiilor, în timpul unei conferințe de presă la Casa Albă, dar a spus că nu are nimic de anunțat.
USS Carney (DDG-64) a doborât, duminică, dronele lansate din zonele controlate rebelii Houthi din Yemen, în timp ce răspundea la apeluri de pericol primite de la trei nave comerciale vizate de rachetele rebelilor. Houthii au spus public că vizează nave cu conexiuni israeliene, dar proprietatea asupra celor trei nave este ascunsă, companiile evitând, prin acest truc, asumarea unor responsabilități.
Sullivan a spus că navele au fost legate de 14 țări diferite.
Într-o serie de postări pe X (fost Twitter), Yahya Sare'e, purtătorul de cuvânt al Forțelor Armate yemenite, a declarat că forțele militare ale țării au atacat M/V Unity Explorer cu o rachetă antinavă și M/ V Number 9 cu o dronă maritimă. Sare’e a spus, în postare, că ambele nave sunt israeliene, potrivit publicației americane USNI News.
Agenția de știri de stat din Yemen, Saba, a confirmat, de asemenea, confiscarea navei Galaxy Leader de către Houthi.
Balticshipping.com, care a identificat M/V Central Park – o navă atacată de pirații somalezi în Marea Roșie – ca fiind legată de Israel, listează Unity Explorer drept deținut de Ray Shipping, cu sediul în Tel Aviv. Declarația Comandamentului Central al Statelor Unite (CENTCOM) despre distrugătorul Carney și navele comerciale, nu le-a identificat ca fiind legate de Israel, lucru reiterat de secretarul de presă adjunct al Pentagonului, Sabrina Singh, la o conferință de presă de luni. Singh a mai spus că echipajele navelor sunt dintr-o varietate de țări.
În timp ce Carney a doborât dronele Houthi, Pentagonul nu crede că distrugătorul a fost ținta. Comandantul lui Carney a apreciat că dronele reprezintă o amenințare pentru navă, motiv pentru distrugătorul le-a doborât, a spus Singh reporterilor. Nici sursele yemenite Saba, nici Sare’e nu au discutat despre navele americane ca ținte ale rachetelor sau dronelor Houthi.
Deși Houthii au vizat nave legate de Israel sau nave despre care se crede că sunt legate de Israel și au lansat rachete de croazieră spre teritoriul israelian, Pentagonul continuă să sublinieze că conflictul dintre Israel și Hamas nu s-a răspândit în Orientul Mijlociu.
Sare’e, într-o postare din 19 noiembrie, a spus că Houthii vor ataca toate navele care navighează sub pavilion israelian, sunt operate de o companie israeliană sau sunt deținute de o companie israeliană.
Între timp, vicepreședintele Comitetului Comun al Șefilor de State Majore, amiralul Christopher Grady, a declarat, luni, că forțele armate ale Statelor Unite sunt capabile să se ocupe simultan de teatrele de acțiuni militare din Europa, Orientul Mijlociu și Pacific.
„Vă uitați la ceea ce este necesar pentru a sprijini Ucraina, uitați-vă la ce ar putea fi necesar pentru a susține partenerul nostru, Israelul, și apoi, desigur, adăugați și Taiwanul – avem construcția pe care o facem cu comandanții combatanți și asta ar trebui să ne permită să comandăm și să controlăm acele trei lucruri în același timp”, a declarat amiralul Grady la un eveniment al Consiliului Atlantic, potrivit publicației americane Defense One.
Pe lângă cele trei teatre de acțiuni militare, dintre care două cu confruntări armate în curs, continentul sud-american s-ar putea inflama și el.
Cetățenii din Venezuela au votat, sâmbătă – 3 decembrie, într-un referendum controversat, că susțin anexarea unei regiuni (Essequibo) din țara vecină Guyana. Zona vizată de Venezuela, pentru a fi anexată după modelul rusesc, cu o suprafață de 160.000 de km pătrați, reprezintă două treimi din teritoriul Guyanei. Din 2015, după ce, compania ExxonMobil tocmai descoperise două zăcăminte importante de petrol, în zona sa maritimă, Caracasul nu a făcut nici un secret în legătură cu anexarea regiunii Essequibo, pe care o consideră a sa.
Potrivit publicației franceze Opex 360, Statele Unite și-au promis deja sprijinul. Brigada 1 Asistență a Forțelor de Securitate (SFAB) a armatei americane a discutat, la finalul lui noiembrie, cu reprezentanții armatei din Guyana despre ”viitoarele angajamente care să includă sesiuni de planificare strategică și procese pentru a spori pregătirea și capacitățile militare ale ambelor țări de a răspunde amenințărilor de securitate”.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News