Astfel, ieri 30 iulie, în zona Mării Negre s-au desfășurat simultan două misiuni de cercetare aeriană și o misiune de realimentare în aer, la care au participat trei aeronave americane.
Prima misiune de cercetare a fost executată cu o aeronavă de cercetare radioelectronică Boeing R-135W Rivet Joint, din cadrul US Air Force, cu numărul de bord 62-4125. Aceasta a decolat de la Baza Aeriană Mildenholl din Marea Britanie și a evoluat spre Marea Neagră prin spațiul aerian al României. Aeronava a desfășurat acțiuni similare în cursul acestei luni, pe 01,14, 21 și 24 iulie. Cealaltă misiune de cercetare a fost executată cu o aeronavă de patrulare antisubmarin Boeing P-8A Poseidon, din cadrul Forțelor Navale ale SUA, cu numărul de bord 168760. Aceasta a decolat de la Baza Aeriană Sigonella din Sicilia și a evoluat spre Marea Neagră prin spațiul aerian al Bulgariei. Aeronava a desfășurat acțiuni similare și pe 24 iulie, după ce pe 01 și 14 iulie la activități participase avionul Poseidon cu numărul de înregistrare P-8 NOREG.
Misiunea de realimentare în aer a fost asigurată de aeronava-cisternă KC-135R (62-3551), care, de asemenea, a decolat de la Baza Aeriană Mildenholl din Marea Britanie și a traversat spațiul aerian al României.
De cealaltă parte, Centrul Național pentru Conducerea Apărării Federației Ruse a informat că, pe 30 iulie, un avion rusesc de vânătoare de tip Su-27 din compunerea forțelor de serviciu pentru apărarea antiaeriană ale Regiunii Militare Sud a interceptat două avioane militare ale SUA deasupra Mării Negre.
“Echipajul avionului rusesc s-a apropiat la o distanță sigură de obiectele aeriene, pe care le-a identificat ca fiind un avion de cercetare strategică RC-135 și un avion de patrulare navală P-8A Poseidon”, au declarat reprezentanții centrului în comunicatul oficial. De asemenea, în comunicat se mai precizează că “avioanele de cercetare americane nu au încălcat granița de stat a Federației Ruse” și că zborul avionului Su-27 s-a efectuat în strictă conformitate cu regulile internaționale de întrebuințare a spațiului aerian.
Foarte probabil, SUA vor menține acest ritm de monitorizare a activităților din Marea Neagră până la finalizarea exercitiului strategic “Cauzaz 2020” pe care Federația Rusă îl va desfășura în luna septembrie și la care Ucraina a programat în oglindă exercițiul de comandament și de stat major de nivel strategic “Efort întrunit 2020”.
Autoritatea Aeronautică Civilă Română a achiziționat, în baza parteneriatului strategic România-SUA, un avion ultraperformant pentru calibrarea echipamentelor de radionavigație de pe cele 16 aeroporturi civile și peste trei aeroporturi militare. Echipamentele de ultimă generație de pe această aeronavă pot realiza inclusiv calibrarea satelitară a echipamentelor de radionavigație.
Statele Unite au predat 20 de vehicule militare noi, tip Humvee, către trupele terestre și forțele speciale ucrainene, precum și 84 de bărci ușoare destinate forțelor navale.
Forțele Aeriene Române au exectutat un zbor pentru aducerea de echipamente militare din Qatar.
Departamentul american al Apărării a anunţat vineri intenţia de a include Israelul în Comandamentul său central pentru Orientul Mijlociu, o măsură destinată consolidării frontului anti-Teheran, transmite AFP.
Pe 15 ianuarie, Corpul Gardienilor Revoluției Islamice din Iran a început desfășurarea manevrelor militare anuale cu numele de cod "Marele Profet-15".
Franţa, Marea Britanie şi Germania au cerut sâmbătă Iranului să renunţe la producerea de uraniu metalic, după ce miercuri Teheranul a transmis Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică (AIEA) că avansează în acest sens, informează AFP şi Reuters.
Tratatul "Cer deschis", subminat de retragerile succesive ale SUA şi Rusiei, a fost conceput în 1992 pentru a "promova încrederea şi previzibilitatea" activităţilor militare ale ţărilor semnatare graţie zborurilor de observare efectuate de avioane neînarmate asupra teritoriilor lor, comentează sâmbătă agenţia de presă canadiană La Presse, citând AFP.
În anii '70 și '80 România construia camioane militare și civile fabricate de Roman SA, cunoscută și sub numele de Întreprinderea de Autocamioane Brașov.