Oficialii ucraineni pun presiune pe Statelor Unite: Se cere ca pregătirea piloţilor ucraineni pe F-16 să fie accelerată, dar răspunsul Washingtonului nu mulţumeşte Kievul
Oficialii ucraineni cer Statelor Unite și altor aliați să accelereze pregătirea piloților ucraineni pe avioanele de luptă F-16 care vor ajunge în curând în Ucraina, relatează Politico. Este vorba despre 30 de militari ucraineni, în timp ce administrația lui Joe Biden susține că programul din Arizona nu prevede mai mult de 12 specialiști. O problemă similară există și în ceea ce privește numărul de locuri de pregătire în Danemarca și România.
Piloți F-16 se pregătesc pentru decolare în timpul unui exercițiu de antrenament. Sursa foto: U.S. Air Force.
Kievul vrea ca Statele Unite să antreneze mai mulți piloți ucraineni pe avioane de luptă F-16, dar SUA spun că există locuri limitate și prea mulți clienți din alte națiuni, a relatat Politico pe 5 iunie, citând oficiali ucraineni și americani.
Mai multe țări, inclusiv SUA, s-au angajat să ajute aviatorii ucraineni cu pregătirea necesară în cadrul coaliției F-16. Primii piloți ucraineni și-au început pregătirea la baza Morris Air National Guard din Tucson, Arizona, în octombrie anul trecut.
Ucraina spune că are 30 de piloți pregătiți pentru a începe programul de pregătire în orașul Tucson, dar președintele american Joe Biden susține că programul are loc doar pentru 12 cursanți deodată, au declarat trei oficiali pentru Politico.
Aceleași probleme de disponibilitate ar afecta, se pare, și facilitățile de pregătire din Danemarca și România.
În ultimele săptămâni, Kievul a cerut oficial ca SUA să instruiască piloții suplimentari la centrul din Tucson. SUA nu a dat curs solicitării, invocând angajamentele față de alte națiuni care așteaptă să-şi antreneze piloţii pe F-16 la această bază.
,,Înțelegem că nu vor să încalce aceste angajamente, dar ar putea să își mute piloții americani la o altă bază pentru antrenament", a declarat deputatul ucrainean Sasha Ustinova pentru Politico.
Ucraina nu va avea o escadrilă completă de piloți înainte de sfârșitul anului 2025
Maiorul Erin Hannigan, un purtător de cuvânt al Gărzii Naționale a SUA din Arizona, a confirmat pentru Politico limitările în ceea ce privește locurile disponibile pentru antrenament și a declarat că există motive serioase pentru lipsa de locuri.
"Pe lângă cursanții ucraineni, există mai multe alte țări care au rezervat cursuri de pregătire pe tot parcursul anului", a declarat Hannigan.
,,Numărul de studenți piloți străini și de unde provin aceștia nu este determinat de școala noastră, există mulți alți factori care joacă un rol, cum ar fi finanțarea, cererile țărilor, absolvirea studenților de la învățarea limbii engleze și alocarea", a precizat oficialul
Se anticipează că un total de 20 de piloți ucraineni vor finaliza pregătirea pentru F-16 până la sfârșitul anului 2024. Acest număr reprezintă doar jumătate din cei 40 de aviatori necesari pentru a opera o escadrilă completă de 20 de avioane F-16.
Opt noi piloți vor începe antrenamentul la centrul din România, în timp ce alți opt urmează să urmeze pregătirea la baza din Tucson. Pentru restul anului, în toate locurile de antrenament, doar patru locuri vor fi disponibile pentru piloții ucraineni, a declarat un oficial pentru Politico.
Ucraina nu va avea o escadrilă completă de piloți înainte de sfârșitul anului 2025, a declarat pentru Politico un fost oficial al Departamentului american al Apărării.
Ucrainenii intenționează să utilizeze aceste aeronave F-16 pentru a neutraliza rachetele de croazieră rusești care vizează infrastructura și zonele civile ucrainene.
Aceste misiuni necesită rachete aer-aer de precizie, pe care SUA și numeroase alte țări membre NATO le dețin în prezent. Cu toate acestea, multe dintre aceste națiuni ezită să renunțe la armamentul lor.
Capacitatea de producție a rachetei aer-aer cu rază medie de acțiune AIM-120 a crescut de la aproximativ 500-800 pe an la peste 1.000. Ucraina a folosit deja o versiune mai veche a rachetei pentru a contracara rachetele rusești.
În același timp, NATO este îngrijorată de faptul că noile solicitări ale Ucrainei ar putea pune presiune asupra stocurilor naționale. Între membrii Alianței sunt în curs de negociere cu privire la cine va putea furniza rachete Ucrainei și în ce cantitate.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News