"Vom exploata potenţialul inteligenţei artificiale pentru a crea o forţă adaptată la epoca noastră", a declarat ministrul american al apărării. "Vom face totul, fiind recunoscuţi ca lideri mondiali în materie de etică militară, elaborând principii care vor permite utilizarea inteligenţei artificiale în mod legal şi etic", a adăugat Mark Esper în faţa unui comitet de experţi însărcinat de Congresul american să evalueze potenţialul şi riscurile inteligenţei artificiale pentru securitatea naţională americană.
Într-un raport publicat luni, acest comitet a ajuns la concluzia că este necesar ca SUA să se lansează cât mai curând posibil în dezvoltarea de arme autonome, capabile să localizeze o ţintă, să evalueze singure pericolul pe care îl reprezintă şi să o elimine fără o intervenţie umană. "Comitetul nu glorifică perspectivele războiului facilitat de inteligenţa artificială", notează comitetul în raport.
"Însă noile tehnologii sunt aproape mereu utilizate în căutarea puterii", adaugă experţii. "În lumina alegerilor făcute de concurenţii noştri strategici, SUA trebuie să examineze şi ele inteligenţa artificială din perspectivă militară, inclusiv operaţiunile autonome echipate cu inteligenţă artificială", menţionează textul citat.
Chestiunea armelor autonome rămâne un subiect de dezbatere în cadrul Pentagonului, unde principiul de bază este că fiinţa umană trebuie să rămână în lanţul de decizie, ceea ce înseamnă că dispozitivul nu poate lua de unul singur decizia de a trage asupra unei ţinte.
Mark Esper a părut să se pronunţe pentru menţinerea acestui principiu, descriind cum un tanc poate repera un vehicul duşman şi apoi determina în câteva fracţiuni de secundă dacă este un vehicul civil sau militar şi dacă este o ameninţare iminentă. ""Iar acolo omul din lanţul de decizie intervine, pentru a hotărî dacă să apese sau nu pe trăgaci. Aşa trebuie să ne gândim la inteligenţa artificială care permite decizii mai rapide, ceea ce ne va permite să câştigăm timp de câmpul de luptă", a spus el.
Vezi și: Mark Esper: Operaţiunea nejustificată a Turciei în Siria a pus NATO într-o situaţie teribilă
Anul 2019 s-a dovedit a fi deosebit de semnificativ pentru Polonia, deoarece a recapitulat realizările din ultimii 30 de ani ca stat suveran. Astfel, Polonia a sărbătorit anul acesta: 30 de ani de la căderea comunismului, a 20-a aniversare a aderării la NATO și a 15-a aniversare a aderării la Uniunea Europeană.
Rusia consideră îngrijorătoare activitatea NATO în apropiere de granițele Rusiei și Belarusului, a declarat ministrul rus de Externe, Sergey Lavrov, într-un mesaj de salut, citit de către șeful adjunct al Departamentului de planificare a politicii externe al Ministerului rus de externe, Alexei Dobrynin, prezentat la deschiderea unei conferințe care îl comemorează pe Andrei Gromyko, precizează TASS.
Ministrul francez pentru economie a anunțat la Moscova că Franța va propune în termen de șase luni soluții pentru a evita anumite sancțiuni americane care împiedică investițiile franceze în Rusia.
Achiziționarea avioanelor F-35 de către Polonia, în mod cert nu este privită cu ochi buni de Federația Rusă.
Camera Deputaților a adoptat legea care permite continuarea „dezvoltării capabilității operaționale aeriene” prin care România urmează să achiziționeze încă cinci avioane F-16. Decizia a fost salutată de Ministerul Apărării Naționale.
Un înalt comandant al armatei iraniene a declarat că forțele navale sunt gata de a naviga peste Oceanul Atlantic, transmite agenția iraniană Tasnim.
Președintele Recep Tayyip Erdogan a anunțat, la începutul acestei săptămâni, că poate desfășura trupe turcești în Libia dacă Guvernul acordului național de la Tripoli (GNA) o va solicita.
Turcia va riposta în cazul în care SUA adoptă măsuri negative împotriva sa, a avertizat miercuri ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu, răspunzând unei întrebări privind consecinţele dotării Ankarei cu sisteme de apărare antiaeriană S-400, de producţie rusească.