Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play

SUA vor reduce finanțarea NATO și vor redirecționa fondurile către Ucraina și Georgia
28 noi 2019 / 16:18
Administrația Casei Albe vă reduce semnificativ contribuția sa la bugetul colectiv al NATO, relatează CNN, care citează surse din Pentagon și Alianță, transmite paginaderusia .

În prezent, Statele Unite asigură aproximativ 22% din finanțarea directă a NATO, fonduri care acoperă costurile de întreținere a Statului Major, investiții în securitatea comună și operațiuni militare.

Acest pas al SUA este în mare măsură unul simbolic, întrucât bugetul direct al NATO este relativ mic – aproximativ 2,5 miliarde de dolari și este separat de bugetele naționale de apărare, care, potrivit NATO, ar trebui să reprezinte 2% din PIB.

Oficialii Departamentului Apărării din SUA au declarat că administrația Trump este dornică să-și reducă contribuția la aproximativ 16%, aducându-l în concordanță cu contribuția Germaniei, care este de 14,8%.

Casa Albă, amintește CNN, deja a convenit cu NATO noua formulă de contribuții la bugetul general al alianței.

Pentagonul notează că economiile vor ajuta la finanțarea altor eforturi americane în domeniul apărării și securității în Europa, „în special pentru programele de apărare ale Ucrainei și Georgiei.

În 2019, partea civilă a bugetului NATO a fost stabilită la aproximativ 260,5 milioane de dolari și a fost utilizată în principal pentru finanțarea sediului NATO din Belgia și cheltuielile administrative.

Bugetul militar este mai mare de 1,56 miliarde de dolari și este utilizat pentru a finanța unele dintre operațiunile comune și centrul strategic de comandă al NATO, precum și activitatea de formare și cercetare. Aceasta este doar o parte din totalul cheltuielilor cu apărarea ale țărilor membre, care, conform estimărilor NATO, se vor ridica la peste 1 trilion de dolari în 2019.

Vezi și: Ucraina, îngrijorată de blocarea ajutorului militar al SUA

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

EXCLUSIV
Noul desen al prezenței US Army în Europa: În România ar putea ajunge brigada Stryker iar Polonia va plăti ea costurile prezenței SUA
Zeci de răniţi în urma unei explozii puternice în portul Beirut - Video
Pentagonul anunță că a testat cu succes o rachetă intercontinentală
Belarus îşi mobilizează o parte din rezerviști de teama unei intervenții a Rusiei
China avertizează SUA să nu deschidă ''cutia Pandorei'' în disputa TikTok
Reuniune de urgenţă a Consiliului Suprem de Apărare din Liban după exploziile de la Beirut
Mercenari ruşi arestaţi în Belarus: Lukaşenko denunţă o tentativă de a 'organiza un masacru' la Minsk
Sistemul de apărare împotriva rachetelor, Iron Dome va fi construit și instalat și în Statele Unite
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro