Subiectul ”Rusia” lovește prietenia ceho-slovacă. Fostul președinte ceh merge la Robert Fico pentru a sonda terenul
Până și frații cehi s-au săturat de limbajul și acțiunile pe subiectul războiului din Ucraina, care vin dinspre Robert Fico (Fitso), un pro-rus - dar, se pare, mai degrabă un anti-ucrainean - convins.
Prietenia de decenii dintre Cehia și Slovacia, succesoarele fostei Cehoslovacie, a intrat într-o criză profundă de când guvernul pro-rus al prim-ministrului Robert Fico s-a instalat la Bratislava.
Diferențele dintre abordările celor două țări în privința războiului din Ucraina sunt majore.
Oficialii de la Praga susțin puternic Ucraina și au organizat recent achiziționarea a 800.000 de obuze de artilerie și nu s-ar opune unei decizii de a trimite instructori NATO pe frontul ucrainean.
De partea cealaltă, Slovacia a înghețat ajutorul militar guvernamental. Mai mult, Fico s-a plâns că, din cauza deciziei Italiei de a retrage sistemul de apărare antiaeriană SAMP/T din Slovacia, facilitățile strategice rămân neprotejate, inclusiv centrala nucleară, și a adăugat că guvernul anterior „a dat” Ucrainei un sistem antiaerian rusesc funcțional S-300.
Nu putem să nu ne întrebăm împotriva cui ar vrea să protejeze Robert Fico facilitățile strategice ale Slovaciei.
Cehia trimite un mesaj Bratislavei
Conflictul ceho-slovac a culminat săptămâna trecută, când premierul ceh Petr Fiala a anunțat că consultările interguvernamentale obișnuite ceho-slovace se amână.
Praga nu le mai consideră oportune din cauza „diferențelor semnificative”. Fiala a adaugat ca cooperarea dintre tari ar trebui sa se axeze pe proiecte concrete, dar si ca este imposibil de ascuns faptul ca exista diferente semnificative de opinie asupra unor probleme cheie de politica externa, prin care se referea la Ucraina.
Și ministrul Afacerilor Externe al Republicii Cehe, Jan Lipavski, a susținut decizia de a pune capăt consultărilor interguvernamentale cu Slovacia. ”Partenerii noștri literalmente de cealaltă parte a globului, de cealaltă parte a lumii, înțeleg că securitatea Europei afectează securitatea întregii lumi. De aceea îmi pare rău că colegii mei din Slovacia nu o văd”, a spus Lipavski.
Robert Fico a răspuns spunând că Republica Cehă a pus în pericol relațiile cu Slovacia printr-o astfel de decizie.
”Rețineți că guvernul ceh este cel care a decis să pună în pericol relațiile bilaterale doar pentru că este interesat să susțină războiul din Ucraina, în timp ce guvernul slovac vorbește deschis despre pace”, a precizat șeful guvernului slovac.
Fostul președinte ceh Václav Klaus a mers să sondeze terenul politicii externe slovace
Václav Klaus sa întâlnit luni la Bratislava cu prim-ministrul slovac Robert Fico, relatează presa cehă.
Klaus a declarat că primește zeci de mesaje de la cetățeni ai Cehiei pentru a spune în Slovacia că nu există niciun pericol de întrerupere a relațiilor ceho-slovace.
E greu de crezut că fostul președinte ceh poate schimba, măcar parțial, poziția lui Robert Fico, mai ales că acesta din urmă a ținut să precizeze că nu vede niciun motiv să împovăreze relația dintre cele două țări cu opinii diferite cu privire la evenimente care de multe ori nici măcar nu ating relațiile bilaterale slovaco-cehe.
„Conversația noastră s-a bazat pe credința că politicienii vin și pleacă, dar națiunile rămân. Cu siguranță așa o percep și cetățenii Republicii Slovace”, a spus Fico.
Parcursul Slovaciei din ultimele luni - cum poate un guvern să întoarcă la 180 de grade politica externă a unei țări
Ultimele consultări interguvernamentale dintre cele două țări au avut loc în aprilie anul trecut, dar totul a fost pus sub semnul întrebării de schimbarea guvernului din Slovacia.
De exemplu, la 24 februarie, cea de-a doua aniversare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, Fico a declarat că războiul a început ca urmare a „neonaziştilor ucraineni”.
În plus, ministrul slovac de externe Juraj Blanár a discutat cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov la un forum diplomatic desfășurat în Antalia.
Apropo, până acum printre șefii de afaceri externe ai țărilor UE, doar ministrul ungar Péter Szijjártó nu a ezitat să se întâlnească cu Lavrov în Turcia.
Cu toate acestea, pentru premierul slovac Robert Fico, această întâlnire este un exemplu de „o politică externă slovacă echilibrată și suverană față de toate părțile lumii”.
Răspunsul a venit sub forma unei declarații a președintelui Cehiei, generalul (r.) Petr Pavel, care susține ca trupele NATO să ofere sprijin direct pe teritoriul Ucrainei și că acest lucru nu va încălca nicio normă internațională.
”Ar trebui să fim de acord cu aliații că, în loc să antrenăm soldați ucraineni pe teritoriul statelor membre NATO ar fi mult mai logic să transferăm câteva zeci de instructori în Ucraina și să antrenăm soldații ucraineni acolo”, a spus el.este Pavel.
Din cauza politicii pro-ruse a guvernului Fico, Slovacia devine tot mai izolată
Astfel, conferința anuală de securitate GLOBSEC, care se desfășoară din 2005, nu se va desfășura anul acesta la Bratislava, ci la Praga, pentru prima dată datorită politicii actualului guvern slovac al lui Robert Fico.
GLOBSEC este considerat al doilea eveniment ca important la acest nivel după Conferința de Securitate de la München, iar cei mai înalți oficiali și politicieni ai lumii, au participat de mai multe ori la eveniment.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News