Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Summit extraordinar al G5 Sahel în Niger după atacul Statului Islamic asupra unei tabere militare care s-a soldat cu zeci de morți
14 dec 2019 / 17:25
Şefii de stat din ţările grupului G5 Sahel - Mali, Burkina Faso, Niger, Mauritania şi Ciad - se vor întâlni duminică pentru un summit extraordinar la Niamey, capitala Nigerului, pentru consultări după un atac sângeros asupra unei tabere militare din această ţară la începutul săptămânii, transmite Agerpres.
Zeci de militari au fost uciși într-un atac de gruparea Stat Islamic din Niger

Ciadul a confirmat participarea, dar Burkina Faso, care deţine preşedinţia rotativă a G5 Sahel, nu a făcut niciun anunţ referitor la această reuniune, scrie AFP.

Nigerul se află în doliu naţional timp de trei zile, de vineri până duminică, pentru a aduce un omagiu celor 71 de soldaţi ucişi marţi în atacul asupra taberei militare din Inates, în vestul ţării. Acest atac, cel mai grav din istoria acestei ţări sărace din Sahel, a fost revendicat de gruparea Stat Islamic.

Întregul Sahel - în special Mali, Niger şi Burkina - este acum vizat de atacuri din ce în ce mai repetate, ţintite şi ucigaşe comise de grupări islamiste, în pofida întăririi armatelor locale, constituirii unei forţe militare internaţionale a G5 Sahel şi a prezenţei a 4.500 de soldaţi francezi în cadrul misiunii "Barkhane" de combatere a terorismului, precum şi a unor militari americani.

Şefii de stat ai G5 Sahel planificaseră deja să se consulte înainte de a merge la summit-ul din Pau (sud-vestul Franţei), la invitaţia preşedintelui francez Emmanuel Macron, între timp amânat pentru ianuarie, după atacul de la Inates.

Preşedintele francez doreşte să "reclarifice cadrul şi condiţiile politice" pentru intervenţia militară franceză în regiune. El doreşte mai multă "claritate" din partea omologilor săi sahelieni cu privire la prezenţa franceză, care suscită o contestare din ce în ce mai mare în rândul populaţiilor din Burkina Faso, Mali şi Niger.

Vezi și: Zeci de morți după un atac asupra unei baze militare din Niger

Ştiri Recomandate

România, prima reacție după ce Zelenski a spus că ”Bucovina de Nord a fost ocupată de români”
EXCLUSIV
Defender 20: Ce va presupune cea mai mare desfășurare de trupe SUA în Europa din ultimii 25 de ani
Avionul Su-57 a pierdut bătălia aeriană cu F-22 și F-35. Superioritatea aeriană americană îşi spune cuvântul
Rusia continuă să-și consolideze legăturile cu Republica Laos. Moscova a livrat un lot de tancuri T-72B1
Ministrul de externe ale Turciei a făcut apel la extinderea NATO şi la primirea Georgiei în Alianţa Nord-Atlantică
Mentenanța elicopterelor Armatei Bulgariei, efectuată de Airbus în România
UE pune bazele Armatei europene și anunță capabilități militare complementare cu NATO, dar diferite
Noi imagini cu Next Generation Squad Weapon