Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play

Summit extraordinar al G5 Sahel în Niger după atacul Statului Islamic asupra unei tabere militare care s-a soldat cu zeci de morți
14 dec 2019 / 17:25
Şefii de stat din ţările grupului G5 Sahel - Mali, Burkina Faso, Niger, Mauritania şi Ciad - se vor întâlni duminică pentru un summit extraordinar la Niamey, capitala Nigerului, pentru consultări după un atac sângeros asupra unei tabere militare din această ţară la începutul săptămânii, transmite Agerpres.
Zeci de militari au fost uciși într-un atac de gruparea Stat Islamic din Niger

Ciadul a confirmat participarea, dar Burkina Faso, care deţine preşedinţia rotativă a G5 Sahel, nu a făcut niciun anunţ referitor la această reuniune, scrie AFP.

Nigerul se află în doliu naţional timp de trei zile, de vineri până duminică, pentru a aduce un omagiu celor 71 de soldaţi ucişi marţi în atacul asupra taberei militare din Inates, în vestul ţării. Acest atac, cel mai grav din istoria acestei ţări sărace din Sahel, a fost revendicat de gruparea Stat Islamic.

Întregul Sahel - în special Mali, Niger şi Burkina - este acum vizat de atacuri din ce în ce mai repetate, ţintite şi ucigaşe comise de grupări islamiste, în pofida întăririi armatelor locale, constituirii unei forţe militare internaţionale a G5 Sahel şi a prezenţei a 4.500 de soldaţi francezi în cadrul misiunii "Barkhane" de combatere a terorismului, precum şi a unor militari americani.

Şefii de stat ai G5 Sahel planificaseră deja să se consulte înainte de a merge la summit-ul din Pau (sud-vestul Franţei), la invitaţia preşedintelui francez Emmanuel Macron, între timp amânat pentru ianuarie, după atacul de la Inates.

Preşedintele francez doreşte să "reclarifice cadrul şi condiţiile politice" pentru intervenţia militară franceză în regiune. El doreşte mai multă "claritate" din partea omologilor săi sahelieni cu privire la prezenţa franceză, care suscită o contestare din ce în ce mai mare în rândul populaţiilor din Burkina Faso, Mali şi Niger.

Vezi și: Zeci de morți după un atac asupra unei baze militare din Niger

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

România răspunde apelului Libanului. Două aeronave ale Forţelor Aeriene Române vor transporta opt tone de materiale medicale
Discuţii despre numărul de militari americani ce urmează a fi dislocaţi suplimentar în România
Un avion de pasageri al Air India s-a rupt în două la aterizare (Video)
Un avion rusesc Su-27 a interceptat aeronave US Air Force peste Marea Neagră
E oficial: Aerostar Bacău devine Centru de Mentenanţă pentru F-16
România îşi reafirmă sprijinul deplin pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Georgiei
Klaus Iohannis a promulgat 'Legea veteranilor'. Beneficiile de care vor dispune militarii români din teatrele de operații
US Army testează noi sisteme de arme pe vehiculele blindate Stryker A1
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro