Summit NATO, Bruxelles 2018. Radu Tudor, analiză: Două obiective majore pentru România
Jurnalistul Radu Tudor a vorbit în exclusivitate pentru DEFENSE ROMÂNIA despre Summit-ul NATO ce va avea loc săptămâna viitoare, la Bruxelles, pe 11 și 12 iulie.
Jurnalistul Radu Tudor a analizat desfășurarea Summit-ului, mai ales după tensiunile dintre președintele SUA și aliați de la Summit-ul G7. Radu Tudor se așteaptă la un Summit ”dificil” și discuții ”destul de tensionate” între liderii NATO, dar și-a manifestat speranța că unitatea va fi menținută în sânul Alianței Nord Atlantice.
„Cred că va fi un Summit foarte dificil din perspectiva relației tensionate între aliații și partenerii europeni, dar și între europeni și Statele Unite, pe fondul atitudinii președintelui Donald Trump care denunță orice aranjament multilateral și care pare că dorește să reașeze lumea după alte principii decât cele setate după al Doilea Război Mondial. Dacă îl auzim pe președintele Trump punând la îndoială Alianța Nord Atlantică, acordul NAFTA, Organizația Mondială pentru Comerț, acordurile istorice cu Uniunea Europeană și multe alte lucruri, în mod evident ne dăm seama că la reuniunea șefilor de stat de la Bruxelles din 11 iulie va fi o discuție destul de tensionată”, afirmă Radu Tudor pentru Defense România.
Nivelul de îngrijorare, la un maxim istoric?
Jurnalistul și-a arătat speranța că „delegațiile celor 29 de state membre NATO vor găsi un element comun de dialog și de decizie pentru a fi menținută unitatea Alianței Nord Atlantice”, dar a subliniat nivelul de îngrijorare, ridicat la un maxim istoric, în privința solidarității și a viitorului pentru cea mai importantă alianță politico-militară cunoscută vreodată.
„Nu țin minte să fi existat vreodată o îngrijorare atât de mare în privința solidarității aliate și în privința faptului că tocmai Statele Unite, cel mai important contributor al NATO să fie cel care să pună la îndoială relația dintre aliați și viitorul acestei structuri politico-militare, cea mai importantă alianță politico-militară din istorie care anul viitor împlinește 70 de ani”.
Agenda NATO și influența întrevederii dintre Trump și Putin
În ceea ce privește influențarea agendei NATO de întrevederea pe care Donald Trump o va avea la Helsinki, Finalnda, cu Vladimir Putin, președintele Federației Ruse, Radu Tudor este ferm:
„Dacă se va întâmpla după decizia finală a Summit-ului de la Bruxelles și dacă acolo se va menține unitatea aliată, discuțiile (nr. dintre Donald Trump și Vladimir Putin) nu ar putea să influențeze modul în care NATO își manifestă acțiunile și solidaritatea”.
Totuși, jurnalistul a analizat contextul politic internațional și și-a arătat îngrijorarea după ultimele decizii ale liderului de la Casa Albă. Rămâne însă importanța unui acord stabil asupra solidarității la cel mai înalt nivel al NATO, iar acest lucru ar stopa orice influențare a Alianței de către Kremlin.
„Vedem o atitudine relativ ciudată a președintelui Trump și dorința sa de a se întâlni cu niște persoane care nu cred în democrație precum Kim Jong-Un sau Vladimir Putin, dar dacă asta nu va împiedica un acord stabil între aliați la Summit nu cred că vor fi motive serioase să fie pusă în pericol solidaritatea noastră”, e de părere Radu Tudor.
România și obiectivele țării noastre la Summitul NATO de la Bruxelles
În ceea ce privește România, țara noastră „are un profil de stat membru NATO extrem de puternic și de apreciat, atât de americani cât și de alți aliați”. Iar România în opinia lui Radu Tudor trebuie să își atingă două obiective esențiale în urma Summit-ului NATO de la Bruxelles.
Primul este reprezentat de întărirea flancului Estic în zona Mării Negre. „Această chestiune trebuie pusă pe tapet și trebuie aprobată de aliați la cererea României”, arată jurnalistul care precizează că următorul obiectiv ar trebui să fie „obținerea unei decizii privind amplasarea unui comandament al Alianței Nord Atlantice pe teritoriul României, lucru care va spori semnificația strategică a țării noastre”.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News