Un joc de-a v-ați ascunselea: Cum îşi protejează Ucraina flota de F-16 de atacurile cu rachete ruseşti (Video)
Ca răspuns direct la amenințarea constantă a loviturilor rusești asupra bazelor aeriene, Ucraina a dezvoltat o nouă linie de apărare pentru flota sa de F-16, implementând complexe mobile de mentenanță și comandă. Acest proiect vital, rodul parteneriatului dintre fundația „Come Back Alive” și Ministerul ucrainean al Apărării, transformă o vulnerabilitate majoră într-un avantaj tactic, permițând avioanelor de luptă să opereze de pe locații impredictibile și să evite astfel detectarea și distrugerea.
F-16, Ucraina. Avion de luptă F-16 în dotarea Ucrainei. Photo: Captură video @VolodimirZelenski @OfficialFacebook.
Vulnerabilitatea avioanelor de luptă staționate la baze aeriene este o problemă majoră pentru forțele ucrainene. „Există doar un interval scurt de timp între localizarea avioanelor F-16 și lansarea rachetelor balistice”, a declarat pentru Kyiv Independent Peter Layton, fost ofițer al Forțelor Aeriene Regale Australiene și membru asociat la RUSI. „Cheia pentru supraviețuirea unui F-16 la sol este să nu fie găsit.”
Până acum, necesarul extins de personal și echipamente pentru mentenanța avioanelor F-16 limita desfășurarea acestora la baze aeriene bine echipate, transformându-le în posibile ținte. Noile complexe mobile schimbă fundamental această paradigmă.
Un joc de-a v-ați ascunselea cu avioane F-16
Acestea permit utilizarea unor „aerodromuri mai puțin conforme, cum ar fi piste scurte sau civile, sau zone îndepărtate ale bazelor aeriene militare mari,” explică Layton. „Avioanele F-16 sunt astfel dispersate, astfel încât, dacă unul este găsit și vizat, nu toate vor fi distruse. Este un joc de-a v-ați ascunselea.”
Sistemul este compus din mai multe module: două module de mentenanță și unul pentru planificarea misiunilor. Modulele de mentenanță includ un atelier mobil pentru pregătirea armamentului, două autoutilitare pentru atașarea munițiilor la avion și un camion pentru transportul echipajului.

Unul dintre cele mai importante progrese este optimizarea proceselor: noul sistem reduce numărul de persoane necesare pentru încărcarea unei muniții de la 10-12 la doar trei, făcând procesul mai rapid și mai eficient. Cel de-al treilea complex include un punct de comandă mobil pentru briefingurile de dinaintea zborului și coordonarea aeronavelor, precum și un modul rezidențial pentru operatori.
Aplicarea conceptului „Agile Combat Employment” (ACE)
Conceptul de dispersare a activelor aeriene, cunoscut în Occident sub denumirea de „Agile Combat Employment” (ACE), a câștigat o atenție deosebită în ultimii ani, în special în regiunea Indo-Pacific, unde națiunile se tem de atacuri chineze asupra bazelor lor aeriene principale. Cu toate acestea, oficialii ucraineni subliniază că soluția lor este unică.

„Aeronavele primite de Ucraina (erau folosite în țările donatoare) într-un ecosistem închis. Nu erau utilizate așa cum le folosim noi. Ale noastre operează în condițiile unui război la scară largă, cu ieșiri constante și sub o vânătoare continuă din partea rușilor”, a declarat Taras Chmut, șeful fundației Come Back Alive.
Deși s-au inspirat din experiența partenerilor străini, în special a Danemarcei, dezvoltatorii ucraineni au realizat că soluțiile existente nu se potriveau nevoilor lor. „Aceasta este prima dată în istorie când am creat o astfel de dezvoltare”, a spus Anastasiia Yurchyshyna, purtătoarea de cuvânt a fundației. „A fost nevoie de mai multe iterații de dezvoltare.”

Pe măsură ce Ucraina continuă să primească avioane F-16 de la parteneri precum Olanda, Danemarca, Belgia și Norvegia, capacitatea de a le proteja devine esențială. Chiar dacă a confirmat pierderea a trei avioane în luptă, noua tactică de dispersie permite forțelor aeriene să-și conserve și să-și mărească flota.
„În timp ce aeronavele sunt dispersate la sol, după decolare, ele se pot aduna în aer și pot lupta ca o formațiune concentrată”,concluzionează Layton. „Având în vedere că durata războiului este incertă, menținerea în siguranță a flotei de F-16 pe termen lung este crucială.”
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News