Surse occidentale atenționează că Wagner Group ar putea livra un sistem de apărare antiaeriană Panțir-S1 grupării libaneze Hezbollah
Aşa-zisa companie militară privată rusă Wagner Group plănuiește să trimită un sistem de apărare antiaeriană Hezbollahului libanez, conform celor relatate de Wall Street Journal și CNN, citând surse familiare cu rapoartele serviciilor de informații americane. Este vorba de binecunoscutul sistem rusesc de apărare antiaeriană de nivel tactic Panțir-S1, respectiv SA-22 în terminologie NATO.
Un reprezentant american a declarat că Washingtonul nu a confirmat încă trimiterea sistemului, dar oficialii monitorizează discuțiile dintre Wagner și Hezbollah, iar potențiala livrare este o preocupare majoră.
Rețeaua americană CNN relatat că șeful regimului sirian, Bashar al-Assad, a fost de acord să furnizeze Hezbollahului rachete antiaeriene rusești, precizând că Wagner va avea sarcina de a livra sistemul Panțir-S1, dar a menționat că nu este încă clar dacă procesul de livrare a avut loc.
Una dintre surse a afirmat că Statele Unite lucrează pentru a urmări mișcarea sistemului defensiv, în timp ce cealaltă sursă a afirmat că evaluarea americană s-a bazat parțial pe informații culese în cadrul negocierilor dintre Assad, Wagner și Hezbollah cu privire la sistemul defensiv.
Interdependența tot mai mare dintre Moscova și Teheran afectează securitatea Orientului Mijlociu
În Siria, Grupul Wagner a jucat un rol important în sprijinirea liderului țării, Bashar al-Assad, un aliat al președintelui rus Vladimir Putin.
Într-un discurs în fața Congresului, secretarul de stat american Anthony Blinken a confirmat că interdependența tot mai mare dintre Moscova și Teheran afectează securitatea Orientului Mijlociu, dar nu a menționat vreun rol probabil al Grupului Wagner.
Wall Street Journal notează că informațiile vin pe fondul preocupărilor legate de Hezbollah, o miliție susținută de Iran, care deschide un front nordic împotriva Israelului.
În ajunul unui discurs așteptat al secretarului său general, Hassan Nasrallah, Hezbollahul libanez a anunțat, joi, că a bombardat 19 locații israeliene simultan, iar Israelul a anunțat un răspuns cu bombardamente la scară largă în sudul Libanului.
La momentul anunțării acestor atacuri simultane, tensiunea era maximă joi seară la granița dintre Israel și Liban, care de mai bine de trei săptămâni este scena schimburilor zilnice de focuri între armata israeliană, pe de o parte, și Hezbollahul libanez și aliații săi, pe de altă parte.
După-amiază, Brigăzile Izz al-Din al-Qassam, brațul militar al Hamas în Liban, au anunțat într-un mesaj pe aplicația Telegram că au tras 12 rachete spre orașul Kiryat Shmona din nordul Israelului. Tragerea acestor rachete a dus la rănirea a două persoane în Kiryat Shmona, potrivit serviciilor de urgență israeliene.
La rândul său, Hezbollah-ul a anunțat că a bombardat 19 poziții israeliene simultan. Acesta a susținut că aceste atacuri au venit împreună cu un atac fără precedent asupra unei cazărmi israeliene folosind două drone încărcate cu o cantitate mare de explozibili în zona de frontieră disputată Fermele Shebaa.
Joi, armata israeliană a anunțat că a răspuns la rachetele lansate din Liban prin efectuarea unei lovituri la scară largă asupra țintelor militare ale Hezbollah. "Avioanele și elicopterele armatei israeliene au vizat Hezbollah-ul și i-au atacat infrastructura, sediul și facilitățile de conducere".
Agenția Națională de Știri Libaneză a relatat că cinci persoane au fost ucise și alte rănite în bombardamentul israelian din sudul Libanului. Hezbollah a spus că unul dintre militanții săi se numără printre cei uciși.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News