Camera inferioară a parlamentului rus, Duma de Stat, a aprobat în a treia lectură bugetul pentru anul viitor.
Grupul tactic combinat „Adam” din cadrul Forţelor Armate Ucrainene a publicat pe reţele de socializare un material video interesant în care prezintă cum are reuşit să lovească un tanc rusesc T-90M „Breakthrough”, utilizând o dronă kamikaze improvizată - este vorba despre o dronă de uz civil FPV de care a ataşat un proiectil.
După cum se poate observa în materialul video, drona pur și simplu ajunge din urmă un tanc inamic rusesc care îşi schimba poziţia de tragere.
În ciuda faptului că modelul tancului nu este specificat în materialul video, analiştii militari ucraineni ai publicaţiei Defense Express au analizat atent imaginile, precizat că pe baza caracteristicilor turelei tancului, au reuşit să stabilească că acesta este un T-90M "Breakthrough".
În plus, pe turela tancului poate fi văzută o staţie de arme telecomandata, echipare care este instalat doar pe T-90M.
Modelul T-90M 2017, de asemenea, poreclit Proryv-3 este o variantă modernizată a versiunii de export a tancului principal de luptă T-90MS ( Main Battle Tank - MBT), dezvoltată și proiectată de compania rusă Uralvagonzavod.
Pentru Forțele Armate Ruse, tancurile T-90M Proryv sunt cele mai moderne vehicule de luptă. Primul tanc Т-90М a fost distrus de forțele armate ucrainene în mai 2022, la periferia satului Stari Saltiv, regiunea Harkov.
Dronele "kamikaze" ucrainene de tip FPV sunt cea mai nou improvizaţie ieftină care face vâlvă pe câmpul de luptă - și pe rețelele de socializare rusești.
Deși utilizarea vehiculelor aeriene fără pilot (UAV) a fost omniprezentă încă de la începutul invaziei Rusiei, evoluția acestora continuă să surprindă. Dronele FPV au apărut în urmă cu câteva luni, dar recent au captat atenția publicului după ce mai multe materiale video cu utilizarea acestora au apărut pe reţele de socializare.
Cântărind, în general, nu mai mult de 500 g, dronele FPV au fost utilizate în mod tradițional pentru realizarea de materiale foto-video. Acum - la fel ca majoritatea dronelor improvizate care apar în Ucraina - acestea sunt adaptate și echipate cu muniție.
În ciuda dimensiunilor lor mici, dronele FPV pot transporta diferite tipuri de proiectile, inclusiv rachete şi grenade antitanc de până la 1 kg și se pot îndrepta spre ținte la viteze mari, devenind drone kamikaze. Costând mai puțin de 1.000 de dolari, ucrainenii nu sunt îngrijorați că le vor pierde, din contră sunt mulţumiţi că pot distrugere vehicule blindate ale armatei ruse fără a utiliza alte drone sau sisteme de arme mai costisitoare.
Populară dronă tactică Switchblade, fabricată în SUA, costă în mod tradițional în jur de 8.000 de dolari, în timp ce DJI Mavic - care este utilizat în mod obișnuit că drona purtătoare de muniție - costă puțin peste 2.000 de dolari americani.
Operatorii dronelor FPV își demonstrează abilitățile de a lovi tancurile rusești, distrugând un alt tanc T-80BV. Soldații Brigăzii 72 Mecanizate, botezaţi ''cazacii negri'', au înregistrat la activ încă un tanc distrus al forțelor ruse de ocupație.
Un material video cu distrugerea completă a unui tanc T-80BV a fost postat pe rețelele de socializare. Astfel, militarii ucraineni se pare că au decis să lovească vehiculul rusesc folosind o dronă FPV, al cărei operator a ghidat cu îndemânare drona către vehiculul blindat inamic.
#Ukraine: The Ukrainian 72nd Mechanized Brigade chased down a Russian T-80BV with an FPV loitering munition in the vicinity of Vuhledar, #Donetsk Oblast- blowing the tank apart on impact, as the ammunition on board exploded. pic.twitter.com/pMBOB0ls0s
— ???????? Ukraine Weapons Tracker (@UAWeapons) July 26, 2023
După cum se poate observa, drona a lovit tancul, provocând o explozie destul de puternică. În cele din urmă, o altă dronă ucraineană a reușit să vadă în detaliu consecințele loviturii anterioare, inclusiv turela demolată a tancului T-80BV.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Camera inferioară a parlamentului rus, Duma de Stat, a aprobat în a treia lectură bugetul pentru anul viitor.
Ucraina mai controlează 800 de kilometri pătrați în regiunea rusă Kursk, cu 40% mai puțin decât cei 1.376 km cuceriți la începutul incursiunii din august, spune o sursă de la Statul Major ucrainean.
Grecia plănuiește modernizarea armatei sale, în primul rând prin achiziția de noi avioane F-35 americane și Rafale, de producție franceză, dar și prin dezvoltarea unui sistem antiaerian.
Rusia și-a atins scopul. Lovitura cu racheta balistică Oreshnik cu rază de aproximativ 5.000 de km, lansată asupra Ucrainei pe 21 noiembrie, a fost privită cu îngrijorare în Occident, de unde vine tot ajutorul pentru Ucraina. Conducerea rusă continuă să glorifice racheta balistică Oreshnik și este foarte posibil ca aceasta să-și repete lansarea în zilele următoare, potrivit analiștilor Institutului American pentru Studiul Războiului (ISW).
Secretarul general al NATO, Mark Rutte , s-a întâlnit cu președintele proaspăt ales al SUA, Donald Trump. Întâlnirea a avut loc la Palm Beach, Florida, a declarat sâmbătă o purtătoare de cuvânt a NATO.
Capturarea mai multor sate din apropierea orașului Siversk din regiunea Donețk din Ucraina, raportată de comandanții ruși către superiori, s-a dovedit a fi o minciună. ”Succese” similare au fost raportate și la Torske.
Zilele trecute, două cabluri de fibră optică îngropate pe fundul Mării Baltice au fost avariate tocmai în timp ce deasupra lor se afla o navă chineză cu un căpitan rus.
Industria de apărare din Ucraina reușește ca în plin război împotriva unui adversar cu capacități economice, industriale, militare și demografice mult mai mari, să facă față și să producă în Ucraina tehnică, dar și muniție. Ucrainenii au nevoie de parteneriate pe termen lung cu state aliate, care să aibă și o componentă de finanțare, pentru ca producția să fie sustenabilă. Pentru că, cu alte cuvinte, industria are capacitatea de a produce mai mult decât poate Kievul cumpăra.
Un nou raport privind strategia nucleară a Statelor Unite, sosit în ultimele zile la Congresul SUA, avertizează împotriva impredictibilității Rusiei, a arsenalul în creștere al Chinei și a pericolelor din Iran și Coreea de Nord.
Militarii Armatei SUA din Regimentul 57 de Artilerie Apărare Aeriană desfășoară în țara noastră un exercițiu de apărare antiaeriană cu rază scurtă de acțiune (SHORAD) având ca scop consolidarea și apărarea spațiului aerian al NATO.
Northrop Grumman a livrat Forțelor Aeriene americane (USAF) prima rachetă aer-sol de ultimă generație pentru atac apropiat. Arma va fi folosită pentru teste de transport și de separare, a anunțat compania.
În cadrul unui mesaj postat pe rețelele de socializare, Direcția principală de informații (GUR) din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării a anunțat, pe 22.11.2024, că trupele ruse nu au întrebuințat în Ucraina o nouă rachetă balistică hipersonică de tip Oreshnik, așa cum a declarat președintele rus, Vladimir Putin, cu o zi înainte, ci o rachetă balistică a complexului de rachete Kedr.
Evenimentele recente arată că există un risc real de izbucnire a unui conflict global, a declarat vineri prim-ministrul polonez Donald Tusk, după ce Rusia a lansat o rachetă balistică hipersonică cu rază medie asupra unui oraş ucrainean, relatează Agerpres și Reuters.
Avionul de luptă Northrop F-20 Tigershark este adesea considerat „cel mai bun avion de luptă care nu a fost construit niciodată.”
Medierea asigurată de Sultanatul Oman și Arabia Saudită pentru normalizarea relațiilor diplomatice dintre Iran și Maroc, confirmată de purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe Ismail Baghaei, a iritat Algeria care și-a activat diplomația pentru a bloca o reconciliere ce ar normaliza legăturile dintre cele două state islamice.
Deși, din punct de vedere al amenințării nucleare, Rusia reprezintă pericolul cel mai acut pentru Statele Unite, potențialul nuclear al Chinei este cea mai mare amenințare pe termen mediu și lung, declară oficialii americani.
Aderarea țării noastre la Spațiul Schengen și cu frontierele terestre începând de anul viitor și strânsa cooperare între România și Ungaria în plan bilateral și regional au fost temele de interes discutate astăzi de prim-ministrul Marcel Ciolacu și omologul său ungar Viktor Orbán.
Austria a renunțat la blocajul pentru aderarea deplină a României și Bulgariei la Schengen. Acesta pare să fie mesajul care reiese din declarația președintei Comisiei, Ursula von der Leyen.
Racheta balistică cu rază de acțiune intermediară cu care Rusia a atacat Ucraina a fost creată pe baza rachetei rusești RS-26 Rubizh.
Implicarea tot mai mare a puterilor din Asia de Est în războiul din Ucraina devine tot mai evidentă.
Premieră neagră pentru Armata lui Kim din Ucraina - un ofițer superior din Armata nord-coreeană (posibil, chiar unul dintre cei trei generali trimiși de Kim în zona de război) a fost rănit în regiunea Kursk, în urma unui recent atac cu rachetă Storm Shadow, efectuat de Forțele de Apărare ale Ucrainei.
Președintele american Joe Biden s-a alăturat acelor lideri care au condamnat mandatele de arestare ale Curții Penale Internaționale (CPI) pentru premierul israelian Benjamin Netanyahu și pentru fostul ministru al Apărării Yo'av Galant din cauza presupuselor crime de război comise în Fâșia Gaza.
Thales și MBDA, doi dintre cei mai importanți producători din industria de apărare din Franța, lucrează prin intermediul joint-venture-ului EUROSAM pentru a convinge Grecia să adopte sistemul de rachete de apărare antiaeriană SAMP/T.
Vladimir Putin, președintele Rusiei, într-o declarație de presă, a afirmat că războiul din Ucraina a devenit unul global după ce rachete occidentale au lovit teritoriul rus.
Marea Britanie este pregătită să își trimită soldații să lupte împotriva Rusiei dacă aceasta invadează o țară NATO de pe flancul estic al alianței, a declarat Rob Magowan, șeful adjunct al Statului Major al Apărării din Marea Britanie, pe 21 noiembrie, potrivit Politico. Preocupările cu privire la agresiunea rusă cresc în Europa, alimentate de progresele Rusiei în estul Ucrainei.
Kievul „nu va încheia niciun acord cu Moscova în schimbul cedării unor teritorii”, a declarat ministrul ucrainean de externe, Andrii Sîbiga, adăugând că nu există alternativă la „pacea prin forță”. „Ucraina nu va accepta nicio propunere care implică un compromis privind suveranitatea sau integritatea noastră teritorială. Nu vom accepta nicio inițiativă elaborată fără participarea noastră. Nu vom accepta acorduri de forma „teitoriu la schimb pentru pace”, a declarat oficialul ucrainean în timpul unei audieri în Congresul SUA. Aceasta ar însemna să lase milioane de oameni în mâinile agresorului, ceea ce ar duce la genocid, tortură și opresiune, a explicat Sîbiga.
Federația Rusă amenință Republica Moldova iar propaganda rusă folosește tot mai intens narativul potrivit căruia Basarabia e transformată într-o bază militară a NATO pentru susținerea Ucrainei.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a recunoscut miercuri că Peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014, va trebui să revină sub suveranitatea Ucrainei pe cale diplomatică, informează Agerpres și Reuters.
Forțele Aeriene Române (ROAF) au anunțat că în următoarea perioadă urmează zboruri la înălțimi mici pe întreg teritoriul României. Zborurile vor fi efectuate de avioane de luptă F-16 Fighting Falcon din dotarea ROAF.
Potrivit informațiilor apărute în portalele de propagandă ruse, Federația Rusă a reușit în ultima perioadă să crească semnificativ producția pentru toate tipurile de rachete. Astfel, în prezent, partea rusă dispune de o rezervă de aproximativ 1.500 de rachete de diferite tipuri, pe care le poate întrebuința împotriva Ucrainei. Există și canale de Telegram ucrainene care arată că producția rusă a crescut.
"Statele Unite resping în mod categoric decizia Curţii (Penale Internaţionale, CPI) de a emite mandate de arestare împotriva unor înalţi responsabili israelieni", a reacţionat joi un purtător de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, citat de Agerpres și AFP.
Ungaria va desfășura elemente de apărare aeriană de-a lungul graniței sale de nord-est cu Ucraina, a declarat miercuri ministrul ungar al apărării, Kristóf Szalay-Bobrovniczky.