Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Talibanii au cerut să se adreseze Adunării Generale a ONU în numele Afganistanului
22 sep, 10:48
Ministrul afgan de externe numit de talibani, Amir Khan Muttaqi, a solicitat într-o scrisoare să se adreseze Adunării Generale a ONU în numele Afganistanului, transmite Agerpres, citând AFP.

Ambasadorul fostului guvern de la Kabul a solicitat de asemenea să ia cuvântul, a adăugat purtătorul de cuvânt al secretarului general al ONU, Stephane Dujarric.

ONU nu a decis deocamdată cine va reprezenta această ţară la sesiunea Adunării Generale din acest an, care s-a deschis marţi la New York şi care va dura o săptămână.

Cele două cereri concurente sunt gestionate de comisia de acreditare, a adăugat Dujarric fără a preciza dacă această comisie se va întruni până luni, ultima zi în care liderii statelor membre au posibilitatea să intervină în cadrul sesiunii anuale.

Pe 15 septembrie, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a primit o scrisoare din partea actualei reprezentanţe permanente a Afganistanului, semnată de ambasadorul său, Ghulam Isaczai, care apare ca şef al delegaţiei la Adunarea Generală, conform sursei citate.

Ulterior, pe 20 septembrie, Antonio Guterres "a primit o scrisoare cu antet din partea ministerului de externe al Emiratului Islamic al Afganistanului", semnată de şeful diplomaţiei desemnat de talibani după preluarea puterii la mijlocul lunii august.

Amir Khan Muttaqi cere să participe, a adăugat purtătorul de cuvânt, fără a preciza dacă intenţionează să se deplaseze la New York sau să intervină printr-o înregistrare video, variantă acceptată anul acesta din cauza pandemiei de COVID-19.

 

Talibanii vor să se adreseze Adunării Generale a ONU și spun că nimeni nu îl mai recunoaște pe Ashraf Ghani, fostul președinte al AfganistanuluiÎn scrisoare, ministrul afgan de externe a subliniat că preşedintele Ashraf Ghani a fost "răsturnat" şi că ţările din întreaga lume "nu-l mai recunosc ca preşedinte" al Afganistanului.

Potrivit scrisorii, un purtător de cuvânt al talibanilor de la Doha, Suhail Shaheen, este numit ambasador al Afganistanului la ONU.

Majoritatea guvernelor din întreaga lume nu a recunoscut încă guvernul numit de talibani, condiţionând recunoaşterea de îndeplinirea mai multor condiţii, printre care respectarea drepturilor femeilor şi angajamentul de a permite să părăsească Afganistanul celor care doresc.

Comisia de acreditare este formată din Rusia, China, Statele Unite, Suedia, Africa de Sud, Sierra Leone, Chile, Bhutan şi Bahamas.

În cazul a două cereri de reprezentare diplomatică din partea unui stat membru, până acum membrii comitetului s-au abţinut deseori să decidă pe fond, direcţionând solicitările către Adunarea Generală pentru ca aceasta să se pronunţe cu ocazia unui vot, a indicat pentru AFP o sursă diplomatică.

G Ad:
Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Armata americană se pregătește pentru realizarea unei „autostrăzi spațiale”, cu opriri la boxe
Un satelit militar de spionaj al Rusei, recent lansat, a eșuat și s-a prăbușit de pe orbită (Video)
Armata britanică deține o structură specială secretă destinată „războiului economic”
România, armament din SUA sau Europa? Dungaciu: Armata rusă, cu războaie și victorii în spate, nu ar putea fi învinsă singură de UE
Ultimatum pentru R. Moldova. Gigantul rus Gazprom sistează de la 1 decembrie livrările de gaze către Chișinău
Șoigu, derapaj: NATO e tot mai aproape de granițele Rusiei. Germania ar trebui să știe cum s-a sfârșit ceva similar pentru ea
Ministrul polonez al apărării: 7.500 de militari la granița polono-belarusă
Viktor Orban acuză UE și SUA că se implică pentru ca acesta să piardă alegerile în Ungaria
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro