Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
UPDATE // Kabulul a căzut: Președintele Ghani a predat capitala talibanilor. SUA desfășoară o operațiune de evacuare
Conflicte militare în defășurare
Data actualizării:
Data publicării:
Talibanii au intrat „din toate părțile” în Kabul, capitala Afganistanului, potrivit unor informații venite chiar din interiorul Ministerului de Interne afgan.

UPDATE:

Imaginile disperării au fost surprinse pe aeropotul din Kabul unde civilii se înghesuie să urce într-un avion militar de transport al US Army.

 

Sursele din regiune ale Defense Romania confirmă faptul că leaderul taliban mullah Baradar nu a părăsit încă Doha, unde se află la conducerea biroului politic al alianței talibane.

Contrar informațiilor inițiale, Baradar nu se află în Kabul, pentru a negocia transferul pașnic al puterii. Defense Romania confirmă că o delegație militară talibană se află în palatul prezidențial, condusă de unul dintre locotenții de încredere a mullahului Baradar.

Evacuarea resortisanților occidentali are loc conform surselor locale, spațiul aerian al capitalei afgane fiind brăzdat de elicoptere militare americane și britanice care îi transferă spre aeroportul internațional din Kabul. Ultima cursă comercială indiană a decolat de pe aeroport, iar un avion special privat se află garat alături de pista principala a aeroportului, gata oricând să îl preia pe președintele Ghani și anturajul său în exil.

Situația din capitala afgană se schimbă de la oră la oră, uneori de la minut la minut.

Surse apropiate talibanior din Qatar confirmă că se pregătește decolarea spre Kabul a mullahului Baradar, pentru a prelua oficial puterea în Afganistan. Deplasarea comandatului taliban era așteptată abia mâine, luni dimineață, dar se pare că negocierile politice din palatul prezidențial de la Kabul au ajuns la un punct în care conducerea supremă talibană se simte îndeajuns de stăpână pe situația din capitală, pentru a se muta fizic în Kabul.

Diplomații altor țări europene au fost mutați într-o locație secretă în interiorul capitalei afgane. Aceasta este singura informație pe care Defense Romania o are despre situația ambasadelor altor puteri din Europa aliate cu SUA. Germania va asigura singură un culoar de evacuare a resortisanților germani din Afganistan. În acest moment, armata germană finalizează pregătirile pentru asigurarea unui pod aerian cu Kabul care să asigure evacurea în siguranță a cetățenilor germani aflați în Kabul și alte provincii afgane.

Anthony Blinken, secretarul de stat american, a confirmat într-un interviu pentru presa americană că SUA nu vor mai avea o prezență diplomatică în interiorul orașului Kabul. Secretarul de stat a mai confirmat că doar o mică prezență consulară americană va fi menținută la aeroportul internațional din Kabul, pentru a procesa cât mai rapid vizele de intrare în SUA, în special pentru afganii care primesc dreptul de relocare în SUA. Este o decizie dramatică a SUA și confirmă faptul că prezența SUA în Afganistan a fost negociată la Doha cu talibanii iar ea va fi extrem de limitată în timp și ca scop. Este clar că talibanii nu doresc un conflict direct cu SUA dar nici o prezență masivă americană în Afgansitan.

Surse DefenseRomania din regiune confirmă că de câteva ore, complexul diplomatic american din Kabul este pustiu, clădirile fiind golite de personalul diplomatic american. Doar fumul alb se mai observa care este produs de incineratorul ambasadei, unde, conform protocolului declanșat de câteva săptămani, documentele secrete ale ambasadei sunt distruse și arse.

Surse oficiale din Afganistan, au informat afiliatul media al CNN-News18 că președintele afgan Ghani a demisionat din funcție. El și anturajul său au părăsit sau vor părăsi în curând Kabul pentru o destinație încă necunoscută. Un guvern interimar taliban va asuma imediat puterea în țară.

 

UPDATE  - Kabulul a căzut

 

Obiectivul startegic principal al SUA și al aliaților săi este ca talibanii să nu poata bloca personalul diplomatic și cei care lucrau cu organizațiile nonguvernamentale în interiorul țării. SUA și aliații săi nu doresc să gestioneze o politică a "ostaticilor". Ca atare eforturi practic disperate sunt depuse pentru ca toți cetațenii occienetali să părăsească cât se poate de repede Afganistanul. Analiștii atrag atenția că fragmentarea internă a talibanilor va produce momente de tensiune, diverse facțiuni folosind prezența occidentalilor ca monedă de dialog politc și de extragere de beneficii odată cu instalarea lor la putere în Kabul. Ca atare SUA și aliații săi încearcă evacuarea de urgență a cetățenilor săi din Afganistan.

Sursele noastre prin partenerii din India și Pakistan ne-au confirmat că procesul de evacuare a tuturor resortisanților americani din Afganistan se va încheia marți. Încă nu s-a luat o decizie defintivă dacă administrația Biden va lăsa la Kabul o prezență diplomatică americană redusă la minim, sau vor cere altor ambasade să le reprezinte interesele. Cele doua ambasade occidentale care vor rămâne și după preluarea Afganistanului de către talibani sunt cele ale Elveției și Suediei. Deși au o prezență diplomatică scheletică în Kabul, acestea pot deveni puncte de comunicare cruciale după încheierea evacuării. În același timp, comunicațiile diplomatice și strategice vor avea loc și prin biroul politic coordonator taliban care are sediul în Qatar.

Mullah Baradar, comandatul militar al forțelor talibane care au ocupat Afghanistanul, va prelua conducerea țării

 

Negocierile de la Palatul Prezidențial continuă, incluzând anunțul despre demisia președintului pro-american Ahraf Ghani. Deja la Islamabad si New Dehli demisia lui Ghani este considerată ca un fapt împlinit. Datorită evacuării rapide a celorlalte ambasade occidentale, DefenseRomania nu are nici o confirmare, măcar și informală, a demisiei presedintelui Ghani si guvernului sau.

Se anunta ca preincipala cursa comericala care lega Afganistan de Emiratele Arabe Unite a fost anulata, fara a se anunta cand va fi reluata

Din informațiile obtinute de DefenseRomania, prin partenerii săi din India si Pakistan, în aceste momente are loc un transfer de putere cel putin straniu, în Kabul.

Presedintele afgan impus de SUA, Ashraf Ghani a primit la Palatul Prezidențial din celebrul „cartier verde” din centrul Capitalei afgane o delegatie condusă de Baradar. Negocierile dintre cei doi au ca obiectiv predarea Capitalei către forțele talibane într-o manieră civilizată și fără pierderi de vieți omenești. În timp ce „cartierul verde”, cel mai fortificat din Kabul este astăzi lipsit de orice fel de forțe de apărare.

Partenerii DefenseRomania transmit că transferul de putere este până în acest moment pașnic. Dacă pe teren talibanii au oprit ofensiva militară, lupte sporadice au loc la punctele principale de acces în Capitală.

În timp ce străzile Kabulului sunt blocate de cei care vor să părăsească Capitala, cerul este brazdat de elicoptere militare americane și britanice. Este clar ca în acest moment are loc una dintre cele mai mari operațiuni de evacuare modernă.

Ieșirile din Kabul sunt blocate de șiruri nesfârșite de mașini pline de afghani care fug de talibani. Haosul pare a se instala în Capitală. La Palatul Prezidențial porțile sunt deschise si niciun membru al celubrului batalion de gardă prezidențială nu mai este la postul său.

 

Aeroportul din Kabul e asaltat de mii de cetățeni străini care încearcă să părăsească Afganistanul

 

Se raportează că din cauza situației fluide din Capitală, trei avioane aparținând Germaniei, Indiei și Pakistanului sunt blocate in aer, fiindu-le interzisă aterizarea pe aeroportul internațional din Kabul.

Surse indiene anunță că una din condițiile impuse de către talibani pentru preluarea pașnică a Capitalei afgane este interzicerea tuturor zborurile comerciale. Mai ales că în acest moment forțele militare SUA trimise de către președintele Biden au ocupat practic aeroprotul pentru a asigura culoarul de evacuare a personalului său diplomatic și cetățenilor americani care au reușit să ajungă în ultimile zile, din interiorul Afganistamului, la Ambsadă.

DefenseRomania poate confirma în acest moment că aeroportul internațional din Kabul este luat cu asalt de către mii de cetățeni străini. Aceștia încearcă să părăsească de urgență Afganistanul. Mai multe rapoarte de presă de la fața locului anunță că un avion de linie din Pakistan a aterizat în Kabul pentru a a asigura exflitrarea a 50 de personalități ale administrației Ghani.

--------

UPDATE - Căderea Kabulului este iminentă

Analiștii preconizează că în următoarele ore președintele afgan Ashraf Ghani își va anunța demisia 

În mod oficial ministrul de Interne afgan a anunțat că va avea loc un „transfer pașnic” al puterii către un guvern de tranziție.

Știrea inițială:

Se pare că în urmă cu doar câteva minute, talibanii care se aflau deja la porțile Kabulului în urma unei ofensive înfiorătoare prin rapiditatea cu care s-a desfășurat, au intrat în capitala afgană.

Informația e dată publicității de către agenția Reuters, fiind confirmată de surse din cadrul Ministerului de Interne. Nu au fost oferite mai multe detalii cu privire la situația din Kabul, se precizează însă doar că în acest moment talibanii au intrat „din toate părțile” în Kabul.

Kabulul e ultimul oraș mare care mai e controlat de guvernul afgan.

Sursa citată precizează că Ambasada Statelor Unite și-a evacuat personalul folosind elicopterele. Aceștia au fost duși de urgeță la aeroportul din Kabul.

Totodată, un oficial NATO a precizat, scrie Reuters, că mai mulți reprezentanți ai statelor UE au fost mutați către o locație strict secretă.

 

Talibanii se află în Kabul

 

În urmă cu câteva ore, talibanii au primit ordinul de a rămâne la porţile oraşului Kabul şi de a nu intra în capitala Afganistanului, a anunţat duminică purtătorul de cuvânt al mişcării talibane, Zabihullah Mujahid.

''Emiratul islamic le ordonă tuturor forţelor sale să aştepte la porţile Kabulului, să nu încerce să intre în oraş'', a afirmat Zabihullah Mujahid pe Twitter.

''Există combatanţi talibani înarmaţi în cartierul nostru, dar nu sunt lupte'', a declarat totuşi pentru AFP, citat de Agerpres, un locuitor al unei suburbii din estul capitalei afgane.

Potrivit Reuters, un reprezentant al talibanilor le-a cerut civililor afgani să rămână în ţară şi a spus că în prezent au loc discuţii cu guvernul afgan ''pentru o predare paşnică'' a oraşului Kabul.

El a precizat că talibanii nu intenţionează să se răzbune pe nimeni, iar militarii şi funcţionarii care au lucrat pentru guvern vor fi iertaţi.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
Estonia a localizat, împreună cu Cehia, aproape 2,5 milioane de piese de artilerie
Donbasul și Crimeea la Rusia sau continuarea livrărilor de arme pentru Ucraina? Cât de ușor îi va fi lui Trump să-și pună în aplicare Planul de pace în 24 de ore
Chiar dacă înregistrează tot mai multe pierderi pe front, forțele rusești accelerează ritmul operațiunilor ofensive în Ucraina
Israelul își retrage trupele din sudul Fâșiei Gaza, dar sfârșitul războiului este departe
Ucraina și-a făcut calculul. Pentru a închide complet cerul în fața rachetelor Rusiei e nevoie de 25 de sisteme Patriot cu șase până la opt baterii fiecare
Ucraina are nevoie urgentă de soldați. Zelenski cere Radei să renunțe la populism și să aprobe noua lege a mobilizării după patru luni de dezbateri
Zelenski se teme de epuizarea sistemelor de apărare antiaeriană ale Ucrainei. Intensitatea bombardamentelor ruse epuizează rachetele interceptoare ucrainene
Record de blindate pierdute într-o singură luptă de ruși după un blitzkrieg eșuat. Ucrainenii au distrus 73 de blindate într-un atac masiv rus
SUA sunt în alertă maximă. Iranul ar putea lansa în aceste zile un atac asupra unor obiective israeliene sau americane în Orient după ce IDF a eliminat înalți oficiali militari iranieni
Noi atacuri masive asupra Ucrainei, polonezii ridică din nou avioane de luptă. Morți și răniți după ce rușii au lovit clădiri rezidențiale în Harkov
”Rezultatele sunt impresionante”. Cel puțin șase avioane rusești au fost distruse și opt au fost grav avariate în atacul asupra aerodromului Morozovsk (surse)
Israelul vrea să prevină o criză umanitară în Gaza prin redeschiderea unui alt punct de trecere a frontierei
Dronele ucrainene au atacat aerodromul militar Morozovsk de lângă Rostov. Rusia spune că a distrus peste 40 de ținte aeriene
Se deblochează și muniția pentru viitoarele F-16 ale Ucrainei. Undă verde pentru rachete ghidate aer-sol
Rusia a ales planul de pace pentru Ucraina în 12 puncte propus de China
Ucrainenii inovează din nou: Avionul ultraușor Aeroprakt A-22, folosit ca „rachetă de croazieră lentă” în atacul asupra fabricii de drone Shahed
Moscova susține că Franța va trimite militari din Legiunea Străină în Ucraina
Kuleba: Nu exagerez când spun că Europa va fi în război iar rachete vor cădea în Bruxelles. Sistemele Patriot pot intercepta rachete în Ucraina sau o vor face în Europa
Piloții ucraineni zboară deja cu F-16. Etapele finale de instrucție se desfășoară în două state NATO, dar nu și la Centrul de pregătire din România
O poveste cu final așteptat? Ucraina va distruge podul Kerci în prima parte a lui 2024, spun oficialii Direcției de informații a Armatei ucrainene
Șeful NATO va propune un fond de 100 de miliarde de dolari pentru Ucraina
Serviciile ucrainene afirmă cu Rusia are 950 de rachete de înaltă precizie cu rază de peste 350 km. Vor mai urma atacuri masive după care refacerea stocului
Militarii ruşi au surprins momentul în care Forțele Aeriene Ucrainene le atacă poziţiile cu bombe ghidate (Foto/Video)
Israelul a prezentat condoleanțe publice după incidentul de la World Central Kitchen din Gaza. IDF deschide o anchetă
Dronele de recunoaștere ale Ucrainei devin la fel de utile ca rachetele GMLRS pentru sistemele HIMARS (Foto/Video)
După ce au luat Bahmutul, rușii forțează la periferia orașului Chasiv Yar. Ținta sunt cele două obiective vitale din Donețk - orașele Sloviansk și Kramatorsk
Germania va plăti aproape 600 de milioane pentru 180.000 de obuze de artilerie ce vor fi livrate prin inițiativa cehă de muniție pentru Ucraina
Teritoriul Rusiei, lovit la 1.200 km în adâncime: Fabrica de drone Shahed din Tatarstan, lovită de UAV-urile serviciilor speciale ale Armatei ucrainene

Ştiri Recomandate

Cinci nevoi urgente ale Ucrainei, prezentate în timpul reuniunii Consiliului Ucraina-NATO: Cel mai important, viteza de reacţie pe care o au aliaţii occidentali
Țările Baltice cer insistent Congresului SUA să deblocheze ajutorul pentru Ucraina: Este necesar sprijinul SUA, iar noi vom face și mai mult pentru a ajuta
Un colonel rus de rang înalt a fost ucis în urma unui atac efectuate de Ucraina asupra orașului Luhansk
Şeful spionajului militar ucrainean explică modul în care Ucraina distruge aviația strategică rusă: Bombardierul rusesc Tu-22M3 a fost doborât de sistemul de rachete S-200
"Ucraina nu ne va dezamăgi, iar noi să nu-i dezamăgim pe ei". Mass-media și analiştii occidentali comentează atacul rusesc de la Dnipro și doborârea bombardierului rusesc Tu-22
Vizita unui oficial român din cadrul serviciilor de informaţii la Damasc, anunțată de o televiziune anti Assad, nu este confirmată de presă pro-guvernamentală siriană
Războiul hibrid, rafinat de chinezi. Directorul FBI: China a infiltrat hackeri care pot să atace în orice moment infrastructura critică a SUA
Diplomat israelian: Rusia este interesată de un război major în Orientul Mijlociu. Trebuie să fim pregătiți pentru diferite scenarii
Escadrila 48 începe să prindă contur în România. Primele 3 avioane F-16 au ajuns la Câmpia Turzii
Rusia își consolidează apărarea la frontiera cu Finlanda: În Republica Karelia, a fost formată o brigadă de rachete dotată cu sisteme Iskander-M
Deși Argentina a luat fața Kievului când a cumpărat 24 de F-16 din Danemarca, F-urile rămân ”în familie”: Statul sud-american vrea statutul de „partener global” al NATO
MiG-31 în versiunile I și K, cu rachete hipersonice Kinjal, realimentate aerian și rază mai lungă. Diferența dintre versiuni, dezvăluită în premieră de ruși
”Slăbirea adversarilor” și ”Campanie ofensivă de informare”. Documentul secret al Moscovei de politică externă recunoaște: Viitorul lumii depinde de rezultatul războiului din Ucraina
Israelul a lansat un atac limitat asupra unor obiective militare din Iran, dar nu nucleare. Iranienii spun că nu există pagube
O nouă ”defecțiune tehnică”, marca Rusia: Bombardierul Tu-22M3 a fost lovit de ucraineni cu sistemul S-200 (Armata ucraineană)
Polonia vrea și ea sub Iron Dome-ul european. Varșovia s-ar putea alătura European Sky Shield Initiative (ESSI)
Greșeală neforțată? Un bombardier Tu-22M3 se prăbușește spectaculos în Rusia (Video). Avionul a căzut după o misiune de luptă
Germania va trimite Ucrainei un nou sistem de rachete IRIS-T. Vicecancelarul german Robert Habeck promite continuarea sprijinului acordat ucrainenilor
O dronă de cercetare MQ-4C Triton a SUA monitorizează în Mediterană mișcările Rusiei și transportul de armament în Libia
După ce a vândut avioanele F-16 către România, Portugalia confirmă achiziția de avioane de luptă F-35 Lightning II
Serbia i-a reținut pe directorul adjunct al Poliției din Kosovo și pe alți patru ofițeri de poliție
Germania arestează doi cetățeni cu dublă cetățenie pentru legături cu serviciile ruse de informaţii: Principala ţintă, o bază militară cu tancuri Abrams pentru ucraineni
SUA au dislocat în România un sistem M-LIDS, cel mai nou sistem anti-dronă al Armatei americane. Trageri reale cu efectuate la Capu Midia
De ce sunt tinerii atât de vulnerabili la campaniile de propagandă rusă. Daniela Munteanu (E-ARC): Nu există un glonț de argint în stoparea dezinformării
Israelul duce F-35 la un alt nivel. Zilnic sunt în aer între 35 și 39 de avioane F-35I iar numărul orelor de zbor a crescut cu 565%
U.S. Air Force nu va cumpăra mai mult de 100 de bombardiere B-21 Raider: S-ar putea să inventeze ceva mai bun până când toate aceste avioane vor fi construite.
Un nou episod din „drone la Mihail Kogălniceanu”: Baza 57 confirmă că un UAV s-a apropiat aseară la doar 4 km de turnul de control
O veste bună pentru Ucraina: Ajutorul poate fi deblocat. S-a ajuns la un acord și un compromis. Armament livrat ca în al Doilea Război Mondial, pe sistemul „Lend-lease”
Zelenski, apel către oficialii europeni: Sistemele europene de apărare aeriană trebuie să protejeze Europa direct de pe teritoriul Ucrainei
Cum acționează Rusia împotriva intereselor României, fără a interveni militar. Sergiu Mitrescu (NSC): Rusia percepe Marea Neagră ca un laborator pentru acțiuni maligne
Rușii pleacă din Nagorno-Karabah după ce au reușit cu „succes” să „mențină pacea”. Retragerea, o mișcare pentru a nu angaja Rusia într-un conflict în regiune
MApN, cu motoarele turate la maximum pentru combaterea propagandei ruse. Temele preferate: Militari români în Ucraina și armament românesc în Moldova
pixel