Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Talibanii vor un transfer paşnic al puterii ''în următoarele zilele''
Conflicte militare în defășurare
Data actualizării:
Data publicării:
Talibanii se aşteaptă la o tranziţie "paşnică" a puterii "în următoarele zile" , a declarat Suhail Shaheen, unul dintre purtătorii de cuvânt ai insurgenţilor, citat de Reuters şi AFP duminică, în timp ce trupele lor încercuiesc capitala afgană, întâmpinând puţină rezistenţă, relatează Reuters.
Conducătorul talibanilor Abdul Ghani Baradar
Conducătorul talibanilor Abdul Ghani Baradar

Suhail Shaheen a afirmat că gruparea militantă islamistă va proteja drepturile femeilor, precum şi libertăţile angajaţilor din mass-media şi pe diplomaţi, transmite Agerpres.

"Asigurăm locuitorii, în special în oraşul Kabul, că proprietăţile lor, vieţile lor sunt în siguranţă", a spus purtătorul de cuvânt citat într-un interviu acordat BBC.

"Conducerea noastră a ordonat forţelor noastre să rămână la porţile Kabulului, să nu intre în oraş", a adăugat el.

"Ne aşteptăm la un transfer paşnic al puterii", a spus el, adăugând că talibanii se aşteaptă ca aceasta să aibă loc în câteva zile.

Insurgenţii talibani au intrat duminică în capitala afgană Kabul, a declarat un responsabil din Ministerul afgan de Interne, în timp ce SUA îşi evacuau diplomaţi din ambasada lor cu elicopterul, a transmis Reuters.

Înaltul responsabil afgan citat a declarat pentru Reuters că talibanii "sosesc din toate părţile", dar nu a oferit alte detalii.

Un mesaj pe Twitter de la Palatul prezidenţial afgan menţiona că tiruri au fost auzite din mai multe locuri din jurul Kabulului, dar că forţele de securitate, în cooperare cu parteneri internaţionali, menţin controlul asupra oraşului.

Oficiali americani au declarat că diplomaţii erau transportaţi spre aeroport de la ambasada situată în cartierul fortificat Wazir Akbar Khan. Mai multe trupe americane au fost trimise pentru a ajuta la evacuare, după ce talibanii au avansat fulgerător spre Kabul în câteva zile.

Nu mai târziu decât săptămâna trecută, o estimare a serviciilor de informaţii americane spunea că Kabulul ar putea rezista cel puţin trei luni.

Membrii "esenţiali" ai echipei americane lucrează pe aeroportul din Kabul, a declarat un responsabil american, în timp ce un oficial NATO a afirmat că mai mulţi membri ai personalului UE fuseseră mutaţi într-un loc mai sigur şi secret din capitala afgană.

Puţin mai devreme, duminică, insurgenţii au capturat oraşul estic Jalalabad fără lupte.Ei au preluat de asemenea controlul asupra postului de frontieră din Torkham, vecin cu Pakistanul, lăsând aeroportul din Kabul, singurul loc pe unde se poate ieşi din Afganistan încă în mâinile guvernului.

Cucerirea Jalalabad urmează ocupării oraşului Mazar-i-Sharif, în nord, sâmbătă seara, de asemenea cu puţine lupte.

"Nu există confruntări în acest moment la Jalalabad pentru că guvernatorul s-a predat talibanilor", a declarat pentru Reuters un responsabil afgan din acest oraş. "Autorizarea predării către talibani era singurul mijloc de a salva vieţi civile".

O înregistrare video distribuită de talibani arată oameni care aclamă şi strigă "Allahu Akbar", în timp ce în oraş intră un convoi de camionete cu combatanţi agitând mitraliere şi drapelul alb al talibanilor.

După ce forţele conduse de SUA şi-au retras luna trecută grosul trupelor, campania talibanilor s-a accelerat, în timp ce apărarea armatei afgane pare să se fi prăbuşit.

Preşedintele Joe Biden a autorizat sâmbătă desfăşurarea a 5.000 de soldaţi americani pentru a ajuta la evacuarea cetăţenilor şi a asigura o retragere "ordonată şi sigură" a personalului militar.

Combatanţii talibani au intrat în Mazar-i-Sharif practic fără opoziţie, în timp ce forţele de securitate se salvau fugind pe autostrada spre Uzbekistan, situat la 80 km spre nord, au declarat responsabili locali. O înregistrare video neverificată difuzată pe reţelele de socializare arată vehicule ale armatei afgane şi bărbaţi în uniforme înghesuindu-se pe podul de fier între oraşul afgan Hairatan şi Uzbekistan, pe unde s-au retras în 1989 trupele sovietice din Afganistan.

Doi influenţi comandanţi de război care susţineau guvernul - Atta Mohammad Noor şi Abdul Rashid Dostum- au fugit de asemenea. Noor a declarat pe reţele de social media că talibanii au ocupat provincia Balkh, unde se află Mazar-i-Sharif, în urma unui "complot".

Într-un comunicat emis sâmbătă seara, talibanii au declarat că înaintarea lor rapidă arată că ei sunt acceptaţi de poporul afgan şi au dat asigurări că afganii şi cetăţenii străini vor fi în siguranţă.

Emiratul islamic, aşa cum se autointitulează taibanii, "va proteja ca întotdeauna vieţile lor, bunurile lor şi onoarea lor şi va crea un mediu paşnic şi sigur pentru naţiunea mult iubită", se menţionează într-un comunicat al insurgenţilor, specificându-se că diplomaţii şi lucrătorii umanitari nu se vor confrunta cu probleme.

Afganii au părăsit în masă provinciile ocupate de insurgenţi pentru a se refugia la Kabul în ultimele zile, de teama revenirii unui regim islamist pur şi dur.

Duminică dimineaţă, refugiaţi din provincii controlate de talibani au fost văzuţi descărcându-şi efectele personale din taxiuri şi familii staţionând în faţa ambasadei SUA, în timp ce centrul oraşului mişuna de persoane care îşi făceau provizii.

Sute de persoane au dormit înghesuite în corturi sau în aer liber în oraş, pe trotuare sau în parcări, a relatat un locuitor."Li se putea citi teama pe chipuri", spune el.

Biden a declarat că administraţia sa le-a transmis responsabililor talibani în cadrul negocierilor din Qatar că orice acţiune care pune în pericol personalul american "se va confrunta cu o ripostă militară americană rapidă şi puternică".

Biden este din ce în ce mai mult ţinta unor critici pe plan naţional pentru că talibanii au cucerit Kabulul mult mai rapid decât se estima. Preşedintele urmează un plan, iniţiat de predecesorul său Donald Trump, care prevede definitivarea retragerii forţelor americane din Afganistan până în 31 august.

Biden a declarat că revenea armatei afgane misiunea de a-şi apăra propriul teritoriu. "O prezenţă americană fără sfârşit în mijlocul unui război civil dintr-o altă ţară nu era acceptabilă pentru mine", a explicat el sâmbătă.

Qatarul, care a găzduit până în prezent convorbiri de pace neconcludente între guvernul afgan şi talibani, a declarat că a cerut insurgenţilor să înceteze focul. Preşedintele Ghani nu a dat niciun semn că ar răspunde talibanilor la cererea de a demisiona drept condiţie a încetării totale a focului, notează Reuters.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
Rușii mai încasează o lovitură combinată: Depozite de combustibil și o uzină metalurgică de pe teritoriul Rusiei, ținta dronelor ucrainene
Surse neoficiale spun că Grecia ar putea oferi Ucrainei cel puțin un sistem Patriot. Guvernul elen iese cu clarificări: Nu se pune problema de așa ceva
Rușii au scos la paradă armele capturate în Ucraina: Mai multe Javelin, mitraliere și lansatoare de grenade suedeze Carl Gustav
Probleme în conducerea militară israeliană. Un important comandant al Armatei Israeliene și-a anunțat demisia marcând începutul unei posibile serii de demisii ale altor ofițeri
Noua strategie de război a Ucrainei: Sarcina noastră este de a crea un ''arbore defensiv'' care să ne protejeze soldații aflaţi pe linia frontului
Statele Unite ar putea avea ocazia să scoată regimul sirian de sub influența Iranului: Bashar al-Assad vorbeşte despre discuţii ocazionale pe care le-a avut cu americanii
Senatul SUA aprobă ajutorul pentru Ucraina, în timp ce forțele ruse obțin câștiguri semnificative pe frontul de est
Întârzierea sprijinului american a călit Armata Ucrainei. Implicațiile deciziei privind ajutorul pentru Ucraina merg foarte departe, spune Kievul
„Trolling de cel mai înalt nivel”. Ucraina folosește baloane care imită zborul aeronavei F-16
Mobilizarea de catifea din Ucraina. Care au fost principalele frâne în calea recrutării. Lecții valabile și pentru statele NATO
Marina rusă pierde o navă valoroasă, de dinainte de Primul Război Mondial: Nava de salvare Komuna avea capacități unice pentru Flota din Marea Neagră
Forțele ruse au capturat un Leopard 2A6 al armatei ucrainene (FotoVideo): Este de așteptat ca tancul capturat să fie supus unei examinări înainte de a fi prezentat publicului
Şeful spionajului militar ucrainean: Ucraina se va confrunta cu o situație dificilă începând cu jumătatea lunii mai, dar nu se va întâmpla un Armaghedon
Rușii se apropie de încercuirea orașului Chasiv Iar. Trupele ruse au preluat controlul asupra localității Bogdanivka
Rușii avansează rapid pe front, profitând de lipsa de sisteme de apărare cu care se confrunta forţele ucrainene: Aviaţia rusă ataca nestingherită orașului Chasiv Yar
Decizie istorică în SUA. Ajutorul militar pentru Ucraina a fost votat în Camera Reprezentanților. O uriașă gură de oxigen pentru forțele Kievului
Baza unei unități paramilitare a armatei irakiene a fost bombardată (Foto/Video): Statele Unite precizează că nu sunt implicate
Un colonel rus de rang înalt a fost ucis în urma unui atac efectuate de Ucraina asupra orașului Luhansk
"Ucraina nu ne va dezamăgi, iar noi să nu-i dezamăgim pe ei". Mass-media și analiştii occidentali comentează atacul rusesc de la Dnipro și doborârea bombardierului rusesc Tu-22
O nouă ”defecțiune tehnică”, marca Rusia: Bombardierul Tu-22M3 a fost lovit de ucraineni cu sistemul S-200 (Armata ucraineană)
Greșeală neforțată? Un bombardier Tu-22M3 se prăbușește spectaculos în Rusia (Video). Avionul a căzut după o misiune de luptă
Israelul a lansat un atac limitat asupra unor obiective militare din Iran, dar nu nucleare. Iranienii spun că nu există pagube
O veste bună pentru Ucraina: Ajutorul poate fi deblocat. S-a ajuns la un acord și un compromis. Armament livrat ca în al Doilea Război Mondial, pe sistemul „Lend-lease”
Ucraina a efectuat unul dintre cele mai reușite atacuri cu rachete împotriva Rusiei (Foto/Video): Au fost distruse mai multe sisteme de rachete S-300 şi S-400
Germania inițiază un nou program de ajutorare destinat Ucrainei: Se face apel la aliații din UE și NATO pentru accesul la mai multe sisteme de apărare aeriană
Armata ucraineană a trecut de la drone la baloane: În Rusia au fost identificate mai multe baloane meteorologice ucrainene, adaptate pentru misiuni de cercetare și atac
Teheranul avertizează Israelul să nu răspundă: Vom lovi cu arme pe care nu le-ați mai văzut până acum. ”Va fi instantaneu, fără avertisment”
Ucraina încă rezistă la porțile Europei, dar capturarea Chasiv Yar deschide rușilor direcții noi. Scenariul cel mai prost: Căderea Ucrainei ar genera riscuri pentru tot Flancul Estic al NATO (ISW)
Noapte albă pentru ruși: După ce au distrus un radar ce ”vedea” la 700 km, ucrainenii au lovit un aerodrom militar din Crimeea și o fabrică de rachete S-400 de lângă Moscova
Varianta transferului F-16 în Ucraina, exclusă din start de Grecia. Premierul elen: ”Trăim într-o parte dificilă a lumii”

Ştiri Recomandate

Polonia cere UE să dezvolte un sistem comun de apărare aeriană: Avem nevoie de cel puțin 100 de miliarde de euro pentru apărarea comună
Un M2 Bradley a distrus un blindat MT-LB rusesc pe câmpul de luptă din Ucraina (Foto/Video)
Jumătate dintre rachetele nord-coreene lansate de Rusia în Ucraina nu au funcționat
Rușii avansează pe linia frontului, în pofida ajutoarelor furnizate ucrainenilor de către SUA: Multe dintre echipamentele de care Ucraina are nevoie sunt foarte scumpe
Ucraina încă poate câștiga, totul ține de strategie: SUA și aliații săi ar trebui să accelereze livrarea de avioane F-16
Nemții au dezvoltat un nou tip de obuz de 155 mm pe care îl vor testa cu ajutorul Ucrainei. Obuzele vor putea lovi la 100 km distanță
Trupele ruse au executat noi atacuri combinate asupra infrastructurii energetice a Ucrainei. Termocentralele vestice Dobrotvorskaya și Burshtynskaya au fost distruse
România pregătește un sistem Patriot pentru Ucraina. Iohannis spune însă că sistemul operațional rămâne în țară
Biden a mulțumit României: Puține state Aliate se pot lăuda cu ceea ce România a făcut pentru Europa și întreaga lume
Aliații își testează apărarea antiaeriană integrată în Europa. Se exersează interceptarea inclusiv de muniție nucleară deținută de Rusia
Românii, cei mai mari susținători ai unei armate europene. Deși există critici la adresa UE, procentul pentru Roexit sau ieșirea din NATO e aproape inexistent
Cum văd rușii amenințarea F-16. Rușii insinuează că avioanele F-16 donate Ucrainei ar dispune de capacități nucleare, dar uită de Su sovietice
Romania prepares to transfer a Patriot system to Ukraine
O rețea coordonată de FSB-ul rusesc, destructurată de Serviciul ucrainean de Securitate. Președintele Ucrainei urma să fie asasinat într-un atac cu rachete antitanc
„Războiului stelelor” în Marea Neagră: Ucraina și-a echipat dronele maritime Magura V5 cu rachete aer-aer R-73 împotriva elicopterelor rusești
Ministerul britanic al Apărării a fost ținta unui atac cibernetic. Hackerii, bănuiți de legături cu guvernul chinez
Spania nu ezită și se ține de cuvânt. Spaniolii au livrat Ucrainei rachete interceptoare pentru atât de necesarele sisteme Patriot
Fratele mai mic a furat startul: În Belarus a început o verificare a structurilor militare dotate cu arme nucleare tactice
Doar șase țări din UE își trimit reprezentanți inaugurarea mandatului cu numărul 5 al lui Putin. România nu a participat
China provoacă în stil rusesc. Un avion de luptă chinez a lansat contramăsuri termice în imediata apropiere a unui elicopter MH-60R Seahawk australian
Moldova își propune să reintegreze Transnistria înainte de aderarea la UE. Maia Sandu: Dar luăm în calcul toate scenariile. Rusia testează în Moldova tot ce ține de războiul hibrid
Armata israeliană atacă în Rafah
Noul Bradley, cu „pumn de fier” israelian. Sistemul de protecție Iron Fist, integrat pe cea mai modernă versiune a legendarei mașini de luptă americane
Președintele Klaus Iohannis va fi primit de Joe Biden la Casa Albă. Războiul împotriva Ucrainei și situația de la Marea Neagră, pe agenda discuțiilor din SUA
O armată de țestoase (Video). Rusia a prezentat o nouă ciudățenie mecanizată pe front: Un tanc-țestoasă uriaș, împotriva dronelor
Concluziile gen. Sîrski și tactica Ucrainei pe flancul Estic greu încercat unde Rusia deține superioritatea și atacă zilnic pe două direcții la vest de Donețk
Rusia amenință că va lovi obiective britanice dacă Ucraina folosește rachete Storm Shadow sau alt armament britanic asupra teritoriului rus
Unde se vor „juca” rușii cu arme nucleare? E posibil ca Rusia să simuleze un atac nuclear la Marea Neagră, în proximitatea României utilizând rachete Kalibr
Mai ieri ridica garduri anti-migranți. Acum, Ungaria a descoperit umanitatea și protejează bărbații plecați din Ucraina: "Nu vom permite să fie trimiși la moarte”
Primul cuvânt rostit de un pilot ucrainean care a trecut de la MiG-29 la F-16: Agilitate. Până să ajungă în România, ucrainenii zboară intens în Danemarca
Era scris în manual. Dacă Rusia ar fi respectat propria doctrină militară ar fi cucerit Ucraina în prima etapă a invaziei
von der Leyen i-a cerut lui Xi să tempereze amenințarea nucleară a Rusiei și să-și folosească influența pentru a opri agresiunea împotriva Ucrainei
pixel