Regimul de la Teheran suspendă poliția moralității, responsabilă cu vânătoarea femeilor fără hijab. Eliminarea patrulelor de îndrumare "nu va schimba nimic"
Declarația din week-end, făcută de un oficial iranian, ar putea reprezenta o primă concesie față de valul masiv de proteste.
Într-o mișcare ce amintește, într-o oarecare măsură, de promisiunile făcute de Nicolae Ceaușescu de la balconul CC, pentru a calma haosul de la manifestația organizată pe 21 decembrie, un înalt oficial iranian a declarat în acest weekend că Iranul a abolit poliția moralității.
Anunțul, ambiguu și neconfirmat încă oficial, arată nivelul substanțial de presiune la care este supus regimul iranian de șirul interminabil de proteste, care au izbucnit în luna septembrie, după moartea în custodia poliției a lui Mahsa Amini, o tânără de 22 de ani care a fost arestată de poliția moralității din Teheran pentru presupusa nerespectare a codului vestimentar al Iranului.
Poliția moralității „a fost desființată de aceleași autorități care au instalat-o”, a declarat sâmbătă procurorul general Mohammad Javad Montazeri, în timpul unei întâlniri la care oficialii discutau despre tulburări, potrivit rapoartelor presei de stat, scrie NYT.
Totuși, planează încă incertitudinea privind statutul viitor al poliției de moralitate, structură înființată acum 15 ani de regimul Ahmadinejad, și care era responsabilă cu asigurarea respectării de către femei a codului vestimentar.
Totuși, rămâne de văzut dacă măsura va putea opri valul incontrolabil de proteste.
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului german de Externe a estimat că anunţul dizolvării ”poliţiei moralității” din Iran "nu va schimba nimic" în mobilizarea iranienilor, scrie AFP, citată d Agerpres.
Ce este poliția morală
Cunoscută sub numele de „Gasht-e Ershad”, sau patrula islamică de îndrumare, actuala forță de poliție a moralității a fost înființată la începutul anilor 2000 pentru "a răspândi cultura decenţei de a purta vălul islamic", în timpul administrației președintelui Mahmoud Ahmadinejad și înlocuia vechile forme de patrule, existente în trecut.
Unitățile sale, formate de obicei din mai mulți bărbați și femei, au folosit dube de poliție albe cu dungi de culoare verde închis pentru a patrula pe străzi sau pentru a parca în locurile în care pietonii frecventează sau se adună oameni mai tineri.
Ofițerii săi ar aplica codul vestimentar al țării , care cere femeilor să își acopere părul și să poarte haine largi. Pentru încălcări, ei emiteau avertismente verbale sau rețineau femeile și le duceau la centre de „reeducare”.
Militanţii din Iran au făcut apel la un nou val de proteste începând de luni cu scopul de a provoca pagube economice republicii islamice, marcată deja de peste două luni de o largă mişcare de contestare, relatează dpa.
Locuitorilor li s-a cerut să se abţină de la făcut cumpărături în următoarele trei zile pentru a împiedica circulaţia banilor în sistemul bancar iranian, iar un număr cât mai mare de magazine, mai ales din centre economice, cum ar fi bazarurile din marile oraşe, ar trebui să rămână închise până miercuri, potrivit militanţilor.
Mişcarea de contestare a fost declanşată de decesul la 16 septembrie al tinerei kurde Mahsa Amini, reţinută de poliţie pentru încălcarea codului vestimentar strict pentru femei. Consiliul suprem al securităţii naţionale din Iran a afirmat sâmbătă că "peste 200 de persoane" au fost ucise în manifestaţii.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News