Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Tobele războiului sună din nou în Europa. România - în prima linie, fără un cuvânt de spus
Strategica
Data actualizării:
Data publicării:
Tobele războiului sună din nou în Europa, scrie Bogdan Chrieac într-un editorial pentru DefenseRomania.ro, în care analizează situația creată de conflictul Rusia-Ucraina, implicațiile acestui joc geopolitic la nivel global, dar și asupra țării noastre.  
Foto: Soldat al Armatei Ucrainei, pe frontul din Donbas, estul țării. Sursă: Ministry of Defense of Ukraine - Facebook
EXCLUSIV
Foto: Soldat al Armatei Ucrainei, pe frontul din Donbas, estul țării. Sursă: Ministry of Defense of Ukraine - Facebook

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO: niciodată în ultimii 30 de ani, Europa nu a fost mai aproape de război.

Serghei Lavrov, matusalemicul ministru de externe al Moscovei: răbdarea Rusiei a luat sfârșit (în negocierile Rusiei cu Occidentul, n.n.). Ne pregătim de război.

Michael Klaesson, general locotenent, șeful operațiunilor din statul major al armatei suedeze: Suedia a ridicat nivelul de alertă al forțelor sale armate, în special pe insula Gotland, descrisă drept portavionul Mării Baltice din cauza amenințării unui atac al Rusiei împotriva țărilor NATO.

Lloyd Austin, secretarul american al Apărării: Statele Unite și-au reafirmat angajamentul de a oferi asistență defensivă armatei ucrainene, în contextul în care negocierile dintre Rusia și Occident nu au reușit să reducă tensiunea de la frontierele Ucrainei.

 

Ucraina este departe de standardele necesare pentru un stat NATO sau UE

 

Pe 10 ianuarie, la Geneva, s-au întâlnit delegațiile Statelor Unite și Federației Ruse, în încercarea de a evita invadarea Ucrainei de către trupele ruse. Condițiile impuse de Kremlin sunt extrem de dure: retragerea trupelor NATO din Europa de Est, practic ștergerea suveranității statelor care au aderat la NATO după 1997, întoarcerea lumii cu cel puțin 30 de ani în urmă. S-a făcut apel la istorie, la momentul când Bush senior îi promitea lui Gorbaciov, odată cu prăbușirea zidului Berlinului, că NATO nu se va extinde în Estul Europei, iar Germania va rămâne neutră.

Desigur că înțelegerea nu a fost trecută într-un tratat, dar nici Wahingtonul nu a dezmințit afirmațiile. Nu de alta, dar presa internațională s-ar fi trezit cu înregistrări audio-video ale acestei discuții...Faptul că lumea s-a schimbat enorm în ultimii 30 de ani nu pare să aibă vreo importanță cât de mică asupra strategilor de la Kremlin.

Pentru cititorii din România, câteva cuvinte despre originea actualei crize dintre Rusia și țările occidentale – incluzând aici și țara noastră. Totul începe,  din punctul de vedere al strategilor militari, odată cu alipirea Crimeei de către Rusia în 2014. Moscova a folosit cu abilitate pentru a-și justifica acțiunile precedentul Kosovo, rupt de Serbia pe baza unor criterii etnice. De atunci, Ucraina este un câmp de bătălie pentru diplomați, politicieni, servicii secrete și oameni de afaceri, cu mize de zeci de miliarde de dolari. Încrengăturile duc până sus, la familia actualului președinte al SUA, Joe Biden. 

Kievul, sprijinit și nu prea de europeni, folosește o afirmație percutantă spre a-și găsi susținători; astăzi Rusia va invada Ucraina, mâine vă va invada pe voi. Suntem ultima redută în calea apetitului pentru noi teritorii afișat de Vladimir Putin. Se trec brusc sub tăcere ultimele decenii de istorie. Faptul că Ucraina însăși e un stat artificial creat în vremea Uniunii Sovietice, cu numeroase teritorii și populații ce au ținut cândva de România, Ungaria, Slovacia, Polonia, Lituania, nu mai are multă relevanță astăzi. Rusia cere imperios SUA să nu bage Ucraina în NATO. De altfel, nimeni nu a pus cu adevărat această problemă. Ucraina este departe de standardele necesare pentru un stat NATO sau UE. Modelul economic al Ucrainei este cel rusesc, bazat pe oligarhi, servicii secrete, jefuirea statului. Drepturile minorităților, inclusiv a celei românești din Cernăuți, sunt doar un vis. Deci – de unde nervii care l-au apucat dintr-odată pe Vladimir Putin?

 

Rusia, de la stat eșuat la statutul de superputere la care visează Putin

 

Sigur că istoria a peste 20 de ani de domnie a țarului Putin este bogată și are la bază aducerea Federației Ruse din situația de stat eșuat, acolo unde l-a lăsat Boris Elțin, înapoi la statutul de superputere, unde se afla înainte de prăbușirea comunismului. Problema este că Rusia, condusă cu mână de fier, Rusia, unde serviciile joacă un rol fundamental în desfășurarea tuturor acțiunilor statului, a eșuat în crearea celei mai puternice forțe de astăzi: cea de soft power. Cu alte cuvinte, Putin nu a reușit să facă din Rusia o economie funcțională. Politic, administrația Putin a avut, indiscutabil, performanțe, cele mai importante fiind crearea canalelor solide de comunicare între Moscova și țări europene puternice. Germania este campion absolut, urmată, însă și de Franța sau Italia. Deși, la Geneva, Rusia a vrut să dea senzația menținerii unei lumi bipolare, Washington-Moscova, în Extremul Orient Moscova încearcă o alianță cu China, statul a cărei economie este, vrând-nevrând, respectată sau temută de toată omenirea, economie ajunsă la nivelul celei americane. Poate că pe undeva, prin vreo debara a Kremlinului, există regretul că o singură fabrică Apple din China are un impact internațional mult mai mare decât zece divizii de tancuri masate la granița cu Ucraina...

Războiul cu Ucraina este dorit de Putin pentru a-i reașeza țara, al cărei PIB abia îl depășește pe cel al Italiei, alături de SUA, Europa, China și, de ce nu, Japonia, pe cale de a se ridica din nou, inclusiv militar în estul Rusiei.

Demersul tectonic al lui Putin a adus la suprafață bubele din politica externă de astăzi. La Geneva, Departamentul de Stat american, prea puțin aplecat către istorie, nu pare să-și fi dat seama că discută cu Rusia despre Europa, Europa fiind absentă. Dacă discuțiile se purtau la Bruxelles și nu pe teritoriul Elveției, stat neutru, această semnificație era mult atenuată. Așa, presa internațională și rețelele de socializare au avut prilejul să facă o comparație, potrivită sau nu, cu ce s-a întâmplat la Yalta și, mai ales, în Malta înainte de prăbușirea lagărului comunist. Sigur că au urmat apoi negocieri Rusia-NATO și discuții în format OSCE, dar senzația rămasă a fost că Uniunea Europeană ar fi mai degrabă un bolnav care nu-și poate purta singur de grijă.

 

Pentru Germania gazul rusesc e una, tancul rusesc e altceva

 

Au mai apărut și mișcări ce pot părea hilare pentru cei mai bătrâni. Noul cancelar german, Olaf Scholz, inițial atât de critic cu demersurile Moscovei, a schimbat mesajul pentru North Stream 2, conducta a cărei menținere închisă a mărit de cinci ori prețul la gaze pentru România.

Astfel, Berlinul a spus că n-are nici un rost să lege North Stream 2 de operațiunile militare. Gazul rusesc e una, tancul rusesc e altceva...Asta cu atât mai mult, cu cât Congresul american, impulsionat de Biden, nu a reușit să adopte sancțiuni împotriva firmelor care participă la această conductă.

Pe scurt, cel mai probabil Rusia va face ceva cu cei 175000 de soldați masați la granița cu Ucraina. America amenință cu sancțiuni economice cumplite, ce riscă să provoace răscoale în Federația Rusă. Oricum, situația economică a Moscovei nu permite un război de lungă durată, așa cum au avut SUA în Afganistan. În vârtejul sancțiunilor, Rusia are Arma Gazului, cu care poate lovi serios în prosperitatea și confortul Uniunii Europene. În privința războiului propriu-zis, nimeni nu pare să ia serios în considerare că este puțin probabil ca armata ucraineană să lupte în mod real cu armata lui Putin. Pentru cei care cunosc zona și spiritul, nu este exclus un comportament comparabil cu cel al armatei afgane în fața talibanilor... Bine ar fi să nu aflăm niciodată adevărul, iar Putin să fie convins că forța și amenințarea cu forța nu mai sunt soluții într-o lume multi-polară, globalizată...

 

Diplomația română e mută. Singura veste bună e că americanii își întăresc bazele militare în România, dar asta nu din inițiativă locală

 

Tobele războiului din Est au provocat numeroase reacții de-a lungul și de-a latul Europei. Până la urmă, dacă se trage cu tunul, exploziile au loc tot pe bătrânul continent. Fiecare încearcă să se poziționeze: Franța și Germania pe de o parte, Polonia și alte state din Est pe de alta. De la București, când și când mai apare câte un comunicat inept, fără legătură cu lumea și realitatea.

Diplomația românească, de la președinte și până la secretarii III ai ambasadelor, este mută și indiferentă. Până și americanii ar mai avea nevoie de câte un punct de vedere al unuia aflat cât de cât în regiune. Nimic cu adevărat relevant. Urmând exemplul de la cele mai înalte niveluri, diplomația românească pare să-și poarte trista mediocritate printr-o agitație continuă, tăcută și total ineficientă, La MAE de la București se lucrează non-stop, fără concedii, fără să iasă ceva concret din asta. Singura veste bună este că americanii își întăresc bazele din România, dar asta nu din inițiativă locală.

Dacă vreți să știți cum e să ajungi în prima linie fără voia ta și să nu ai nici un cuvânt de spus, priviți cu atenție și înțelegere către șefii țării de la București.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Posibila apariție a dronei israeliene RA-01 deasupra Libanului după o scurgere de informații (Foto/Video)
Trupele nord-coreene - influență asupra cursului războiului din Ucraina. Generalul american Pat Ryder: Intenţia Rusiei de a folosi acești soldați în luptă ne îngrijorează
Fostul CEO al Google îndeamnă SUA să cumpere drone în loc de tancuri „inutile”, menționând complexitatea câmpului de luptă din Ucraina
Rușii au simulat o lovitură de răspuns la un atac nuclear (Video): Toate cele trei componente ale Forțelor Nucleare Strategice au lansat rachete balistice intercontinentale și rachete de croazieră
Oboseala Occidentului față de războiul din Ucraina este în creștere: Cererea pentru rachete Tomahawk îi irită pe americani și consideră ca fiind o abordare nerealistă
Tomahawk, în vizorul Ucrainei: De ce livrarea rachetelor SUA cu rază lungă este un obiectiv nerealist
Implicarea forțelor nord-coreene în războiul din Ucraina determină SUA să-şi schimbe abordarea faţă de Rusia? Ridicarea restricțiilor privind utilizarea armelor americane nu este exclusă
Prezența nord-coreenilor în Ucraina, punct de cotitură în război. Occidentul ar putea apăra spațiul aerian al Ucrainei de pe teritoriul României și Poloniei
Trump pregătește un plan de pace pentru Ucraina: Un uriaș conflict înghețat, cu Europa în rol de garant
Australia și Japonia, în prima linie a strategiei SUA anti-China. Picătura care a umplut paharul: Vânzarea rachetelor SM-6 și SM-2 către Australia
Turcia, înapoi la programul de avioane de luptă F-35 cu condiţia cedării sistemelor S-400 către SUA. Ruşii insistă că nu se poate
Statele occidentale trebui să-şi schimbe abordarea faţă de războiul din Ucraina: Înfrângerea bate la uşă dacă ucrainenii nu primesc susţinerea pe care o merită
Generațiile următoare ar putea vedea o Africă dominată de ideologia comunistă chineză: China recunoaște că dezvoltarea sa se bazează în mod semnificativ pe exporturile africane
Ucraina poate schimba cursul războiului fără permisiunea Occidentului: Atacarea țintelor aflate pe teritoriul Rusiei, strict cu utilizarea propriilor drone
Putin face o declarație în care indică faptul că „oboseala Occidentului cu războiul din Ucraina” încurajează Rusia să își continue agresiunea
Ce se întâmplă mai departe după atacul Israelului asupra Iranului? Biden l-a „încurajat” anterior pe Netanyahu să „conceapă” un atac de retorsiune
Țările baltice pariază mult pe planurile de apărare regională ale NATO: Angajament față de Lituania în cadrul unui acord privind rotația sistemelor de apărare aeriană
Rusia se apropie de orașul strategic ucrainean Pokrovsk. Armata ucraineană: Pregătirea pentru apărare a intrat în linie dreaptă
Joaca de-a războiul cu soldaţi nord-coreeni pe frontul din Ucraina a deranjat China: Beijingul încearcă să evite repetarea primilor ani ai Războiului Rece
Armata și agențiile de informații ale SUA au primit ordin să adopte inteligența artificială: Trebuie să devansăm pe toată lumea cât de repede posibil
Ziua Armatei | Ciolacu: România nu va fi atrasă în niciun război. Actuala situaţie ne obligă să accelerăm ritmul de modernizare a Armatei
EXCLUSIV
Numai o „reînarmare rapidă și amplă” a NATO poate opri Rusia: Vestul a ignorat mesajul est europenilor, inclusiv pe al României, încă din 2009
Sursa foto: Adobe Stock.
EXCLUSIV
Lupta pentru combaterea propagandei electorale din SUA se întețește: Adversarii americanilor vor încerca să „alimenteze tulburările sociale”
Impactul inteligenței artificiale generative asupra economiei. Institutul Aspen România subliniază potențialul economic al acestei tehnologii
Institutul Aspen România | Mircea Geoană: România este un jucător "strategic" în regiune, dar ar trebui să aibă un rol "mai ferm"
Liber la acordarea de sprijin militar reciproc în caz de război: Duma de Stat a Rusiei a ratificat acordul de parteneriat strategic cu Coreea de Nord
Statele care susţin cel mai mult Ucraina sunt şi cele care se opun aderării sale la NATO: De ce primează argumentul declanşării unui război la scară largă?
Consolidarea pilonului european al NATO se face cu implicarea Marii Britanii şi a Germaniei: Europa trebuie să-și asume responsabilitatea pentru propria sa securitate
Principalele puncte ale declarației BRICS de la Kazan
Foto: Aspen
EXCLUSIV
Aspen – GMF Bucharest Forum 2024, conferinţa anuală emblematică pentru diplomația publică. DefenseRomania transmite evenimentul organizat de Institutul Aspen România

Ştiri Recomandate

,,Moment decisiv'' sau ,,escaladare fără precedent''. Politicienii din Europa au opinii diferite cu privire la posibila efectuare de atacuri cu ATACMS în interiorul Rusiei
Rușii se pregătesec să mai arunce o corvetă din clasa Tucha cu rachete Kalibr în Marea Neagră. Prima a fost scufundată de ucraineni cu ATACMS, a doua lovită
Putin lovește Odesa: 10 morți și 40 de răniți, în urma unui atac cu racheta balistica Iskander-M
India intră în clubul hipersonic. Test reușit cu o rachetă hipersonică cu rază lungă de acțiune
Rusia amenință cu arme pe care nu le-a folosit încă dacă Ucraina o atacă cu ATACMS. Ce ar putea lovi? Clădiri guvernamentale sau podurile peste Nipru
Trump ar putea alege un consilier născut în Rusia pentru a conduce negocierile dintre Kiev și Moscova
De ce Zumwalt se oprește la trei în SUA. Cifrele celei mai scumpe și moderne clase de distrugătoare construite vreodată sunt amețitoare
România a anunțat oficial că semnează achiziția de F-35 săptămâna asta. Premierul României promite investiții majore în modernizarea Armatei
Înghețarea conflictului? Inacceptabil, spune Kremlinul care a respins planul de pace al lui Erdogan, chiar dacă acesta include concesii către Rusia
Iranul nu e convins de S-400-le Rusiei, după ce, la ultimul atac israelian, sistemele antiaeriene rusești s-au făcut de râs în fața aviației IDF
Cum văd liderii europeni permisiunea oferită Ucrainei de către SUA pentru a utiliza rachete occidentale împotriva unor ținte din Rusia: De la Elysee până la Berlin susţinerea nu mai este aceeaşi
„Dacă circumstanțele se schimbă, ne schimbăm și noi” - Casa Albă anunță un „răspuns la escaladarea” situației de către Rusia în Ucraina
Germania va transfera 4.000 de drone către Ucraina, ca o alternativă la rachetele Taurus
Ciolacu spune că „am multe de discutat cu Rutte”. Piloții ucraineni care se antrenează intens pe F-16 în România, pe agenda întâlnirii
Sistemul de achiziții pentru apărare din Ungaria a fost spart de hackeri: Au dorit să obțină date sensibile și să creeze presiune publică
Rezerva calificată, noua soluție adoptată de industria de apărare franceză
După Statele Unite, Franţa şi Marea Britanie ar lua în calcul să permită Ucrainei să lovească Rusia cu rachetele SCALP şi Storm Shadow
Cancelarul Germaniei, în vizorul criticilor mai multor oficiali europeni: Ministrul finlandez de externe îndeamnă liderii occidentali să se abțină de la a-l suna pe Putin
Biden a ridicat „restricția ATACMS” iar Ucraina poate lovi adânc în teritoriul Rusiei. Întrebarea e dacă Trump va reveni peste două luni asupra deciziei
Polonia atrage atenția lumii că Armata rusă „nu poate fi oprită prin telefoane”. Următoarele săptămâni vor fi decisive nu doar pentru Ucraina ci și pentru Europa
Rachete rusești Kalibr au străbătut spațiul aerian de deasupra regiunii Odesa în zorii zilei (Video): „Acesta e adevăratul răspuns al criminalului de război Putin”
Se mai găsesc MiG-29 pentru Ucraina? Câte MiG-uri mai are Polonia și care e condiția obligatorie pusă pentru a livra avioanele Ucrainei
Săptămână grea pentru Ucraina: Atacuri în valuri cu rachete ale Rusiei. La interceptări au participat intens și avioanele F-16 ale Ucrainei
Prins la mijloc între o criză politică majoră şi un dialog cu Putin, Olaf Scholz este presat să transfere rachete de croazieră Taurus către Ucraina
În plin război Ucraina vrea să vândă rachete cu rază lungă de acțiune: Primul stat din Europa care cumpără celebrele rachete Neptune?
Armata ucraineană explică de ce podul Kerci nu a fost încă distrus: Ruşii şi-au creat singuri o mare vulnerabilitate la capitolul apărare aeriană
Putin încearcă să recâștige regiunea Kursk înainte de eventualele negocieri pentru un posibil acord de înghețare a conflictului: Rușii luptă pe front „orbește” pe baza unor informații incerte
Rușii au lansat cel mai mare atac din ultima perioadă asupra Ucrainei. Toate tipurile de rachete folosite în mod uzual au fost întrebuințate
Ruşii au desfăşurat două nave purtătoare de rachete hipersonice “Zircon” în Marea Mediterană
Militarii ucraineni au distrus un sistem rusesc de apărare aeriană Buk, în valoare de 10 milioane de dolari (Video)
Pentru Ucraina, forţa militară nu mai este o soluţie: Trebuie să facem totul pentru a pune capăt acestui război prin mijloace diplomatice. Ce speră Putin să obţină de la Occident?
Iranul extinde infrastructura unei baze aeriene pentru a găzdui avioane de luptă rusești Su-35 (imagini din satelit)
pixel