Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Tobele războiului sună din nou în Europa. România - în prima linie, fără un cuvânt de spus
15 ian, 12:54
Tobele războiului sună din nou în Europa, scrie Bogdan Chrieac într-un editorial pentru DefenseRomania.ro, în care analizează situația creată de conflictul Rusia-Ucraina, implicațiile acestui joc geopolitic la nivel global, dar și asupra țării noastre.  
Foto: Soldat al Armatei Ucrainei, pe frontul din Donbas, estul țării. Sursă: Ministry of Defense of Ukraine - Facebook
EXCLUSIV

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO: niciodată în ultimii 30 de ani, Europa nu a fost mai aproape de război.

Serghei Lavrov, matusalemicul ministru de externe al Moscovei: răbdarea Rusiei a luat sfârșit (în negocierile Rusiei cu Occidentul, n.n.). Ne pregătim de război.

Michael Klaesson, general locotenent, șeful operațiunilor din statul major al armatei suedeze: Suedia a ridicat nivelul de alertă al forțelor sale armate, în special pe insula Gotland, descrisă drept portavionul Mării Baltice din cauza amenințării unui atac al Rusiei împotriva țărilor NATO.

Lloyd Austin, secretarul american al Apărării: Statele Unite și-au reafirmat angajamentul de a oferi asistență defensivă armatei ucrainene, în contextul în care negocierile dintre Rusia și Occident nu au reușit să reducă tensiunea de la frontierele Ucrainei.

G Ad:

 

Ucraina este departe de standardele necesare pentru un stat NATO sau UE

 

Pe 10 ianuarie, la Geneva, s-au întâlnit delegațiile Statelor Unite și Federației Ruse, în încercarea de a evita invadarea Ucrainei de către trupele ruse. Condițiile impuse de Kremlin sunt extrem de dure: retragerea trupelor NATO din Europa de Est, practic ștergerea suveranității statelor care au aderat la NATO după 1997, întoarcerea lumii cu cel puțin 30 de ani în urmă. S-a făcut apel la istorie, la momentul când Bush senior îi promitea lui Gorbaciov, odată cu prăbușirea zidului Berlinului, că NATO nu se va extinde în Estul Europei, iar Germania va rămâne neutră.

Desigur că înțelegerea nu a fost trecută într-un tratat, dar nici Wahingtonul nu a dezmințit afirmațiile. Nu de alta, dar presa internațională s-ar fi trezit cu înregistrări audio-video ale acestei discuții...Faptul că lumea s-a schimbat enorm în ultimii 30 de ani nu pare să aibă vreo importanță cât de mică asupra strategilor de la Kremlin.

Pentru cititorii din România, câteva cuvinte despre originea actualei crize dintre Rusia și țările occidentale – incluzând aici și țara noastră. Totul începe,  din punctul de vedere al strategilor militari, odată cu alipirea Crimeei de către Rusia în 2014. Moscova a folosit cu abilitate pentru a-și justifica acțiunile precedentul Kosovo, rupt de Serbia pe baza unor criterii etnice. De atunci, Ucraina este un câmp de bătălie pentru diplomați, politicieni, servicii secrete și oameni de afaceri, cu mize de zeci de miliarde de dolari. Încrengăturile duc până sus, la familia actualului președinte al SUA, Joe Biden. 

Kievul, sprijinit și nu prea de europeni, folosește o afirmație percutantă spre a-și găsi susținători; astăzi Rusia va invada Ucraina, mâine vă va invada pe voi. Suntem ultima redută în calea apetitului pentru noi teritorii afișat de Vladimir Putin. Se trec brusc sub tăcere ultimele decenii de istorie. Faptul că Ucraina însăși e un stat artificial creat în vremea Uniunii Sovietice, cu numeroase teritorii și populații ce au ținut cândva de România, Ungaria, Slovacia, Polonia, Lituania, nu mai are multă relevanță astăzi. Rusia cere imperios SUA să nu bage Ucraina în NATO. De altfel, nimeni nu a pus cu adevărat această problemă. Ucraina este departe de standardele necesare pentru un stat NATO sau UE. Modelul economic al Ucrainei este cel rusesc, bazat pe oligarhi, servicii secrete, jefuirea statului. Drepturile minorităților, inclusiv a celei românești din Cernăuți, sunt doar un vis. Deci – de unde nervii care l-au apucat dintr-odată pe Vladimir Putin?

 

Rusia, de la stat eșuat la statutul de superputere la care visează Putin

 

Sigur că istoria a peste 20 de ani de domnie a țarului Putin este bogată și are la bază aducerea Federației Ruse din situația de stat eșuat, acolo unde l-a lăsat Boris Elțin, înapoi la statutul de superputere, unde se afla înainte de prăbușirea comunismului. Problema este că Rusia, condusă cu mână de fier, Rusia, unde serviciile joacă un rol fundamental în desfășurarea tuturor acțiunilor statului, a eșuat în crearea celei mai puternice forțe de astăzi: cea de soft power. Cu alte cuvinte, Putin nu a reușit să facă din Rusia o economie funcțională. Politic, administrația Putin a avut, indiscutabil, performanțe, cele mai importante fiind crearea canalelor solide de comunicare între Moscova și țări europene puternice. Germania este campion absolut, urmată, însă și de Franța sau Italia. Deși, la Geneva, Rusia a vrut să dea senzația menținerii unei lumi bipolare, Washington-Moscova, în Extremul Orient Moscova încearcă o alianță cu China, statul a cărei economie este, vrând-nevrând, respectată sau temută de toată omenirea, economie ajunsă la nivelul celei americane. Poate că pe undeva, prin vreo debara a Kremlinului, există regretul că o singură fabrică Apple din China are un impact internațional mult mai mare decât zece divizii de tancuri masate la granița cu Ucraina...

Războiul cu Ucraina este dorit de Putin pentru a-i reașeza țara, al cărei PIB abia îl depășește pe cel al Italiei, alături de SUA, Europa, China și, de ce nu, Japonia, pe cale de a se ridica din nou, inclusiv militar în estul Rusiei.

Demersul tectonic al lui Putin a adus la suprafață bubele din politica externă de astăzi. La Geneva, Departamentul de Stat american, prea puțin aplecat către istorie, nu pare să-și fi dat seama că discută cu Rusia despre Europa, Europa fiind absentă. Dacă discuțiile se purtau la Bruxelles și nu pe teritoriul Elveției, stat neutru, această semnificație era mult atenuată. Așa, presa internațională și rețelele de socializare au avut prilejul să facă o comparație, potrivită sau nu, cu ce s-a întâmplat la Yalta și, mai ales, în Malta înainte de prăbușirea lagărului comunist. Sigur că au urmat apoi negocieri Rusia-NATO și discuții în format OSCE, dar senzația rămasă a fost că Uniunea Europeană ar fi mai degrabă un bolnav care nu-și poate purta singur de grijă.

 

Pentru Germania gazul rusesc e una, tancul rusesc e altceva

 

Au mai apărut și mișcări ce pot părea hilare pentru cei mai bătrâni. Noul cancelar german, Olaf Scholz, inițial atât de critic cu demersurile Moscovei, a schimbat mesajul pentru North Stream 2, conducta a cărei menținere închisă a mărit de cinci ori prețul la gaze pentru România.

Astfel, Berlinul a spus că n-are nici un rost să lege North Stream 2 de operațiunile militare. Gazul rusesc e una, tancul rusesc e altceva...Asta cu atât mai mult, cu cât Congresul american, impulsionat de Biden, nu a reușit să adopte sancțiuni împotriva firmelor care participă la această conductă.

Pe scurt, cel mai probabil Rusia va face ceva cu cei 175000 de soldați masați la granița cu Ucraina. America amenință cu sancțiuni economice cumplite, ce riscă să provoace răscoale în Federația Rusă. Oricum, situația economică a Moscovei nu permite un război de lungă durată, așa cum au avut SUA în Afganistan. În vârtejul sancțiunilor, Rusia are Arma Gazului, cu care poate lovi serios în prosperitatea și confortul Uniunii Europene. În privința războiului propriu-zis, nimeni nu pare să ia serios în considerare că este puțin probabil ca armata ucraineană să lupte în mod real cu armata lui Putin. Pentru cei care cunosc zona și spiritul, nu este exclus un comportament comparabil cu cel al armatei afgane în fața talibanilor... Bine ar fi să nu aflăm niciodată adevărul, iar Putin să fie convins că forța și amenințarea cu forța nu mai sunt soluții într-o lume multi-polară, globalizată...

 

Diplomația română e mută. Singura veste bună e că americanii își întăresc bazele militare în România, dar asta nu din inițiativă locală

 

Tobele războiului din Est au provocat numeroase reacții de-a lungul și de-a latul Europei. Până la urmă, dacă se trage cu tunul, exploziile au loc tot pe bătrânul continent. Fiecare încearcă să se poziționeze: Franța și Germania pe de o parte, Polonia și alte state din Est pe de alta. De la București, când și când mai apare câte un comunicat inept, fără legătură cu lumea și realitatea.

Diplomația românească, de la președinte și până la secretarii III ai ambasadelor, este mută și indiferentă. Până și americanii ar mai avea nevoie de câte un punct de vedere al unuia aflat cât de cât în regiune. Nimic cu adevărat relevant. Urmând exemplul de la cele mai înalte niveluri, diplomația românească pare să-și poarte trista mediocritate printr-o agitație continuă, tăcută și total ineficientă, La MAE de la București se lucrează non-stop, fără concedii, fără să iasă ceva concret din asta. Singura veste bună este că americanii își întăresc bazele din România, dar asta nu din inițiativă locală.

Dacă vreți să știți cum e să ajungi în prima linie fără voia ta și să nu ai nici un cuvânt de spus, priviți cu atenție și înțelegere către șefii țării de la București.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Get it on App Store
Get it on Google Play
SUA: Bugetul apărării a trecut de Senat. Pentagonul ar urma să primească 770 de miliarde de dolari
Rusia insistă că vrea garanţii de securitate de la NATO. Moscova a trimis Washingtonului o listă de propuneri
Marocul ar putea disloca rachete israeliene în Strâmtoarea Gibraltar ca răspuns la întărirea prezenței militare spaniole în regiune
Concentrarea de trupe ruse în apropierea frontierelor ucrainene | Polonia, Ucraina şi Lituania vor avea un primul summit în formatul Triunghiului de la Lublin
Ucraina permite forțelor străine să se alăture exercițiilor militare planificate pentru 2022
Viktor Orban după întâlnirea cu Emmanuel Macron: Europa are nevoie de autonomie strategică
„Super S-300”, la Marea Neagră. Rusia își întărește apărarea antiaeriană din regiune cu sisteme care „depășesc inclusiv S-400”
Expert militar ucrainean: Dacă România şi Ucraina vor fi ameninţate de un atac al Rusiei, Republica Moldova nu va avea unde fugi
Achizițiile militare din Golf, mai mult o competiție a mândriei, decât o cursă a înarmării
Scenariul Bugeac [sudul Basarabiei] ar putea fi pe masa lui Putin. Dar, poate să îl joace?
Aurescu: România e angajată ferm în susţinerea de eforturi pentru întărirea rezilienţei partenerilor estici
Photo source: International Centre for Defence and Security ICDS.ee
EXCLUSIV
Visul lui Putin de a vedea Rusia egala SUA și drama Ucrainei, rămasă singură în mijlocul furtunii după ce a pierdut trenul
Iohannis, la consultările cu preşedintele SUA: E nevoie să ne asigurăm că NATO e pe deplin echipată pentru a răspunde provocărilor Rusiei
Jens Stoltenberg, la Bucharest Forum 2021: Rusia este tot mai agresivă. Continuă consolidarea militară în apropierea graniţelor Ucrainei
Pentagonul alocă 11 miliarde de dolari pentru finanțarea unor proiecte de infrastructură militară pe Insula Guam
Joe Biden: Trimiterea de trupe americane pentru a apăra Ucraina de un atac rus "nu este luată în calcul"
Cooperare inedită într-un proiect destinat creșterii rezilienței tinerilor în fața campaniilor de dezinformare
Ministrul de externe al Ucrainei: Dialogul Biden-Putin, un prim pas în detensionarea actualei situaţii tensionate
Fost ministru al apărării de la Chișinău: R.Moldova trebuie să încheie un acord de apărare cu România
Menţinerea trupelor americane pe teritoriul Japoniei. Tokyo va aloca mai mulți bani
Începe o nouă eră a alianțelor în Orientul Mijlociu
Ucraina nu crede în garanţiile de securitate ale Rusiei | Kuleba: Nu renunţăm la planurile de a adera la NATO
Foto: Bogdan PANTILIMON, Statul Major al Forțelor Aeriene
EXCLUSIV
Generalul Bălăceanu: Stagiul militar voluntar în termen nu înseamnă armată obligatorie. Rezerva Armatei României, doar pe hârtie
După Arabia Saudită, și Emiratele Arabe Unite încearcă refacerea relațiilor cu Iranul
Lavrov duce mai departe dorinţa lui Vladimir Putin: Rusia va prezenta către NATO o propunere privind garanţiile de securitate
Bogdan Aurescu: Este nevoie de o creştere a capacităţii OSCE de a gestiona situaţia de securitate din regiunea Mării Negre
Antony Blinken l-a avertizat direct pe Lavrov cu privire la consecinţele pe care le-ar putea suporta Rusia în cazul în care ar invada Ucraina
Situaţia de securitate de la Marea Neagră, discutată de ministrul Apărării cu preşedintele fondator al The Heritage Foundation
Statele Unite susţin că au dovezi că Rusia a făcut planuri pentru o agresiune împotriva Ucrainei
Putin vrea garanţii juridice de la NATO din care să reiasă că extinderea Alianţei spre Rusia nu va continua

Ştiri Recomandate

Franța intenționează să desfășoare o fregată și avioane de luptă în România, parte a grupului de luptă al portavionului Charles de Gaulle
Vasile Dîncu: Istoria se face sub ochii noștri - 2022 e un an crucial. Rusia încearcă să tragă o nouă Cortină de Fier în Europa
Discuțiile dintre Blinken și Lavrov au picat. SUA iau în calcul începerea procedurilor de evacuare a diplomaților din Ambasada de la Kiev
Prezența în România nu se negociază. NATO preia inițiativa și transmite Rusiei că cererea sa este „adevărata linie roșie”
MAE, reacţie la solicitarea Rusiei ca NATO să-şi retragă trupele din România: Declaraţiile sunt inoportune şi lipsite de orice fundament
Suedia se teme de un atac împotriva ei, dar spune că e pregătită să se apere. Suedezii nu fac parte din NATO
Klaus Iohannis a convocat CSAT | Pe ordinea de zi, situaţia de securitate în zona extinsă a Mării Negre şi pe Flancul Estic al NATO
Rusia solicită retragerea trupelor NATO din Bulgaria și România
Polonia cere Europei o poziție fermă și unită de susținere a Ucrainei în fața Rusiei
Pentru descurajarea Rusiei, Olanda este dispusă să trimită avioane F-35 în Bulgaria
EXCLUSIV
Ministerul britanic al Apărării confirmă: Am oferit Ucrainei câteva mii de rachete antitanc NLAW
Raytheon: Sistemele Patriot - elementul de bază al apărării anti-aeriene a României și a NATO
Vasile Dîncu: România nu va participa cu trupe, nici cu echipament la înarmarea Ucrainei
Sursă foto: Ministerul Apărării al Federației Ruse
EXCLUSIV
Criza din Ucraina -o șansă pentru România?
Cehia se aliniază statelor europene dispuse să sprijine Ucraina cu armament și tehnică militară
Rusia își afișează forța militară în Arctica și Marea Mediterană. Nave și avioane în misiune în apele internaționale
Spania trimite nave de luptă în Marea Neagră și vizează desfășurarea de avioane de luptă în Bulgaria
Presa americană: Submarinele dotate cu rachete Kalibr reprezintă principalul avantaj al Rusiei în Marea Neagră
Bogdan Aurescu, șeful diplomației române, speră că prezența militară a Franței și SUA în țară va fi consolidată cât mai rapid
Turcia este văzută ca factor determinant în Balcani. Liderul sârb bosniac consideră că soarta Bosniei-Herțegovinei depinde de sprijinul lui Erdogan
Înarmarea Ucrainei | SUA au aprobat ca cele trei state baltice să trimită urgent sisteme Javelin în Ucraina
Biden clarifică declarația controversată: Un singur grup de militari ruși dacă trece frontiera Ucrainei este o invazie
Blinken, asigurări în fața celui mai dificil moment din ultimii 30 de ani: Occidentul e unit. Împreună suntem o forță pe care Rusia nu o poate egala
Valentin Naumescu, sursă foto: Valentin Naumescu @OfficialFacebook
EXCLUSIV
Va recurge Rusia la invadarea Ucrainei? Tobele războiului se aud la granița României | Valentin Naumescu vine „Pe Plan Extern”
Presa turcă face speculaţii: Statele Unite ar putea aproba vânzarea de avioane F-16 Block 70 către Turcia
Ce strategie aplică Rusia la graniţele Ucrainei? Suntem aici, dar ne ascundem (Foto/Video). Armata rusă desfăşoară zeci de rachete Iskande-M
„Ultimul drum” al portavionului american USS Kitty Hawk (FOTO). Nava care a participat la conflictele Războiului Rece - vândută pentru 1 cent
Joe Biden, discurs ambiguu despre o posibilă agresiune rusă asupra Ucrainei. Kievul: Afirmaţiile preşedintelui american nu contravin politicii SUA
Biden: SUA poate trimite mai multe trupe în România si Polonia dacă Rusia invadează Ucraina
Nimic nou în Marea Chinei de Sud | Armata chineză susţine că ’’a alungat’’ distrugătorul USS Benfold, aflat în apele din apropierea Insulelor Paracel 
Rusia a anunțat manevre navale de amploare în toate direcțiile, mascate sub formă de „exerciții” pe fondul crizei din Ucraina
Nicolae Ciucă a discutat cu ambasadorul britanic la Bucureşti despre reconfigurarea Parteneriatului Strategic bilateral
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro