Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Totul despre războiul dintre Armenia și Azerbaidjan din Nagorno Karabah
News
Data publicării:
Ostilitățile lansate de Azerbaidjan pe 27 septembrie în Nagorno Karabah reprezintă, în mod evident, o operațiune îndelungată și atent pregătită de autoritățile de la Baku, ce vizează întreruperea stării de fapt din zona conflictului armeno-azer, care s-a dezvoltat de la armistițiul din 1994.

Având în vedere schimbarea potențialelor părților în favoarea Azerbaidjanului, care a avut loc în ultimele două decenii, era clar că această stare de fapt, care a consolidat înfrângerea militară a Azerbaidjanului în războiul din Karabah din perioada 1992-1994, va fi din ce în ce mai puțin acceptabilă pentru partea azeră și că, mai devreme sau mai târziu, autoritățile de la Baku vor încerca să se răzbune într-o formă sau alta - cel puțin una limitată.

 

Misiunile părților

 

Întrebarea principală care se pune acum se referă la amploarea acestei răzbunări. Este clar că Azerbaidjanul este interesat de recucerirea întregului Karabah. Cu toate acestea, se pare că, în acest moment, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, nu își stabilește o misiune maximalistă, care ar fi greu de realizat pentru Forțele Armate azere într-o operațiune pe termen scurt, mai ales că aceasta ar crea riscuri de presiune și interferență din partea Rusiei și a țărilor occidentale, care nu sunt interesate de un război lung și sângeros în Caucaz.

Desigur că, Azerbaidjanul păstrează toate opțiunile deschise, pornind de la logica „să vedem cum va merge”, dar cel mai probabil misiunea cea mai realistă și de dorit pentru partea azeră este de a pătrunde în mod semnificativ pe teritoriul deținut de armeni. Acest lucru va permite încălcarea integrității liniei de apărare armene, crearea unei rampe pentru posibile acțiuni ofensive suplimentare, precum și, în mod ideal, eliberarea teritoriilor a cel puțin unei părți a regiunilor azere deținute de armeni, care nu făceau anterior parte din Regiunea Autonomă Nagorno Karabah.

Mai important, actuala campanie va permite Azerbaidjanului să dezghețe conflictul din Karabah, împiedicând revenirea la încetarea focului din 1994 și deschizând posibilitatea unei presiuni constante pe partea armeană. Chiar și după ce a oprit avansul, partea azeră, aparent, nu intenționează să permită o încetare a focului completă. Astfel, partea azeră va avea ocazia să se orienteze în orice moment asupra tacticii repetării unor astfel de operațiuni ofensive cu semnificație tactică și operativ-tactică, pentru a pune mâna pe anumite poziții sau zone ale terenului, abordând situația printr-o tactică de tip „salam”, adică de cucerire a teritoriului în bucăți mici.

Treptat, astfel de recuceriri pot avea o mare importanță, complicând grav situația apărării armene și oferind președintelui Aliyev posibilitatea de a repurta un șir de „victorii”. În același timp, armenii vor trebui să țină cont, în permanență, de posibilitatea unei noi ofensive azere la scară largă, care va constrânge în plus forțele lor armate. Se pare că, ținând cont de echilibrul general evident al forțelor, care nu este în favoarea Armeniei, va fi practic imposibil ca partea armeană să se lupte cu astfel de tactici.

 

Cât de rezonabile și realiste sunt aceste misiuni?

 

Trebuie admis faptul că o astfel de strategie ar fi foarte rezonabilă din partea Azerbaidjanului. Totuși, în pofida superiorității cantitative și calitative a Forțelor Armate azere, această superioritate pare insuficientă pentru o zdrobire completă și decisivă a apărării armene în Karabah.

Acțiunile părții azere din actuala campanie urmează un șablon deja cunoscut. Acestea includ:

- efectuarea de atacuri puternice pe termen lung împotriva pozițiilor armene și în special a locurilor de concentrare și de transfer a rezervelor mijloacelor de artilerie, rachete, drone de atac, avioane și elicoptere;

- eliminarea sistemelor de apărare antiaeriană armene cu arme de înaltă precizie (inclusiv arme dirijate de drone), precum și a tehnicii militare din punctele de foc;

- pătrunderea forțelor pentru operații speciale în adâncimea teritoriului adversarului, pentru a bloca și înconjura punctele independente de rezistență;

- executarea de lovituri frontale cu ajutorul tancurilor și al unităților mecanizate, atunci când se obține o superioritate numerică mare, în anumite zone ale ofensivei.

În același timp, Azerbaidjanul nu dispune de resurse suficiente și de puterea tuturor mijloacelor tehnice de mai sus pentru a realiza pe deplin înfrângerea „la distanță” a forțelor armene, iar superioritatea cantitativă a Forțelor Terestre azere nu este suficient de mare pentru descoperiri masive, ocoliri și înconjurări operaționale a forțelor armene din Karabah. Cu toate acestea, marile oportunități economice ale Azerbaidjanului fac profitabil un fel de „război de uzură” prelungit cu Armenia, deoarece partea azeră va putea să-și completeze mai eficient resursele (în special aceleași echipamente de înaltă precizie, drone etc.) datorită achizițiilor la scară mai mare din străinătate.

 

Factorul Turcia

 

Un factor important în actuala campanie azeră din Karabah este reprezentat de sprijinul deplin din partea Turciei. De fapt, ofensiva Azerbaidjanului în sine a devenit posibilă datorită acestui sprijin. Dacă mai devreme Turcia, jucând rolul de „provider al Occidentului” în regiune, a reținut autoritățile de la Baku, acum, cu discordia relațiilor turco-occidentale, Ankara a apelat la o politică imperialistă neootomană deschisă. Fără îndoială, sprijinirea și incitarea Azerbaidjanului de către turci în acest conflict sporesc brusc influența turcească asupra azerilor. La rândul său, Turcia devine o resursă militară importantă pentru Azerbaidjan și, în viitor, se poate aștepta la o creștere a implicării turcești în războiul armeano-azer, nu doar prin furnizarea de arme moderne către partea azeră, ci și prin apariția „turiștilor” militari turci (dacă aceștia nu sunt deja acolo). Toate acestea pot complica și mai mult situația Armeniei.

Fără îndoială, campania militară azeră din Karabah a devenit o criză gravă pentru politica externă rusă, răsturnând linia rusă de lungă durată privind menținerea stării de fapt în Transcaucazia și echilibrarea relațiilor dintre Armenia și Azerbaidjan. Reluarea războiului armeno-azer creează cele mai puternice riscuri pentru relațiile Moscovei atât cu Armenia, cât și cu Azerbaidjanul, provoacă o criză în OTSC (al cărui membru este Armenia, având astfel garanții de securitate din partea rusă) și creează, de asemenea, un nou front de tensiune cu Turcia, care se adaugă la cele din Siria și Libia. Pentru Turcia, există posibilitatea presiunii asupra părții ruse și obligarea Moscovei să facă posibile schimburi în legătură cu interesele turcești din Siria și Libia. O presiune suplimentară din partea Azerbaidjanului asupra Armeniei va face foarte dificilă evitarea de către Rusia a conflictului fără riscul unor mari daune morale și politice.

Este în interesul Rusiei să forțeze Azerbaidjanul să pună capăt campaniei militare împotriva Armeniei, cât mai curând posibil, și să facă acest lucru din poziția de superioritate politico-militară, fără să permită Turciei să fie implicată chiar și ca mediator. În același timp, Rusia va trebui să se străduiască să impună un armistițiu real și să înghețe conflictul, fără a oferi părții azere posibilitatea de a transfera războiul într-o fază prelungită. Autoritățile de la Moscova vor putea să realizeze toate aceste lucruri doar bazându-se pe amenințarea utilizării forței militare rusești.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Rusia se laudă cu tehnica militară la Parada de 9 mai. Lipsește însă tancul T-14 Armata, o fantomă și pe frontul din Ucraina
Ucraina expune o rețea ungară de spionaj. Budapesta era interesată de reacția locuitorilor Transcarpatiei la o posibilă ocupare a regiunii de către trupe ungare ”de menținere a păcii”
Administrația Trump: Rusia nu va primi teritorii pe care nu le-a cucerit încă
Cum reușesc rușii să producă pe bandă rulantă rachete de croazieră Kh-101 și să bată recordul producției. Totul depinde de ajutorul pe sub masă primit de la un aliat
Primul dogfight cu avioane de generația 4.5? Oficiali americani confirmă pe surse că un J-10 de producție chineză a doborât un Rafale
SUA și Marea Britanie au anunțat încheierea unui nou acord comercial. Trump anunță detaliile
Puterea politică, un instrument încă de neînțeles pentru cei mai mulți dintre noi
Bătălia titanilor: India vs. Pakistan. Care armată e mai puternică și are avantajul? Și chiar au fost doborâte 3 avioane Rafale ca muștele?
Habemus Papam: Papa Leon al XIV-lea. Cardinalul Robert Francis Prevost, primul papă american din istorie
SUA accelerează în cursa pentru Marte și ar putea lansa o rachetă chiar anul viitor
Flancul Estic, ”minat” anti-Rusia. Lituania se retrage oficial din Acordul privind minele antipersonal. „Rusia este o amenințare militară semnificativă pentru noi”
Comisia Europeană lansează consultări împotriva tarifelor americane și va lansa o dispută la Organizația Mondială a Comerțului
Cât cheltuie Europa pentru pensiile militare
Serviciile de informații americane au primit instrucțiuni să-și intensifice spionajul asupra Groenlandei. Danemarca își convoacă ambasadorul
Germania vrea să aloce până la 63 de miliarde de euro pe echipamente militare în 2025. Berlinul are banii, dar industria de apărare încă nu produce suficient
Cum va evolua conflictul dintre India și Pakistan
”Cine crede că Putin se va opri este un nătâng". Biden critică tactica de amator a lui Trump în privința războiului din Ucraina
Curtea Supremă a SUA autorizează temporar administraţia Trump să excludă din armată persoanele transgender
Black Hawk pilotat de la distanță, testat în misiuni de stingere a incendiilor
Două portavioane din Marea Britanie și Italia participă la un exercițiu NATO de amploare din Marea Mediterană
Premierul canadian, la întâlnirea de la Casa Albă: Canada „nu este și nu va fi niciodată de vânzare” / Trump: SUA oprește atacurile aeriene asupra rebelilor Houthi din Yemen
Ucrainenii atacă din nou regiunea Moscovei cu drone
Hegseth a oprit, în ianuarie, livrările de ajutoare către Ucraina, fără ca Trump să știe acest lucru
Cancelar din a doua încercare. Friedrich Merz este noul cancelar al Germaniei
UE se rupe complet de energia rusească: Comisia adoptă Planul pentru eliminarea importurilor de gaze, petrol și energie nucleară din Rusia
Friedrich Merz a fost respins la mustață în Bundestag în încercarea de a deveni cancelar. Ce umrează după procedural
Americanii sunt cu ochii pe bazele ruse din Novorossiysk. Un avion P-8 antisubmarin a scanat, deasupra Mării Negre, forțele ruse
Elitele ruse îl presează tot mai mult pe Putin să facă concesii în privința Ucrainei
UE pregătește un document care consfințește separarea energetică de Rusia. Omul lui Orban în Comisie se opune
Kremlinul îi compătimește pe români, despre care spune că au fost privaţi de posibilitatea de a vota pentru un candidat care le-a plăcut

Ştiri Recomandate

Lecțiile războiului din Ucraina impulsionează utilizarea dronelor: Polonia vrea să facă o achiziție istorică, iar România se angajează să accelereze producția
Franța îşi construiește autonomia militară: Sistemul de artilerie PEM FLP-T, echipat cu rachete produse de industria franceză şi nu de cea americană
Pentru a face faţă provocărilor războiului modern, Forţele Aeriene ale SUA caută soluţii rapide: Un avion F-15E Strike Eagle a fost configurat pentru a lupta cu dronele
Atac de precizie efectuat de ucraineni în Kursk (Video): Un avion MiG-29 lovește cu o bombă AASM Hammer locul de unde ruşii lansau drone
Fake News, armă preferata a Rusiei: Secretele regimului Putin dezvăluite de disidentul rus Vladimir Kara-Murza
Rusia intensifică atacurile asupra Ucrainei (Foto/Video): Drone și rachete balistice au lovit puternic Kievul
Războiul viitorului se va duce pe inteligența artificială. Iar cel mai important front de luptă al AI va fi protejarea sistemelor împotriva deturnării
NATO aduce cercetarea aeriană mai aproape de granițele Rusiei: În această vară, va fi testată lansarea dronelor strategice de la o bază militară din Finlanda
Securitatea europeană sub lupă: Între agresiunea rusă și reechilibrarea domeniului apărării, ce este de făcut pentru un NATO mai puternic?
Încă o navă din flota rusă ruginește în docul de reparații. ”Amiral Ceabanenko”, bate recordul portavionului Kuznețov
Provocări pe cerul european: Avioane de luptă poloneze au interceptat un bombardier rus Su-24 care efectua „manevre periculoase”. Rusia nu se mai ascunde și testează zilnic Alianța
Rușii pot detecta F-35, dar e oare suficient? SUA, urmărită încă de „norocul chior” al Serbiei care a doborât un F-117 Nighthawk „invizibil”
Încleștarea titanilor la granița rusă: Competiție între Leopard 2, Challenger 2, AMX-10 sau Centauro (Video). Ce tanc ar reprezenta România?
Dezinformare periculosă pe TikTok: România nu trimite trupe în Ucraina, speculațiile sunt false!
Rusia și Ucraina au început un schimb de prizonieri, convenit recent la Istanbul
Armata americană și-ar putea schimba strategia? SUA iau în considerare repoziționarea forțelor din Indo Pacific. Coreea de Sud afirmă că nu a purtat discuții legate de acest subiect
De la Odesa la Cernăuți: Rachetele și dronele rusești au atacat o linie de cale ferată din apropierea frontierei cu România
Pentagonul avertizează că rușii au pus rachete aer-aer cu focoase nucleare pe avioane MiG-31 și Su-35. Cât de eficiente ar fi împotriva unor ținte aeriene
F-47 se naște din greșelile programului F-35: Cum schimbă Statele Unite fundamental strategia de achiziție pentru avioanele de generaţia a 6-a?
Trump crește presiunea și amenință UE cu taxe vamale de 50%, nemulțumit că discuțiile ”nu duc nicăieri”
Ucraina propune integrarea armatei sale în sistemul de apărare al U.E: Armata ucraineană are toată experiența necesară pentru acest lucru
Nevoia unei schimbări de paradigme la nivelul strategiei militare a Ucrainei. Generalul Zaluzhnîi: Să nu mai credem într-un miracol, iluzia granițelor din 1991 trebuie abandonată
Ministrul Apărării: Regiunea Mării Negre este crucială pentru stabilitatea Flancului estic al NATO şi al UE
Răspuns la amenințarea rusă asupra flancului estic al NATO: Germania staționează permanent câteva mii de militari în Lituania (Foto/Video)
Generalul Ben Hodges avertizează România: Portul Constanța, țintă sigură în cazul unui atac rusesc asupra NATO
Noua strategie a Rusiei: Dronele cu fibră optică țintesc armamentul crucial al Ucrainei (Video). Un sistem HIMARS a fost distrus pe front
Portavionul american Harry S. Truman a ieșit din Marea Mediterană și revine la baza din Norfolk, după o misiune complicată în Marea Roșie în care a pierdut trei avioane F/A-18
Polonia nu vrea să fie veriga slabă a flancului estic al NATO: Plan în înzestrare cu aproximativ 800 de rachete Patriot pentru consolidarea apărării
B61-13, bomba nucleară finalizată de SUA cu un an mai devreme, va fi utilizată exclusiv de bombardierul de generația a 6-a B-21 Raider
Sisteme Patriot suplimentare pentru Ucraina? SUA și NATO colaborează pentru a găsi soluții de transfer
Trump interzice universității Harvard să înscrie studenți străini: Mii de studenți trebuie să se transfere sau să părăsească America
IAR-99SM, scenariu de comedie. Întârzieri la întârzieri. La alte întârzieri. Avioane Craiova a cerut un nou grafic de livrare deși modernizarea avioanelor trebuia finalizată deja
pixel