Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play

Traian Băsescu: Fără NATO, tancurile lui Putin ar putea veni oricând. Rusia este o amenințare reală pentru toate statele din Marea Neagră
27 apr, 16:52
Fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, actual europarlamentar, a oferit un interviu, în data de 24 aprilie, pentru Centrul Internațional pentru Apărare și Securitate din Estonia. Interviul având ca temă principală de discuţie situația actuală de securitate din jurul Mării Negre.

Fostul preşedinte al României, a fost întrebat de Aimar Ventsel, un cercetător în cadrul Departamentului de etnologie al Universității din Tartu, dar şi expert al Centrul Internațional pentru Apărare și Securitate din Estonia (principalul think-tank din Estonia, specializat în probleme de politică externă, securitate și apărare), despre situaţia actuală de securitate din Marea Neagră, despre relaţia pe care România o are cu Turcia, mai ales că aceasta are o poziţie strategică foarte importantă în Regiunea Extinsă a Mării Negre, dar şi despre piedicile cu care atât România, cât şi Republica Moldova s-au confruntat şi încă se mai confruntă în realizarea reunificării.

Redăm, în cele ce urmează, interviul realizat de Centrul Internațional pentru Apărare și Securitate din Estonia cu fostul fostul preşedinte al României, Traian Băsescu.

 

Rusia, un pericol real pentru securitate

 

Ce părere aveți despre situația actuală de securitate din jurul Mării Negre?

Traian Băsescu: După evenimentele din 2008 în Georgia și 2014 în Ucraina, care au culminat cu anexarea Crimeei și războiului în estul Ucrainei, am înțeles că Rusia reprezintă un pericol real - o amenințare reală pentru securitate, nu una teoretică. De aceea, am aplicat măsuri adecvate, de exemplu achiziționarea de echipamente militare.

Desigur, nimeni nu crede că ne-am putea apăra singuri. România își asumă responsabilitatea în NATO, pentru a-și consolida capacitatea de apărare. Rusia are o flotă foarte puternică în Marea Neagră. În afară de asta, există Crimeea, care este ca un imens crucişător în partea de nord a Mării Negre. Este clar că Rusia este o amenințare pentru toate statele din Marea Neagră.

Turcia este, de asemenea, un stat extrem de controversat la Marea Neagră. Cum vedeți poziția actuală a Turciei?

Traian Băsescu: Turcia este un stat membru NATO cu a doua cea mai mare armată din Alianță după SUA. Este o putere regională și nu cred că este ostilă față de România. Vedem Turcia ca leul prietenos al Mării Negre.

Puteți descrie relațiile turco-române în câteva cuvinte?

Traian Băsescu: România este o țară care a existat între trei imperii: Imperiul Rus la est, Imperiul Austro-Ungar la vest și Imperiul Otoman în sud. Ne-am confruntat cu Turcia pentru autonomie timp de 500 de ani. Și chiar dacă turcii au cucerit România de mai multe ori de-a lungul istoriei, ei au tratat credința noastră ortodoxă cu respect. Nu au distrus niciodată biserici ortodoxe. Istoric, Turcia a dominat în Balcani, dar România și-a câștigat independența în urmă cu 143 de ani, când a învins armata turcă. În pofida acestui fapt, românii sunt ostili nu față de poporul turc, ci față de Rusia.

Se crede că Moldova se transformă treptat într-un stat pro-rus. Care este părea dumneavoastră?

Traian Băsescu: Au fost încercări de rusificare a populației Moldovei în aproape toți cei 80 de ani ai perioadei sovietice. Alfabetul latin a fost înlocuit cu cel chirilic, limba oficială a fost schimbată, mulți moldoveni au fost trimiși în Kazahstan și Siberia, iar rușii au fost aduși în țară în locul lor.

Aceasta a făcut parte din politica oficială de rusificare a Uniunii Sovietice. Drept urmare, moldovenilor le este greu să creadă în reunificarea cu România, deoarece o mare parte a populației consideră Rusia drept partenerul natural al Moldovei. Cred că statele baltice nu au această problemă din moment ce v-ați putut păstra cultura în Uniunea Sovietică. Nu ați fost afectați de perioada sovietică precum românii din Moldova.

Cunoașteți bine atât România, cât și Moldova. Dacă ar fi reunite, care ar fi cele mai mari provocări?

Traian Băsescu: Cea mai mare problemă de astăzi este că doar 30% dintre moldoveni sunt interesați de reunificare. Ar fi un proces lung și ar trebui să aibă sprijinul a cel puțin 50% din populație pentru a continua.

 

Reunificarea era ideală în momentul în care s-a prăbușit URSS

 

Cât de mult sprijin există pentru reunificare în România?

Traian Băsescu: Ca să fiu sincer, românii nu sunt atât de interesați de asta. Aproximativ 30–40% din populație consideră problemă importantă, deși sondajele oficiale arată că până la 80% dintre rezidenți o susțin. Acest lucru se datorează faptului că reunificarea pare nerealistă în acest moment. Românii încep să înțeleagă că prețul procesului crește cu fiecare an, întrucât decalajul dintre PIB-ul României și PIB-ul Moldovei crește cu anul. În acest moment, este de șapte ori mai mare. Motivul care stă la baza acestui fapt este aderarea la UE și la NATO, care au adus investiții străine în România. Scenariul ideal ar fi fost reunirea țărilor la o zi după ce Moldova a obținut independența, deoarece indicatorii economici erau aproape egali în acel moment.

Pentru că ambele state erau la fel de sărace?

Traian Băsescu: Exact! Decalajul este prea mare astăzi. În pofida tuturor acestor lucruri, cred că reunificarea va avea loc într-o zi și încercăm să susținem ideea în toate modurile. În 2005, când am devenit președinte pentru prima dată, doar 4% dintre moldoveni au susținut reunificarea.

Până la sfârșitul mandatului [în 2014], sprijinul a crescut până la 29-30%. Am modificat drastic legislația cetățeniei României și a devenit mai ușor pentru moldoveni să solicite cetățenia română. De exemplu, persoanele ai căror strămoși au pierdut cetățenia română împotriva voinței lor o pot obține folosind o procedură simplificată. Am mărit numărul de oferte disponibile pentru studenții moldoveni pentru a studia în România. Cinci mii de moldoveni au venit să studieze în România în fiecare an din 2004 încoace. După absolvire, aceștia au ocazia să obțină cetățenia română. Folosim orice ocazie pentru a româniza Moldova, dar trebuie să luptăm cu propaganda rusă la fiecare pas și să le reamintim moldovenilor că sunt de fapt români.

 

„Fără NATO, tancurile lui Putin ar putea veni oricând”

 

Cum vedeți viitorul NATO?

Traian Băsescu: Susțin NATO fără rezerve. Astăzi toată lumea își poate imagina ce s-ar întâmpla pe frontierele de est dacă NATO și UE nu ar exista. Fără ei, am aștepta să sosească tancurile lui Putin în orice zi.

Acesta este motivul pentru care încerc să susțin menținerea capacității și credibilității NATO. Dacă cineva dorește să creeze o armată europeană, banii trebuie găsiți în altă parte, deoarece orice reducere a resurselor va reduce și capacitățile NATO.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

România a primit încă două F-16. Țara noastră ajunge la 16 avioane de vânătoare F-16
Securitate energetică: Statul român vrea să preia 50% din perimetrul de gaze Neptun Deep din Marea Neagră
Ciucă anunță că militarii români aflați în Turcia sunt în afara oricărui pericol după cutremurul
Experții români și americani au finalizat testele de acceptanță a primului sistem Patriot. Militarii vor urma o etapă de instruire
Lukașenko cere militarilor să lase protestatarii 'fără mâini' și avertizează că nu va 'lua prizonieri'
Situația de securitate în Donbas se deteriorează din nou. Doi militari ucraineni au fost uciși
UE este pregătită să ofere ajutor Greciei și Turciei după cutremurul din Egee
EXCLUSIV
Gazul European: Provocări europene și riscuri naționale (II) Drumul de ales
Statele Unite, dispuse să vândă 50 de avioane F-35 către Emiratele Arabe Unite
Platformă dedicată combaterii ştirilor false, lansată de MApN
Ministrul de Interne din Belarus, destituit din funcţie după ce a vorbit despre folosirea unor arme letale împotriva protestatarilor
Azerbaidjanul a distrus un lansator de rachete Smerch al Armeniei (Video)
Joe Biden: Nu voi şantaja Coreea de Sud cu ameninţarea retragerii militarilor americani
Armata SUA testează o nouă versiune a vehiculului de luptă Bradley
Franța se așteaptă la mai multe atentate teroriste, fiind angajată într-un 'război împotriva ideologiei islamiste'
Avioane F-35 pentru EAU | SUA asigură ''superioritatea militară'' a Israelului
Tancuri Abrams și vehicule Bradley, în drum spre Europa. Soldații SUA și tehnica de luptă vor ajunge și în România
Washingtonul a decis să vândă avioane F-35 Emiratelor Arabe Unite
US Army dezvăluie în premieră o armă cu laser pe un vehicul blindat Stryker
Cu transponderele oprite, aviația de transport rusă transferă în mod activ arme pe teritoriul Armeniei
"Musulmanii au dreptul să omoare milioane de francezi", afirmă fostul premier malaezian Mahathir Mohamad
Trump îşi exprimă solidaritatea cu Franţa şi denunţă ''atacurile teroriste'' inacceptabile
Trafic de arme | O companie privată a importat ilegal în Ucraina trei sisteme de rachete S-125 (Foto)
Rusia vrea să trimită în insulele Kurile tancurile principale de luptă T-72B3
Turcia reacționează față de atacul terorist de la Nisa
Iranul condamnă "ferm" atacul sângeros de la Nisa
Macron spune că a fost 'atacată întreaga Franță', dar 'nu vom ceda cu nimic'
Două avioane F-16 scoase din uz vor fi donate Bulgariei de SUA
Polonia se documentează în România despre testele sistemului PATRIOT
Mitingul electoral al lui Trump, perturbat de un avion F-16 care a interceptat un avion civil (Video)
Atac asupra unui ofițer de securitate la consulatul francez din Arabia Saudită
Azerbaidjanul susține că a doborât două avioane Su-25 ale Armeniei
Afgan înarmat cu un cuţit, reţinut la Lyon
Nivelul alertei de securitate, ridicat în Franţa la "urgenţă atentat"
Franţa: Atac terorist într-o catedrală la Nisa, soldat cu trei morți (Foto/Video)
Kevlar-E, un posibil vehicul de luptă pentru infanterie al armatei ucrainene
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro