Transnistria spune că reluarea conflictului cu R. Moldova ar duce la al treilea război mondial prin intervenția României și a Rusiei
Liderul separatist pro-rus transnistrian Vadim Krasnoselski a declarat că un conflict direct între separatiști și Armata Națională a Republicii Moldova s-ar putea transforma într-un conflict mondial, prin atragerea în război a României și a Rusiei.
Armata Națională a Republicii Moldova, sursă foto: Ministerul Apărării al Republicii Moldova via Deschide.md
Vadim Krasnoselski a declarat, citat de presa rusă, că un nou conflict între așa-zisa republică transnistreană și Republica Moldova ar putea deschide calea unei conflagrații mondiale.
Liderul separatist, autointitulat premier al Transnistriei, nu s-a ferit să precizeze că România, stat membru NATO, ar oferi sprijin Republicii Moldova, în timp ce Federația Rusă s-a implica de partea Transnistriei.
„România va interveni (n.r. de partea Republicii Moldova în cazul unui conflict între Chișinău și Tiraspol) și, în consecință, va interveni și Federația Rusă. Prin ce mijloace, prin ce mod de utilizare a armelor și așa mai departe, rămân toate acestea niște întrebări deschise. Cred că dacă se ajunge la un conflict global nu vor mai exista limite”, a declarat liderul separatist al așa-zisei Transnistrii, citat de publicația rusă Gazeta.
În luna februarie, după discuții la Varșovia purtate de șefii de stat de pe Flancul Estic al NATO cu președintele SUA, Joe Biden, și cu Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, președintele Klaus Iohannis a declarat că România e pregătită să sprijine Republica Moldova „în oice scenariu”. Era momentul culminant al tentativelor de destabilizare a Moldovei.
„România este nu doar pregătită, este dispusă să sprijine Moldova în orice scenariu. Cum va arăta acest sprijin concret depinde de evoluția situației geopolitice. Acum îi sprijinim cu electricitate, gaz dar suntem dispuși să mergem mult mai departe dacă situația o va impune'', spunea președintele român Klaus Iohannis.
1992. Războiul de pe Nistru dintre Republica Moldova și separatiștii pro-ruși susținuți de Armata rusă
Războiul de pe Nipru declanșat în 1992 de separatiștii pro-ruși susținuți de Armata rusă și Republica Moldova a durat 4 luni. Potrivit datelor oficiale, în conflict au participat peste 30.000 de persoane, 300 de militari şi civili au murit, iar alţi 3.500 au fost răniţi. Zeci de persoane au dispărut în timpul războiului din 1992.
Acordul de încetare a focului a fost semnat la 21 iulie 1992, iar ulterior au fost începute negocierile politice pentru reglementarea diferendului transnistrean.
Armata rusă, implicată în conflict, este încă prezentă pe teritoriul autoproclamatei Republici Moldovenești Nistreene.
Armata a 14-a „de gardă” Sovietică/Rusă a fost o unitate militară strategic-operativă din cadrul forțelor armate al Uniunii Sovietice și de asemenea, pentru o scurtă perioadă de timp, o unitate a forțelor armate ale Federației Ruse între 1992–1995.
Este notoriu cunoscută pentru implicarea sa în războiul din Transnistria în perioada iunie–iulie 1992, fapt care a dus la apariția și independența de facto a unui „stat” separatist față de Republica Moldova.
În mai 2017 la Chişinău s-a luat o decizie care va rămâne în istorie pentru mult timp şi anume prezenţa Armatei a 14-a pe teritoriul R.Moldova este neconstituţională.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News