Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Trei foști manageri de top ai filialei Gazprom din Polonia au fost reținuți sub acuzația de corupție
27 noi 2019 / 16:48
Trei foști manageri de top ai filialei Gazprom și ai companiei poloneze de petrol și gaze PGNiG, deținute de stat, au fost reținuți sub suspiciunea de corupție, se arată într-un anunț postat pe site-ul Procuraturii Naționale din Polonia, transmite paginaderusia .

Cei trei sunt suspectați că au semnat un acord de retragere a plângerii în instanță formulate împotriva Gazprom. Acest demers a provocat pagube companiei reprezentate de cei trei. Prejudiciul este estimat la aproximativ 217 milioane de dolari la cursul de schimb din noiembrie 2019. Suspecții riscă condamnări cu închisoare de până la zece ani.

Suspecții vor fi predați parchetului regional din orașul Lodz, care investighează acordurile de gaze semnate cu Federația Rusă, transmite TASS.

Potrivit procurorului, la 27 ianuarie 2010, inculpații Michał Sz., Zdzisław J. si Mirosław D., directori ai EuRoPol GAZ, au semnat la Moscova un acord între EuRoPol GAZ, Gazprom Export și compania poloneză de energie PGNiG, care conținea dispoziții defavorabile pentru EuRoPol GAZ. În special, prin acest acord, partea poloneză se angaja să renunțe la procesul împotriva Gazprom Export, judecat la Curtea de Arbitraj Comercial Internațional al Camerei de Comerț și Industrie a Federației Ruse, care conținea o cerere de plată a serviciilor de transport a gazelor prin Polonia pentru anul 2007. În plus, acordul consemna renunțarea la orice pretenție între cele două părți pentru perioada 1 ianuarie 2006 – 31 decembrie 2009.

EuRoPol GAZ este o companie mixtă creată de Gazprom Rusia și PGNiG Polonia, care deține secțiunea poloneză a gazoductului Yamal-Europa.

Acordul, semnat la Moscova, este considerat în Polonia ca fiind contrar normelor UE și legii, scrie Radio Liberty.

În dosar au mai fost formulate acuzații împotriva unui fost demnitar din Ministerul Economiei, care ar fi oferit informații false în procesul de avizare al acordului, falsificând o serie de aprobări din partea unor structuri guvernamentale, inclusiv a Ministerului de Externe al Poloniei.

Vezi și: Securitate energetică. Gazprom vrea să renegociez cu Kievul pe tema tranzitul gazului rusesc pe teritoriul Ucrainei

Ştiri Recomandate

Avionul Su-57 a pierdut bătălia aeriană cu F-22 și F-35. Superioritatea aeriană americană îşi spune cuvântul
România, prima reacție după ce Zelenski a spus că ”Bucovina de Nord a fost ocupată de români”
Ministrul de externe ale Turciei a făcut apel la extinderea NATO şi la primirea Georgiei în Alianţa Nord-Atlantică
Mentenanța elicopterelor Armatei Bulgariei, efectuată de Airbus în România
UE pune bazele Armatei europene și anunță capabilități militare complementare cu NATO, dar diferite
Noi imagini cu Next Generation Squad Weapon
Declarație șoc a unui important general rus: Sistemele de apărare rusești împotriva rachetelor nu pot respinge un atac masiv
Boiko Borisov: Bulgaria susține aderarea țărilor din Balcanii de Vest la UE