Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Trei persoane au fost condamnate în Iran pentru spionaj în favoarea Marii Britanii şi Israelului
27 aug 2019 / 14:44
Autorităţile iraniene au informat marţi că trei persoane persoane, printre care o femeie care deţine şi cetăţenie britanică, au fost condamnate la pedepse cu închisoare pentru spionaj în favoarea Marii Britanii şi a Israelului, transmite AFP.
 Preşedintele Iranului, Hassan Rohani

Anousheh Ashouri, care deţine dublă cetăţenie, a fost condamnată la 10 ani de închisoare pentru "transmiterea de informaţi către Mossad", serviciul secret al Israelului, a comunicat un purtător de cuvânt al Autorităţii judiciare, Gholamhossein Esmaili. Anousheh Ashouri a mai fost condamnată la doi ani de detenţie pentru primirea a unei sume "ilicite" de 33.000 de euro din partea Israelului, a adăugat el. Anousheh Ashouri se numără printre iranienii cu dublă cetăţenie aflaţi în detenţie în republica islamică, care nu recunoaşte dubla cetăţenie şi în general nu le acordă acces consular persoanelor arestate.

Totodată, Ali Johari, un cetăţean iranian, a primit tot 10 ani de detenţie pentru "diverse infracţiuni de spionaj, inclusiv legături cu Mossad şi întâlniri cu elemente având relaţii cu sioniştii", a indicat Esmaili. Purtătorul de cuvânt a precizat că Johari a fost în contact cu agenţi în India, Laos şi Sri Lanka, s-a deplasat în teritoriile palestiniene ocupate de Israel şi a "iniţiat procedura de obţinere a cetăţeniei acestui stat". Johari a mai primit doi ani de detenţie pentru că "a acceptat fonduri ilicite", în sumă neprecizată.

O a treia suspectă, Aras A, a fost angajată a British Council în Iran şi a fost acuzată de spionaj pentru agenţia de informaţii externe MI6 a guvernului britanic. Ea a fost iniţial condamnată în mai, însă curtea a confirmat marţi sentinţa.

O altă iraniano-britanică, Nazanin Zaghari-Ratcliffe, angajată a Fundaţiei Thomson Reuters, a fost arestată în 2016 şi condamnată la 5 ani de închisoare pentru participare la manifestaţii anti-regim în 2009, acuzaţie negată de aceasta. Încarcerarea sa a provocat tensiuni importante cu Marea Britanie.

Alte două persoane cu dublă cetăţenie, omul de afaceri iraniano-american Siamak Namazi şi tatăl acestuia, Mohammad Bagher, execută sentinţe de câte 10 ani de detenţie pentru spionaj, într-un caz care a provocat indignarea Washingtonului.

Luna trecută, autorităţile iraniene au confirmat arestarea franco-iranienei Fariba Adelkhah, cadru universitar, fără însă a da detalii asupra cazului.

Vezi și: Directorul Mossad: Israel a restabilit relaţii oficiale cu Oman 

Ştiri Recomandate

Acord între Franța și Germania pentru avionul european New Generation Fighter
Turcia se retrage din negocierile pentru avioanele rusești Su-35 și Su-57
Alertă cu bombă la un centru comercial din București. Forțele SRI s-au deplasat la locație
EXCLUSIV
Donald Trump își adună aliații care să îi apere spatele. Numire controversată la spionaj
Marina Regală olandeză a semnat un contract pentru noua navă de sprijin de luptă
India cumpără 24 de elicoptere Sikorsky MH-60R
Bazei 90 Transport Aerian, o unitate de elită a României. Generalul Stănciulescu: S-au efectuat modernizări cu fonduri naționale și internaționale