Trump a intrat pe drumul către respectarea promisiunii de a încheia războiul din Ucraina? Generalul Keith Kellogg, numit trimis special pentru negocieri de pace
Președintele ales al SUA, Donald Trump, l-a nominalizat pe fostul consilier pe probleme de securitate națională al vicepreședintelui Mike Pence, generalul în retragere Keith Kellogg, în calitate de trimis special în Ucraina pentru negocieri în vederea încheierii războiului declanşat de Rusia, a anunțat Trump pe 27 noiembrie. „Împreună, vom asigura pacea prin forță și vom face America și lumea din nou sigure”, a declarat Trump pe rețeaua sa de socializare Truth Social.
În iunie, Reuters a relatat că Kellogg și un alt consilier de top al lui Trump, Frederick H. Fleitz, i-au propus acestuia un plan care prevede încetarea ajutorului militar acordat Ucrainei dacă aceasta nu acceptă să poarte negocieri de pace cu Rusia.
De asemenea, cei doi ar fi propus înghețarea liniilor de front pe poziția lor actuală și scoaterea din discuție a aderării Ucrainei la NATO.
Keith Kellogg, în vârstă de 80 de ani, a fost anterior secretar executiv și șef de cabinet al Consiliului Național de Securitate al SUA în prima administrație Trump. El a fost, de asemenea, un consilier de top al vicepreședintelui american de atunci, Mike Pence.
Săptămâna trecută, Reuters a relatat că Trump îl ia în considerare pe fostul său director al serviciilor de informații, diplomatul Richard Grenell, ca trimis special pentru pace în Ucraina.
În timpul campaniei electorale, Trump a promis să pună capăt războiului dintre Rusia și Ucraina dacă va fi ales, declarând în septembrie că va negocia un acord „care să fie bun pentru ambele părți”. De asemenea, el l-a lăudat pe președintele rus Vladimir Putin și a pus sub semnul întrebării continuarea asistenței americane pentru Ucraina.
Alegerea lui Trump a intensificat incertitudinea cu privire la efortul de război al Ucrainei într-un moment critic, în timp ce forțele rusești înregistrează cele mai rapide câștiguri din ultimele luni, iar trupele nord-coreene sunt staționate în regiunea Kursk din Rusia.
Cum se vede de la Kiev planul lui Trump? Occidentul nu are un obiectiv clar și nu știe pentru ce luptă
Este puțin probabil ca președintele ales al SUA, Donald Trump, să aducă un acord de pace în Ucraina, deoarece președintele rus Vladimir Putin încă mai crede că își poate atinge toate obiectivele, a declarat fostul ministru de externe Dmytro Kuleba pentru Politico într-un interviu publicat pe 27 noiembrie.
Potrivit fostului șef al diplomației ucrainene, Ucraina este o „obsesie personală pentru Putin”, dar și o modalitate de a „arăta lumii cum Occidentul este incapabil să se apere sau ceea ce reprezintă”.
Trump a criticat sprijinul militar acordat Ucrainei de administrația Biden și a promis să scoată SUA „din” război. Deși detaliile planurilor sale rămân incerte, unele rapoarte indică faptul că acest lucru ar implica forțarea Ucrainei să cedeze teritorii și să renunțe cel puțin temporar la planurile sale de aderare la NATO.
Abordarea lui Trump este mai probabil să priveze Ucraina de arme și să provoace prăbușirea frontului, permițând forțelor ruse să avanseze spre orașele Dnipro, Zaporojie și Poltava, a declarat Kuleba.
De asemenea, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, nu poate semna un acord de pace care ar recunoaște teritoriile ocupate ca fiind rusești și ar renunța la aspirațiile Kievului la NATO, deoarece un astfel de pas ar fi împotriva Constituției Ucrainei și a scopului politic al lui Zelenski, consideră Kuleba.
Zelenski a declarat recent pentru Fox News că Ucraina nu va recunoaște niciodată ocupația rusă, dar a admis că Peninsula Crimeea va trebui să fie eliberată prin mijloace diplomatice. Acesta a făcut, de asemenea, apel la comunitatea internațională pentru a contribui la un sfârșit diplomatic și just al războiului anul viitor.
În timp ce și-a exprimat speranța că Putin va face o greșeală în abordarea lui Trump, care îl va antagoniza pe viitorul președinte al SUA, Kuleba a spus că poziția Europei va fi decisivă.
Principalele țări europene, precum Marea Britanie, Franța și Polonia, au promis să își sporească sprijinul pentru Kiev. Situația din Germania, cel mai mare donator european al Ucrainei, rămâne incertă, deoarece țara se îndreaptă spre alegeri anticipate în februarie.
Kuleba s-a plâns, de asemenea, că, în timp ce Rusia a găsit aliați dispuși să își trimită propriile trupe, precum Coreea de Nord, partenerii Kievului nu sunt dispuși nici măcar să furnizeze suficiente arme Ucrainei. Kuleba a concluzionat că, spre deosebire de Rusia și Ucraina, Occidentul nu are un obiectiv clar și nu știe pentru ce luptă.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News