Trump amenință ”țările” UE și Canada cu noi taxe dacă se vor coordona pentru represalii. Ce stat UE va fi cel mai lovit de taxele SUA pe importurile auto
Pe lângă impunerea de noi tarife la toate importurile de mașini, președintele american Donald Trump a transmis și un avertisment clar Uniunii Europene și Canadei: dacă blocul UE și Canada convin asupra unui curs comun de acțiune care ar dăuna economic SUA, el le va impune tarife suplimentare.
Discursul lui Trump în Congres, 05.03.2025. Photo source: captură foto Antena 3 CNN via DC NEWS
Deși Uniunea Europeană nu este un stat, președintele american Donald Trump a numit blocul de 27 de țări membre ca fiind o țară. El a făcut acest lucru într-o postare pe rețeaua Truth Social, amenințând UE și Canada cu alte tarife.
„Dacă Uniunea Europeană lucrează cu Canada pentru a provoca daune economice Statelor Unite, li se vor impune tarife masive, mult mai mari decât se planifică în prezent, pentru a proteja cel mai bun prieten pe care l-au avut vreodată aceste două țări”, a scris Trump în postare.
Miercuri, Trump a impus un tarif de 25% asupra tuturor importurilor de automobile în SUA. Aceasta intensifică și mai mult războaiele comerciale cu partenerii comerciali americani, chiar înainte de 2 aprilie, când intenționează să impună tarife reciproce tuturor țărilor, a scris Bloomberg.
Premierul canadian Mark Carney a numit tarifele auto un atac direct asupra lucrătorilor canadieni, în timp ce președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a descris tarifele drept „nocive pentru afaceri, dar mai rele pentru consumatori”.
UE își pregătește deja propriile măsuri de răspuns, împărtășindu-și notele unor aliați care au aceleași opinii ca parte a pregătirilor, au declarat înalți oficiali ai UE pentru Bloomberg, sub condiția anonimatului. Cu toate acestea, nu există semne că Bruxelles-ul își coordonează represaliile cu nimeni.
Ce țări UE vor fi cele mai afectate. România poate sta liniștită
Piața auto din Statele Unite este a doua ca mărime din lume atât în ceea ce privește producția, cât și vânzările, după China. Potrivit Casei Albe, americanii au cumpărat anul trecut aproximativ 16 milioane de mașini (autoturisme, utilitare și camionete). Aproximativ jumătate din toate aceste vehicule au fost importate.
Cei mai mari exportatori de automobile în SUA sunt Mexic, Japonia și Coreea de Sud. În spatele lor sunt Canada, Germania, Marea Britanie și - surpriză - Slovacia.
Anul trecut, germanii au exportat în SUA mașini în valoare de peste 25 de miliarde de dolari, deținând astfel o cotă de aproape 12%.
Totuși, potrivit analizei, Slovacia este cea mai vulnerabilă la impunerea unor tarife mai mari din SUA asupra mașinilor europene, notează publicația SME.
Cu o cotă de piață de aproape trei procente, slovacii au exportat în SUA mașini de aproximativ 6,3 miliarde de dolari, ceea ce reprezintă o valoare imensă, raportat la PIB-ul țării.
Potrivit ziarului, exporturile de mașini slovace către SUA reprezintă 2,5% din produsul intern brut al Slovaciei, în timp ce media UE este de aproximativ 0,3% din PIB.
Întregul sector auto reprezintă aproximativ 13 procente din PIB-ul Slovaciei. Industria auto slovacă angajează în mod direct și indirect aproximativ 250.000 de oameni.
Prin comparație, România are o pondere similară a industriei auto în PIB, dar orientarea către piața americană este foarte redusă; exporturile sunt direcționate în principal către Uniunea Europeană.
Dintre producătorii auto slovaci, tarifele americane pot afecta cel mai mult Volkswagen din Bratislava, care exportă în SUA 25% din producție. Pentru a evita tarifele, Volkswagen ar putea muta o parte din producția sa în SUA.
Slovacia este cel mai mare producător de automobile din lume pe cap de locuitor, iar producția de vehicule și componente este motorul economiei slovace. Jaguar Land Rover, Kia, Stellantis și Volkswagen au fabrici în Slovacia, iar Volvo Cars construiește o fabrică pentru producția de mașini electrice în țară.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News