Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Trump devine de iure cel mai puternic om din lume. Concomitent Biden a semnat un ultim val de grațieri invocând „furia lui Trump”
News
Data actualizării:
Data publicării:
Au început ceremoniile de învestire a lui Donald Trump în funcția de cel de-al 47-lea președinte al Statelor Unite ale Americii. La finalul ceremoniei Trump preia oficial puterea la Casa Albă pentru al doilea mandat, la patru ani după ce prima sa candidatură la realegere s-a soldat cu o înfrângere. 
Președintele american Donald Trump
Președintele american Donald Trump

Se așteaptă ca acest nou mandat al său să fie marcat de o schimbare majoră în abordarea Statelor Unite cu privire la alianțe, comerț și alte aspecte-cheie, punând în prim plan deviza sa 'America pe primul loc'.

Programul principalelor evenimente inaugurale oficiale a fost publicat de Associated Press.

Trump a participat la o slujbă religioasă la biserica episcopală St. John, situată vizavi de Parcul Lafayette de la Casa Albă, o tradiție pentru președinții aleși.

Apoi, împreună cu viitoarea primă doamnă Melania Trump, s-a întâlnit cu președintele actual Joe Biden și cu prima doamnă Jill Biden la Casa Albă pentru un ceai care este organizat în mod tradițional pentru a ura bun venit unui nou președinte.

Președintele republican Donald Trump (78 de ani) îl va înlocui pe predecesorul său democrat Joe Biden (82 de ani) în cea mai înaltă funcție politică din SUA la prânz ora locală (17:00 GMT), când se încheie mandatele lui Biden și al vicepreședintei Kamala Harris, în conformitate cu cel de-al 20-lea amendament la Constituția SUA.

Biden urmează să participe la ceremonie, conform tradiției.

Din cauza frigului, ceremonia de depunere a jurământului va avea loc în Rotonda Capitoliului din Washington. Cu mâna pe Biblie, Donald Trump va rosti următoarele cuvinte: 'Jur solemn că voi îndeplini cu credință funcția de președinte al Statelor Unite și voi face tot ce îmi stă în putință să păstrez, să protejez și să apăr Constituția Statelor Unite'.

Ca și la primul mandat, el va folosi două Biblii, una dăruită de mama sa, iar a doua, Biblia Lincoln, care face parte din colecțiile Bibliotecii Congresului.

J.D. Vance va depune și el jurământul în calitate de vicepreședinte, folosind o Biblie de familie care a aparținut străbunicii sale materne.

După ceremonia de depunere a jurământului, Trump își va rosti discursul inaugural, care va include probabil mesajul său de unitate într-o națiune intens polarizată și va detalia ceea ce intenționează să realizeze în următorii patru ani de mandat.

Depunerea jurământului va fi urmată de o ceremonie oficială de rămas bun de la fostul președinte Joe Biden și de la vicepreședinta Kamala Harris, la plecarea acestora de la Capitoliu.

Trump va merge în Sala Președintelui din Capitoliul SUA, pentru o ceremonie de semnare, unde membrii Congresului privesc cum președintele proaspăt învestit aprobă nominalizări, memorandumuri sau ordine executive.

Noul președinte și noul vicepreședinte participă la un prânz la Statuary Hall din Capitoliul SUA, găzduit de Comitetul mixt al Congresului privind ceremoniile inaugurale.

După prânz, președintele și vicepreședintele se îndreaptă spre treptele din fața estică a Capitoliului, unde vor trece în revistă trupele militare.

Ulterior, Donald Trump va merge la Casa Albă pentru o ceremonie în Biroul Oval.

În cursul serii vor avea loc trei baluri inaugurale. La două dintre acestea, Trump va ține discursuri.

Un alt eveniment al zilei este tradiționala paradă cu participanți militari și civili din toate cele 50 de state și din Districtul Columbia, care a fost mutată de pe Pennsylvania Avenue la Capitol One Arena din Washington, din cauza frigului.

Factori de decizie politică din întreaga lume urmăresc îndeaproape tranziția de putere de la Washington și analizează implicațiile sale în materie de politică externă și de securitate.

 

Biden a făcut un ultim val de grațieri

 

Tot azi, încă la momentul respectiv președinte în exercițiu al SUA, democratul Joe Biden, i-a grațiat preventiv în ultima sa zi de mandat pe generalul Mark Milley, medicul Anthony Fauci, pe membrii comitetului Congresului care au investigat asaltul asupra Capitoliului din 6 ianuarie 2021, precum și pe polițiștii martori în această investigație, transmit Agerpres și Reuters.

'Aceștia sunt funcționari publici care au servit națiunea noastră cu onoare și dăruire și nu merită să fie ținte ale proceselor nejustificate și motivate politic', a motivat Casa Albă aceste grațieri, subliniind că ele 'nu trebuie confundate cu recunoașterea faptului că aceste persoane au comis vreun delict, iar acceptarea lor nu trebuie interpretată greșit ca o recunoaștere a vinovăției pentru o infracțiune'.

Generalul în retragere Mark Milley a fost șeful Statului Major Interarme în primul mandat al lui Trump, care i-a reproșat lipsa de loialitate, iar mai târziu generalul nu și-a ascuns susținerea pentru democrați.

Trump a sugerat că Mark Milley ar trebui judecat pentru trădare și chiar să fie executat, după ce a ieșit la suprafață că, în perioada când a condus Statul Major, a avut două contacte secrete cu omologul său chinez pentru a-l asigura pe acesta că Trump nu intenționa să atace China.

Milley a fost citat în cartea 'War' a lui Bob Woodward, publicată în octombrie 2024, numindu-l pe Trump 'fascist până în măduva oaselor'.

Cât despre medicul Anthony Fauci, fost consilier pentru Sănătate al Casei Albe, acesta a gestionat pandemia COVID-19 și a avut numeroase dispute cu Trump asupra politicilor sanitare în acea perioadă.

Grațierea preventivă îi acoperă de asemenea pe parlamentarii comisiei Congresului care au investigat asaltul asupra Capitoliului și pe polițiștii martori care au depus mărturie în anchetă.

Pe 6 ianuarie 2021, aproximativ 10.000 de persoane, majoritatea susținători ai lui Donald Trump, președintele republican atunci încă în funcție, au pornit într-un marș către Capitoliu și circa 800 dintre ei au pătruns în clădire în timp ce congresmenii certificau victoria democratului Joe Biden în alegerile prezidențiale pierdute de Trump.

În incidentele ce au urmat au murit cinci persoane și aproape 140 de polițiști au fost răniți. Peste 1.000 de persoane au fost ulterior arestate în aproape toate cele 50 de state ale SUA pentru participarea la asaltul asupra Capitoliului, dintre care peste 350 au fost acuzate de agresiune sau obstrucționarea justiției. Trump a promis că, imediat ce va reveni la Casa Albă, îi va grația pe cei care au fost până în prezent condamnați pentru acel asalt și pe care i-a descris drept 'ostatici'.

Președintele democrat Joe Biden l-a grațiat luna trecută și pe propriul său fiu, Hunter Biden, inculpat în două dosare penale, pentru evaziune fiscală și deținere ilegală de armă, a căror sentință era așteptată curând.

De asemenea, președintele în exercițiu a dispus în ultimele luni zeci de grațieri și mii de comutări de pedepse, majoritatea acestora din urmă având legătură cu infracțiuni legate de droguri.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Primele imagini din satelit ale facilității iraniene Fordow, lovite în atacul cu bombe GBU-57
Ministrul iranian de Externe merge la Moscova și se întâlnește cu Putin. Reacții la atacul american de azi-noapte
SUA au atacat Iranul. Instalațiile nucleare au fost „complet distruse” cu bombe lansate de pe bombardierele B-2
Emisarul american pentru Ucraina, Kellogg, s-a întâlnit cu Lukașenko la Minsk
De frica Rusiei, balticii se blindează: Tranșee antitanc, diguri și buncăre, construite de Estonia la frontiera estică
Trump spune că pragul de 5% pentru apărare e valabil doar pentru Europa
Esența putinismului. Vladimir Putin: Rușii și ucrainenii sunt un singur popor, deci toată Ucraina este a noastră. Unde pune piciorul soldatul rus acel teritoriu devine al nostru
Bundeswehr-ul consideră Rusia un „risc existențial” pentru Germania și pentru Europa
Apărare aeriană
EXCLUSIV
Cele două săptămâni de aur care pot decide viitorul regimului ayatollahilor: Cadoul lui Trump de care Iranul ar fi bine să profite
Bombele cu planare rusești și-au găsit nașul: NATO anunță primele teste reușite, iar sistemul va ajunge pe front în câteva luni
Apune epoca Orban? Opoziția Tisza conduce detașat în sondaje, o premieră în ultimii 15 ani
China trimite un număr record de avioane să survoleze zona din jurul Taiwanului
Rușii se laudă că au rupt un acord „mort”: Cooperarea militară cu Germania din 1996. Moscova acuză politica militaristă germană împotriva sa
Summit-ul NATO va fi ”scurt, concis și plăcut”. Totul, pentru a-l mulțumi pe Trump
„Rusia are un plan de agresiune pe termen lung împotriva Europei”. Care sunt soluțiile
Pentru ca acordul privind mineralele să-și producă efectele Trump trebuie să dea cu pumnul în masă în fața Rusiei. Volker: SUA nu fac suficient pentru interesele sale
Atacul Israelului asupra Iranului. Foto: Agerpres
EXCLUSIV
Președintele Poloniei, blocat în Singapore din cauza schimbului de lovituri de rachete între Iran și Israel
Cinci ani de la înființarea Comandamentului Corpului Multinațional Sud-Est al NATO de la Sibiu
Toate statele NATO au atins pragul de 2% pentru apărare
Trump își trimite omul să discute cu Lukașenko despre negocierile dintre Ucraina și Rusia
Transparență sau diversiune? Belarusul anunță exerciții militare recalibrate pentru a reduce tensiunile cu NATO, dar scenariul pare scris la Kremlin
Escaladare fără precedent: Un diplomat român de la Delegația UE a fost bătut în Rusia, la Vladivostok. Atacatorii ar putea fi ofițeri FSB
Capul plecat, sabia nu-l taie - varianta slovacă. Premierul Fico vrea neutralitate. Teza păcii fără arme, fluturată și în România
Grup de lucru, desființat după câteva săptămâni. SUA pun pe pauză o structură creată pentru creșterea presiunii asupra Rusiei
Rusia își modernizează bazele militare nucleare din apropierea frontierei NATO
Rusia ar vrea să transforme Ruta Mării Nordului într-un al doilea Drum al Mătăsii și invită ”țările prietene” să participe
SUA își retrag o parte din personalul diplomatic din țările din Orientul Mijlociu
România primește de la UE 1,3 miliarde euro. Reforma pensiilor speciale și a managementui întreprinderilor de stat, condiții obligatorii pentru deblocarea diferenței de 700 de milioane
Dezbatere online: România și testul timpului în contextul unei noi dinamici a relației UE–SUA

Ştiri Recomandate

Triplare a numărului de copii uciși și răniți în Ucraina în ultimele trei luni – UNICEF
Dacă China decide să invadeze Taiwanul, probabil că va activa Rusia ca pe un pion de sacrificiu pentru a ataca teritoriul NATO
Tactici moderne sau metode ale trecutului? Armata rusă vrea să cumpere 200.000 de motociclete și 60.000 de ATV-uri din China pentru frontul din Ucraina
Trebuie oferite Ucrainei capabilități pentru a distruge fabricile rusești de drone - ministrul de externe al Letoniei
Fotografie ilustrativă: Donald Trump / flickr, Official White House Photo by Tia Dufour
EXCLUSIV
Este timpul ca Donald Trump să pună piciorul în prag în problema chestiunii rusești
Compania Lockheed Martin transformă eșecul în strategie cu planuri ambițioase de modernizare avioanelor F-35
Să nu fim luaţi prin surprindere! Statele europene membre NATO se pregătesc pentru un scenariu care nu mai pare imposibil: Reducerea prezenţei militare americane în Europa
100 de bombardiere B-21 nu ar fi de ajuns pentru Statele Unite: Presiuni tot mai mari asupra Pentagonului pentru a dubla miza în fața Chinei
Fostul comandant al trupelor SUA în Europa: Rusia este deja în război cu noi și vizează statele baltice. Următorul test: exercițiul militar Zapad 2025
Ce înseamnă iniţiativa germană ,,Punctul de Cotitură Istoric'': Proiect ambiţios pentru achiziționarea a 1.000 de tancuri Leopard 2
Experiment curajos la Kiev: zeci de drone Shaheed interceptate de UAV-uri ucrainene
Trump a vorbit cu Zelenski la o zi după Putin. Au discutat despre consolidarea apărării aeriene a Ucrainei
Ei au putut, noi nu. De ce Polonia a reușit ceea ce România nici nu visa în programul de F-16 și nu numai
România ar putea redeschide Consulatul de la Odesa. "Suntem în strânsă coordonare cu partenerii noştri ucraineni"
Serviciile olandeze de informații: Rusia lansează din drone arme chimice, folosite și în Primul Război Mondial
Beijingul "scapă", pe surse, mesajul principal transmis Europei de ministrul chinez de externe: "Nu ne putem permite ca Rusia să piardă în Ucraina"
Un tanc Leopard în timpul unui exercițiu militar NATO în Korzeniewo, nordul Poloniei. Sursa foto: Wojtek Radwanski/Getty Images.
EXCLUSIV
Ce poate învăţa România din noua Strategie de Securitate Națională a Poloniei? General polonez: În calitate de stat aflat la frontiera NATO, nu ne mai permitem o abordare pur defensivă
"A fost găsit sub fereastră". Continuă epidemia de sinucideri din Rusia; încă un oficial din Rusia a căzut de la etaj
Clivajul NATO | Statele Baltice sfidează axa franco-germană în privința renunţării la armamentul american: Securitatea nu poate aștepta
Colonel din Forțele Aeriene ucrainene, recrutat de soție în FSB. Sarcina sa era de a trimite coordonatele bazelor aeriene
Bătrânul F-22 Raptor e pariul SUA: Modernizări de zeci de milioane de dolari pentru a menţine superioritatea aeriană în fața Chinei
Exercitiu militar NATO in Estonia: Sursa foto: SHAPE - NATO Allied Command Operation/X.
EXCLUSIV
Rusia este o amenințare acută pentru Europa, pentru NATO, pentru întreaga lume civilizată: „Putin are nevoie de conflict, așa cum peștele are nevoie de apă”
După ce a vorbit la telefon cu Donald Trump, Vladimir Putin a lovit violent capitala Ucrainei cu drone și rachete balistice
Marina Britanică nu slăbește din ochi navele rusești: Submarinul “Novorossiysk”, monitorizat în Marea Nordului și Canalul Mânecii
F-urile României, umăr la umăr cu avioanele Eurofighter ale Aeronautica Militare pentru protejarea graniței NATO
Europa are încă o fabrică de componente F-35. Rheinmetall va produce anual peste 30 de secțiuni centrale de fuzelaj
Putin și Trump au avut o nouă discuție telefonică. Nu vom renunța la obiectivele noastre, i-a spus liderul de la Kremlin lui Trump
O companie din SUA va colabora cu Ucraina pentru producția în comun de drone
Ucrainenii au lichidat al unsprezecelea general rus. Locțiitorul șefului Forțelor Navale a fost ucis de un atac cu rachete
China avertizează UE cu privire la pericolul confruntării: „Nu ar trebui să ne considerăm rivali din cauza diferențelor dintre noi”
Să nu ajungem la voia întâmplări! Marea Britanie și Germania pregătesc un pact de apărare istoric, pe fondul temerilor legate de actuala politică SUA faţă de Europa
Robotul de luptă Type-X al Europei, echipat cu rachete franceze: Ce promite proiectul MARSEUS în contextul implementării autonimie strategice militare europene?
pixel