Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Trump devine de iure cel mai puternic om din lume. Concomitent Biden a semnat un ultim val de grațieri invocând „furia lui Trump”
News
Data actualizării:
Data publicării:
Au început ceremoniile de învestire a lui Donald Trump în funcția de cel de-al 47-lea președinte al Statelor Unite ale Americii. La finalul ceremoniei Trump preia oficial puterea la Casa Albă pentru al doilea mandat, la patru ani după ce prima sa candidatură la realegere s-a soldat cu o înfrângere. 
Președintele american Donald Trump
Președintele american Donald Trump

Se așteaptă ca acest nou mandat al său să fie marcat de o schimbare majoră în abordarea Statelor Unite cu privire la alianțe, comerț și alte aspecte-cheie, punând în prim plan deviza sa 'America pe primul loc'.

Programul principalelor evenimente inaugurale oficiale a fost publicat de Associated Press.

Trump a participat la o slujbă religioasă la biserica episcopală St. John, situată vizavi de Parcul Lafayette de la Casa Albă, o tradiție pentru președinții aleși.

Apoi, împreună cu viitoarea primă doamnă Melania Trump, s-a întâlnit cu președintele actual Joe Biden și cu prima doamnă Jill Biden la Casa Albă pentru un ceai care este organizat în mod tradițional pentru a ura bun venit unui nou președinte.

Președintele republican Donald Trump (78 de ani) îl va înlocui pe predecesorul său democrat Joe Biden (82 de ani) în cea mai înaltă funcție politică din SUA la prânz ora locală (17:00 GMT), când se încheie mandatele lui Biden și al vicepreședintei Kamala Harris, în conformitate cu cel de-al 20-lea amendament la Constituția SUA.

Biden urmează să participe la ceremonie, conform tradiției.

Din cauza frigului, ceremonia de depunere a jurământului va avea loc în Rotonda Capitoliului din Washington. Cu mâna pe Biblie, Donald Trump va rosti următoarele cuvinte: 'Jur solemn că voi îndeplini cu credință funcția de președinte al Statelor Unite și voi face tot ce îmi stă în putință să păstrez, să protejez și să apăr Constituția Statelor Unite'.

Ca și la primul mandat, el va folosi două Biblii, una dăruită de mama sa, iar a doua, Biblia Lincoln, care face parte din colecțiile Bibliotecii Congresului.

J.D. Vance va depune și el jurământul în calitate de vicepreședinte, folosind o Biblie de familie care a aparținut străbunicii sale materne.

După ceremonia de depunere a jurământului, Trump își va rosti discursul inaugural, care va include probabil mesajul său de unitate într-o națiune intens polarizată și va detalia ceea ce intenționează să realizeze în următorii patru ani de mandat.

Depunerea jurământului va fi urmată de o ceremonie oficială de rămas bun de la fostul președinte Joe Biden și de la vicepreședinta Kamala Harris, la plecarea acestora de la Capitoliu.

Trump va merge în Sala Președintelui din Capitoliul SUA, pentru o ceremonie de semnare, unde membrii Congresului privesc cum președintele proaspăt învestit aprobă nominalizări, memorandumuri sau ordine executive.

Noul președinte și noul vicepreședinte participă la un prânz la Statuary Hall din Capitoliul SUA, găzduit de Comitetul mixt al Congresului privind ceremoniile inaugurale.

După prânz, președintele și vicepreședintele se îndreaptă spre treptele din fața estică a Capitoliului, unde vor trece în revistă trupele militare.

Ulterior, Donald Trump va merge la Casa Albă pentru o ceremonie în Biroul Oval.

În cursul serii vor avea loc trei baluri inaugurale. La două dintre acestea, Trump va ține discursuri.

Un alt eveniment al zilei este tradiționala paradă cu participanți militari și civili din toate cele 50 de state și din Districtul Columbia, care a fost mutată de pe Pennsylvania Avenue la Capitol One Arena din Washington, din cauza frigului.

Factori de decizie politică din întreaga lume urmăresc îndeaproape tranziția de putere de la Washington și analizează implicațiile sale în materie de politică externă și de securitate.

 

Biden a făcut un ultim val de grațieri

 

Tot azi, încă la momentul respectiv președinte în exercițiu al SUA, democratul Joe Biden, i-a grațiat preventiv în ultima sa zi de mandat pe generalul Mark Milley, medicul Anthony Fauci, pe membrii comitetului Congresului care au investigat asaltul asupra Capitoliului din 6 ianuarie 2021, precum și pe polițiștii martori în această investigație, transmit Agerpres și Reuters.

'Aceștia sunt funcționari publici care au servit națiunea noastră cu onoare și dăruire și nu merită să fie ținte ale proceselor nejustificate și motivate politic', a motivat Casa Albă aceste grațieri, subliniind că ele 'nu trebuie confundate cu recunoașterea faptului că aceste persoane au comis vreun delict, iar acceptarea lor nu trebuie interpretată greșit ca o recunoaștere a vinovăției pentru o infracțiune'.

Generalul în retragere Mark Milley a fost șeful Statului Major Interarme în primul mandat al lui Trump, care i-a reproșat lipsa de loialitate, iar mai târziu generalul nu și-a ascuns susținerea pentru democrați.

Trump a sugerat că Mark Milley ar trebui judecat pentru trădare și chiar să fie executat, după ce a ieșit la suprafață că, în perioada când a condus Statul Major, a avut două contacte secrete cu omologul său chinez pentru a-l asigura pe acesta că Trump nu intenționa să atace China.

Milley a fost citat în cartea 'War' a lui Bob Woodward, publicată în octombrie 2024, numindu-l pe Trump 'fascist până în măduva oaselor'.

Cât despre medicul Anthony Fauci, fost consilier pentru Sănătate al Casei Albe, acesta a gestionat pandemia COVID-19 și a avut numeroase dispute cu Trump asupra politicilor sanitare în acea perioadă.

Grațierea preventivă îi acoperă de asemenea pe parlamentarii comisiei Congresului care au investigat asaltul asupra Capitoliului și pe polițiștii martori care au depus mărturie în anchetă.

Pe 6 ianuarie 2021, aproximativ 10.000 de persoane, majoritatea susținători ai lui Donald Trump, președintele republican atunci încă în funcție, au pornit într-un marș către Capitoliu și circa 800 dintre ei au pătruns în clădire în timp ce congresmenii certificau victoria democratului Joe Biden în alegerile prezidențiale pierdute de Trump.

În incidentele ce au urmat au murit cinci persoane și aproape 140 de polițiști au fost răniți. Peste 1.000 de persoane au fost ulterior arestate în aproape toate cele 50 de state ale SUA pentru participarea la asaltul asupra Capitoliului, dintre care peste 350 au fost acuzate de agresiune sau obstrucționarea justiției. Trump a promis că, imediat ce va reveni la Casa Albă, îi va grația pe cei care au fost până în prezent condamnați pentru acel asalt și pe care i-a descris drept 'ostatici'.

Președintele democrat Joe Biden l-a grațiat luna trecută și pe propriul său fiu, Hunter Biden, inculpat în două dosare penale, pentru evaziune fiscală și deținere ilegală de armă, a căror sentință era așteptată curând.

De asemenea, președintele în exercițiu a dispus în ultimele luni zeci de grațieri și mii de comutări de pedepse, majoritatea acestora din urmă având legătură cu infracțiuni legate de droguri.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Transnistria a rămas fără gaze. ”TiraspolTransgaz” sistează furnizarea de apă caldă și căldură către populație
Armata rusă are o listă de ținte din Japonia și Coreea. Planurile sunt foarte detaliate
Rușii nu au oprit atacurile nici în noaptea de Anul Nou. Peste 110 drone kamikaze au vizat teritoriului ucrainean
2025, suntem oficial „full acces” Schengen! Spațiul Schengen pe înțelesul tuturor, puncte de frontieră care au dispărut și ce trebuie să știi când pleci din România
În ultimul mesaj din 2024 Xi Jinping spune că reunificarea Chinei cu Taiwanul este inevitabilă și „nimeni nu o poate opri”
Moment istoric pentru R. Moldova: Prima zi fără gaz rusesc după 1945. Renunță Moscova atât de ușor la Transnistria?
Italia face eforturi pentru a bloca influența în creștere a Rusiei în Libia
Cazul avionului chinez L-15 Falcon care a „învins” avioane europene într-un stat din Africa. Dar cu motoare fabricate în Ucraina
Iohannis, mesaj de Anul Nou: 2025 va fi crucial. Cei care vor să ne întoarcă spre un trecut întunecat, nu vor reuși
Rezultatele suveranismului tip Orban: Economia a intrat în recesiune, iar Ungaria pierde definitiv un miliard de euro de la UE
Xi i-a spus lui Putin că China și Rusia merg întotdeauna „mână în mână” pe calea cea bună
Baze permanente SUA în Europa, scenariu ideal pentru România. Prezența militară rotațională costă în plus Pentagonul sute de milioane de dolari
Actualul președinte Milanović, foarte aproape să câștige din primul tur alegerile prezidențiale din Croația
Fico nu renunță la gazul rusesc și se plânge de ucraineni într-o scrisoare deschisă adresată liderilor europeni
Sfârșitul unei ere. Fostul președinte american Jimmy Carter a murit
Mai multe surse din anchetă arată că Azerbaijan Airlines ar fi fost doborât din greșeală de antiaeriana rusă cu un sistem Pantsir. Rusia nu neagă, dar nici nu confirmă
Rusia acuză că NATO vrea să transforme Moldova în hub militar pentru Ucraina, uitând de fapt că Armata rusă de ocupație e prezentă ilegal în Moldova
Zelenski: Putin a ales deliberat să atace masiv infrastructură civilă în ziua Crăciunului. Poate fi ceva mai inuman?
Crăciun Fericit și Sărbători Luminate din partea echipei DefenseRomania!
Rutte ceartă Ucraina pentru criticile aduse Germaniei care refuză să livreze rachete Taurus Armatei ucrainene
Lista completă a noului Guvern Ciolacu 2.0. Continuitate la Apărare cu Angel Tîlvăr, nume nou la Externe cu reputatul ambasador Emil Hurezeanu
Franța retrage primul contingent din Ciad, ultima țară din Sahel care mai găzduia trupe franceze 
Ungaria anticipează vremuri dificile și mizează pe România pentru a-și asigura livrările de energie. Vânzarea E.ON România nu e însă bătută în cuie
Membri ai delegației SUA la AP NATO, reprezentanți republicani și democrați, „profund îngrijorați” de „dovezile convingătoare” că Rusia s-a implicat în alegerile din România
SUA oferă un ajutor militar către Taiwan de peste jumătate de miliard de dolari
2% din PIB pentru Apărare e istorie. Trump setează un alt prag mult mai mare pe care țările din NATO trebuie să îl atingă
Premierul portughez, în vizită la Caracal unde sunt dislocate trupe portugheze. Generalul Vlad, șeful Armatei, mulțumește pentru sprijinul acordat României de către Portugalia
Cu harta Rusiei în spate ce include teritoriile ucrainene ocupate sau anexate ilegal, Putin spune că regretă că nu a invadat mai rapid Ucraina
Trump „taie” de tot gazul rusesc în Europa. Președintele ales al SUA amenință cu taxe vamale dacă UE nu cumpără mai mult gaz și petrol din State
Guvernul Orban acordă azil politic unui fost ministru din Polonia. Primul politician polonez de după 1989 care solicită protecție internațională

Ştiri Recomandate

Trump devine de iure cel mai puternic om din lume. Concomitent Biden a semnat un ultim val de grațieri invocând „furia lui Trump”
În ziua inaugurării noului președinte al SUA, Putin a anunțat că este pregătit pentru dialog: “Salutăm declarațiile despre necesitatea evitării unui al treilea război mondial”
România în 2025, de la mașini de luptă la modernizarea avioanelor. Și, după mulți ani, o veste bună pentru cea mai văduvită structură de forță a Armatei române
Ucraina admite că sistemele Patriot nu pot contracara noile rachete rusești Oreshnik, dar se adaptează rapid: Un sistem propriu de apărare aeriană
În sfârșit au înțeles că e prea mult. Europa va „combina” programele avioanelor de luptă de generația a 6-a, pe principiul „unul, dar bun”
Generali ucraineni, reținuți pentru eșecul apărării regiunii Harkov în mai 2024. Sunt acuzați de neglijență
O promisiune electorală care nu se uită: Ce spune viitorul consilier pentru securitate națională al lui Trump despre încheierea războiului purtat de Rusia în Ucraina?
Separatiștii transnistreni au fost de acord să primească gaze, respectând legislația R. Moldova
O ultimă șansă de reconciliere acordată Rusiei? Serviciile occidentale: Avarierea cablurilor subacvatice din Baltica ar putea fi accidente, nu sabotajul rusesc
Ucraina vrea să cumpere cu 600 de milioane de euro două reactoare nucleare de la Centrala Belene din Bulgaria. Unitățile vor fi folosite la Centrala Hmelnițkîi din vestul țării
Uzina de avioane din Kazan, care produce bombardierele Tu-160 și Tu-22M, atacată cu drone. Rusia, un nou atac masiv: 141 de drone și cel puțin o rachetă Iskander
Navele de război ale Flotei Ruse, țintuite în largul coastei Siriei de două săptămâni. Rușii nu au voie să intre în port
Trump își pregătește o revenire în forță la Casa Albă. Lista politicienilor invitați la inaugurare este grăitoare
Zelenski le-a cerut din nou aliaților mai multe sisteme de apărare antiaeriană pentru contracararea Rusiei: “În ultima săptămână, rușii au executat peste 1.000 de atacuri aeriene”
Rușii continuă să avanseze în Donbas, capturând mai multe localități la est de Pokrovsk. Distanța până la granița regiunii Dnipro s-a micșorat la mai puțin de cinci kilometri
Şeful Statului Major al U.S. Air Force: ,,În faţa Chinei, Statele Unite au nevoie de mai multă forță aeriană și avem nevoie de ea chiar acum''
SUA au finalizat desfășurarea în Europa a bombelor nucleare modificate B61-12
Statele Unite au investit sute de milioane în producția de drone ucrainene: Dezvoltarea de UAV-uri a avut un „impact strategic real” asupra războiului
Polonia primește primele tancuri M1A2 Abrams, în cea mai modernă configuraţie SEPv3, după aproape trei ani de așteptare
Pe fondul tensiunilor cu SUA și Israel, Iranul îşi ascunde arsenalul militar la 500 de metri sub pământ (Foto/Video): Nu este suficient pentru bombele de tip „bunker buster” GBU-28
Un recent caz de spionaj mai puţin cunoscut. Un fost analist al CIA a pledat vinovat pentru scurgerea de informații despre planurile Israelului de a ataca Iranul
Cadru dintr-un material video al campaniei de recrutare în limba rusă a CIA. Sursa foto: YouTube/CIA.
EXCLUSIV
CIA continuă campania de recrutare a ruşilor care lucrează în instituţii de stat (Video): ,,Poate că oamenii din jurul tău nu vor să audă adevărul. Noi vrem''
Lansatorul românesc de rachete APR-40, filmat pe frontul din Ucraina (Video). Militarii ucraineni au împărtășit impresii despre avantajele şi dezavantajele acestuia
Infrastructura ucraineană va fi apărată inclusiv cu rachete aer-aer adaptate pentru a fi lansate de la sol. Marea Britanie va furniza Ucrainei 15 sisteme Gravehawk în acest an
Dronele ucrainene, atac asupra unui nou depozit rusesc de combustibil situat în regiunea rusă Tula (Foto/Video): Distanţa de peste 300 km de linia frontului nu a fost o provocare pentru ucraineni 
Angajați care lucrează la o fabrică a producătorului rus de rachete Almaz-Antey din Ulyanovsk, Rusia. Sursa foto: Ministerului rus al Apărării.
EXCLUSIV
Rusia stă pe o bombă cu ceas în timp ce continuă să împrumute bani pentru a finanța războiul din Ucraina: Mitul Rusiei care poate lupta pe termen nelimitat se spulberă
Turcia nu caută un conflict cu Israelul în Siria, deși cele două țări nu văd la fel viitorul sirian
Un militar al armatei SUA testează noul sistem de lansare a rachetelor Javelin. Sursa Foto: U.S. Army.
EXCLUSIV
Zorii unui nou război rece aduc al treilea război mondial mai aproape decât a fost vreodată?
Rușii susțin că au recucerit 63% din teritoriul capturat inițial de armata ucraineană în regiunea Kursk
Cel mai modern obuzier rus suferă. 2S43 “Malva” e departe de omologul ucrainean “Bohdana”, ca să nu mai vorbim de variantele occidentale PzH 2000, Caesar sau Archer
Franța reacționează după ce rușii au activat radarul sistemului S-400 pentru ”a lua în cătare” un avion de cercetare Atlantique 2, aflat deasupra Mării Baltice
Dezinformare privind zborul unei ”drone” deasupra Galațiului. MApN: E vorba despre o aeronavă de tip ultra-ușor
pixel