Răspunsul Poloniei la manevrele ruso-belaruse Vest-2025 (Zapad-2025), care vor avea loc în septembrie, va consta în organizarea de exerciții militare NATO de amploare, pe teritoriul polonez.
Update , 20.30: Mașina lui Zelenski a oprit în fața Casei Albe: Ușa în care intră oaspeții Biroului Oval este deschisă, iar SUV-ul lui Zelenski, cu steaguri ucrainene pe el, este parcat afară.
Zelenski a plecat de la Casa Albă. Nu s-a semnat nimic. Nu va mai fi nicio conferință.
Trump a postat că „dialogul s-a întrerupt”.
-----
E fără precedent în istorie. Redăm mai jos o porțiune din dialogul dintre Trump, JD Vance și Zelenski, unul cu adevărat uluitor, în care Zelenski a fost pus la colț în Biroul Oval.
Totul a început când Zelenski a spus că acordul nu poate ține locul garanțiilor de securitate și a amintit că Putin și-a încălcat de 25 de ori cuvântul. J.D. Vance a fost cel care a deschis conflictul.
Zelenski: Să sperăm că Trump îl va opri pe Putin. Până acum nu l-a oprit nimeni. Ne-a invadat în 2014. Din 2014 până în 2022 situația a fost aceeași. Au murit oameni în aceste puncte de contact și nimeni nu a oprit Rusia. Am purtat multe discuții cu Rusia. În 2019 am semnat un acord cu Putin.
Putin și-a încălcat acordul de încetare a focului, nu l-a respectat. Despre ce diplomație vorbiți?”, îl întreabă Zelenski pe Vance.
JD Vance: Mă refer la diplomația care va opri distrugerea țării tale. E o lipsă de respect să veniți în Biroul Oval și să faceți aceste declarații. Nu mai aveți resurse. Negați că aveți probleme? E lipsă de respect să veniți aici și să ne atacați.
Zelenski: Toată lumea are probleme într-un război, dvs. aveți un ocean care vă protejează, nu simțiți asta dar nu se știe ce se va întâmpla pe viitor.
Trump: Nu știți asta, nu puteți să ne spuneți ce o să pățim. Nouă o să ne fie bine, vom fi puternici. Voi nu sunteți într-o poziție foarte bună. Realmente nu aveți în momentul de față cărțile câștigătoare. Jucați la cacealma viața multor oameni și începerea celui de-al treilea război mondial. E lipsă de respect față de SUA.
Zelenski: Nu e așa, eu vă respect
JD Vance: Ne-ați spus vreodată mulțumesc? Ați fost in Pennsylvania și ați ajutat la campania oponenților noștri!
Zelenski: Credeți că dacă vorbiți pe ton ridicat aveți dreptate?
Trum: Nu vorbește pe un ton ridicat. Nu aveți cum să câștigați. Aveți o șansă datorită nouă.
Zelenski: V-am spus mulțumesc de mai multe ori! Noi rezistăm pe front!
Trump: V-am dat echipament, fără el nu ați fi reușit să faceți nimic. Nu ați fi rezistat două săptămâni.
Zelenski: Nici trei zile, cum spunea Putin (răspunde ironic). Am multumit de multe ori poporului american!!!
Trump: Trebuie să fiți recunoscători, nu sunteți în pozitie favorabilă, vă mor oamenii, nu aveți resurse. Veniți aici să spuneți că nu doriți doar încetarea focului. Puteți mult mai rapid să ajungeți la un acord de încetarea a focului decât unul de pace.
În discuție Zelenski a mai apărat Europa pentru sprijinul acordat Ucrainei, despre care Trump a insistat că nu a ajutat Ucraina.
-----
”Nu mă așteptam la așa ceva. Să-l umilești pe președintele unei națiuni brave, care rezistă, asta este inimaginabile. Iar asta vine de la un lider american...noi care am fost crescuți în spiritul pro-american, iar pentru mine este ceva inimaginabil”, declară, la Digi24, expertul în spațiul ex-sovietic, Armand Goșu, care conchide: ”Asistăm la ceva dramatic și nu cred că este ceva pe termen scurt, doar sub administrația Trump”.
***
Schimbul tensionat de replici între Tump, Zelenski și JD Vance a avut loc în fața presei. Toată discuția a degenerat după ce Zelenski l-a întrebat pe JD Vance care este diplomația Rusiei, având în vedere că Putin nu și-a respectat angajamentele luate la întâlnirea din 2021, intermediată de Macron și Merkel.
”Ar trebui să-i mulțumiți președintelui (Trump) că susține Ucraina în conflict”, a declarat Vance.
”Nu ne spune că trebuie să declarăm. Nu ești în poziția să dictezi ce trebuie să simțim noi”, a completat Trump. ”Nu ai cărțile și te joci cu al treilea război mondial”, a continuat Trump.
”V-am dat, prin intermediul unui președinte prost, echipamente militare de 350 de miliarde de dolari. Fără ele, pierdeați în două săptămâni”, continuă Trump, în timp ce Zelenski în completează ”În 3 zile domnule președinte, așa cum a spus și Putin”.
Rusia nu și-a respectat angajamentele pentru că nu îi respecta pe Obama și Biden.”Pe mine mă respectă”, a continuat Trump, în timp ce omologul său ucrainean dădea din cap în semn de neîncredere, în genul ”asta rămâne de văzut”.
***
„(Acordul) este atât pentru Ucraina, cât și pentru Rusia. Este „foarte corect”, a spus Trump, adăugând că „sunt la mijloc” în conflict. „Vreau să rezolv asta”, a spus el. El a mai confirmat că acordul de resurse minerale cu Ucraina va fi semnat astăzi. „Avem ceva care este o înțelegere foarte corectă”, a spus președintele SUA alături de Zelenski. „Așteptăm cu nerăbdare să ajungem acolo (în Ucraina) și să exploatăm. Minerit, minerit, minerit”, a spus președintele SUA. Trump a mai spus că baza noului acord este că „nu vă veți întoarce la luptă”. Cu toate acestea, textul publicat al acordului nu menționează acțiuni de luptă.
Zelenski spune că speră că „acest document va fi un pas înainte pentru Ucraina”. În timpul întâlnirii sale cu Trump, președintele ucrainean a mai spus reporterilor că dorește să discute despre ceea ce SUA sunt „pregătite să facă”.
Zelenski i-a arătat lui Trump fotografii cu atrocitățile din Ucraina și apoi a susținut: „Cred că președintele Trump este de partea noastră”.
Chiar înainte ca cei doi lideri să intre în Aripa de Vest, Trump a fost întrebat care a fost mesajul său pentru Vladimir Putin, dar a ignorat întrebarea.
***
Știrea inițială:
Potrivit textului acordului, publicat de presa ucraineană, acesta prevede crearea unui fond pentru reconstrucția postbelică a Ucrainei, dar nu oferă Kievului nicio garanție de securitate concretă.
Trump a confirmat că acordul de resurse minerale cu Ucraina va fi semnat astăzi. „Avem ceva care este o înțelegere foarte corectă”, a spus președintele SUA alături de Zelenski. „Este un angajament mare din partea SUA”, a adăugat Trump, de asemenea, că baza noului acord este că „nu vă întoarceți la luptă”.
Zelenski spune că speră că „acest document va fi un pas înainte pentru Ucraina”. Președintele ucrainean a mai spus reporterilor că dorește să discute despre ceea ce SUA sunt „pregătite să facă” în timpul întâlnirii sale cu Trump.
Președintele SUA i-a lăudat pe soldații ucraineni „incredibil de curajoși” și și-a exprimat „mare apreciere” pentru aceștia pentru că s-au confruntat timp de trei ani cu agresiunea rusă. Trump a mai spus că, chiar dacă Ucraina va trebui să facă compromisuri, este doar pentru că „nu poți face înțelegeri fără compromis”. „Nu vor fi atât de mari pe cât cred unii că va trebui să faci”, l-a asigurat pe Zelenski.
Zelenski a spus că nu vrea să facă compromisuri cu Putin, pe care l-a numit un criminal, scrie AFP. Potrivit BBC, el i-a mai spus lui Trump că împreună este posibil să-l oprim pe Putin.
Zelenski s-a întâlnit pentru prima dată cu senatorii americani vineri, la ora locală 09:30 (16:30 ora României), Zelenski a sosit la Casa Albă la ora 18:00 , iar o conferință de presă cu Trump ar trebui să aibă loc la ora 20:00. Cu toate acestea, ora exactă se poate schimba din cauza discuțiilor, notează presa. Cei doi oameni de stat ar trebui să ia prânzul împreună, potrivit programului publicat în prealabil de agenția Unian.
Aceasta este a cincea vizită a lui Zelenski la Casa Albă. Trump și Zelenski s-au întâlnit ultima dată în decembrie la Paris, la redeschiderea Catedralei Notre Dame, găzduită de președintele francez Emmanuel Macron.
De data aceasta, Zelenski a zburat în SUA din Irlanda, joi, după ce a purtat discuții acolo cu premierul irlandez Micheál Martin. Au existat mai multe schimburi strânse între Zelenski și Trump, iar ministrul ucrainean a refuzat să semneze versiunea originală a acordului.
Un semn de întrebare a atârnat până în ultimul moment peste întâlnirea de vineri dintre președinții american și ucrainean. Președintele american a vrut chiar să anuleze întâlnirea, dar Macron l-a convins pe Trump să revină asupra deciziei, la cererea lui Zelenski, potrivit publicației franceze BFMTV.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Răspunsul Poloniei la manevrele ruso-belaruse Vest-2025 (Zapad-2025), care vor avea loc în septembrie, va consta în organizarea de exerciții militare NATO de amploare, pe teritoriul polonez.
Uniunea Europeană se transformă într-un pact militar anti-rus, iar aderarea Ucrainei la UE ar reprezenta un pericol direct pentru Rusia, a declarat astăzi (miercuri, 25.06.2025) fostul președinte și prim-ministru rus Dmitri Medvedev, care este în prezent vicepreședinte al Consiliului de Securitate, un organism consultativ al președintelui Vladimir Putin.
Președintele român Nicușor Dan și cel turc Recep Tayyip Erdogan au avut o discuție bilaterală în marja summitului NATO de la Haga.
Comunitatea ucraineană din București organizează un eveniment de solidaritate intitulat „Întoarce-te viu”, cu ocazia Zilei Internaționale de Susținere a Victimelor Torturii. Evenimentul va avea loc pe 28 iunie 2025, în fața Teatrului Odeon, pe Calea Victoriei 40–42, București, începând cu ora 17:00. Această acțiune are scopul de a atrage atenția asupra încălcărilor grave ale drepturilor omului și a tratamentului inuman la care sunt supuși prizonierii de război și civilii ucraineni în Federația Rusă.
Excelența Sa Roberto Musneci, Ambasadorul Ordinului Suveran de Malta, a deschis evenimentul dedicat zilei Sfântului Ioan Baptistul cu un discurs plin de semnificație istorică și de recunoștință. El a exprimat bucuria de a celebra această zi importantă, care nu doar că onorează patronul Ordinului, ci și istoria de aproape 1000 de ani a acestuia, începută în Ierusalim. "Noi nu doar că am construit, la acea vreme, o unitate medicală, dar am intrat într-un acord corect între entități suverane," a subliniat el, evidențiind astfel legătura strânsă dintre Ordin și comunitățile în care activează.
Țările NATO au convenit miercuri, 25 iunie, asupra comunicatului final al summitului de două zile care are loc în orașul olandez Haga. Documentul reafirmă angajamentul față de articolul 5 și precizează că membrii Alianței se angajează să-și crească contribuțiile în domeniul apărării, dar și să sprijine Ucraina prin contribuții directe la apărarea țării.
Liderii ţărilor membre ale NATO, reuniţi la Haga, s-au angajat să investească 5% din produsul intern brut (PIB) al statelor lor pentru apărare şi securitate în 2035, indică declaraţia finală a summitului Alianţei Nord-Atlantice.
Marea Britanie va cumpăra 12 avioane de luptă F-35A noi, capabile să transporte arme nucleare tactice - și se va alătura misiunii nucleare aeriene a Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), a anunțat biroul premierului Keir Starmer, adăugând că acesta va anunța această mișcare la summitul NATO de la Haga.
În marja Summitului NATO de la Haga, miniștrii de externe ai statelor membre au participat marți, 24 iunie 2025, la reuniunea Consiliului NATO-Ucraina (NUC).
Ministrul Apărării, Ionuţ Moşteanu, a reafirmat angajamentul ferm al României faţă de apărarea colectivă şi coeziunea transatlantică, la un eveniment organizat în marja Summitului NATO de la Haga.
Putin a anunțat că triada nucleară rusă, afectată de recentele atacuri ale dronelor ucrainene, va fi completată în acest an cu complexe de rachete Yars și bombardiere Tu-160M.
Prim-ministrul britanic Keir Starmer s-a angajat să majoreze cheltuielile totale pentru apărare și securitate la 5% din producția economică până în 2035, pentru a îndeplini un obiectiv stabilit de NATO.
Zelenski avertizează: Putin ar putea ataca NATO în termen de 5 ani, Ucraina îl împiedică, dar Occidentul trebuie să acționeze mai rapid.
Conform BAROMETRULUI Informat.ro – INSCOP Research realizat în perioada 26-30 mai 2025, 7 din 10 români au încredere în NATO.
Aliaţii din cadrul NATO se pregătesc să mărească până la 5% angajamentul de cheltuieli pentru apărare în cadrul summitului de la Haga, într-un context în care conflictul dintre SUA şi Israel, pe de o parte, şi Iran, de cealaltă parte, s-a acutizat în ultimele ore.
Recent, președintele SUA, Donald Trump, a anunțat că toate țările NATO trebuie să cheltuiască 5% din Produsul Intern Brut (PIB) pentru apărare, mai puțin SUA. În acest punct al discuției, cei interesați de subiectul bugetelor de apărare încep să-și pună întrebarea de ce ar trebui SUA să aloce mai puțin ca procente din PIB față de ceilalți aliați, pentru că evident la acest lucru se referea președintele Trump.
Articolul 5 din tratatul de apărare colectivă al Alianței nu înseamnă un răspuns militar automat în cazul unui atac rusesc. NATO nu poate răspunde la o invazie rusească, de exemplu, a unui sat estonian, declară Rob Bauer, fostul șef al Comitetului Militar al NATO.
Rușii încep să folosească nave militare pentru a escorta petrolierele “flotei din umbră” care traversează Canalul Mânecii, cu ajutorul cărora sunt eludate sancțiunile internaționale.
Statele membre NATO au convenit, înaintea unui summit care începe marți, să majoreze cheltuielile pentru apărare la 5% din PIB până în 2035. Spania, însă, este singura țară care spune că nu trebuie să respecte acest angajament.
Deputatul Ionuț Moșteanu (USR) a primit aviz favorabil în comisiile parlamentare după audieri. Moșteanu va fi noul ministru al Apărării și va deține de asemenea funcția de vicepremier în Guvernul condus de Ilie Bolojan (PNL).
Românii se numără printre cei mai convinşi europeni că venirea lui Donald Trump la Casa Albă este un lucru bun atât pentru ţara lor, cât şi pentru pacea în lume, la şase luni după câştigarea alegerilor de către preşedintele republican, relevă un sondaj de opinie realizat în 12 state europene şi făcut public luni.
Preşedintele american Donald Trump a adus în discuţie duminică ideea unei "schimbări de regim" în Iran, în timp ce mai mulţi oficiali de rang înalt din administraţia sa au subliniat că atacurile americane asupra siturilor nucleare iraniene nu au avut acest obiectiv, relatează agențiile Agerpres și AFP.
După cum se poate observa în imaginea din satelit, craterele nu sunt deloc mari și nu există daune majore vizibile la suprafață.
Ministrul iranian de externe, Abbas Araqchi, urmează să călătorească duminică la Moscova, unde se așteaptă să se întâlnească luni cu liderul rus Vladimir Putin, a relatat AFP. Motivul călătoriei îl reprezintă atacurile peste noapte ale Statelor Unite asupra instalațiilor nucleare din Iran.
Statele Unite au atacat trei instalații nucleare iraniene, a anunțat președintele american Donald Trump pe rețeaua sa de socializare Truth Social duminică seară. Iranienii au confirmat atacurile. Potrivit lui Trump, instalațiile au fost complet distruse.
Reprezentantul special al SUA pentru Ucraina, Keith Kellogg, s-a întâlnit sâmbătă la Minsk cu președintele belarus Alexander Lukașenko, a relatat agenția de știri de stat belarusă Belta. Reuters reamintește că trimisul președintelui Donald Trump este cel mai înalt oficial american care l-a vizitat pe liderul autoritar belarus în ultimii ani.
Nordul Europei pare că a înțeles cât de gravă este amenințarea militară rusească. Din Finlanda până în Polonia, statele din regiune se pregătesc pentru o eventuală agresiune venită dinspre Moscova.
Trump afirmă că pragul de 5% din PIB pentru cheltuielile de apărare nu ar trebui să se aplice SUA.
În cadrul unui discurs rostit la Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg (SPIEF), președintele rus, Vladimir Putin, a declarat, pe 20.06.2025, că Rusia nu cere capitularea Ucrainei, dar Moscova are nevoie ca Kievul să recunoască situația de pe teren, precum și alte realități.
Armata germană (Bundeswehr) consideră Rusia un 'risc existențial' pentru Germania și pentru Europa, conform unui raport publicat în revista Der Spiegel care citează un nou document strategic al Bundeswehr-ului, informează agențiile Agerpres și Reuters.
Bătrânul portavion rusesc “Amiral Kuznețov” s-ar putea să nu mai vadă marea, după ce lucrările de modernizare a navei au fost suspendate pe termen nelimitat.
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a început o vizită planificată de trei zile în Coreea de Nord comunistă (RPDC). Asta, în timp ce Rusia taie comunicare cu statele occidentale.
Antrenarea piloților ucraineni pentru F-16 Fighting Falcon e un obiectiv pentru aliații Ucrainei, într-o coaliție din care fac parte mai multe state aliate și în care România are un rol primordial în contextul în care aici, la Baza 86 Aeriană Borcea, a fost ridicat singurul Centru de pregătire pentru F-16 din Europa. Însă mai multe state europene pun umărul în acest proces. Chiar dacă, paradoxal, nu dispun de F-16.
Într-un recent interviu acordat publicației ruse Expert, purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, a recunoscut existența unei „cenzuri militare” în Federația Rusă, precum și intențiile Moscovei de a menține acest regim pe termen nedeterminat.
Comisia pentru forţele armate a Senatului american a aprobat o asistenţă de securitate în valoare de 500 milioane de dolari pentru Ucraina, ca parte a proiectului său la Legea de autorizare a apărării naţionale (NDAA) pentru anul fiscal 2026, transmit Agerpres și Reuters.
Moscova a desemnat Franța drept 'principalul său adversar în Europa', a declarat vineri șeful Statului Major al armatei franceze Thierry Burkhard, explicând această atitudine a Rusiei prin sprijinirea de către Paris a Ucrainei invadate de Rusia, potrivit Agerpres și AFP.
O analiză a Israelului concluzionează că o parte din stocurile iraniene de uraniu îmbogățit au supraviețuit atacului american și ar putea fi, în teorie, utilizat de inginerii iranieni.
Guvernul german intenționează să cumpere încă 15 avioane de vânătoare F-35, crescând comanda de la 35 inițial la 50 de avioane americane. Citând mai multe surse, Politico a relatat joi că acest lucru este rezultatul dezacordurilor dintre Germania și Franța cu privire la proiectul comun FCAS, pentru avionul european de generația a șasea.
DefenseRomania vă invită să urmăriți vineri, 11 iulie 2025, începând cu ora 11.00, o nouă ediție a podcastului Obiectiv EuroAtlantic.
Ucraina ar putea primi Patriot: Germania și Norvegia sunt gata să cumpere sisteme americane pentru Kiev. „Sprijinul nostru pentru țara dumneavoastră este neclintit”, a declarat Merz într-o conversație cu președintele Ucrainei.
Nordul Extrem devine un punct cheie pentru apărarea și logistica Alianței NATO.
Președintele american Donald Trump trimite arme în Ucraina pentru prima dată de la revenirea sa la Casa Albă, folosind PDA (Presidential Drawdown Authority) - un instrument la care predecesorul său, Joe Biden, a a apelat în dese rânduri.
Atacurile intense cu drone și rachete rusești din iunie au provocat un număr record de victime civile în mai bine de trei ani de la invadarea Ucrainei de către Moscova. Organizația Națiunilor Unite (ONU) a avertizat joi (10.07.2025) despre acest lucru, scrie agenția de presă slovacă TASR, preluând o știre de la AFP.
Pe 26 iunie 2025, la White Sands Missile Range (WSMR), US Army (forțele terestre ale SUA) și Lockheed Martin au efectuat o misiune critică de testare de zbor, demonstrând capabilitatea în evoluție a PAC-3 MSE în cadrul sistemului PATRIOT.
Ministrul Apărării Naționale, Ionuț Moșteanu, a anunțat oficial, în prima sa apariție publică de la preluarea mandatului, că firma israeliană Rafael a fost desemnată câștigătoarea licitației pentru furnizarea de sisteme de rachete cu rază scurtă și foarte scurtă de acțiune (SHORAD/VSHORAD) destinate apărării aeriene a României.
Grupul de luptă românesc Getica, parte a Legiunii Internaționale ce operează în Ucraina, a dezvăluit un incident care s-ar fi putut termina tragic petrecut în data de 17 iunie, în apropierea liniei frontului din regiunea Zaporizhia, mai exact în zona Orikhiv. Doi dintre membrii ai eroicei unități românești care ține piept în Ucraina ocupantului rus, au fost la un pas de moarte în timpul unei misiuni de extragere a unei echipe de infanterie aliată, după ce un dispozitiv exploziv improvizat activat de la distanță (remotely activated IED), mai exact o dronă FPV (first-person view) folosită pe post de mină, a fost detonată direct sub motorul vehiculului în care se aflau aceștia.
Parlamentul European a acordat pe 10 iulie votul de încredere președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și celor 26 de comisari europeni aflați sub coordonarea sa. Din cei 720 de europarlamentari, 553 au fost prezenți în sală, 360 au votat în favoarea menținerii încrederii în von der Leyen, 175 au fost împotrivă, iar 18 s-au abținut.
Un grup format din 16 generali americani în retragere, printre care șase foști șefi ai Statului Major al Forțelor Aeriene ale SUA, au apelat la un gest rar pentru un avertisment public fără precedent, printr-o scrisoare către Congresul american, solicitând oprirea planurilor Pentagonului de a reduce drastic achizițiile de avioane F-35A și de a opri programul E-7 Wedgetail AWACS. Scrisoarea, semnată în numele Asociației Forțelor Aeriene și Spațiale (AFA), avertizează că aceste măsuri ar compromite grav capacitatea de descurajare și superioritatea aeriană a SUA într-o perioadă marcată de tensiuni globale și competiție strategică. Mai mult, pune în pericol capacitatea SUA de a învinge într-un ipotetic viitor conflict militar.
Ionuț Moșteanu, ministrul Apărării, într-un interviu recent, a declarat că au fost puse în transparență de către Ministerul Apărării Naționale (MApN) două mari licitații: E vorba de înzestrarea cu armament individual de ultimă generație și mașinile de luptă ale infanteriei (MLI). În ambele proceduri va fi o competiție teribilă căci marile companii deja și-au manifestat interesul.
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a avertizat miercuri că există un risc tot mai mare ca Rusia şi China să convină să se coordoneze astfel încât Beijingul să atace Taiwanul, în timp ce Moscova ar lansa o ofensivă împotriva teritoriului Alianţei Atlantice, informează agențiile Agerpres și EFE.
Potrivit portalului Itamilradar.com, în după-amiaza zilei de 09.07.2025, remorcherul Jakob Grebelsky (MB-119) aparținând Forțelor Navale ale Federației Ruse a tranzitat Strâmtoarea Sicilia, îndreptându-se spre est, cu o viteză de aproximativ 11 noduri. Nava a intrat în Marea Mediterană la începutul lunii iulie, împreună cu submarinul Novorossiysk din clasa Kilo.
Serviciile de securitate ucrainene (SBU) au anunţat joi că unul dintre agenţii lor a fost ucis la Kiev, un incident relativ rar în Ucraina.
Președintele american Donald Trump a trimis miercuri o nouă serie de scrisori către șase țări, printre care Republica Moldova, pentru a anunța tarifele vamale suplimentare ce ar urma să se aplice asupra produselor lor care intră în SUA, informează Agerpres și AFP.
În repetate rânduri, președintele SUA, Donald Trump, a afirmat că războiul ruso-ucrainean nu este al lui, aruncând vina pe fostul președinte, Joe Biden, și chiar pe Barack Obama, acesta din urmă pentru că nu a trimis arme ucrainenilor și pentru că nu a fost trașant la vremea când Rusia anexa Crimeea și o parte din Donbass.
O nouă investigație detaliată relevă o dependență critică a celor mai moderne avioane de luptă rusești de tehnologia occidentală și aliată, expunând lacune semnificative în regimurile de sancțiuni menite să sugrume mașinăria de război a Kremlinului. Conform unui raport publicat de International Partnership for Human Rights (IPHR) și Independent Anti-Corruption Commission (NAKO), aproape toate componentele electronice din avioanele Su-34 și Su-35S provin din țări care au impus sancțiuni Rusiei.
În timp ce unele state membre NATO cu armate mult mai mari dezbat luni de zile livrările de armament, un aliat din Balcani al Ucrainei, Macedoniei de Nord, şi-a donat către Armata ucraineană întreaga sa flotă de tancuri. Dar ceea ce pare un gest de sacrificiu este, în realitate, obiectivul unei transformări complete a forțelor armate ale Macedoniei de Nord, un pariu strategic care ar putea deveni un model pentru națiunile mici din Alianță.
Ucraina a reținut doi cetățeni chinezi pentru presupusa tentativă de a fura secretele celebrului său sistem de rachete Neptun, o acțiune care aruncă o nouă lumină dură asupra rolului ambiguu al Beijingului în război și complică relația diplomatică delicată a Kievului cu puterea globală.
Într-o demonstrație remarcabilă a capacității industriale și a reorientării strategice, linia de producție a tancului principal de luptă K2 Black Panther de la Hyundai Rotem funcționează la capacitate maximă, asamblând peste 10 unități pe lună, exclusiv pentru a onora comenzile Poloniei. Această realocare completă a producției, confirmată de imagini dintr-un trailer documentar publicat de Agenția Media a Apărării din Coreea de Sud (KFN) pe 5 iulie, subliniază importanța critică a contractelor de export pentru baza industrială de apărare a Seulului.
Primarul Chișinăului, Ion Ceban, nu mai are voie să intre în România. Acestuia i-a fost interzis accesul pe teritoriul României, dar și în tot spațiul Schengen, pe o perioadă de 5 ani.
Taiwanul a lansat miercuri cele mai ample exerciții militare din istoria sa, începând cu simulări de atacuri asupra sistemelor de comandă și infrastructurii, în contextul unui posibil scenariu de invazie chineză, au declarat oficiali din domeniul apărării.
Pentru mii de soldați francezi și aliați urmează la Cincu „testul brigăzii” unde Grupul de Luptă condus de Franța va face o demonstrație de proiecție de forță care va implica zeci de tancuri Leclerc și altă tehnică grea. Va fi de asemenea și o provocare logistică a Alianței. E vorba de exercițiul ”Dacial Fall 2025” despre care a vorbit Excelenţa Sa Nicolas Warnery, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Republicii Franceze în România, în exclusivitate într-un interviu acordat DefenseRomania.
Agenția franceză pentru achiziții în domeniul apărării (DGA) și Forțele Aeriene Franceze au lansat cu succes, pe 23 iunie, două rachete MICA IR de pe un avion Rafale și un Mirage 2000, împotriva unor baloane aflate la altitudini de peste 20 de kilometri.