Delegația Congresului Statelor Unite care vizitează România, luni, va fi formată din mai mulți reprezentanți americani importanți, republicani și democrați deopotrivă.
Update , 20.30: Mașina lui Zelenski a oprit în fața Casei Albe: Ușa în care intră oaspeții Biroului Oval este deschisă, iar SUV-ul lui Zelenski, cu steaguri ucrainene pe el, este parcat afară.
Zelenski a plecat de la Casa Albă. Nu s-a semnat nimic. Nu va mai fi nicio conferință.
Trump a postat că „dialogul s-a întrerupt”.
-----
E fără precedent în istorie. Redăm mai jos o porțiune din dialogul dintre Trump, JD Vance și Zelenski, unul cu adevărat uluitor, în care Zelenski a fost pus la colț în Biroul Oval.
Totul a început când Zelenski a spus că acordul nu poate ține locul garanțiilor de securitate și a amintit că Putin și-a încălcat de 25 de ori cuvântul. J.D. Vance a fost cel care a deschis conflictul.
Zelenski: Să sperăm că Trump îl va opri pe Putin. Până acum nu l-a oprit nimeni. Ne-a invadat în 2014. Din 2014 până în 2022 situația a fost aceeași. Au murit oameni în aceste puncte de contact și nimeni nu a oprit Rusia. Am purtat multe discuții cu Rusia. În 2019 am semnat un acord cu Putin.
Putin și-a încălcat acordul de încetare a focului, nu l-a respectat. Despre ce diplomație vorbiți?”, îl întreabă Zelenski pe Vance.
JD Vance: Mă refer la diplomația care va opri distrugerea țării tale. E o lipsă de respect să veniți în Biroul Oval și să faceți aceste declarații. Nu mai aveți resurse. Negați că aveți probleme? E lipsă de respect să veniți aici și să ne atacați.
Zelenski: Toată lumea are probleme într-un război, dvs. aveți un ocean care vă protejează, nu simțiți asta dar nu se știe ce se va întâmpla pe viitor.
Trump: Nu știți asta, nu puteți să ne spuneți ce o să pățim. Nouă o să ne fie bine, vom fi puternici. Voi nu sunteți într-o poziție foarte bună. Realmente nu aveți în momentul de față cărțile câștigătoare. Jucați la cacealma viața multor oameni și începerea celui de-al treilea război mondial. E lipsă de respect față de SUA.
Zelenski: Nu e așa, eu vă respect
JD Vance: Ne-ați spus vreodată mulțumesc? Ați fost in Pennsylvania și ați ajutat la campania oponenților noștri!
Zelenski: Credeți că dacă vorbiți pe ton ridicat aveți dreptate?
Trum: Nu vorbește pe un ton ridicat. Nu aveți cum să câștigați. Aveți o șansă datorită nouă.
Zelenski: V-am spus mulțumesc de mai multe ori! Noi rezistăm pe front!
Trump: V-am dat echipament, fără el nu ați fi reușit să faceți nimic. Nu ați fi rezistat două săptămâni.
Zelenski: Nici trei zile, cum spunea Putin (răspunde ironic). Am multumit de multe ori poporului american!!!
Trump: Trebuie să fiți recunoscători, nu sunteți în pozitie favorabilă, vă mor oamenii, nu aveți resurse. Veniți aici să spuneți că nu doriți doar încetarea focului. Puteți mult mai rapid să ajungeți la un acord de încetarea a focului decât unul de pace.
În discuție Zelenski a mai apărat Europa pentru sprijinul acordat Ucrainei, despre care Trump a insistat că nu a ajutat Ucraina.
-----
”Nu mă așteptam la așa ceva. Să-l umilești pe președintele unei națiuni brave, care rezistă, asta este inimaginabile. Iar asta vine de la un lider american...noi care am fost crescuți în spiritul pro-american, iar pentru mine este ceva inimaginabil”, declară, la Digi24, expertul în spațiul ex-sovietic, Armand Goșu, care conchide: ”Asistăm la ceva dramatic și nu cred că este ceva pe termen scurt, doar sub administrația Trump”.
***
Schimbul tensionat de replici între Tump, Zelenski și JD Vance a avut loc în fața presei. Toată discuția a degenerat după ce Zelenski l-a întrebat pe JD Vance care este diplomația Rusiei, având în vedere că Putin nu și-a respectat angajamentele luate la întâlnirea din 2021, intermediată de Macron și Merkel.
”Ar trebui să-i mulțumiți președintelui (Trump) că susține Ucraina în conflict”, a declarat Vance.
”Nu ne spune că trebuie să declarăm. Nu ești în poziția să dictezi ce trebuie să simțim noi”, a completat Trump. ”Nu ai cărțile și te joci cu al treilea război mondial”, a continuat Trump.
”V-am dat, prin intermediul unui președinte prost, echipamente militare de 350 de miliarde de dolari. Fără ele, pierdeați în două săptămâni”, continuă Trump, în timp ce Zelenski în completează ”În 3 zile domnule președinte, așa cum a spus și Putin”.
Rusia nu și-a respectat angajamentele pentru că nu îi respecta pe Obama și Biden.”Pe mine mă respectă”, a continuat Trump, în timp ce omologul său ucrainean dădea din cap în semn de neîncredere, în genul ”asta rămâne de văzut”.
***
„(Acordul) este atât pentru Ucraina, cât și pentru Rusia. Este „foarte corect”, a spus Trump, adăugând că „sunt la mijloc” în conflict. „Vreau să rezolv asta”, a spus el. El a mai confirmat că acordul de resurse minerale cu Ucraina va fi semnat astăzi. „Avem ceva care este o înțelegere foarte corectă”, a spus președintele SUA alături de Zelenski. „Așteptăm cu nerăbdare să ajungem acolo (în Ucraina) și să exploatăm. Minerit, minerit, minerit”, a spus președintele SUA. Trump a mai spus că baza noului acord este că „nu vă veți întoarce la luptă”. Cu toate acestea, textul publicat al acordului nu menționează acțiuni de luptă.
Zelenski spune că speră că „acest document va fi un pas înainte pentru Ucraina”. În timpul întâlnirii sale cu Trump, președintele ucrainean a mai spus reporterilor că dorește să discute despre ceea ce SUA sunt „pregătite să facă”.
Zelenski i-a arătat lui Trump fotografii cu atrocitățile din Ucraina și apoi a susținut: „Cred că președintele Trump este de partea noastră”.
Chiar înainte ca cei doi lideri să intre în Aripa de Vest, Trump a fost întrebat care a fost mesajul său pentru Vladimir Putin, dar a ignorat întrebarea.
***
Știrea inițială:
Potrivit textului acordului, publicat de presa ucraineană, acesta prevede crearea unui fond pentru reconstrucția postbelică a Ucrainei, dar nu oferă Kievului nicio garanție de securitate concretă.
Trump a confirmat că acordul de resurse minerale cu Ucraina va fi semnat astăzi. „Avem ceva care este o înțelegere foarte corectă”, a spus președintele SUA alături de Zelenski. „Este un angajament mare din partea SUA”, a adăugat Trump, de asemenea, că baza noului acord este că „nu vă întoarceți la luptă”.
Zelenski spune că speră că „acest document va fi un pas înainte pentru Ucraina”. Președintele ucrainean a mai spus reporterilor că dorește să discute despre ceea ce SUA sunt „pregătite să facă” în timpul întâlnirii sale cu Trump.
Președintele SUA i-a lăudat pe soldații ucraineni „incredibil de curajoși” și și-a exprimat „mare apreciere” pentru aceștia pentru că s-au confruntat timp de trei ani cu agresiunea rusă. Trump a mai spus că, chiar dacă Ucraina va trebui să facă compromisuri, este doar pentru că „nu poți face înțelegeri fără compromis”. „Nu vor fi atât de mari pe cât cred unii că va trebui să faci”, l-a asigurat pe Zelenski.
Zelenski a spus că nu vrea să facă compromisuri cu Putin, pe care l-a numit un criminal, scrie AFP. Potrivit BBC, el i-a mai spus lui Trump că împreună este posibil să-l oprim pe Putin.
Zelenski s-a întâlnit pentru prima dată cu senatorii americani vineri, la ora locală 09:30 (16:30 ora României), Zelenski a sosit la Casa Albă la ora 18:00 , iar o conferință de presă cu Trump ar trebui să aibă loc la ora 20:00. Cu toate acestea, ora exactă se poate schimba din cauza discuțiilor, notează presa. Cei doi oameni de stat ar trebui să ia prânzul împreună, potrivit programului publicat în prealabil de agenția Unian.
Aceasta este a cincea vizită a lui Zelenski la Casa Albă. Trump și Zelenski s-au întâlnit ultima dată în decembrie la Paris, la redeschiderea Catedralei Notre Dame, găzduită de președintele francez Emmanuel Macron.
De data aceasta, Zelenski a zburat în SUA din Irlanda, joi, după ce a purtat discuții acolo cu premierul irlandez Micheál Martin. Au existat mai multe schimburi strânse între Zelenski și Trump, iar ministrul ucrainean a refuzat să semneze versiunea originală a acordului.
Un semn de întrebare a atârnat până în ultimul moment peste întâlnirea de vineri dintre președinții american și ucrainean. Președintele american a vrut chiar să anuleze întâlnirea, dar Macron l-a convins pe Trump să revină asupra deciziei, la cererea lui Zelenski, potrivit publicației franceze BFMTV.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Delegația Congresului Statelor Unite care vizitează România, luni, va fi formată din mai mulți reprezentanți americani importanți, republicani și democrați deopotrivă.
Alianța Nord-Atlantică se pregătește activ inclusiv pentru un potențial atac rusesc asupra României, unul dintre pilonii sudici ai Flancului Estic al NATO.
”Nu vom lăsa Bruxellesul să ne oblige să acceptăm aderarea Ucrainei la UE. Aceasta este o problemă uriașă, cu implicații pe scară largă pentru securitatea, economia și agricultura noastră”, a declarat astăzi premierul ungar Viktor Orban.
Ambasadorul SUA în Ucraina, Bridget Brink, demisionează din funcția sa în urma unor dezacorduri tot mai mari cu administrația președintelui Donald Trump.
Președintele chinez Xi Jinping a avertizat că țara sa „nu va ceda niciodată unui comportament nerezonabil” și i-a spus premierului spaniol Pedro Sánchez că Uniunea Europeană ar trebui să ajute China să reziste „bullying-ului tarifar unilateral” impus de președintele american Donald Trump.
Comandantul bazei Forțelor Spațiale americane Pituffik din Groenlanda, colonelul Susan Meyers, a fost revocat joi din funcție, la scurt timp după ce vicepreședintele SUA JD Vance a vizitat facilitatea, pe 28 martie.
Președintele Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a NATO (AP NATO), deputatul Petre-Florin Manole (PSD), a participat, în perioada 5–6 aprilie, la reuniunea Comisiei Permanente, structura de conducere a Adunării.
Aproximativ cincisprezece țări, ca parte a unei coaliții de partide dispuse, doresc să-și trimită soldații în Ucraina pentru a monitoriza respectarea acordului de încetare a luptelor.
Președintele american Donald Trump a anunțat pe platforma Truth Social, o majorare spectaculoasă a tarifelor pentru importurile din China la 125%, în timp ce pentru toate celelalte zeci de alte țări a decis o pauză de 90 de zile. Deși mulți spun că decizia a fost luată după prăbușirea burselor, Casa Albă spune că de fapt acesta a fost de la început planul președintelui.
Uniunea Europeană pregătește o serie de măsuri tarifare dure ca răspuns la decizia președintelui american Donald Trump de a impune tarife „reciprocale” tuturor partenerilor comerciali ai SUA.
Rusia răspunde cu o măsură similară, după ce luna trecută atașatul militar al Rusiei la București și adjunctul acestuia au fost declarați ”persona non-grata” de către MAE român.
Secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, a anunțat chiar din Panama care este planul noii administrații americane: ”Vom recupera Canalul Panama de sub influența Chinei”.
Preşedintele american Donald Trump a cerut din nou marilor companii americane să se întoarcă în SUA pentru a evita impunerea de tarife, în primele sale declaraţii după ce Beijingul a anunţat că va creşte tarifele pentru bunurile din Statele Unite de la 34% la 84%, informează miercuri Agerpres și EFE.
Statele Uniunii Europene au aprobat în Consiliul de Miniștri impunerea de contramăsuri comerciale împotriva Statelor Unite.
Comandantul Forțelor Armate ale Ucrainei, Oleksandr Sîrskîi, a declarat că forțele ruse au lansat o nouă ofensivă în regiunile Sumî și Harkov.
Conservatorii din CDU/CSU au convenit asupra unui acord de coaliție cu social-democrații (SPD). Părțile vor să prezinte documentul miercuri după-amiază.
Administrația Trump crește tarifele pentru importurile din China. Mișcarea a fost anunțată de Casa Albă, concretizând o amenințare anterioară a președintelui Donald Trump. Purtătoarea de cuvânt a spus că Trump nu va renunța la politicile sale actuale. De asemenea, Beijingul a avertizat luni SUA împotriva unor noi creșteri ale tarifelor, spunând că „se vor lupta până la capăt”.
Comandamentul Armatei SUA în Europa a anunțat retragerea contingentului militar american de pe aeroportul Jasienka, un hub cheie în Polonia de unde sosește ajutorul militar pentru Ucraina. Trupele și echipamentele vor fi relocate către alte facilități americane din Polonia.
Președintele Volodimir Zelenski spune că soldații ucraineni au angajat șase soldați chinezi în sectorul Donețk, doi dintre ei au fost capturați.
Președintele interimar Ilie Bolojan a comentat informația apărută pe surse în presa americană cu privire la planul SUA de a retrage 10.000 de soldați de pe Flancul Estic, cu scopul de a reduce cheltuielile.
Statul Major al Forțelor Aeriene lansează, în perioada 7-11 aprilie 2025, o amplă campanie de promovare a carierei militare sub forma unei caravane care va traversa cinci orașe din sud-estul țării: Galați, Brăila, Tulcea, Constanța și Medgidia.
Norvegia intenționează să aloce 4 miliarde NOK (peste 378 milioane USD) inițiativei cehe de a furniza Ucrainei muniție de artilerie.
Aliaţii europeni din NATO ar trebui să aibă o "foaie de parcurs clară" care să explice cum ar funcţiona orice retragere a SUA de pe continent, a declarat ministrul finlandez al apărării, Antti Hakkanen, pentru Politico.
70% din totalul exporturilor UE către SUA sunt supuse unor tarife de 20% sau mai mult.
Micul stat baltic continuă să-și dezvolte infrastructura militară, mai ales în zona Mării Baltice.
Încă de anul trecut, Ucraina s-a concentrat asupra atacurilor asupra infrastructurii petroliere și militare ale Rusiei, situate în spatele liniilor inamice. Au vost vizate în special marile depozite de arme și muniții, precum și facilitățile de petrol și gaze.
NATO rămâne garantul apărării noastre colective, iar angajamentul României de a-şi respecta obligaţiile în cadrul Alianţei este de neclintit, a afirmat, duminică, preşedintele interimar al României, Ilie Bolojan, în mesajul transmis cu ocazia Zilei NATO în România şi a aniversării a 21 de ani de la aderarea ţării noastre la Alianţa Transatlantică.
Ziua NATO în România este marcată, în 2025, la 6 aprilie. Această zi este celebrată în prima duminică a lunii aprilie, începând cu anul 2005, în baza Legii 390/2004. Aderarea la NATO e unul din cele mai importante momente din istoria țării noastre, România fiind azi sub o umbrelă de securitate de care nu a beneficiat niciodată în istoria sa. Aderarea însă la cea mai puternică alianță militară defensivă din istoria omenirii nu a fost un proces simplu iar pe lângă diplomația politică, la proces a participat și diplomația militară și mai ales Armata României prin sacrificiile pe care le-a făcut în teatrele de operații.
China va impune taxe vamale de 34% asupra tuturor importurilor din SUA începând cu 10 aprilie. Beijingul ripostează imediat și extrem de dur tarifelor impuse de americani.
Consilierul pentru securitate națională și echipa au împărtășit „informații sensibile” în chat-urile de grup din aplicație, spun sursele Politico.
Cu mai puțin de două milioane de locuitori și un PIB de aproximativ 40 de miliarde de euro, Letonia face eforturi să transfere un nou lot de drone de atac către Ucraina, în cadrul așa-numitei Coaliții internaționale pentru drone.
Surse de monitorizare a navigației au confirmat faptul că, în după-amiaza zilei de 27.04.2025, submarinul B-265 Krasnodar aparținând Forțelor Navale ale Federației Ruse a traversat Strâmtoarea Gibraltar, părăsind Marea Mediterană. Acesta este escortat de remorcherul Evgheni Churov al Flotei ruse din Marea Baltică (FRMB).
Conceptul de „reconstrucție a NATO” presupune o adaptare crucială și continuă a Alianței la un peisaj de securitate aflat într-o continuă schimbare. Acest obiectiv este impulsionat de două forțe principale și interconectate: relația în schimbare dintre statele europene și Statele Unite și amenințările persistente și în creștere la adresa securității reprezentate de Rusia. Un NATO revitalizat și coerent din punct de vedere strategic este esențial nu numai pentru apărarea colectivă a statelor sale membre, ci și pentru menținerea stabilității în zona euro-atlantică.
Tancurile M1A1 Abrams, pe care Australia le-a scos din uz și pe care s-a angajat să le trimită Ucrainei ca parte a ajutorului său militar, nu au părăsit încă Australia, a anunțat în acest sens postul australian ABC. Presa notează că transferul tancurilor Abrams către Ucraina ridică unele probleme logistice. Cu toate acestea, oficialii de la departamentul de apărare al Australiei atribuie întârzierea în parte și Statelor Unite.
Turcia se va alătura Inițiativei celor Trei Mări în calitate de partener strategic, aliniindu-se unei platforme geopolitice și economice ambițioase care cuprinde țări situate între Marea Baltică, Marea Adriatică și Marea Neagră, a anunțat președintele polonez Andrzej Duda.
Industria europeană de apărare a făcut un pas important către viitor prin lansarea proiectului FMBTech, care vizează dezvoltarea unui tanc de generația a cincea.
Rusia a început construcția intensivă de baze militare de-a lungul frontierei cu Finlanda. În același timp, rușii își repară și extind căile ferate care duc spre frontierele cu Finlanda, Norvegia și Estonia.
Conform informațiilor publicate pe 27 aprilie 2025 de Korea JoongAng Daily, un cotidian sud-coreean, Statele Unite ale Americii analizează posibilitatea de a disloca permanent avioane de luptă stealth F-35A Lightning II la Baza Aeriană Kunsan din Coreea de Sud. Această acțiune ar consolida semnificativ capacitățile aeriene ale SUA în Peninsula Coreeană, care în prezent se bazează în mare măsură pe avioane F-16. În timp ce F-35A au fost dislocate temporar doar pentru exerciții militare comune, o prezență militară permanentă ar reprezenta o schimbare într-una dintre cele mai instabile regiuni ale lumii.
Compania canadiană Xanadu Quantum Technologies a încheiat un acord de colaborare în cercetare și dezvoltare cu Laboratorul de Cercetare al Forțelor Aeriene ale SUA (AFRL) pentru a dezvolta tehnologii cuantice fotonice.
Divizia 101 Aeropurtată a ajuns la concluzia că noile blindate M10 Booker, concepute pentru infanterie și care ar fi trebuit să înlocuiască tancurile Sheridan scoase din serviciu, sunt prea grele pentru infrastructura de la Fort Campbell. Un proiect care ar fi trebuit sistat, dar nu s-a întâmplat acest lucru. Presa din State arată cu degetul către eșecul M10 Booker și îl numește un caz elocvent de birocrație a Pentagonului.
Departamentul de Stat al Statelor Unite a aprobat vânzarea către Guvernul României a unui sistem de apărare aeriană PATRIOT și echipamente aferente, pentru un cost estimat la 280 de milioane de dolari.
Berlinul solicită mai mult sprijin UE pentru consolidarea apărării. În acest sens, Germania a solicitat UE să activeze o clauză de urgență care ar permite consolidarea capacităților de apărare din cauza „războiului agresiv continuu al Rusiei împotriva Ucrainei” și a „mediului global de securitate în schimbare”.
Un avion de vânătoare F/A-18 Super Hornet al Marinei SUA a fost pierdut pe mare după ce a căzut peste bord de pe portavionul USS Harry S. Truman în timp ce era remorcat la bord, a anunțat Marina într-un comunicat emis luni.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a denunțat luni o 'tentativă de manipulare' după ce omologul său rus Vladimir Putin a anunțat o încetare a focului în Ucraina între 8 și 10 mai pentru a marca victoria sovietică asupra Germaniei naziste, relatează Agerpres și AFP.
În noaptea de 28 spre 29 aprilie, forțele ruse au executat o serie de atacuri cu drone asupra unor obiective civile și de infrastructură portuară din Ucraina, de lângă frontiera cu România.
Ministrul Apărării din Pakistan a declarat luni că o incursiune militară a Indiei este iminentă, în urma unui atac militant mortal comis săptămâna trecută asupra turiștilor din regiunea disputată Kashmir.
Partidul Liberal, aflat la guvernare și condus de premierul Mark Carney, a câștigat alegerile anticipate din Canada, relatează agențiile de știri, citând previziuni din presa publică canadiană. Totuși, potrivit acestora, nu este încă clar dacă liberalii vor câștiga și ei majoritatea locurilor în parlamentul format din 343 de membri și, astfel, vor putea forma un guvern majoritar unicolor.
Fostul ministru a fost distins cu titlul de Cavaler de Gran Croce al Ordinului Steaua Italiei, într-o ceremonie oficială desfășurată la reședința Ambasadorului Italiei la București.
Deși NATO menține în prezent un control ferm asupra Mării Baltice, capacitățile militare ale Rusiei în zonă rămân impresionante, putând oferi Moscovei opțiuni strategice neprevăzute în timpul unei crize. Într-un articol publicat în publicația franceză Challenges din 25 aprilie 2025, Vincent Lamigeon folosește imagini din satelit de la Maxar, analizate de Safran AI, pentru a oferi o analiză completă a forțelor navale, aeriene și hibride pe care Rusia le are în regiunea baltică, cu accent pe enclava Kaliningrad.
Un avion de luptă ucrainean MiG-29 a distrus un punct rusesc de control și lansare pentru drone FPV. Punctul distrus a fost localizat în sudul Ucrainei, potrivit unui videoclip publicat de canalul de Telegram Sonyashnyk, care este asociat cu Forțele Armate ale Ucrainei.
Franța și India au pus bazele celui mai mare acord în domeniul apărării încheiat vreodată între cele două țări, marcând astfel prima comandă de export pentru varianta navală a avionului de vânătoare francez Rafale Marine (Rafale M), care are la bază livrarea către Marina indiană a 26 de astfel de aeronave de luptă.
Comisia pentru Servicii Armate din Camera Reprezentanților, condusă de reprezentantul Mike Rogers, a prezentat, la 27 aprilie 2025, un proiect de lege care vizează investirea a 150 de miliarde de dolari în modernizarea armatei Statelor Unite și consolidarea securității naționale. Această inițiativă a fost elaborată în colaborare de Comisiile pentru serviciile armate ale Camerei Reprezentanților și Senatului, în parteneriat strâns cu Casa Albă, și se aliniază obiectivelor strategiei „Peace Through Strength” a președintelui Donald Trump.
Rusia așteaptă un semnal din partea Ucrainei privind reluarea negocierilor directe cu Moscova, a declarat astăzi (28.04.2025) purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit agențiilor de presă. Președintele Vladimir Putin, la ordinele căruia armata rusă a lansat invazia din Ucraina în februarie 2022, a declarat vineri că Moscova este gata să negocieze cu Kievul fără condiții prealabile.
Pentagonul a solicitat fonduri suplimentare pentru dezvoltarea avionului de luptă F-47 de generația a 6-a în cadrul programului Next Generation Air Dominance (NGAD). Potrivit unui document guvernamental publicat recent, au fost alocate 400 de milioane de dolari în plus pentru a sprijini dezvoltarea continuă a prototipului F-47 de către Boeing și pentru a pregăti producția de serie. Programul NGAD a costat până în prezent Departamentul american al Apărării suma record de 8,73 miliarde de dolari, cu 2,33 miliarde de dolari alocate în 2024.
Vladimir Putin a anunțat un nou „ armistiu” în războiul cu Ucraina , care va dura trei zile — de la 00:00 pe 8 mai până la 00:00 pe 11 mai, au scris propagandiștii ruși luni, 28 aprilie, citând Kremlinul.
Forțele ucrainene care operează sisteme de apărare aeriană NASAMS au doborât 11 rachete de croazieră rusești în mai puțin de două minute în timpul unui masiv atac aerian efectuat de ruşi, a declarat locotenent-colonelul ucrainean Kirilo Peretiatko într-un videoclip publicat pe 27 aprilie.
Părți mari din Spania și Portugalia, Andorra și sudul Franței sunt afectate de o pană de curent.
Natura războiului trece printr-o schimbare radicală, determinată de progresul continuu al tehnologiei. Dacă altădată soldații reprezentau nucleul puterii de luptă, pe câmpul de luptă modern vehiculele autonome și inteligența artificială devin din ce în ce mai indispensabile. Producătorii de armament, coloana vertebrală tradițională a puterii militare, se află acum într-o cursă de adaptare, investind masiv în cercetarea, dezvoltarea și producția acestor sisteme de ultimă generație pentru a răspunde cerințelor armatelor din întreaga lume.
Rachetele HIMARS sunt victima propriului succes. GMLRS și HIMARS au devenit componente cheie ale eforturilor de apărare ale Ucrainei împotriva invaziei rusești, dar eficiența lor pe câmpul de luptă a crescut cererea globală, ceea ce riscă să dezechilibreze stocurile SUA.
Într-o rară luare de poziție, oarecum în favoarea Ucrainei, Departamentul de Stat al SUA din administrația Trump condamnă implicarea Coreei de Nord în războiul de agresiune lansat de Rusia împotriva Ucrainei.
O rachetă intactă de ultimă generație StormBreaker a fost descoperită în deșert.
DefenseRomania a participat în aceste zile la un info trip media organizat de Otokar la fabrica modernă pe care turcii o dețin în apropiere de Istanbul. În cadrul evenimentului au fost vizitate liniile de producție, inclusiv blindatele care vor fi livrate în prima fază contractuală României. Totodată, reprezentanții Otokar și Automecanica Mediaș au semnat formalizarea acordului joint venture prin care la Mediaș se vor produce aproximativ 800 de blindate Cobra II în următorii ani.