Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Trump nu poate asigura pacea în Ucraina fără Europa. Altfel riscăm să ne trezim cu Rusia la Gurile Dunării și cu un război major în Europa în următorii ani
Strategica
Data publicării:
George Scutaru, directorul think tank-ului românesc New Strategy Center, semnează împreună cu Peter Watkins, Senior Visiting Fellow la LSE IDEAS și fost director de politici în Ministerul Apărării din Regatul Unit al Marii Britanii, un text intitulat „Trump nu poate asigura o pace solidă în Ucraina fără Europa” în think tank-ul London School of Economics and Political Science.

Redăm ideile principale ale unui editorial publicat în LSE, care reflectă importanța implicării Europei în discuțiile pe care SUA le vor avea pentru o pace durabilă în Ucraina, obiectiv anunțat de actuala adminitrație Trump 2.0

Evenimentele din ultimele săptămâni au schimbat fundamental dinamica relațiilor transatlantice. În centrul dezbaterii se află viitorul Ucrainei. Președintele Trump a fost clar în privința dorinței sale de a obține o încetare rapidă a ostilităților în Ucraina, în esență pentru a permite administrației sale să se concentreze asupra altor probleme considerate mai importante pentru SUA, cum ar fi competiția strategică cu China.

Însă războiul Rusiei împotriva Ucrainei nu este doar un conflict între două state. Potrivit președintelui Putin, conflictul din Ucraina va duce la resetarea unei „noi arhitecturi de securitate globale”. Pentru Putin, acest conflict este un pretext pentru negocierea împărțirii lumii în sfere de influență; el este obsedat de ideea de a negocia direct cu americanii și de a readuce simbolic Moscova și Washingtonul la paritatea din epoca sovietică.


Reintroducerea Europei în ecuație

 

2. Ursula von... (ursula-von-der-leyen-zelenski_29206200.jpg)

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene și Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei / 2022. Foto: Comisia Europeană

Un membru-cheie al anturajului său, Nikolai Patrușev, fostul secretar al Consiliului de Securitate, a subliniat că negocierile privind Ucraina ar trebui să aibă loc exclusiv între americani și ruși, afirmând că „nu este nimic de discutat cu Regatul Unit sau Uniunea Europeană”. Discuțiile limitate la acest format, în care Ucrainei i se dă o listă cu ceea ce trebuie să accepte, iar Europei i se oferă o listă cu ce trebuie să plătească, nu reprezintă o modalitate de a asigura un acord de pace robust și sustenabil.

Un astfel de acord, care ar fi în realitate o capitulare – cu Rusia preluând noi teritorii, iar Ucraina acceptând înfrângerea – nu ar fi doar imoral, ci și dificil de implementat. Președintele Zelenski s-ar putea confrunta cu un suicid politic, deoarece o mare parte a forțelor armate ucrainene și a societății ucrainene nu ar accepta o pace umilitoare pentru Ucraina.

UE și Regatul Unit sunt conștiente că vor trebui să-și asume o parte mai mare a costurilor pentru stabilizarea economiei Ucrainei, reconstrucție și menținerea unei posturi credibile de descurajare pentru forțele armate ucrainene. Totuși, acestea vor rezista reducerii lor la un rol de „bancomat”. Dacă SUA dorește să rezolve cu succes acest conflict, atunci va trebui să ia în considerare Bruxelles și Londra.


Planul lui Putin

 

3. Putin / Kr... (putin_34896500.jpg)

Putin / Kremlin.ru

SUA trebuie să ia în considerare nu doar un acord de încetare a focului, ci și mecanisme prin care să se asigure că Putin nu va ataca din nou Ucraina peste câțiva ani. Acest război a început efectiv în 2014, odată cu anexarea Crimeei de către Rusia, și a trecut la episodul al doilea – invazia pe scară largă – în 2022. Dacă Putin nu se va confrunta cu măsuri serioase de descurajare și de izolare, el va relua războiul în câțiva ani.

Putin are 72 de ani și timpul biologic nu este de partea lui. El vrea să „rezolve problema ucraineană” în felul său, prin distrugerea Ucrainei. Pentru a realiza acest lucru, primul pas ar fi tăierea accesului Ucrainei la mare. Obiectivul său va rămâne cucerirea întregii zone de coastă ucrainene de-a lungul Mării Negre și atingerea gurilor Dunării.

Orașele Herson, Mikolaiv și Odesa trebuie cucerite pentru a sufoca economic Ucraina. Un coridor terestru spre Transnistria i-ar permite Rusiei nu doar să anexeze această regiune separatistă, ci și să ocupe Republica Moldova. Această țară are doar o armată mică și nu dispune de profunzime strategică. Într-un astfel de scenariu, România, stat membru NATO și UE, s-ar trezi cu 850 de kilometri de graniță directă cu Federația Rusă, a doua cea mai lungă frontieră a unui stat NATO după Finlanda.

Această situație nu ar afecta doar securitatea României, ci și întregul flanc estic al NATO. Rusia ar putea controla gurile Dunării – a doua poartă de acces la Marea Neagră după Bosfor – și ar submina numeroase planuri de dezvoltare din regiune, în special cele legate de conectivitate și exploatarea resurselor energetice. Ucraina este un exportator major de cereale la nivel mondial, la fel ca Rusia, iar România este și ea un jucător important, așa că o deteriorare a securității în Marea Neagră ar afecta securitatea alimentară globală.


O pace robustă

 

Pentru a preveni un nou atac asupra Ucrainei, presiunea economică asupra Rusiei trebuie să continue, în special prin restricții asupra exporturilor sale de petrol, astfel încât mașinăria de război rusească să nu se refacă rapid. Forțele armate ucrainene trebuie sprijinite pentru a rămâne un factor credibil de descurajare, iar industria de apărare europeană trebuie să își mărească producția, nu doar pentru a-și îmbunătăți capacitățile defensive, ci și pentru a ajuta Ucraina în cazul unei noi agresiuni.

Trebuie stabilite aranjamente de securitate solide. O coaliție de state europene – preferabil condusă de Regatul Unit și Franța, puterile nucleare ale Europei – ar trebui să trimită forțe în orașe-cheie precum Kiev, Harkov, Zaporojie, Herson și Odesa pentru a descuraja un atac rusesc. Spațiul aerian al Republicii Moldova ar trebui, de asemenea, protejat de aliații europeni.

Chiar dacă este dificil de obținut consens politic asupra aderării Ucrainei la NATO, alianța trebuie să continue să insiste asupra dreptului Ucrainei de a decide singură în ce alianțe dorește să adere. În același timp, aderarea Ucrainei la UE trebuie să aibă o cale clară, dependentă de reformele ucrainene, dar cu repere clare care să ofere ucrainenilor perspectiva apartenenței la această organizație. La fel, drumul Republicii Moldova spre UE trebuie sprijinit puternic.


Dimensiunea provocării

 

4. Foto: tim_... (armata-ucraina222_22159300.jpg)

Foto: tim__melnikov, instagram

SUA, împreună cu Regatul Unit și UE, trebuie să se asigure în primul rând că Ucraina rămâne o democrație stabilă, cu o economie funcțională care se va putea recupera după încheierea conflictului. Menținerea unei armate ucrainene puternice, reconstrucția țării și refacerea economiei sunt sarcini costisitoare, estimate la 70-90 de miliarde de dolari anual.

O altă provocare va fi reintegrarea a peste 1,5 milioane de veterani care se vor confrunta cu dificultăți în revenirea la viața civilă, probleme medicale și psihologice, precum și reintegrarea socială.

O Ucraină instabilă politic, economic și social nu ar fi în interesul Europei sau al SUA, deoarece ar deveni vulnerabilă la acțiuni destabilizatoare ale Rusiei. În lipsa unui sprijin continuu din partea Occidentului, Ucraina ar putea fi nevoită să accepte ajutor din alte surse, ceea ce ar permite Chinei să își întărească poziția în Europa.

Putin trebuie oprit aici și acum, altfel vom avea de gestionat o Rusie și mai agresivă în viitor. Și aceasta nu ar fi singura problemă, pentru că și China, Iran și Coreea de Nord ar putea manifesta o agresivitate sporită, încurajată de succesul Rusiei împotriva lumii democratice.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Ucraina folosește „în fiecare zi” avioanele sale F-16 împotriva Rusiei și urmează să dispună de și mai multe: Șeful EUCOM
2% din PIB nu este suficient pentru apărarea țărilor NATO: Obiectivul actual de cheltuieli oferă un sentiment fals de securitate
Pe fontul tensiunilor cu Iranul, Armata SUA a desfășurat a doua baterie a sistemului de rachete THAAD în Israel
Militari ai Garzii Nationale a SUA. Sursa Foto: Twiiter National Guard
EXCLUSIV
Dezarmarea Americii și șubrezirea celor 4 linii de apărare în noile războaie reci. Sistemul și aliații au fost mereu cele mai valoroase arme ale SUA
Mai funcționează Trilaterala cu Polonia și Turcia? Ștefan Popescu: Tusk a fost la Ankara fără să oprească la București. Istoria a intrat într-un accelerator iar noi pierdem timp
Un republican avertizează: Dacă SUA se lasă adormite de Rusia s-ar putea trezi într-un coșmar real. Ucraina a arătat slăbiciunile Armatei ruse, dar ea s-a adaptat putând suporta pierderi uriașe
Photo source: U.S. Department of Defense
EXCLUSIV
Pregătită să se apere în „bătălia pentru Groenlanda”, Danemarca arată SUA pisica rusă Nord Stream. Ștefan Popescu: În spatele danezilor se află Germania
Statele Unite își retrag câteva baterii Patriot din Coreea de Sud și le amplasează în Orientul Mijlociu: Un alt semn care indică pregătirile pentru o lovitură asupra instalațiilor nucleare iraniene?
SUA ar putea pierde superioritatea strategică în fața Chinei dacă nu își modernizează urgent triada nucleară
Turcia vrea să controleze o bază strategică lovită de aviația Israelului: Posibila desfășurarea a sistemului rusesc S-400 poate irita mult SUA
Generalul Christopher Cavoli, avertisment pentru administratia Trump: Rusia este un negociator extrem de strategic, chiar și cu privire la chestiunile mărunte
SUA transmit un mesaj clar în Orient: O aripă suplimentară de F-35 ajunge în regiune, după ce jumătate din flota de bombardiere B-2 a fost dislocată într-un punct cheie
Bonjour Franța, goodbye America? Europa, România și de ce umbrela nucleară franceză deasupra Europei e mai mult o declarație politică | Ștefan Popescu, la Obiectiv EuroAtlantic
Marco Rubio încearcă să liniștească aliații europeni îngrijorați de angajamentul SUA față de NATO, în timp ce Trump trimite mesaje contradictorii
Polonia, puterea militară a Europei, susţine că nu este pregătită pentru un război de lungă durată. General polonez: După o lună, armata poloneză își va pierde capabilităţile militare
Partea României în planul ambițios al Europei de reînarmare: Punctul esențial al strategiei noastre e Marea Neagră
Bombardiere „stealth” B-2 și avioane de realimentare, dislocate de SUA la baza din Diego Garcia, punct-cheie pentru operațiunile din Orient (Foto/Video)
Finlanda înțelege că e sub ”tirania geografiei”: Cu 1.300 de km de graniță cu Rusia, industria militară finlandeză se folosește inclusiv de experiența angajaților Nokia
NATO ar fi suspendat discuțiile privind recalibrarea strategiei față de Rusia, în timp ce SUA fac presiuni pentru un acord de pace în Ucraina
Politica UE de reînarmare ”made în Europe” nemulțumește Washingtonul. ”Metoda Trump” ar putea face ca Europa să piardă pe toată linia
Președintele Finlandei, Alexander Stubb, afirmă că țara sa ar trebui să se „pregătească mental” pentru restabilirea legăturilor cu Rusia
Atacurile cu JDAM-ER ale Ucrainei continuă: Un MiG-29 ucrainean a distrus un punct de comandă al trupelor ruse (Video)
Suedia aprobă un ajutor militar record pentru Ucraina, inclusiv sisteme de apărare aeriană, artilerie și comunicații prin satelit
China lansează exerciții militare în jurul Taiwanului, care seamănă o blocadă navală. Filipine: Dacă i se întâmplă ceva Taiwanului, noi vom fi implicaţi
Dacă nu se acționează, „este doar retorică”: Statele baltice nu se grăbesc să se rupă de SUA şi sunt sceptice cu privire la leadershipul Vest-European
Europa trebuie să se descurce singură. Descurajarea Rusiei nu este o prioritate americană, arată un document secret al Pentagonului
Controlul Arcticii trece și prin Finlanda. SUA va cumpăra spărgătoare de gheață de la principalul producător al acestui tip de nave
Olandezii nu se mint singuri și avertizează: Putin are nevoie doar de un an pentru a mobiliza o armată uriașă împotriva NATO
Canada intră în bătălia pentru Arctica, investind miliarde de dolari în tehnologie pe care puțin o au: Radare JORN cu bătaie peste orizont
Două escadrile „vecine”: De ce baza celei de-a treia escadrile de F-16 a României va fi la Kogălniceanu, la doar 90 de km de cea de-a doua?

Ştiri Recomandate

O nouă rachetă pentru „uriașa” flotă de 20 de avioane Su-57. Rusia prezintă misterios un „proiect secret” care să răspundă armelor F-35 sau F-22
Sistemul Patriot pe care îl vom achiziționa costă mai puțin decât a anunțat SUA. România confirmă că el va fi achitat de state aliate
„Invazie iminentă” a unei puteri nucleare asupra alteia în următoarele 48 de ore. SUA, îngrijorate că războiul indiano-pakistanez din munți va escalada
SUA amenință din nou că vor înceta să medieze dacă Rusia și Ucraina nu fac „propuneri concrete”
Marea Britanie, în faţa unui scenariu de război: Apărarea sa antiaeriană nu poate rezista unui atac masiv cu 160 de rachete
China a elaborat o listă de produse americane scutite de taxele de 125%. 'Există în continuare multe tehnologii americane de care avem nevoie'
Țară mică cu inima mare, Letonia alimentează constant fluxul de drone spre Ucraina. Kievul apreciază, dar încurajează susținerea producției direct în Ucraina
Kim Jong Un a ordonat accelerarea înarmării nucleare a Marinei Coreei de Nord
Singurul submarin rusesc din Marea Mediterană a părăsit regiunea, confirmând ineficiența operațională a Forțelor Navale ruse în această zonă
Un tanc Leopard în timpul unui exercițiu militar NATO în Korzeniewo, nordul Poloniei. Sursa foto: Wojtek Radwanski/Getty Images.
EXCLUSIV
NATO se luptă să se reconstruiască într-o lume tot mai plină de amenințări: Statele europene trebuie să depăşească bariera birocratică şi să treacă la reînarmare
Statele Unite nu au aprobat încă transferul tancurilor Abrams australiene către Ucraina: Decizia este pe masa administraţiei Trump
Turcia şi Spania se alătură Inițiativei celor Trei Mări, din care şi România face parte, ca parteneri strategici
E timpul să actualizăm parcul blindat. Europa începe dezvoltarea tancului de generația 5 a. În paralel, o companie franco-germană va gestiona proiectul Eurotank
Rusia se pregătește să ”elibereze” teritorii NATO: Armata rusă extinde baze militare la frontiera scandinavă și stochează aproape toată producția de tancuri T-90M
Pentru pe scenariu militar se pregătesc Statele Unite? O desfășurare permanentă a avioanelor F-35A în Coreea de Sud, luată în considere de U.S. Air Force
Nevoia de progres științific depășește toanele politice. O companie din Canada va dezvolta pentru aviația militară a SUA tehnologii cuantice de ultimă oră
Eșecul M10 Booker: Cum a ajuns SUA să construiască un tanc de care nu are nevoie. M10 trebuia să fie parașutabil, dar acum Armata îl refuză
Vine un sistem Patriot în cea mai modernă versiune în locul celui donat Ucrainei. SUA au aprobat vânzarea către România, dar plata o vor face trei aliați
Locomotiva militară a Europei? Berlinul cere UE activarea clauzei de urgență pentru a crește cheltuielile de apărare contra Rusiei
USS Truman continuă seria de ghinioane: Un F/A-18 Super Hornet și echipamentul de tractare au căzut peste bord, după ce portavionul a făcut o manevră bruscă
Zelenski: Armistițiul propus de Putin pentru ca Rusia să celebreze Ziua Victoriei e o formă de manipulare
Atac cu drone în Ucraina, lângă frontiera cu România. Două F-16 și două Eurofighter au fost ridicate în aer
Pakistanul avertizează asupra unei posibile incursiuni militare indiene, pe fondul tensiunilor crescânde
Liberalii conduși de prim-ministrul Carney câștigă în Canada, arată sondajele
Ion Bazac, decorat cu titlul de Cavaler de Gran Croce de către Ambasada Italiei în România
,,A NATO Mare Nostrum” - De ce Rusia este tot mai interesată să-şi proiecteze puterea în Marea Baltică?
Aviația ucraineană distruge un centru rusesc de control al dronelor FPV (Video): Atacul a fost efectuat de un MiG-29, echipat cu două bombe ghidate AASM HAMMER
Franța și India semnează cel mai mare acord militar încheiat între cele două țări. Obiectivul principal: Rafale M
Restabilirea de către SUA a poziției de lider militar în faţa Chinei are un preţ: Congresul SUA propune o investiție masivă de 150 de miliarde de dolari în domeniul apărării
Rusia așteaptă un semnal din Ucraina cu privire la negocierile directe: “Moscova este gata să negocieze cu Kievul fără condiții prealabile”
Costurile de dezvoltare pentru avionul de luptă F-47 cresc cu 400 de milioane de dolari: Ce reprezintă cu adevărat programul NGAD pentru SUA?
Putin ordonă încetarea focului între 8 și 10 mai, cu prilejul Zilei Victoriei
pixel