Trump spune că Taiwanul ar trebui să plătească SUA pentru a apăra insula de un posibil atac al Chinei
Donald Trump, fostul președinte american și candidat al Partidului Republican pentru un nou mandat la Casa Albă, a exprimat într-un interviu acordat revistei Bloomberg Businessweek pe 25 iunie și publicat mai târziu că e de părere că Taiwanul ar trebui să plătească Statelor Unite pentru apărare. Declarațiile sale au provocat o scădere a acțiunilor producătorului taiwanez de microcipuri, TSMC.
"Acolo îmi cunosc foarte bine oamenii și îi respect enorm. Ei au obținut aproape 100% din afacerile noastre cu cipuri. Cred că Taiwanul ar trebui să ne plătească pentru apărare. Nu există diferență între noi și o firmă de asigurări. Taiwanul nu ne oferă nimic", a subliniat Trump.
TSMC deține o poziție dominantă în producția de microcipuri avansate, folosite în diverse domenii cum ar fi inteligența artificială, telefoanele mobile sau avioanele de luptă, iar specialiștii consideră că un conflict în Taiwan ar avea consecințe devastatoare asupra economiei mondiale.
Premierul taiwanez, Cho Jung-tai, a răspuns poziției lui Trump afirmând că există relații bune între Washington și Taipei, chiar dacă nu sunt oficiale, și că Taiwanul, independent de facto dar considerat de Beijing o provincie separatistă a Chinei, depune eforturi semnificative pentru a-și consolida apărarea. "Taiwanul și-a consolidat constant bugetul pentru apărare și a demonstrat responsabilitate față de comunitatea internațională. Suntem pregătiți să ne asumăm mai multe responsabilități, ne apărăm și asigurăm securitatea", a declarat el într-o conferință de presă la Taipei.
Ministerul de Externe taiwanez a refuzat să comenteze miercuri afirmațiile fostului președinte american. "Pe durata alegerilor prezidențiale din SUA, Ministerul de Externe nu va face nicio declarație referitoare la remarcile candidaților", a transmis instituția.
Statele Unite sunt cel mai important susținător internațional și furnizor de armament al Taiwanului, însă nu există un acord oficial de apărare între cele două țări. Cu toate acestea, legislația americană obligă Washingtonul să ofere mijloace de autoapărare Taipeiului.
Guvernul din Taiwan consideră modernizarea apărării o prioritate, construind inclusiv submarine, și a subliniat de mai multe ori angajamentul său față de securitatea insulei.
În ultimii patru ani, Taiwanul s-a opus activităților militare repetate ale Chinei, în timp ce Beijingul încearcă să intensifice presiunile asupra guvernului democratic al Taiwanului, care respinge pretențiile suveranității chineze.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News