Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play

Tump, vizită în India: SUA pun pe masă și un contract militar, îngrijorate de dorința Indiei de a achiziționa S-400
24 feb, 08:41
Două democrații stabile și vechi se vor întâlni începînd de mâine, atunci când președintele SUA Donald Trump va ateriza la New Dehli, pentru a începe o vizită de stat in India. Conform propriului său cod comunicațional, Trump se pregătește să înceapă vizita sa printr-o declarație contondentă, care anunță tonul dialogului dintre administrația sa și autoritățile indiene.
EXCLUSIV

În timpul unei oportunități foto din Biroul Oval, el le-a spus reporterilor că „nu suntem tratați foarte bine de India, dar se întâmplă că îmi place foarte mult premierul Modi”. Mesajul este simplu: nu prea am ce să ofer pentru a ușura temerile Indiei, dar nu voi face război cum fac, spre exemplu, când vizitez Europa.

Legătura solidă personală dintre cei doi lideri, american și indian, nu creează automat o „alianță naturală” între cele două națiuni.

 

Dorința Indiei de a achiziționa S-400 amenință relația cu SUA

 

Diferențele pe o gamă largă de probleme - protecționismul în creștere, fricțiunile comerciale și dorința de la New Delhi de a achiziționa un sistem de apărare aeriană S-400 din Rusia – amenință să perturbe serios relația indo-americană.

Vizita președintelui Trump oferă o oportunitate nu numai de a gestiona direct unele dintre aceste diferențe, dar și de a pune bazele unei convergențe strategice și comerciale unice. Iar această convergență odată realizată, oferă un avantaj strategic imposibil de ignorat de China.

Relația SUA-India este neobișnuită în multe aspecte. În primul rând, legăturile strategice, de securitate și militare, dintre cele două țări au continuat pe o traiectorie ascendentă cu desemnarea Indiei ca „partener strategic în domeniul militar” al Statelor Unite.

Comerțul cu tehnică militară dintre SUA și India a ajuns la 18 miliarde de dolari. Cele două țări împing granițele angajamentului bilateral în domeniul apărării - fie prin acordul de compatibilitate și securitate a comunicațiilor (COMCASA), care facilitează „interoperabilitatea” între forțele de apărare ale țărilor, exerciții militare comune sau acordul de securitate industrială pentru a permite colaborarea dintre diverși actori militari și sectorul privat . De aceea, cu ocazia acestei vizite, se preconizează semnarea unui acord de 2,6 miliarde de dolari pentru a achiziționa elicoptere Seahawk „Romeo” de 24 MH-60.

Cu toate acestea, acest progres ar putea fi umbrit de amenințarea iminentă a sancțiunilor Statelor Unite în conformitate Legea sancțiunilor (CAATSA) dacă India continuă cu dorința sa de a achiziționa sistemul rusesc de rachete S-400. Mai simplu spus, sancțiunile ar avea un efect dezastruos asupra relațiilor SUA-India pentru decenii următoare. India este un stat extrem de consevator, iar sentimentul general la New Dehli este că Trump și SUA folosesc prea ușor arma sancțiunilor economice pentru a își impune punctul lor de vedere.

Un raport al Comitetului permanent pentru apărare al parlamentului indian subliniază că firmele americane au încheiat 13 contracte cu India în valoare de aproximativ 4,3 miliarde de dolari în ultimii trei ani, în timp ce Rusia a semnat 12 contracte pentru doar 1,2 miliarde de dolari. Aceste cifre reprezintă argumentul indian fundamental fața a ceea ce Modi percepe ca fiind un asalt nemeritat la adresa guvernului său din partea lui Donald Trump.

 

Parteneriatul energetic dintre SUA și India

 

Parteneriatul energetic strategic SUA-India a făcut din cooperarea energetică un element central în relația bilaterală. Obiectivele sunt îmbunătățirea securității energetice, extinderea legăturilor de cercetare și inovare în sectoarele energetice ale ambelor țări. Ca pas următor, vizita președintelui Trump și secretarul energiei, Dan Brouillette, are potențialul de a promova strategiile energetice ale ambelor țări.

India este o piață importantă pentru exportul de petrol brut din SUA, LNG, cărbune și biocombustibili, iar resursele energetice din SUA contribuie la asigurarea securității energetice și a diversității necesare pentru dezvoltarea economică a Indiei. Un subiect intens dezbătut este și definitvarea acordului propus de investitori americani prin care India Petronet LNG s-a angajat să investească 2,5 miliarde de dolari în proiectul LNG Driftwood, în schimbul drepturilor aupra 5 milioane de tone metrice de GNL pe toată durata de viață a proiectului.

Lui Trump exact acest tip de contracte îi plac, iar India știe să obțină puncte politice din astfel de afaceri. Având în vedere că cererea de gaz este în scădere din China, fenomen atribuit unei ierni calde și crizei create de de coronavirusul în curs de desfășurare, India apare un cumpărător din ce în ce mai mare de LNG. Una din marile promisuni ale primului ministru Modi, cu care a și câștigat ultimile alegeri a fost să crească cantitatea de energie electrică generată prin utilizarea gazele naturale, astfel ridicând zonele sărace din India prin introducerea și stabilizarea rețelelor de transport energetic.  SUA sunt foarte interesate în eforturile guvernului Modi de a construi infrastructura critică care va facilita dezvoltarea și producerea acestor resurse. Experți indieni au participat recent la o întâlnire crucială cu o delegație a Institutului de Energie Nucleară din SUA în India pentru a discuta despre sprijinul pe care îl poate obține India cu privire la reglementarea pentru exporturile nucleare americane în India și pentru a promova produsele și serviciile americane către Nuclear Power Corporation din India Ltd. Sau alți potențiali clienți.

 

SUA vor un agajament ferm pentru dezvoltarea relației comerciale de lungă durată

 

În cele din urmă, deși nu este clar dacă cele două părți vor fi de acord asupra unui acord comercial general, Donald Trump vrea să se asigure că India dorește un angajament ferm pentru dezvoltarea unei relații comerciale de lungă durată. Astăzi, comerțul bilateral SUA-India crește cu 10%, de la an la an, și a ajuns la 160 de miliarde de dolari în 2019.

Peste 2.000 de companii americane sunt prezente în India. De partea indiană peste 200 de companii indiene au investit 18 miliarde de dolari în SUA, creând astfel 100.000 de locuri de muncă directe. Din 2017/ 2018, deficitul comercial al SUA cu India a scăzut cu 9% pentru bunuri - un punct major de îngrijorare pentru administrația Trump. Cu toate acestea, în timp ce India și-a liberalizat în mod substanțial economia, rămân limitări la investițiile primite în sectoarele cheie precum bancă și asigurări, comerț cu amănuntul cu o singură marcă și media și divertisment, printre altele. India ar trebui să acorde prioritate activă eliminării limitelor de investiții pentru a rămâne cea mai rapidă piață emergentă.

Mai mult decât atât, pentru a încheia orice mare pact comercial cu Statele Unite, India va trebui să abordeze reformele pentru care SUA sunt ferme în a le cere și anume protecția adreselor IP, fluxul liber de date peste granițe, flexibilitatea politicilor de muncă și eficientizarea achiziției de terenuri. Succesul unui regim uniform de impozite pe servicii și servicii (TPS) și codul falimentului introdus în primul mandat al primului ministru Modi vor trebui sa fie asezonate cu măsuri suplimentare de raționalizare și simplificare. Aceste reforme interne minus protecționismul vor face din India un jucător important pe piața globală și un partener extrem de important pentru SUA.

 

Inadia nu mai vrea vize pentru SUA

 

Majoritatea acestor puncte de interes se concentrează asupra preocupărilor americane cu privire la economia indiană, în primul rând pentru că economia Statelor Unite rămâne una dintre cele mai deschise economii din lume. Cu toate acestea, există probleme pe care India le produce prin tarifele sale comerciale, mai ales în domeniul serviciilor. India a dorește să obțină accesul pentru fructele sale pe piața americană, pe lângă restaurarea beneficiilor de reducere a tarifelor, în valoare de 6,3 miliarde USD, de care s-a bucurat până în mai 2019. SUA au eliminat recent India și alte câteva țări din lista sa de țări în curs de dezvoltare, definind-o ca economie emergentă, capabilă deci să platească tarifele normale accesului la piața sa. Dialogul pe această temă va fi destul de tensionat mai ales că nimeni nu se așteaptă ca Donald Trump să fie simpatetic cu doleanțele Indiei.

Un alt aspect contondent, care sigur va fi discutat de către cei doi leaderi se referă la redeucerea accesului indienilor cu studii la obținerea celebrelor vize de muncă în SUA. India a atras atenția asupra barierele puse de către administrația Trump cu privire la libera circulație a persoanelor fizice impuse de regimul de viză H1B. După cum se cunoaște, Trump a înăsprit condițiile de obținere a acestui tip de vize, iar presa de dreapta din SUA și-a înăsprit vizibil tonul față de patronii, în special din Silicon Valley, care practic închid ochii la angajările ilegale de specialiști IT indieni. În timpul discuțiilor, partea indiană este de așteptat să discute despre specificul „ocupării forței de muncă” și „ocupațiilor de specialitate” din cadrul H1B, model care până acum a permis industriei IT și întreprinderilor americane să rămână competitive la nivel global.

Cele mai vechi și cele mai mari democrații din lume, cu credințe și nevoi diferite, pot fi uneori ideologic la poluri opuse, dar știu că au nevoie unul de altul mai mult ca niciodată. Mai ales că cei doi lideri care se întâlnesc pentru a cincea oară în opt luni pot să finalizeze acorduri care să întărească o axă comercială, energetică, militară și de securitate unică în istoria lumii.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Ungaria achiziționează rachete AMRAAM pentru Gripen. Cea mai mare achiziție din istoria cooperării militare dintre Ungaria și SUA
Pompeo spune că situația actuală nu e 'Războiul Rece 2.0', dar 'problema China' e în unele privințe mult mai dificilă
David și Goliat: China vs. Taiwan, în bătălia pentru 'o singură Chină'
Ministerul rus al Apărării va încheia un nou contract pentru achiziționarea de avioane Su-35S
Lupta Poliției Române cu clanurile interlope. Iohannis spune că lupta e 'una de durată'
Brigadă Stryker a SUA, în zona Mării Neage pentru descurajarea unei eventuale acțiuni a Rusiei
Preşedintele Iranului ameninţă că vor exista consecinţe dacă embargoul asupra armelor va fi prelungit
O dronă turcă a ucis doi înalți oficiali irakieni
US Navy a numit un nou comandant al sistemului AEGIS de la Deveselu
Tancuri israeliene au trecut, pentru câteva ore, frontiera în Liban
Garda de Coastă a Turciei acuză Grecia că a tras asupra unei bărci cu civili în Marea Egee
Forțele Aerospațiale ale Rusiei vor primi, anul viitor, drone de atac Sukhoi S-70 Okhotnik-B
Germania transmite Rusiei să se aştepte la noi consecinţe dacă se confirmă complicitatea statului rus în asasinatul din Berlin
Drone turcești, depistate în apropierea insulei Rodos
Erdogan izolează Turcia. F-35 și Rafale imposibil de achiziționat, Su-35 nu pare a fi o opțiune. Aviația turcă, în fața unei crize
Iranul se laudă că a depistat "echipe de spioni"
Germania și Elveția își exprimă susținerea pentru Ucraina în problema Donbasului separatist
O escadrilă de Su-27 a Ucrainei a efectuat exerciții de luptă, inclusiv de război electronic
Scenariu hollywoodian în Rusia: FSB a destructurat o rețea ce încerca să vândă componente de MiG-29 în Coreea de Nord. Extrădări, arestări și eliberări
UE e 'extrem de îngrijorată' de tensiunile dintre Grecia și Turcia și îndeamnă cele două părți să depășească momentul critic
MiG-21 LanceR al ROAF, al treilea episod deasupra Mării Negre cu o aeronavă a Rusiei
Incident armat la Casa Albă. Un agent Secret Service a fost rănit, iar Donald Trump a fost evacuat de urgență - Video
Rusia înregistrează primul vaccin contra COVID-19 din lume
Germania a creat o nouă agenție pentru consolidarea securității cibernetice
Marina militară chineză va efectua exerciții de tragere în apele din apropierea insulelor Zhoushan
Marina militară turcă protejează nava de prospecțiuni Oruc Reis în Marea Mediterană
O explozie a vizat un convoi cu echipamente ale forţelor americane lângă frontiera cu Kuweitul - Video
Situaţia de securitate de pe flancul estic al NATO, discutată de Nicolae Ciucă cu omologul din Estonia
Belarus: Un manifestant a fost ucis de un dispozitiv exploziv
Doi iranieni, condamnaţi pentru spionaj în favoarea Israelului, Germaniei şi Marii Britanii
China vrea să facă din Taiwan un nou Hong Kong
Contracandidata preşedintelui Lukaşenko în alegerile prezidenţiale, Svetlana Tihanovskaia s-a refugiat în Lituania pe fondul represaliilor împotriva opoziţiei
SUA au vândut armament în valoare de opt miliarde de dolari către aliații din Orientul Mijlociu
NATO și-a exprimat 'preocupări serioase' cu privire la modul în care au fost desfășurate alegerile în Belarus
Turcia a donat echipament militar forțelor din Kosovo
KGB-ul din Belarus susține că a dejucat un asasinat asupra opozantei Tihanovskaia iar Lukaşenko acuză trei state de orchestrarea protestelor
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro