Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Tump, vizită în India: SUA pun pe masă și un contract militar, îngrijorate de dorința Indiei de a achiziționa S-400
Strategica
Data publicării:
Două democrații stabile și vechi se vor întâlni începînd de mâine, atunci când președintele SUA Donald Trump va ateriza la New Dehli, pentru a începe o vizită de stat in India. Conform propriului său cod comunicațional, Trump se pregătește să înceapă vizita sa printr-o declarație contondentă, care anunță tonul dialogului dintre administrația sa și autoritățile indiene.
EXCLUSIV

În timpul unei oportunități foto din Biroul Oval, el le-a spus reporterilor că „nu suntem tratați foarte bine de India, dar se întâmplă că îmi place foarte mult premierul Modi”. Mesajul este simplu: nu prea am ce să ofer pentru a ușura temerile Indiei, dar nu voi face război cum fac, spre exemplu, când vizitez Europa.

Legătura solidă personală dintre cei doi lideri, american și indian, nu creează automat o „alianță naturală” între cele două națiuni.

 

Dorința Indiei de a achiziționa S-400 amenință relația cu SUA

 

Diferențele pe o gamă largă de probleme - protecționismul în creștere, fricțiunile comerciale și dorința de la New Delhi de a achiziționa un sistem de apărare aeriană S-400 din Rusia – amenință să perturbe serios relația indo-americană.

Vizita președintelui Trump oferă o oportunitate nu numai de a gestiona direct unele dintre aceste diferențe, dar și de a pune bazele unei convergențe strategice și comerciale unice. Iar această convergență odată realizată, oferă un avantaj strategic imposibil de ignorat de China.

Relația SUA-India este neobișnuită în multe aspecte. În primul rând, legăturile strategice, de securitate și militare, dintre cele două țări au continuat pe o traiectorie ascendentă cu desemnarea Indiei ca „partener strategic în domeniul militar” al Statelor Unite.

Comerțul cu tehnică militară dintre SUA și India a ajuns la 18 miliarde de dolari. Cele două țări împing granițele angajamentului bilateral în domeniul apărării - fie prin acordul de compatibilitate și securitate a comunicațiilor (COMCASA), care facilitează „interoperabilitatea” între forțele de apărare ale țărilor, exerciții militare comune sau acordul de securitate industrială pentru a permite colaborarea dintre diverși actori militari și sectorul privat . De aceea, cu ocazia acestei vizite, se preconizează semnarea unui acord de 2,6 miliarde de dolari pentru a achiziționa elicoptere Seahawk „Romeo” de 24 MH-60.

Cu toate acestea, acest progres ar putea fi umbrit de amenințarea iminentă a sancțiunilor Statelor Unite în conformitate Legea sancțiunilor (CAATSA) dacă India continuă cu dorința sa de a achiziționa sistemul rusesc de rachete S-400. Mai simplu spus, sancțiunile ar avea un efect dezastruos asupra relațiilor SUA-India pentru decenii următoare. India este un stat extrem de consevator, iar sentimentul general la New Dehli este că Trump și SUA folosesc prea ușor arma sancțiunilor economice pentru a își impune punctul lor de vedere.

Un raport al Comitetului permanent pentru apărare al parlamentului indian subliniază că firmele americane au încheiat 13 contracte cu India în valoare de aproximativ 4,3 miliarde de dolari în ultimii trei ani, în timp ce Rusia a semnat 12 contracte pentru doar 1,2 miliarde de dolari. Aceste cifre reprezintă argumentul indian fundamental fața a ceea ce Modi percepe ca fiind un asalt nemeritat la adresa guvernului său din partea lui Donald Trump.

 

Parteneriatul energetic dintre SUA și India

 

Parteneriatul energetic strategic SUA-India a făcut din cooperarea energetică un element central în relația bilaterală. Obiectivele sunt îmbunătățirea securității energetice, extinderea legăturilor de cercetare și inovare în sectoarele energetice ale ambelor țări. Ca pas următor, vizita președintelui Trump și secretarul energiei, Dan Brouillette, are potențialul de a promova strategiile energetice ale ambelor țări.

India este o piață importantă pentru exportul de petrol brut din SUA, LNG, cărbune și biocombustibili, iar resursele energetice din SUA contribuie la asigurarea securității energetice și a diversității necesare pentru dezvoltarea economică a Indiei. Un subiect intens dezbătut este și definitvarea acordului propus de investitori americani prin care India Petronet LNG s-a angajat să investească 2,5 miliarde de dolari în proiectul LNG Driftwood, în schimbul drepturilor aupra 5 milioane de tone metrice de GNL pe toată durata de viață a proiectului.

Lui Trump exact acest tip de contracte îi plac, iar India știe să obțină puncte politice din astfel de afaceri. Având în vedere că cererea de gaz este în scădere din China, fenomen atribuit unei ierni calde și crizei create de de coronavirusul în curs de desfășurare, India apare un cumpărător din ce în ce mai mare de LNG. Una din marile promisuni ale primului ministru Modi, cu care a și câștigat ultimile alegeri a fost să crească cantitatea de energie electrică generată prin utilizarea gazele naturale, astfel ridicând zonele sărace din India prin introducerea și stabilizarea rețelelor de transport energetic.  SUA sunt foarte interesate în eforturile guvernului Modi de a construi infrastructura critică care va facilita dezvoltarea și producerea acestor resurse. Experți indieni au participat recent la o întâlnire crucială cu o delegație a Institutului de Energie Nucleară din SUA în India pentru a discuta despre sprijinul pe care îl poate obține India cu privire la reglementarea pentru exporturile nucleare americane în India și pentru a promova produsele și serviciile americane către Nuclear Power Corporation din India Ltd. Sau alți potențiali clienți.

 

SUA vor un agajament ferm pentru dezvoltarea relației comerciale de lungă durată

 

În cele din urmă, deși nu este clar dacă cele două părți vor fi de acord asupra unui acord comercial general, Donald Trump vrea să se asigure că India dorește un angajament ferm pentru dezvoltarea unei relații comerciale de lungă durată. Astăzi, comerțul bilateral SUA-India crește cu 10%, de la an la an, și a ajuns la 160 de miliarde de dolari în 2019.

Peste 2.000 de companii americane sunt prezente în India. De partea indiană peste 200 de companii indiene au investit 18 miliarde de dolari în SUA, creând astfel 100.000 de locuri de muncă directe. Din 2017/ 2018, deficitul comercial al SUA cu India a scăzut cu 9% pentru bunuri - un punct major de îngrijorare pentru administrația Trump. Cu toate acestea, în timp ce India și-a liberalizat în mod substanțial economia, rămân limitări la investițiile primite în sectoarele cheie precum bancă și asigurări, comerț cu amănuntul cu o singură marcă și media și divertisment, printre altele. India ar trebui să acorde prioritate activă eliminării limitelor de investiții pentru a rămâne cea mai rapidă piață emergentă.

Mai mult decât atât, pentru a încheia orice mare pact comercial cu Statele Unite, India va trebui să abordeze reformele pentru care SUA sunt ferme în a le cere și anume protecția adreselor IP, fluxul liber de date peste granițe, flexibilitatea politicilor de muncă și eficientizarea achiziției de terenuri. Succesul unui regim uniform de impozite pe servicii și servicii (TPS) și codul falimentului introdus în primul mandat al primului ministru Modi vor trebui sa fie asezonate cu măsuri suplimentare de raționalizare și simplificare. Aceste reforme interne minus protecționismul vor face din India un jucător important pe piața globală și un partener extrem de important pentru SUA.

 

Inadia nu mai vrea vize pentru SUA

 

Majoritatea acestor puncte de interes se concentrează asupra preocupărilor americane cu privire la economia indiană, în primul rând pentru că economia Statelor Unite rămâne una dintre cele mai deschise economii din lume. Cu toate acestea, există probleme pe care India le produce prin tarifele sale comerciale, mai ales în domeniul serviciilor. India a dorește să obțină accesul pentru fructele sale pe piața americană, pe lângă restaurarea beneficiilor de reducere a tarifelor, în valoare de 6,3 miliarde USD, de care s-a bucurat până în mai 2019. SUA au eliminat recent India și alte câteva țări din lista sa de țări în curs de dezvoltare, definind-o ca economie emergentă, capabilă deci să platească tarifele normale accesului la piața sa. Dialogul pe această temă va fi destul de tensionat mai ales că nimeni nu se așteaptă ca Donald Trump să fie simpatetic cu doleanțele Indiei.

Un alt aspect contondent, care sigur va fi discutat de către cei doi leaderi se referă la redeucerea accesului indienilor cu studii la obținerea celebrelor vize de muncă în SUA. India a atras atenția asupra barierele puse de către administrația Trump cu privire la libera circulație a persoanelor fizice impuse de regimul de viză H1B. După cum se cunoaște, Trump a înăsprit condițiile de obținere a acestui tip de vize, iar presa de dreapta din SUA și-a înăsprit vizibil tonul față de patronii, în special din Silicon Valley, care practic închid ochii la angajările ilegale de specialiști IT indieni. În timpul discuțiilor, partea indiană este de așteptat să discute despre specificul „ocupării forței de muncă” și „ocupațiilor de specialitate” din cadrul H1B, model care până acum a permis industriei IT și întreprinderilor americane să rămână competitive la nivel global.

Cele mai vechi și cele mai mari democrații din lume, cu credințe și nevoi diferite, pot fi uneori ideologic la poluri opuse, dar știu că au nevoie unul de altul mai mult ca niciodată. Mai ales că cei doi lideri care se întâlnesc pentru a cincea oară în opt luni pot să finalizeze acorduri care să întărească o axă comercială, energetică, militară și de securitate unică în istoria lumii.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

America la o răscruce de drumuri: Este posibil un alt război civil după alegerile din SUA?| La fel ca în 2020, rezultatul ar putea fi decis de un număr mic de voturi
Lansarea de către Coreea de Nord a unei rachete balistice nu rămâne fără răspuns: Coreea de Sud, SUA și Japonia efectuează exerciții aeriene comune cu bombardiere B-1B
Rusia minează nuclear planeta: Teheranul declară că ar putea să își revizuiască doctrina nucleară
O abordare mai reținută a sprijinul polonez pentru Ucraina. Kievul poate cumpăra armament pe care să-l plătească după terminarea războiului
Turcia și Somalia semnează un nou acord de cooperare în domeniul apărării. De data aceasta este vorba despre echipamente și tehnologii
”Scutul estic” chiar se întâmplă: Polonia începe lucrările la cele mai mari fortificații din Europa ultimelor decenii
China alocă zeci de miliarde de dolari pentru infrastructura militară a insulei Hainan, cel mai important avanpost din Marea Chinei de Sud
Rusia și Iran, foarte aproape de o alianță strategică. Lavrov a confirmat că acordul e aproape gata
Photo source: DERWESTEN.DE
EXCLUSIV
Cum ne lovește unda de șoc a bătăliei Kamala vs. Trump. „Capitularea Ucrainei aduce Rusia la granița României” | Iulia Joja, la Obiectiv EuroAtlantic
Cum afectează sprijinul Israelului stocul de rachete al SUA: Rachetele interceptoare au devenit tot mai importante în timpul crizei actuale din Orientul Mijlociu
Congresmanii americani îi cer lui Biden să permită unei țări NATO să doboare rachete în spațiul aerian al Ucrainei
Cine clipește primul. Rusia promovează intens oboseala Occidentului, dar își ascunde costurile interne generate de războiul din Ucraina. Analiza FP
Un pilot ucrainean reprezentând aviația militară a Ucrainei. Photo: Open sources social media @InUkraine @Facebook
EXCLUSIV
Ce se va întâmpla cu Ucraina după foarte probabila revenire a lui Trump? Elliot Gerson: Presiunea pentru concesii va fi uriașă, dar nu stă totul în pixul lui Trump
Posibila apariție a dronei israeliene RA-01 deasupra Libanului după o scurgere de informații (Foto/Video)
Trupele nord-coreene - influență asupra cursului războiului din Ucraina. Generalul american Pat Ryder: Intenţia Rusiei de a folosi acești soldați în luptă ne îngrijorează
Fostul CEO al Google îndeamnă SUA să cumpere drone în loc de tancuri „inutile”, menționând complexitatea câmpului de luptă din Ucraina
Rușii au simulat o lovitură de răspuns la un atac nuclear (Video): Toate cele trei componente ale Forțelor Nucleare Strategice au lansat rachete balistice intercontinentale și rachete de croazieră
Oboseala Occidentului față de războiul din Ucraina este în creștere: Cererea pentru rachete Tomahawk îi irită pe americani și consideră ca fiind o abordare nerealistă
Tomahawk, în vizorul Ucrainei: De ce livrarea rachetelor SUA cu rază lungă este un obiectiv nerealist
Implicarea forțelor nord-coreene în războiul din Ucraina determină SUA să-şi schimbe abordarea faţă de Rusia? Ridicarea restricțiilor privind utilizarea armelor americane nu este exclusă
Prezența nord-coreenilor în Ucraina, punct de cotitură în război. Occidentul ar putea apăra spațiul aerian al Ucrainei de pe teritoriul României și Poloniei
Trump pregătește un plan de pace pentru Ucraina: Un uriaș conflict înghețat, cu Europa în rol de garant
Australia și Japonia, în prima linie a strategiei SUA anti-China. Picătura care a umplut paharul: Vânzarea rachetelor SM-6 și SM-2 către Australia
Turcia, înapoi la programul de avioane de luptă F-35 cu condiţia cedării sistemelor S-400 către SUA. Ruşii insistă că nu se poate
Statele occidentale trebui să-şi schimbe abordarea faţă de războiul din Ucraina: Înfrângerea bate la uşă dacă ucrainenii nu primesc susţinerea pe care o merită
Generațiile următoare ar putea vedea o Africă dominată de ideologia comunistă chineză: China recunoaște că dezvoltarea sa se bazează în mod semnificativ pe exporturile africane
Ucraina poate schimba cursul războiului fără permisiunea Occidentului: Atacarea țintelor aflate pe teritoriul Rusiei, strict cu utilizarea propriilor drone
Putin face o declarație în care indică faptul că „oboseala Occidentului cu războiul din Ucraina” încurajează Rusia să își continue agresiunea
Ce se întâmplă mai departe după atacul Israelului asupra Iranului? Biden l-a „încurajat” anterior pe Netanyahu să „conceapă” un atac de retorsiune
Țările baltice pariază mult pe planurile de apărare regională ale NATO: Angajament față de Lituania în cadrul unui acord privind rotația sistemelor de apărare aeriană

Ştiri Recomandate

Foto: Freepik via DC News
BREAKING NEWS
România în Schengen. Mesajul Președintei von der Leyen.: Rezultat pozitiv astăzi, la Budapesta, urmează votul oficial în Consiliul de miniștri UE
Rusia a folosit o rachetă IRBM în Ucraina, confirmă și Pentagonul. ”Oreshnik” este bazată pe RS-26 Rubizh, iar costul unei unități este de zeci de milioane de dolari
Grecia ar putea alege sistemul franco-italian SAMP/T de apărare aeriană
Războiul din umbră. China, Japonia și cele două Corei se războiesc de la distanță în conflictul din Ucraina
Efectul Storm Shadow: Un ofițer superior nord-coreean a fost rănit într-un atac de zilele trecute, efectuat pe teritoriul Rusiei
Nu există asemănare între Israel și Hamas, Biden a respins mandatul de arestare al CPI pentru Netanyahu
Vladimir Putin: Războiul din Ucraina a devenit un conflict global
Marea Britanie este pregătită să lupte împotriva Rusiei dacă aceasta invadează o țară est-europeană membră NATO
Ucraina transmite un mesaj puternic de la tribuna Congresului SUA: Niciun acord cu Rusia în schimbul cedării unor teritorii
„Basarabia, bază militară”. Rusia „vede” avioane F-16 și în Moldova și amenință susținând că are informații despre dislocări de armament peste Prut
Zelenski nu cedează teritorii, dar în privința Crimeei admite că nu poate fi recuperată doar cu forță militară: Ucraina nu-și permite să piardă zeci de mii de oameni în Crimeea
Avioanele F-16 ale României vor executa zboruri la înălţimi mici pe întreg teritoriul țării. Apel către populație pentru a evita îngrijorările
Câte rachete arată estimările că are Rusia azi în stoc? De la Iskander la Kalibr sau hipersonice Kinjal se anunță o iarnă grea pentru Ucraina
Curtea Penală Internațională a emis mandate de arestare pentru Netanyahu și Yoav Gallant, fostul ministru al Apărării. SUA reacționează imediat
Ungaria își va desfășura sistemele antiaeriene (probabil NASAMS) lângă granița cu Ucraina, a anunțat ministrul apărării
Rusia a simulat astăzi un atac nuclear asupra Ucrainei. Ce rachetă ar fi putut folosi Armata rusă
România a semnat contractul pentru achiziția celor 32 de avioane F-35. Forțele Aeriene Române vor consolida semnificativ capacitățile de descurajare ale NATO
Asamblat în România: Pușca de asalt CZ BREN 2, prezentă și în Ucraina încă din primele zile ale războiului, realizată în România de cehii de la Colt CZ
Rusia câștigă doar dacă Occidentul renunță. Generalul Ben Hodges: Moscova este încurajată de cuvintele goale pe care le folosim pentru a descrie sprijinul acordat ucrainenilor
”Deveselul” polonez, din nou pe radarul Rusiei: ”Noua bază americană din Polonia crește pericolul nuclear general. E pe lista noastră”
Ucraina confirmă că Rusia a lansat o rachetă balistică intercontinentală (Foto/Video). A fost vizată o țintă în Dnipro
U.S. Army sporește protecția vehiculelor de luptă terestre cu un nou sistem avansat de război electronic
Cum stă economia de război a Rusiei? Ne-am angajat deja toate resursele, 73% dintre întreprinderi au lipsă de personal, anunță guvernatorul Băncii Centrale a Rusiei
Rușii au executat un atac combinat cu rachete asupra Ucrainei. Răspunsul la loviturile anterioare ale armatei ucrainene este considerat însă sub așteptări
„Atenție unde calci”. SUA mai pregătesc o surpriză: Vor furniza și vor permite Ucrainei să utilizeze mine antipersonal împotriva trupelor ruse
Armata britanică renunță la navele, dronele și elicopterele învechite
Armata SUA a utilizat pentru prima dată lansatorul de rachete M270A2 modernizat în cadrul unui exercițiu NATO
Rachetele Storm Shadow intră în bătălia de la Kursk. Ucraina a lansat în premieră o salvă de rachete Storm Shadow către teritoriul Rusiei
Centrul de pregătire a piloților de F-16 de la Borcea, la capacitate maximă. Ultimele două F-uri olandeze au aterizat în România
Nemesisul lui Su-57 rus vine tot de la un „35”, dar nu F-35. Su-57 ar putea fi îngropat pe piața externă chiar de un stat aliat Rusiei
Test pentru Patriot în Ucraina? Rusia vrea să lanseze o rachetă RS-26 balistică intercontinentală fără focos nuclear. Simultan 30 de bombardiere sunt pregătite să lovească Kievul
Franța face apel la statele din Golf să sprijine Armata libaneză
pixel