Secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, a distribuit în Pentagon un document secret care definește un sistem de securitate și priorități strategice ale SUA.
În timpul unei oportunități foto din Biroul Oval, el le-a spus reporterilor că „nu suntem tratați foarte bine de India, dar se întâmplă că îmi place foarte mult premierul Modi”. Mesajul este simplu: nu prea am ce să ofer pentru a ușura temerile Indiei, dar nu voi face război cum fac, spre exemplu, când vizitez Europa.
Legătura solidă personală dintre cei doi lideri, american și indian, nu creează automat o „alianță naturală” între cele două națiuni.
Diferențele pe o gamă largă de probleme - protecționismul în creștere, fricțiunile comerciale și dorința de la New Delhi de a achiziționa un sistem de apărare aeriană S-400 din Rusia – amenință să perturbe serios relația indo-americană.
Vizita președintelui Trump oferă o oportunitate nu numai de a gestiona direct unele dintre aceste diferențe, dar și de a pune bazele unei convergențe strategice și comerciale unice. Iar această convergență odată realizată, oferă un avantaj strategic imposibil de ignorat de China.
Relația SUA-India este neobișnuită în multe aspecte. În primul rând, legăturile strategice, de securitate și militare, dintre cele două țări au continuat pe o traiectorie ascendentă cu desemnarea Indiei ca „partener strategic în domeniul militar” al Statelor Unite.
Comerțul cu tehnică militară dintre SUA și India a ajuns la 18 miliarde de dolari. Cele două țări împing granițele angajamentului bilateral în domeniul apărării - fie prin acordul de compatibilitate și securitate a comunicațiilor (COMCASA), care facilitează „interoperabilitatea” între forțele de apărare ale țărilor, exerciții militare comune sau acordul de securitate industrială pentru a permite colaborarea dintre diverși actori militari și sectorul privat . De aceea, cu ocazia acestei vizite, se preconizează semnarea unui acord de 2,6 miliarde de dolari pentru a achiziționa elicoptere Seahawk „Romeo” de 24 MH-60.
Cu toate acestea, acest progres ar putea fi umbrit de amenințarea iminentă a sancțiunilor Statelor Unite în conformitate Legea sancțiunilor (CAATSA) dacă India continuă cu dorința sa de a achiziționa sistemul rusesc de rachete S-400. Mai simplu spus, sancțiunile ar avea un efect dezastruos asupra relațiilor SUA-India pentru decenii următoare. India este un stat extrem de consevator, iar sentimentul general la New Dehli este că Trump și SUA folosesc prea ușor arma sancțiunilor economice pentru a își impune punctul lor de vedere.
Un raport al Comitetului permanent pentru apărare al parlamentului indian subliniază că firmele americane au încheiat 13 contracte cu India în valoare de aproximativ 4,3 miliarde de dolari în ultimii trei ani, în timp ce Rusia a semnat 12 contracte pentru doar 1,2 miliarde de dolari. Aceste cifre reprezintă argumentul indian fundamental fața a ceea ce Modi percepe ca fiind un asalt nemeritat la adresa guvernului său din partea lui Donald Trump.
Parteneriatul energetic strategic SUA-India a făcut din cooperarea energetică un element central în relația bilaterală. Obiectivele sunt îmbunătățirea securității energetice, extinderea legăturilor de cercetare și inovare în sectoarele energetice ale ambelor țări. Ca pas următor, vizita președintelui Trump și secretarul energiei, Dan Brouillette, are potențialul de a promova strategiile energetice ale ambelor țări.
India este o piață importantă pentru exportul de petrol brut din SUA, LNG, cărbune și biocombustibili, iar resursele energetice din SUA contribuie la asigurarea securității energetice și a diversității necesare pentru dezvoltarea economică a Indiei. Un subiect intens dezbătut este și definitvarea acordului propus de investitori americani prin care India Petronet LNG s-a angajat să investească 2,5 miliarde de dolari în proiectul LNG Driftwood, în schimbul drepturilor aupra 5 milioane de tone metrice de GNL pe toată durata de viață a proiectului.
Lui Trump exact acest tip de contracte îi plac, iar India știe să obțină puncte politice din astfel de afaceri. Având în vedere că cererea de gaz este în scădere din China, fenomen atribuit unei ierni calde și crizei create de de coronavirusul în curs de desfășurare, India apare un cumpărător din ce în ce mai mare de LNG. Una din marile promisuni ale primului ministru Modi, cu care a și câștigat ultimile alegeri a fost să crească cantitatea de energie electrică generată prin utilizarea gazele naturale, astfel ridicând zonele sărace din India prin introducerea și stabilizarea rețelelor de transport energetic. SUA sunt foarte interesate în eforturile guvernului Modi de a construi infrastructura critică care va facilita dezvoltarea și producerea acestor resurse. Experți indieni au participat recent la o întâlnire crucială cu o delegație a Institutului de Energie Nucleară din SUA în India pentru a discuta despre sprijinul pe care îl poate obține India cu privire la reglementarea pentru exporturile nucleare americane în India și pentru a promova produsele și serviciile americane către Nuclear Power Corporation din India Ltd. Sau alți potențiali clienți.
În cele din urmă, deși nu este clar dacă cele două părți vor fi de acord asupra unui acord comercial general, Donald Trump vrea să se asigure că India dorește un angajament ferm pentru dezvoltarea unei relații comerciale de lungă durată. Astăzi, comerțul bilateral SUA-India crește cu 10%, de la an la an, și a ajuns la 160 de miliarde de dolari în 2019.
Peste 2.000 de companii americane sunt prezente în India. De partea indiană peste 200 de companii indiene au investit 18 miliarde de dolari în SUA, creând astfel 100.000 de locuri de muncă directe. Din 2017/ 2018, deficitul comercial al SUA cu India a scăzut cu 9% pentru bunuri - un punct major de îngrijorare pentru administrația Trump. Cu toate acestea, în timp ce India și-a liberalizat în mod substanțial economia, rămân limitări la investițiile primite în sectoarele cheie precum bancă și asigurări, comerț cu amănuntul cu o singură marcă și media și divertisment, printre altele. India ar trebui să acorde prioritate activă eliminării limitelor de investiții pentru a rămâne cea mai rapidă piață emergentă.
Mai mult decât atât, pentru a încheia orice mare pact comercial cu Statele Unite, India va trebui să abordeze reformele pentru care SUA sunt ferme în a le cere și anume protecția adreselor IP, fluxul liber de date peste granițe, flexibilitatea politicilor de muncă și eficientizarea achiziției de terenuri. Succesul unui regim uniform de impozite pe servicii și servicii (TPS) și codul falimentului introdus în primul mandat al primului ministru Modi vor trebui sa fie asezonate cu măsuri suplimentare de raționalizare și simplificare. Aceste reforme interne minus protecționismul vor face din India un jucător important pe piața globală și un partener extrem de important pentru SUA.
Majoritatea acestor puncte de interes se concentrează asupra preocupărilor americane cu privire la economia indiană, în primul rând pentru că economia Statelor Unite rămâne una dintre cele mai deschise economii din lume. Cu toate acestea, există probleme pe care India le produce prin tarifele sale comerciale, mai ales în domeniul serviciilor. India a dorește să obțină accesul pentru fructele sale pe piața americană, pe lângă restaurarea beneficiilor de reducere a tarifelor, în valoare de 6,3 miliarde USD, de care s-a bucurat până în mai 2019. SUA au eliminat recent India și alte câteva țări din lista sa de țări în curs de dezvoltare, definind-o ca economie emergentă, capabilă deci să platească tarifele normale accesului la piața sa. Dialogul pe această temă va fi destul de tensionat mai ales că nimeni nu se așteaptă ca Donald Trump să fie simpatetic cu doleanțele Indiei.
Un alt aspect contondent, care sigur va fi discutat de către cei doi leaderi se referă la redeucerea accesului indienilor cu studii la obținerea celebrelor vize de muncă în SUA. India a atras atenția asupra barierele puse de către administrația Trump cu privire la libera circulație a persoanelor fizice impuse de regimul de viză H1B. După cum se cunoaște, Trump a înăsprit condițiile de obținere a acestui tip de vize, iar presa de dreapta din SUA și-a înăsprit vizibil tonul față de patronii, în special din Silicon Valley, care practic închid ochii la angajările ilegale de specialiști IT indieni. În timpul discuțiilor, partea indiană este de așteptat să discute despre specificul „ocupării forței de muncă” și „ocupațiilor de specialitate” din cadrul H1B, model care până acum a permis industriei IT și întreprinderilor americane să rămână competitive la nivel global.
Cele mai vechi și cele mai mari democrații din lume, cu credințe și nevoi diferite, pot fi uneori ideologic la poluri opuse, dar știu că au nevoie unul de altul mai mult ca niciodată. Mai ales că cei doi lideri care se întâlnesc pentru a cincea oară în opt luni pot să finalizeze acorduri care să întărească o axă comercială, energetică, militară și de securitate unică în istoria lumii.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, a distribuit în Pentagon un document secret care definește un sistem de securitate și priorități strategice ale SUA.
Președinții Finlandei și SUA s-au întâlnit pentru a conveni asupra achiziției de spărgătoare de gheață pentru SUA.
Ministrul olandez al Apărării, Ruben Brekelmans, a avertizat că Rusia ar putea fi pregătită să remobilizeze o armată uriașă la aproximativ un an după orice încetare a focului sau acord de pace în Ucraina.
Regiunea arctică este un subiect de interes crescând în rândul puterilor mondiale. Rusia și-a sporit prezența militară în regiune în ultimii ani, modernizându-și bazele, instalând sisteme suplimentare de apărare aeriană și introducând noi spărgătoare de gheață nucleare pentru a facilita traficul pe tot parcursul anului. China nu este atât de prezentă militar, dar este evident interesată din punct de vedere economic de zona care este considerată ultima parte necucerită a lumii.
România are în prezent două escadrile complete de F-16 Fighting Falcon, dislcocate la Borcea și la Câmpia Turzii, urmând ca a treia escadrilă să fie livrată în cursul acestui an. E vorba de 17 avioane care formează prima escadrilă, achiziționate din Portugalia în 2012 și 32 de avioane F-16 care formează următoarele două escadrile, achiziționate din Norvegia.
Într-un peisaj marcat de tensiuni geopolitice reaprinse și de un sentiment din ce în ce mai mare de vulnerabilitate strategică, Europa da tot mai multe semne că este dispusă să se angajeze într-o călătorie ambițioasă pentru a-și consolida capacitățile de apărare. De la programe comune de achiziții la doctrine strategice și desfășurări de trupe, continentul este martorul unei schimbări semnificative în arhitectura sa de securitate.
Apropierea dintre Statele Unite și Rusia și îndepărtarea de NATO au relansat discuțiile la nivel internațional între vechii aliați - de la Berlin și Varșovia la Seul și Tokyo - cu privire la dezvoltarea propriilor arme nucleare, potrivit Financial Times. În conformitate cu Tratatul de Neproliferare a Armelor Nucleare (NPT), numărul statelor care dețin oficial arme nucleare este limitat la Statele Unite, Rusia, China, Franța și Regatul Unit. India, Israelul și Pakistanul, care nu au semnat niciodată tratatul, au dezvoltat, de asemenea, arme nucleare, ca și Coreea de Nord, singura țară care s-a retras din NPT.
Presa sârbă anunță că Vucic negociază cu Ungaria o alianță militară, ca răspuns la acordul semnat săptămâna trecută între Croația, Kosovo și Albania.
O livrare de tancuri Abrams australiene second-hand către Ucraina s-ar putea confrunta cu posibile complicații după recentul îngheț temporar impus de președintele american Donald Trump asupra asistenței militare acordate națiunii devastate de război. În timp ce Departamentul australian al Apărării recunoaște că transferul militar internațional rămâne „complex”, ABC dezvăluie, de asemenea, că ministrul ucrainean al apărării Rustem Umierov este programat să viziteze în curând Canberra pentru a discuta despre sprijinul continuu al Australiei.
Astăzi, 23 martie 2025, în Riad, Arabia Saudită, au început negocierile trilaterale între Statele Unite, Rusia și Ucraina, având ca obiectiv principal stabilirea unui acord de încetare a focului în conflictul care durează de peste trei ani.
Germania a aprobat oficial un pachet masiv de ajutor militar în valoare de 3 miliarde EUR (3,25 miliarde USD) pentru Ucraina, după luni de amânări. Comisia pentru buget a parlamentului german a dat undă verde pentru echipamente de apărare esențiale, inclusiv muniție, drone, vehicule blindate și sisteme avansate de apărare aeriană.
Cele mai mari puteri militare din Europa elaborează planuri pentru a prelua treptat mai multă responsabilitate pentru apărarea continentului în locul Statelor Unite, a relatat Financial Times, facand referire la patru oficiali europeni din domeniul apărării. Ziarul scrie că aceasta include și o propunere a administrației președintelui american Donald Trump de a transfera aceste responsabilități statelor europene în următorii cinci până la zece ani.
Realpolitik reprezintă așa-zisul pragmatism politic. Se bazează mai mult pe circumstanțe decât pe teorii politice, deși în fundal există întotdeauna o anumită tendință dată de un curent politic. Nu este nimic nou pentru că acest mod de a face politică datează din cele mai vechi timpuri. Unele curente sau teorii politice sunt menite să nu se manifeste niciodată în practică deoarece sunt catalogate drept utopii.
Într-un interviu acordat controversatului jurnalist american Tucker Carlson, publicat vineri, 21 martie, trimisul special al SUA, Steven Witkoff, a declarat că autoritățile ucrainene au convenit să organizeze alegeri prezidențiale. "Da, o vor face. Au fost de acord în privința asta. Vor fi alegeri în Ucraina", a răspuns Witkoff întrebării puse de Carlson, fără a preciza cine anume de la Kiev și-a dat acordul sau când ar putea avea loc alegerile. Kievul nu a comentat până în prezent aceste declarații.
Un efort evident de a disemina informații false cu privire la conflictul din Ucraina a fost descoperit recent în urma încercărilor unor surse afiliate Rusiei de a prezenta drept autentică o primă pagină modificată a ziarului Hull Daily Mail. Pe imaginea falsă se afirmă în mod inexact că 70 000 de soldați ucraineni au pierit „în zadar” în regiunea Kursk - o astfel de afirmație fiind complet ruptă de realitate.
O posibilă zonă unde Rusia ar putea declasa o agresiune împotriva NATO s-ar putea să nu fie statele baltice, ci nordul bătrânului continentului . Oficialii ruși au făcut chiar afirmații într-o formă sau alta împotriva Norvegiei pentru presupusa „militarizare” a Svalbard, deși Tratatul Svalbard din 1920 prevede statutul demilitarizat al insulei.
Au fost publicate primele imagini din satelit cu baza aeriană strategică „Engels” unde Rusia are stationate cateva bombardiere Tu-95MS și Tu-160. Imagini din satelit de înaltă rezoltuie au dezvăluit rezultatul real al recentului atac din 20 martie, efectuate de fortele ucrainene cu o serie de drone cu raza lunga de actoiune.
Într-o declarație plina de determinare, președintele Finlandei, Alexander Stubb, a declarat că singura modalitate reală de a descuraja Moscova este de a „militariza Ucraina până în dinți”. Remarcile sale vin în urma informațiilor conform cărora președintele rus Vladimir Putin a ordonat noi atacuri asupra infrastructurii energetice a Ucrainei, la doar câteva ore după ce a fost de acord să oprească astfel de atacuri.
După trei ani de agresiune neprovocată a Rusiei, asistăm la evoluții turbulente, iar Republica Cehă continuă să susțină foarte ferm Ucraina. Acest lucru a fost declarat de președintele ceh, Petr Pavel, într-o conferință de presă după întâlnirea de astăzi (21.03.2025) cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, la Kiev. Potrivit președintelui ceh, orice încetare a focului trebuie să reprezinte un pas către o pace durabilă, condițiile sale trebuie să fie acceptabile pentru toți, iar ucrainenii trebuie să fie de acord cu ele.
Forțele de menținere a păcii din Ucraina vor include nu numai trupe terestre, ci și aviație și forțe navale din țările aliate, relatează Bloomberg. La 20 martie, prim-ministrul britanic Keir Starmer a organizat o reuniune închisă cu lideri militari din mai multe țări pentru a discuta despre forțele de menținere a păcii în Ucraina.
Camera Landurilor Germane (Bundesrat), care reprezintă interesele celor 16 state federale, a aprobat vineri un pachet financiar cuprinzător care va debloca sute de miliarde de euro pentru investiții în apărare și infrastructură.
Uniunea Europeană a publicat Cartea Albă pentru Apărarea Europeană, recunoscând Rusia drept o amenințare fundamentală și prezentând un plan de dezvoltare strategică pentru consolidarea capacităților de apărare atât ale UE, cât și ale Ucrainei în următorii cinci ani. Acest lucru este afirmat în Cartea Albă pentru Apărarea Europeană, care a fost publicată de Comisia Europeană.
Președintele francez Emmanuel Macron a făcut apel la națiunile europene să își regândească dependența de echipamentele militare fabricate în America, îndemnându-le să înlocuiască avioanele de luptă F-35 ale Lockheed Martin cu Rafale ale Franței și să renunțe la echipamentele americane.
Autoritățile ruse au raportat un atac „masiv” al dronelor ucrainene asupra bazei aeriene Engels din regiunea Saratov în cursul nopții, Ministerul rus al Apărării susținând că a doborât 54 de drone deasupra zonei. „Saratov și Engels au suferit astăzi cel mai masiv atac cu drone din toate timpurile”, a scris Roman Busargin, guvernatorul regiunii Saratov, pe Telegram. Oficialul rus a vorbit despre un incendiu puternic izbucnit pe aerodrom, dar și despre pagube la aproximativ 30 de case din zonă.
Planul de acțiune privind oțelul și metalele este esențial pentru a putea obține rezultate în ceea ce privește„Planul ReArm Europe/Readiness 2030”.
Pentru prima dată, forțele aeriene ucrainene și-au împărtășit experiența în ceea ce privește operarea sistemului modernizat de apărare aeriană Buk-M1, îmbunătățit în cadrul programului FrankenSAM. Această inițiativă adaptează platformele de apărare aeriană din perioada sovietică pentru a lansa rachete occidentale, sporind capacitatea Ucrainei de a contracara amenințările aeriene, în ciuda diminuării stocurilor de muniții sovietice.
Aliații Americii se găsesc într-o situație de neconceput acum câteva luni. Posibila retragere a Statelor Unite din Europa ar putea veni la pachet și cu o serie întreagă de complicații referitoare la accesul necondiționat la tehnologia americană.
Semne de întrebare au apărut mai ales în privința celui mai important program de înarmare al europenilor, la care participă peste 10 state: F-35 Joint Strike Fighter, avionul ”invizibil” de generația a 5-a.
Congresmenii americani Brian Fitzpatrick, Mike Turner și Jerry Connolly, au introdus un proiect bipartizan de rezoluție privind nerecunoașterea anexării de către Rusia a teritoriilor suverane ale Ucrainei.
Odată cu pasul în spate făcut de SUA, Franța e una din cele mai active state în ceea ce privește o poziție clară privind descurajarea statului agresor rus. În acest sens politica Franței - putere nucleară - devine tot mai accelerată în contracararea Rusiei în Europa. Printr-o astfel de poziție Parisul nu avea cum să nu intre în „vizorul” propagandei ruse.
Militarii ucraineni din cadrul Serviciului de Informații al Apărării (GUR) al Ucrainei au executat o serie de atacuri precise în Crimeea, care se află în prezent sub ocupație rusa din 2014, provocând perturbarea activității forțelor ruse. Timp de mai multe zile, trupele ruse de ocupatie ar fi fost supuse unui val de atacuri neobișnuite, sistemele lor avansate de apărare antiaeriană devenind ineficiente în fața operațiunilor precise ale ucrainenilor.
După trei ani în care Federația Rusă nu a dorit să dea curs solicitărilor repetate privind declararea unui armistițiu în zilele de Paște sau de Crăciun, Vladimir Putin anunță astăzi o încetare temporară a focului până la sfârșitul zilei de duminică.
Ucraina a impus vineri sancțiuni asupra a trei companii chineze, susținând că sunt implicate în producția de rachete avansate Iskander.
Moscova a anexat Crimeea în 2014 într-o mișcare pe care marea majoritate a comunității internaționale o consideră ilegală.
Reprezentantul permanent al Rusiei la Consiliul de Securitate al ONU, Vasili Nebenzya, a declarat, pe 18.04.2025, că bazele militare rusești din Siria rămân în vigoare, iar Moscova continuă dialogul cu guvernul de tranziție.
Valurile de atacuri cu drone sunt coșmarul oricărei apărări aeriene, nevoită să-și consume prețioasele rachete antiaeriene pe drone de câteva zeci de ori mai ieftine.
Israelul nu exclude un atac asupra instalațiilor nucleare ale Iranului în lunile următoare, deși președintele Donald Trump i-a spus premierului Israel i Benjamin Netanyahu că SUA nu sunt dispuse deocamdată să susțină o astfel de mișcare, potrivit surselor Reuters.
Președintele Donald Trump a declarat vineri că negocierile dintre Ucraina și Rusia s-ar putea încheia și a insistat că niciuna dintre părți nu îl „joacă” în eforturile sale de a pune capăt războiului.
Rusia este pregătită să mai facă un pas în escaladarea conflictului și intenționează să trimită militarii nord-coreeni pe teritoriul Ucrainei, recunoscut internațional.
De această dată, armata rusă a pierdut trupele de asalt ale unei brigăzi, fără să înregistreze vreun avans.
În cei peste trei ani de război, Rusia s-a adaptat și a schimbat de mai multe ori tacticile în Ucraina. Însă dacă facem azi o radiografie, aviația militară rusă, cunoscută oficial ca Forțele Aerospațiale Ruse, și Marina Rusă au avut experiențe radical diferite.
Armata rusă schimbă tactica în sudul Ucrainei, atacând cu mai mult de un batalion odată, încercând spargerea frontului la Orikhiv, regiunea Zaporojie.
Analistul de politică externă Ștefan Popescu a atras atenția, într-o ediție specială a podcastului Obiectiv EuroAtlantic moderat de Tudor Curtifan la DefenseRomania, asupra limitelor și implicațiilor reale ale capacităților nucleare franceze în actualul context geopolitic tensionat.
Atacul SUA asupra portului petrolier yemenit Ras Isa de pe coasta Mării Roșii a ucis peste 70 de persoane și a rănit alte 171, potrivit presei locale.
Un pachet de înțelegeri strategice vechi de decenii, care include prezența militarilor americani pe teritoriul statelor aliate din Asia, este pe cale să fie reevaluat din temelii de administrația Trump
Marco Rubio susține că Donald Trump va abandona în curând eforturile de mediere a păcii între Rusia și Ucraina, dacă nu apar rapid semne clare că un acord poate fi încheiat, informează Reuters.
Cetățenii de pe teritoriul Poloniei trebuie să respecte, de vineri, o interdicție strictă privind fotografierea și filmarea anumitor obiecte considerate parte a infrastructurii critice, cum ar fi podurile, tunelurile sau trenurile.
Implicate în programul GCAP, care vizează dezvoltarea unui avion de vânătoare de generația a 6-a, Marea Britanie, Italia și Japonia au anunțat, în decembrie anul trecut, crearea unui jont venture deținut în părți egale de BAE Systems, Leonardo și Japan Aircraft Industrial Enhancement (JAIEC, care reunește Mitsubishi Heavy Industries și Society of Japanese Aerospace Companies). Programul are ca obiectiv dezvoltarea unui avion de generația a 6-a prin fuzionarea programelor Tempest (al Marii Britanii) și F-X al Japoniei. Până aici totul bine, doar că se pare că au început rapid problemele în paradis.
Vineri, 18 aprilie, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că „moratoriul de o lună privind grevele asupra instalațiilor energetice ” a trecut.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat China că furnizează arme Rusiei. Cel mai înalt oficial ucrainean a făcut această declarație joi, citând informații de la informațiile armatei.
Donald Trump a declarat joi că nu-l consideră pe Volodimir Zelenski "responsabil" pentru războiul din Ucraina, continuând totodată să-l critice pe preşedintele ucrainean, informează Agerpres și AFP.
Primarul Varşoviei, Rafal Trzaskowski, candidatul Coaliţiei Civice (KO) a premierului Donald Tusk, conduce în intenţiile de vot înaintea primului tur ale alegerilor prezidenţiale din Polonia, programat pe 18 mai, indică un sondaj Opinia24 publicat joi de televiziunea privată TVN24, transmit Agerpres și Reuters.
Un avion Boeing care luna trecută a ajuns la un centru de finalizare din China, s-a reîntors în SUA, arată datele de zbor de vineri, o dovadă că cel puţin o companie aeriană chineză a încetat să mai intre în posesia avioanelor comandate anterior producătorului american din cauza tarifelor impuse de preşedintele Donald Trump, transmite Reuters.
Rusia va considera orice lovitură cu rachete germane Taurus împotriva unor ținte ruse drept o ''participare directă'' a Germaniei în conflictul din Ucraina, a indicat purtătoarea de cuvânt a diplomației de la Moscova, în contextul în care Berlinul semnalează că ar putea furniza această armă Kievului, transmit Agerpres și AFP.
Ce știm sigur e că România va produce muniție de 155 mm în două filiale din subordinea companiei de stat Romarm. Obuzele vor deservi obuzierelor autopropulsate K9 Tunetul pe care România le-a achiziționat recent de la gigantul sud-coreean Hanwha. Concomitent, Hanwha va ridica o fabrică în România pentru producerea obuzierelor. Dar ce facem cu muniția? Va putea industria să respecte termenii, mai ales că implicat este statul?
Vasile Bănescu, invitat special în podcastul „Obiectiv EuroAtlantic” – o ediție despre credință, propagandă și sensul Învierii în vremuri de război.
Șeful diplomației americane, Marco Rubio, și emisarul special al președintelui Donald Trump, Steve Witkoff, au fost primiți joi la Paris de președintele francez Emmanuel Macron pentru discuții asupra conflictului din Ucraina, în timp ce europenii încearcă să-și facă auzită vocea în tratativele despre o încetare a focului care nu înregistrează progrese, transmit Agerpres și AFP.
Germania este țara lui ”se poate”, iar oficialii se adaptează din mers: inima industriei germane, sectorul auto, este reprogramată din mers pentru a ajuta la accelerarea industriei de apărare. De asemenea, giganții din domeniul militar vor să extindă RAPID facilitățile existente.
Danemarca, țară membră a Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), dorește să-și trimită soldații în Ucraina pentru antrenament începând din această vară.
Dronele ucrainene au lovit miercuri baza Brigăzii ruse 112 de rachete din orașul Shuya, relatează presa ucraineană și rusă.
Avioanele F-35 olandeze, utilizând un gateway (interfață sau poartă electronică) de comunicații dezvoltat de Lockheed Martin, au partajat date clasificate cu un sistem olandez de comandă și control pentru a realiza lovirea unei ținte terestre în timpul exercițiului NATO Ramstein Flag de la începutul acestei luni, a anunțat Lockheed Martin, pe 15 aprilie.
O delegație ucraineană a sosit la Paris pentru discuții cu reprezentanții SUA și ai Europei. Acesta include miniștrii de externe și miniștrii apărării, scriu agențiile de presă.
O explozie, survenită pe 16 aprilie, a distrus o clădire de la fabrica Northrop Grumman Innovation Systems din Promontory, Utah, unde compania produce motoare cu combustibil solid pentru rachete.