Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Turcia a convocat zece ambasadori occidentali care au cerut eliberarea unui opozant închis fără condamnare
19 oct, 09:35
Ministerul turc de externe a convocat ambasadorii a zece ţări occidentale semnatari ai unei declaraţii prin care solicită eliberarea filantropului Osman Kavala, informează marţi Reuters, care citează agenţia de stat Anadolu, potrivit Agerpres.
Sursă foto: Recep Tayyip Erdogan, Facebook - Administrația Prezidențială din Turcia

Declaraţia de luni, făcută publică de unele ambasade, afirmă că acest caz "aruncă o umbră asupra respectului pentru democraţie".

Ambasadorii care au semnat solicitarea reprezintă Canada, Danemarca, Olanda, Norvegia, Suedia, Finlanda, Noua Zeelandă, SUA, Franţa şi Germania.

Ambasadorii acestor ţări au cerut o soluţionare justă şi rapidă, precum şi eliberarea urgentă a filantropului Osman Kavala, un demers pe care Ankara l-a calificat ca fiind "inacceptabil".

 

Osman Kavala, închis de patru ani fără să fie condamnatOsman Kavala a fost închis în urmă cu patru ani fără să fie condamnat, în pofida faptului că eliberarea sa a fost solicitată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

El a fost achitat în 2020 de acuzaţii legate de protestele la nivel naţional din 2013, însă hotărârea a fost anulată anul acesta şi combinată cu acuzaţii într-un alt caz legat de tentativa de lovitură de stat din 2016.

Organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului consideră procesele intentate lui Kavala drept un simbol al represiunii la adresa disidenţei sub conducerea preşedintelui Tayyip Erdogan.

"Întârzierile continue în procesul său, inclusiv prin fuzionarea unor cazuri diferite şi crearea de noi cazuri după o achitare anterioară, aruncă o umbră asupra respectului pentru democraţie, statului de drept şi transparenţei din sistemul judiciar turc", se arată în luarea de poziţie a ambasadelor. Luând act de hotărârile CEDO în această privinţă, solicităm Turciei să îi asigure eliberarea de urgenţă".

Ca răspuns, ministrul de interne Suleyman Soylu a declarat că Turcia este un stat de drept democratic."Ambasadori care fac recomandări şi sugestii justiţiei într-un caz în curs este inacceptabil", a afirmat acesta pe Twitter.

"Recomandarea şi sugestia aruncă o umbră asupra înţelegerii pe care o aveţi asupra justiţiei şi democraţiei", a mai spus Soylu.

Următoarea audiere în dosarul intentat filantropului turc, care a negat toate acuzaţiile, va avea loc pe 26 noiembrie.

G Ad:
Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Menținerea aeronavelor MiG-29 și Su-27 în stare operațională devine o povară tot mai mare pentru Ucraina
Călătorie cu peripeții prin vestul Africii a unui convoi militar francez
Bogdan Aurescu va reitera necesitatea descurajării și apărării în mod coerent a întregului Flanc Estic, la reuniunea miniștrilor afacerilor externe ai NATO
John Bolton, apel pentru desființarea Transnistriei. Influența Rusiei poate fi combătută prin eliminarea conflictelor înghețate
Ucraina emite o nouă atenţionare cu privire la desfăşurările de trupe ruse: Aliaţii noştrii să acţioneze repede pentru a descuraja Rusia de la o invazie
Pentagonul anchetează un atac aerian american din 2019 în Siria, în urma căruia mai mulți civili au fost uciși
Humvee-urile armatei SUA ar putea primi o nouă şansă. O versiune cu propulsie hibridă este luată în calcul din compania AM General
Dronele RQ-4 Global Hawk vor fi folosite în testele cu arme hipersonice efectuate de armata americană
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro